Keresés
rovatok
Jegyzet / kedvenc
Kedves Olvasó!
2022 blog
Kedves Olvasó!
Karácsony
Kedves Olvasó!
2020 ősz/tél
Kedves Olvasó!
2020 nyár
Veszprémi lányként több évnyi pesti munka után sem éreztem magam igazán komfortosan a fővárosban. Túl sok volt a zaj, az ember, kevés a szín, a barát, a lankák, és hát hol a Balaton? Amikor a Platán Könyvtárban Judit, a főnököm azt mondta, hogy hidd el, Óbudába szerelmes leszel, nem akartam letörni, hogy a szívem már rég másé.
Kedvenc – Esterházy Márton
2020 tavasz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra. Mostani lapszámunkban Esterházy Mártont kértük fel.
Kedves Olvasó!
2020 tavasz
Van egy kerület. Szeret, szeretem. Amióta az eszemet tudom, így vagyunk egymással. Úgy könnyű, hogy ide születtél. Erről a könnyűről volna mit mesélni. Látod azt a hosszú házat, ami eltakarja a fél hegyet? Na, amögött laktam.
Kedves Olvasó! – Csukás István jegyzete
2017 nyár
A tér Óbudán van, beszorítva a folyó és a hegyek közé, kétoldalt elzúg mellette a forgalom, elzúg mellette az élet, kopott kövei között vedlett fák állnak, éjszaka kiköhögik a port, a benzinszagot, kínlódva ózont csinálnak belőle. Semmi kis szürke tér, nekem mégis kedvencem, mondhatnám, hogy apró szerelmem, ha ez egy térrel kapcsolatban nem lenne túlságosan furcsa.
Kedvenc – Csukás István
2017 nyár
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Csukás Istvánt kértük fel.
Tisztelt Olvasó!
2020 tél
Forgassák örömmel az Óbudai Anzikszot, legyünk büszkék együtt kerületünk színes és változatos életére.
Kedves Olvasó! – Gyimesi László jegyzete
2015 ősz
"Amikor azt mondjuk, hogy Óbuda a kultúra városa, egyáltalán nem esünk túlzásba. A kultúra, tudjuk, a legáltalánosabb (szakembereknek: ontológiai) fogalmak egyike, magában foglalja a felhalmozott és születőben lévő anyagi és szellemi javak összességét, az együttélés normáit, szokásrendszerét, a tudást, a hitet, az erkölcsöt, a hagyományokat és még a közös álmokat is."
Kedvenc – Gyimesi László
2015 ősz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Gyimesi László költőt kértük fel.
Kedvenc – Huszár András, a Hello Wood társalapítója
2019 ősz
Az Óbudai Anziksz ezen számában Huszár András, a Hello Wood alapító tagja válaszol az állandó kérdéssorra. A Hello Wood közösségcentrikus szemléletét tükrözi, hogy a lapindító jegyzetet egy másik alapító tag, Pozsár Péter írta.
Kedves Olvasó! – Pozsár Péter, a Hello Wood társalapítójának jegyzete
2019 ősz
A Hello Wood tavaly ősszel költözött az óbudai Zichy-kastélyba, ahol – a kerület lakói számára sokszor ingyenesen elérhető – workshopokat szervezünk és nyitott barkácsműhelyet üzemeltetünk. Emellett 10 éve szervezünk építész alkotótáborokat ahova a világ minden tájáról érkeznek egyetemista hallgatók, és építenek egy hét alatt fából installációkat. 10 évnyi tudásunk van arról, hogy milyen tapasztalást ad egy átmeneti építő közösség létrejötte.
Kedves Olvasó! – Ruskó Sándor jegyzete
2019 nyár
Akkor kezdem is. Lehet, hogy néha eltérek a tárgytól, de az írásban pont az a jó, hogy senki sem szól rád: már megint elkalandoztál. És különben is, kalandozni jó!
KEDVENC – Ruskó Sándor
2019 nyár
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Ruskó Sándort kértük fel.
Kedves Olvasó! – Féja Endre jegyzete
2017 tavasz
Óbudán élek, s immár hozzá fűz minden. Sajátos múltja, történelme, fekvése és egyedi hangulata volt mindig, és sok mindent megőrzött a régmúltból. A múltat idézem, mert minden idős ember – gondolatban – egyre inkább az elmúlt időben jár. Óbudán pedig „muzsikál” a múlt.
Kedves Olvasó! – Papp János jegyzete
2019 tavasz
Hogy hogyan is lesz szerelmes az ember Óbudába? Elmesélem, jó?
