Keresés
rovatok
Képző
„Itt vagyok a Pannóniában, a Kerék utcában”
2023 tél
A Pannónia Filmstúdió legendás korszakát és rajzfilmjeit talán senkinek sem kell bemutatni. Azt kevesen tudják, hogy a Pannónia Filmstúdió 1997-től 2008-ig Óbudán működött, a Kerék utca 80-ban. Azt sem tudhatják sokan, hogy a Pannónia Filmstúdió munkatársaiból, alkotóiból alakult a Pannónia hagyományait őrző Magyar Rajzfilm Kft. 1999-től 2022-ig 23 éven keresztül szintén itt volt. A pályázatokkal, a filmek pályázati elszámolásával és a gazdasági ügyekkel foglalkozó egyik tulajdonos cég a Clarus-Tax-95’ Kft. Kárnyáczki Márta ügyvezetésével továbbra is a kerületben maradt, Kaszásdűlőn, bár a Magyar Rajzfilm Kft. ettől az évtől minden tevékenységét, a filmgyártást, a filmforgalmazást és az oktatást is Újbudán folytatja. Ehhez a huszonöt évhez kötődik sok kiemelkedő alkotás között Az ember tragédiája Jankovics Marcelltől, vagy az elmúlt évekből Gyulai Líviusztól az Egy komisz kölyök naplója, az Egy komisz kislány naplója, az Egy jenki Arthur király udvarában, Máli Csaba Szupermalac és Űrpatkány című rajzfilmsorozatai, de számos sikeres, egyéni rövidfilmet is lehetne említeni.
Emberek a Templomtérben
2023 tél
Reigl Judit, a magyar származású, Franciaországban alkotó festő idén lett volna százéves. A centenáriumi évben több kiállítást is szenteltek az életművének Magyarországon és külföldön egyaránt. Az óbudai Kiscelli Múzeum egy különleges tárlattal, sehol másutt nem látható művekkel emlékezett.
A fonódásoktól a jóslatig
2023 tél
Romvári Márton festészete analitikus, ugyanakkor tele van játékossággal is. Egymásból organikusan kinövő sorozatait az elmozdulás mentén össze lehet kötni, és bár az első pillanatban kavalkádszerű érzetet keltenek a kompozíciói, mégis, idővel harmonikus látvánnyá állnak össze a néző fejében.
HETEY – KONOK – HARASZTϔ emlékkiállítás a Vasarely Múzeumban
2023 nyár
A budapesti Vasarely Múzeum 2007 óta ad teret a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesületnek – amelyet az angol nevéből OSAS-nak rövidítenek –, hogy tagjai munkásságából kiállításokat rendezzenek. Most először történt meg, hogy a nyár elején megrendezett tárlatuk egyfajta tisztelgés és emlékiállítás lett egykori nagytehetségű tagjaik munkássága előtt.
A művészet legyen elérhető mindenkinek!
2023 nyár
Ez a gondolat hatotta át Óbudán Victor Vasarelynek, a 20. század meghatározó művészegyéniségének az életművét, akinek munkásságában az óbudai Szentlélek téren, a Zichy-kastély egyik szárnyában mélyedhetünk el. A nemzetközi színtéren méltán ismert, és napjainkban reneszánszát élő művész kerületünkben található múzeumát a turisták is gyakran beiktatják városnéző programjukba. De vajon miért épp a Zichy-kastély ad otthont a geometrikus absztrakció nagyjainak?
„Ez nem az én történetem, ez mindenki története”
2023 nyár
Noha Kemény György grafikusművész a hatvanas évektől napjainkig újabbnál újabb plakátokkal, műtárgyakkal és vizuális megoldásokkal rukkol elő, a nyolcvanas évek számára is izgalmas időszak volt. Ekkor rendezte meg Az utolsó vacsora című kiállítását, készített számos filmposztert és épített diadalívet tévékészülékekből. Most a nyolcvanhét éves alkotó egy absztrakt képe szerepel az Óbudai Anziksz címlapján.
