Keresés
rovatok
blog | 2022 nyár
Fotó:
2022 nyarán és előtte
Sok-sok lapozgatható Anziksz
Az előző részek tartalmából...
2022/Nyár – STRAND
Kedves Olvasók!
Húzódjanak árnyékba, hűsítsék magukat, amivel és ahogyan tudják, mi pedig szállítjuk az olvasnivalót. Ha a strandon mélyednek bele a lapba, esélyes, hogy pont arról a helyről fognak szólni a mondatok, ahol éppen vannak. Csillaghegy, Római, Pünkösfürdő, dunai Szabadstrand – képek, interjúk, helytörténeti írások, irodalmi és képzőművészeti megközelítések segítenek két csobbanás között a lokálpatriótaságunkat megélni.
Óbuda kulturális helyszínein kezükbe is vehetik a lapot, itt pedig online is lapozgathatják.
2022/Tavasz – NŐ
Kedves Olvasók!
Járványok, háborúk, sorsfordító események után és közben TAVASZ lett, meg is jelentünk az új lapszámmal. Középpontban: a NŐ. A szépséggel, gasztronómiával, ápolással hivatalból foglalkozók, a nőkről nőként írók, festők, aktivista művésznők, a sorsukat a maguk kezébe vevő sportolók és a háború borzalmaira elsőként reagáló óvónők, empatikus főnökök és bekeményítő áldozatok, a születést és a méltó távozást segítők – az óbudai nők.
Óbuda kulturális helyszínein kezükbe is vehetik a lapot, és online is lapozgathatják.
2021/Ősz-Tél – ISKOLA
Kedves Olvasók,
Boldog Karácsonyt!?
Mi mással kedveskedhetnénk ebben a varázslatos ünnepkörben, mint a december 24-én online megjelenő, dupla lapszámmal?✨Középpontban : az ISKOLA. Az iskola: épület, hangulat, legendás tanárok, tehetséges diákok, súlyos történelem és nyitottság az újdonságra,  rajzszakkör és iskolaújság. Pár cikk a magazinból: megmutatjuk az igazi Anziksz-sütemény receptjét, szót ejtünk a szociális akvarellről, bemutatjuk az óbudai középiskolák fantasztikus alkotásait és az intézményvezetők körkérdésre adott válaszait, de lesz mese, sőt, folytatódik képregényünk is – mindez megspékelve Huzella Péter “prüncögésével”.
A címlapon: Kovács “Robotok” Orsolya: Origami

 

2021/Nyár – DUNA

Az Óbudai Anziksz szerkesztői ezúttal nyolc kortárs költőt kértek fel, hogy írjanak a nyári, nagy Duna-számba egy-egy verset, amelyet a dunai élményeik ihlettek. Az írásokhoz Oláh Gergely Máté készített fotográfiákat. Erdős Virág, Fehér Renátó, Jónás Tamás, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Lackfi János, Simon Bettina és Tóth Krisztina költeményeit szeptembertől köztéri plakátokon is olvashatták az óbudai Duna-parton sétálók. Itt készült a magazin címlapja is, Alattyáni István festőművész a címlap alkotása közben mesélte el, miért nem tegezi soha a Dunát.

Beszélgetést olvashatunk még e lapszámban többek között Vámos Miklóssal, aki huszonegy éve él a Római-parton, és a Duna szerelmesének tartja magát. Legát Tibor pedig minden részletre kiterjedően megírta az óbudai hajózás históriáját. És a nyári lapszám olvasnivalói között ott van a Rudolf Péterrel készült nagyinterjú is. Vele, aki a gyermek- és ifjúkorát Óbudán töltötte, és a harmadik kerület még mindig fontos része az életének. „Én még a valódi Óbuda egy szeletét kaptam meg a kis házaival, egyedi hangulatával” – mondja azokról az évekről. Olvashatunk egy részletet Hollós Csaba Mose Münz lajtorjája című egyfelvonásos színdarabjából is, amely az Óbudai Zsinagóga fennállásának 200. évfordulója alkalmából kiírt színműpályázat győztes alkotása. A pályázatot az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közösen hirdette meg, hogy méltó módon ünnepelhessük az Óbudai Zsinagóga születésnapját.