Mindig éhes negyedéves színiiskolás voltam már, amikor a tanulmányi osztály titkára, Tiszeker Lajos (bizonyára van még, aki emlékszik az óbudai Tiszeker órásra – na, abból a családból való volt) azt kérdezte 1970 tavaszán, hogy volna-e kedvem evezni a Dunán. Volt.
KEDVENC – Papp János
2019 tavasz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Papp Jánost kértük fel.
Kedves Olvasó! – Héja Domonkos jegyzete
2018/2019 tél
Óbudán éltem életem első négy évét, és 22 évvel később Óbudára költöztem vissza. Itt éltek a Nagyszüleim, apai és anyai egyaránt, itt tanultam járni, itt csattant el az első csók, ide jártam iskolába, ide kötődnek az első zenei sikereim, itt élnek most a szüleim is, itt laknak a barátaim, akik hál ’Istennek a mai napig a barátaim.
KEDVENC – Héja Domonkos
2018/2019 tél
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Héja Domonkos karmestert kértük fel.
Kedves Olvasó! – Harsányi Mária jegyzete
2018 ősz
Harminchat éve járok Óbudára, de ebből az utóbbi tíz évben másképp járok ide. Ahogy közeledem a Társaskör épületéhez, már azt figyelem, hogy levágták-e a füvet, kiragasztották-e a plakátot, feltakarították-e a járdát… Nagy értéket bízott rám Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vezetése 2008-ban. Merényi Judit vigyázó szemei után az én szemeim vigyázzák a Házat. Boldog voltam, amikor egy taxisofőr megjegyezte: „Na, látja! Ezen az épületen látszik, hogy van gazdája.” Mondtam neki, hogy köszönöm a dicséretet, mert én vagyok a „gazda”.
Kedves Olvasó! – Merényi Judit jegyzete
2018 ősz
Tíz éve, hogy nem visz mindennapi utam Óbudára. Ha egy-egy eseményre elmegyek, szinte minden alkalommal eszembe jut, hogy harminc évvel ezelőtt, ha véletlenül taxival jöttem, el kellett magyarázni a Kiskorona utcát – hisz azelőtt Magyar Lajos utca volt –, no meg a Társaskört.
Múltak az évek, és nagyon büszke voltam, amikor tíz évvel ezelőtt azt mondtam, hogy „Kiskorona utca 7.”, és a taxis visszakérdezett: „Az Óbudai Társaskörbe?”
Kedves Olvasó! – Schäffer Erzsébet jegyzete
2018 nyár
"De azt lehet, hogy nem tudták, hogy nemcsak a tájat bámulom, ami ugye fut, leginkább az embereket bámulom. Ahogy le-fölszállnak, helyet foglalnak, olvasnak, állnak, beszélgetnek, grimaszolnak, piszkálják az orrukat, nevetnek vagy integetnek. S aztán, ha reggelenként Pomáz felől jövet, a két Budakalászt és Békásmegyert elhagyva odaértünk Csillaghegyre – bámultam, hogy megváltozott a világ!"
Kedvenc – Schäffer Erzsébet
2018 nyár
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Schäffer Erzsébetet kértük fel.
Kedvenc – Merényi Judit és Harsányi Mária
2018 ősz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Merényi Juditot és Harsányi Máriát kértük fel.
Kedves Olvasó! – Saly Noémi jegyzete
2018 tavasz
Óbudára menni Mami fogalmai szerint azt jelentette, hogy elmegyünk az Ürömi utcába apám és az ő régi rádiós barátaihoz, K. Halász Gyula bácsihoz és Panni nénihez. Pedig az Ürömi utca még nem is Óbuda. Emlékszem a végeérhetetlen, átszállós villamosozásra, ami közben sokadszor is elmeséltettem Mamival, hogyan vittek haza ötnaposan mózeskosárban, villamossal a Margit Kórházból (nini, erre eddig még nem is gondoltam, hogy voltaképpen itt születtem).
Kedvenc – Saly Noémi
2018 tavasz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Saly Noémit kértük fel.
Kedves olvasó! – Fráter Zoltán jegyzete
2017/2018 tél
Még nem jártam Óbudán, amikor a vidéki kamasz önbizalmával már azt hittem, jól ismerem. Ismertem is, komoly forrásokból: Krúdy írásaiból és persze a népszerű „Jöjjön ki Óbudára!” kezdetű dal szövegéből. Ódon házak és belső udvarok látomása, szorgalmas iparosok és szőlőművesek békés élete bontakozott ki képzeletemben. Óbuda is ilyesféle hely lehet, gondoltam Vác elhagyatott, kis utcáin bolyongva.
KEDVENC – Fráter Zoltán
2017/2018 tél
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Fráter Zoltánt kértük fel.
