Keresés
rovatok
rovatok
Gasztro
BEUGROTTUNK A NAGYBŐGŐBE
2017 tavasz
Az óbudai panelházak tövében a Krúdy-negyed pezsgő kulturális élete fogadja a látogatókat hangulatos éttermekkel, a Vendéglátóipari Múzeummal, a Társaskörrel. A Kéhli vendéglő elsősorban magyaros ételeket kínál, és a polgári jómódot igyekszik közvetíteni. Múltja ragyogó, jelene ígéretes, a holnapjáról pedig ifj. Cecei-Horváth Tibort kérdeztük.
Mészáros Gabriella: Esterházy Péterrel a Pink Pelikánban
2016 nyár
A Római-partra, a Nánási út környékére gondolva ma is felidéződnek bennem az ifjú chef, Feke Zoltán korai alkotásainak ízei. Ott működött valaha a Pink Pelikán: így hívták azt az éttermet, ahol a ’90-es évek elején – sajnos nem túl hosszú ideig – lehetett komoly fogásokat találni. Ízeket, illatokat és ami talán még ennél is fontosabb: egy olyan ízig-vérig vendégváró fiatalembert, aki élvezte a főzést. Az emlékeket még fajsúlyosabbá teszi, hogy Esterházy Péter segített felfedezni a Pelikánt.
Dávid rétesezője
2016 nyár
Ica retro rétesezője – áll a cégéren a mai napig; talán az előzmények, a kissé már az emlékezet homályába vesző régebbi bolt iránti tiszteletből. A Polgár utca egyik paneljának sarkán szerényen megbúvó, rácsos kis üzlet jó ideje Kovács Dávid birodalma – ám Dávid mit se változtatott a cégéren.
Történet a mangalicáról
2016 tavasz
Hogyan jutott el zacclevestől az óbudai hús-krumpli vegyes pároson át a gasztro-blogig, és mindebből mért következik egyenesen a mangalicák fanatikus imádata – erről mesélt Melocco Anna. Történet a mangalicáról (is).
Mészáros Gabriella: természetes borok a Csillaghegyi úton
2017 tél
Ha valaki rendszeresen fogyaszt borokat, de szeretne az egészségére és a környezetére is odafigyelni, előbb-utóbb eljut az organikus vagy biodinamikus borok világához. Az utóbbi évtizedben szaporodnak a témával foglalkozó írások, vélemények ütköznek, nézőpontok formálódnak – nem véletlenül.
GUSZTI BÁCSI – A MI FAGYIS BÁCSINK
2016 nyár
Gusztáv Fagylaltozója 1985 és 1993 között, majd 2005-től a mai napig működik a Lajos utcában. Garamvölgyi Gusztáv mérnöki hivatását váltotta a vendéglátóiparra. Az idén hetvenedik születésnapját ünneplő vállalkozó 2004-ben a közönségszavaztok alapján elnyerte Az Év fagylaltja díjat. Szabadidejében siklóernyőzik, falat mászik és jógázik.
A szakmai kvalitásomban sosem kételkedtem
2015/16 tél
Idén nyáron Cserfalvi Ákos cukrászmester évtizedek óta magas színvonalat képviselő cukrásztermékei elismeréseként és a vendégeknek nyújtott kulináris élvezetekért Pro Óbuda kitüntetésben részesült. Október végén megnyitotta elegáns, új üzletét a Bécsi úton.
Lefti néni tavernája
2015 ősz
Tizenhat éve, tizenhat négyzetméteren nyitott meg Lefti néni gyrosos üzlete a Pünkösdfürdői stranddal szemben. A kis bodega mára hamisítatlan tavernává nőtte ki magát, ahova nemcsak a kerületből, de szinte az ország minden tájékáról elzarándokolnak a görög ízek kedvelői.
A GÁZLÁMPA KIOSZK – ÚJHULLÁMOS KÁVÉZÓ ÓBUDÁN
2016 nyár
Sokan és sokat beszéltek már az úgynevezett gasztroforradalomról, azonban méltatlanul keveset ennek egyik szereplőjéről, a kávéról. Mi az az újhullámos kávézás, ami manapság az egyik legújabb gasztroőrület? Az óbudai Fő téren két kiváló kávézóban, az Esernyősben és a Gázlámpa Kioszkban is megkóstolhatják az új kávékülönlegességeket.
Évi néni Lacikonyhájában 36 éve sül a pecsenye
2015 ősz
Míg van hús a rántott csirkecombon, vagy pecsenye a tányéron, megszűnik a tér és az idő, közös nevezőre kerülnek a férfiak vallástól, nemtől és kortól függetlenül – vallják a Reményi Ede utcai Lacikonyha vendégei. Évi néni immáron 36. éve vezeti az üzletet, a finom falatokon túl a vasárnapi ebéd békességét és a szigorú, ám szerető szívű mama gondoskodását kínálja vendégeinek.
Kiss Imre: A fröccstől a spiccig
2015 nyár
A leghangulatosabb és legtalálóbb hangutánzó szavunk talán a fröccs. És a legfinomabb is – legalábbis szerintem. Hallatán mindenkiben pezsegni kezd valami, beindul egy bizsergő érzés, összeszalad a nyál a szánkban, és akkor is szomjasak leszünk, ha addig nem is gondoltunk rá. A fröccs 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba.
Az élet túl rövid a rossz kávéhoz!
2016 tavasz
A millenniumi ünnepségekre készülődő, már világvárosnak mondott Budapest közel hatszáz kávéházával és kávémérésével kiérdemelte a „kávéházak városa” megtisztelő címet. Napjainkban megint kultusza van a kávézóknak, de már nem az aranytükör és a kristálycsillár a főszereplő, hanem a kávé meg a barista, azaz a kávéséf. Miután megkóstoltuk a This is Melbourne Too kávés italait, újra kellett gondolnunk mindazt, amit eddig a kávéivásról tapasztaltunk.
A rómaiak hozták, a filoxéra vitte
2015 ősz
A ma már csak levéltárakban létező Pest–Pilis–Solt–Kiskun vármegye szőlőművelése nagyobb múltra tekinthetett vissza, mint maga a vármegye. Ennek bizonyítékait legnagyobb részben a mindenki által ismert borkedvelő rómaiak hagyták ránk, de a középkorban is komoly szőlőművelés folyt a Duna mentén. A budai – és ezzel együtt az óbudai – szőlőművelésnek is a filoxéra (1874–1914) vetett véget. Az időben nagyjából ezzel egybe eső komoly városiasodás végleg eltüntette a budai szőlőskertek utolsó nyomait is.
Mindennapi kenyerünket…
2015/16 tél
Ismeretes a magyar ember legendás rajongása a kenyér iránt, hiszen a friss, ropogós serclit sütemény helyett is megesszük. Nem kenyerünk a dicsérő szavak halmozása, de az óbudai Pipacs kézműves pékségben sült veknik és bagettek a magyar pékipar fénykorát idézik.
Egyre közelebb…
2015 nyár
Lángoscsapda a Flórián téri aluljáróban
2015 ősz
„A mi lángossütőnk a házunk és a várunk, ide jönnek a királyok és a királynők, mi pedig fejedelmien vendégül látjuk őket” – vallja Kovalcsik Pál, a Flórián téri Krumplis Lángos vezetője. A férfi egész életében profi séfnek készült, 15 évig dolgozott Németországban szakácsként, végül a lángossütésben találta meg az örömét.