100% TAVASZ AZ ANZIKSZON! Megújult külsővel, szuperzöld belsővel jelentkezik az Anziksz legújabb lapszáma! Középpontban: a Hegyvidék. Poszterünkön: Esterházy Péter 71. születésnapjára készített 40 plakát. Izgalmas beszélgetést olvashatunk Alföldi Róberttel, aki kifejti, miért példaértékű könyv a Hasnyálmirigynapló, Kerényi-Nagy Viktor főkertésszel, aki állítja, hogy Óbuda egyik legnagyobb értéke a hatalmas hegyvidéki védett erdeje és Seregélyesi Jánossal, aki elmeséli, hogyan került macskakő a Fő térre. Péntek Orsolya pedig nem csak a címlapról, hanem irodalmi munkásságáról is beszél. Rengeteg érdekességeket tudhatunk meg a Kiscelli park régmúltjáról és közeljövőjéről, kiderül az is, milyen növényeket, gombákat érdemes már most gyűjteni a közeli erdőkben, és az is, miért a Csillaghegyi a kerület egyik legjobb hentese. Az, hogy Kadarka kell! – eddig is egyértelmű volt. Művészet, Város, Környezet, Történelem, Tudás: mindez egy lapban. Kalandra fel!

Esterházy Péter Plakátkampány – EP71

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját

EP71  – 2021. 04. 14.

Április 14-én, Esterházy Péter születésnapján nemcsak az írót, hanem a magyar irodalmat is ünnepeljük – ez ugyanis a magyar próza napja.

Az Óbudai Anziksz és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ezért az egész harmadik kerületet szeretné a megemlékezés terévé tenni 2021 áprilisában: negyven darab egyedi, nagy méretű plakátot helyezett ki Óbuda-Békásmegyer területén, amelyeken negyven hazai kortárs író és költő kedvenc Esterházy-idézetei olvashatók.

A kiállítást megnyitja: Alföldi Róbert.

A plakátokon szereplő fekete-fehér fotók Erdőháti Áron munkái, nagyobb részük korábban sehol sem volt látható. A felvételek a Marie Claire magazin 2015 májusában megjelenő lapszámába készültek (az Írók Boltjában), Köves Gábor interjújához.

Itt minden plakát megtekinthető, többen a szerzők közül arról is megosztanak néhány gondolatot, miért éppen azt az idézetet választották Esterházytól. A plakátok a kerületben ezeken a helyszíneken találhatók.

Április 14. jó alkalom arra (is), hogy az író védjegyévé vált eszköze, az idézés felelevenítésével tekintsünk arra, hogy a mai magyar írók, költők mit kezdenek az életművel, mennyire lett része az Esterházy-szövegvilág az éppen zajló irodalomnak. Kelt Rómaifürdőn – hányszor olvastuk ezt az Esterházy-esszék, -cikkek, -följegyzések, -cetlik végén. A világhírű író és európai gondolkodó erősen kötődött a lakóhelyéhez, a kerülethez – a születésnapi kampánnyal egyebek mellett azt igyekszünk megmutatni, hogy mi, harmadik kerületiek is erősen kötődünk az íróhoz, az emberhez, Esterházy Péterhez.

 

 

 

Óbudai Anziksz 2020 ŐSZ-TÉL

Az Anziksz történetének első duplaszáma; 2020-at, ezt a <síp, öncenzúra, síp> évet elgondolkodtató, szórakoztató, érzelmes, vidám szövegekkel kergetjük el. Nosztalgiázunk és jövőt tervezünk, környezettudatosak és szociálisan érzékenyek akarunk lenni, punkot és operát hallgatunk, anekdotázunk és vitatkozunk, tudományról mesélünk és meséből okosodunk. Körbejárjuk a lakótelepeket, a mai harmadik kerületet meghatározó szépségeket/szörnyetegeket.

Lapszámunkat itt olvashatják.


Óbudai Anziksz 2020 ősz/tél

 

A 2020/Tavasz szám is teljes egészében olvasható.

A 2020/Nyár szám is teljes egészében olvasható, lapozgatható.