Kedves Olvasó! – Prőhle Gergely jegyzete
2017 ősz
Anziksz – vagyis a német Ansichtskarte szó magyarított változata e folyóirat címe, ami eredetileg egyszerű képes levelezőlapot jelentett, még ha később gazdagodott is a jelentéstartalma, s ma már inkább amolyan képes egyveleget értünk alatta. Emlékek sokasága őrződött meg ilyen lapokon a XIX. század második fele óta, s voltaképp az emlékeinkben is ilyen képek élnek.
Kedvenc – Prőhle Gergely
2017 ősz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Prőhle Gergelyt kértük fel.

Kedvenc – Féja Endre
2017 tavasz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Féja Endrét kértük fel.
Kedves Olvasó! – Tiszavölgyi István jegyzete
2016/2017 tél
"Képes levelezőlapon” ritkán szoktak fontos, elméleti, szakmai kérdésekről írni. Most mégis ezt teszem, mikor az iskolai élet, a nevelés, az oktatás számos ismert és sokszor vitatott kérdései mellett egy lehetséges és negyven év tanári gyakorlatában követett felfogásomat ajánlom az Óbudai Anziksz olvasóinak és a III. kerület iskoláinak, tanárainak figyelmébe.
Kedvenc – Tiszavölgyi István
2016/2017 tél
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Tiszavölgyi Istvánt kértük fel.
Kedves Olvasó! – Bojár Gábor jegyzete
2016 ősz
Bevallom, belvárosi gyerekként nem nagyon ismertem Óbudát, és sokáig nem is igazán szerettem. A Kádár-kor rombolása nyomán felhúzott lakótelepek kevés helyet hagytak az egykori hangulatnak, és ahol meg is maradt egy-két sziget, azokra is rávetül a betonkolosszusok árnyéka. Néha megfordultam egy-egy megmaradt kiskocsmában, vagy hangversenyeken a Zichy-kastélyban és a Kiscelli Múzeumban, de inkább csak vendégnek éreztem magam errefelé. Ez így volt egészen 1996 tavaszáig, amikor új helyet kerestünk cégünknek, a Graphisoftnak.
Kedvenc – Bojár Gábor
2016 ősz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Bojár Gábort kértük fel.
Kedves Olvasó! – Czigány György jegyzete
2016 nyár
Lehet, hogy Szent Erzsébet, akiből „hő szeretet árad”, Óbudán született. Szeretném, ha így lenne. Ide képzelem Sárospatakon álló szobrát, épp leszáll a lováról… Illene Varga Imre itteni más alakjai, a Fő-téri esernyős lányok szomszédságába.
Kedvenc – Czigány György
2016 nyár
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Czigány Györgyöt kértük fel.
Kedves Olvasó! – Dr. Pintér Endre jegyzete
2016 tavasz
Megtisztelő számomra, hogy az Anziksz mostani számában lokálpatriótaként szerepelhetek. Köszönet érte! Ezzel egész életemet méltatják. Sokat foglalkoztat, hogy nekem és másoknak mit jelent ez a fogalom. Ki a lokálpatrióta?
Kedvenc – Dr. Pintér Endre
2016 tavasz
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Dr. Pintér Endrét kértük fel.
kedves olvasó! – dr. Farbaky Péter jegyzete
2015/2016 tél
"Intézményem, a Budapesti Történeti Múzeum története Óbudával több szálon is szorosan összefügg, jobban, mint bármelyik más fővárosi kerülettel. Ennek egyik kapcsolódási pontja az 1894-ben egy kis épülettel elkezdődött Aquincumi Múzeum. Egy évszázaddal Schönwiesner után, 1880-tól Torma Károly, Hampel József és Gömöri Havas Sándor, majd Kuzsinszky Bálint (1864–1938) vette át az aquincumi ásatások vezetését."
Kedvenc – Dr. Farbaky Péter
2015/2016 tél
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Dr. Farbaky Pétert kértük fel.
Kedves Olvasó! – Bús Balázs jegyzete
2015 nyár
"Egy emberi sorstörténet, de egy város múltja és jelene is megannyi emlékből, eseményből, emlékezetes pillanatból tevődik össze. Ám, ha mélyebben meg akarjuk ismerni, bizony össze kell gyűjtenünk, és egymás mellé kell helyeznünk e töredékeket, hogy saját személyes megérzéseinken, élményeinken túl szélesebb körű képet alakíthassunk ki a bennünket érdeklő városról, művészetről, emberekről."
Kedvenc – Bús Balázs
2015 nyár
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Első lapszámunkban Bús Balázst, Óbuda-Békásmegyer polgármesterét kértük fel.