„Csoda, hogy túléltük a gyerekkorunkat”
2023 tavasz
Az Esterházy család ezer szállal kötődik a Római-parthoz, a HÉV megállóban Esterházy Péter néz ránk a falról, aki sokszor körbejárta a városrészhez fűződő viszonyát. Most a fiával, Esterházy Marcell képzőművésszel beszélgettünk arról, milyen volt itt felnőni, el lehet-e innen szakadni, mi változott, és tényleg „régen minden jobb volt”? Az irónia persze az elmúlás súlyos aspektusát hivatott oldani, de az ezen való elmélkedés nem áll távol Esterházy Marcelltől, hiszen művészi praxisa a talált képek új kontextusba helyezésével éppen a történelemhez fűződő viszonyunk egyszerre személyes és egyetemes, sokszor ellentmondó természetére irányítja a figyelmet.
Egy konzekvens és realista életmű
2023 tavasz
Mácsai István festőművész születésének századik évfordulója volt az apropója a BTM Kiscelli Múzeumában rendezett Elmozdul a fal című kiállításnak, ami sokakat megszólított. Az élményszerű és nagy közönségsikert arató tárlat felvillantja a hatvanas-hetvenes éveket, és megmutatja a művész alkotói szándékát is: mintha mindent meg akarna örökíteni, dokumentálni az életet, megragadni a mulandó időt, benne a sok apró részlettel. Az egyik legfontosabb kép, a kiállítás végpontja, ahová az egész kifut, Óbudát ábrázolja a Kiscelli-dombtetőről.
Kondor Béla (1931–1972)
2023 tavasz
„Állok határcsíkra, ott ismerek enmagamra”
2023 tél
A kelet-európai rendszerváltások utáni globalizált világban szocializálódott művészgeneráció tagjai állították ki a Budapest Galériában a regionális identitás kérdésével foglalkozó munkáikat. Az ukrán háború kitörése újra megkerülhetetlenné tette a határok és a régiós szolidaritás kérdését. Mint a történelem során oly sokszor, ismét ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk.
„Az én gyökereim eléggé távolra nyúlnak”
2023 tél
Az óbudai Kassák Múzeumban volt látható az a pop-up kiállítás Idővitorla címmel, amellyel az idén nyolcvanéves Ladik Katalint köszöntötték ősszel. A vajdasági származású költő-performer – aki az idén a Szépírók Társaságának díját is átvehette – azt mondja, azért költő az ember, hogy egy hétköznapi tárgyban is életre keltsen gondolatokat, érzelmeket.

Új street art műfaj: köztéri miniszobor
2022 ősz
In vino veritas: pityókás római harcos ücsörög Óbudán, a katonai amfiteátrum falán. A kerület első apró bronz szobrát Kolodko Mihály, a Kárpátaljáról származó fiatal ukrán-magyar szobrász készítette, aki hazánkban is számtalan alkalommal szerzett már sokaknak örömet vagy okozott meglepetést a legváratlanabb, elsősorban közterekre helyezett alkotásaival.
Kovács Kitti és a szavakon túli emlékképek
2022 ősz
Az óbudai Godot Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményéből választottuk ki azt a festményt, amely a címlapunkra került. Amikor Laczkovich Borbálát, a Godot művészeti vezetőjét arra kértük, hogy ajánljon nekünk olyan alkotást, ami a lapszám fő témájához, a piachoz hasonlóan egyszerre tud fogalmi szinten absztrakt és anyagszerűségében nagyon is konkrét lenni, és az se baj, ha őszi hangulatot áraszt, azt hittük, nehéz feladat elé állítottuk. Rövid gondolkodás után Kovács Kitti mappájához kísért minket azzal, hogy itt megtaláljuk a megoldást. És tényleg!
Műveljétek kertjeiteket!
2022 ősz
Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész nagyszabású kiállításával jelentkezik ősszel Óbudán a Godot Kortárs Művészeti Intézet. A Mezőszemerén élő művész három alkalommal képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén (1980, 1988, 1999), sokáig tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén. Műveiben a vidéki Magyarországot ábrázolja, ironikusan, pontosan és végtelen empátiával. Beszélgetésünk idején az óbudai kiállításra készült.
„Jó feleség, jó háziasszony, jó művész, de mindenekelőtt jó anya vagyok”
2022 nyár
A Godot Kortárs Művészeti Intézet (GICA) által alapított Godot Katalizátor-díj az anyagi támogatás mellett kiállítási lehetőséget is ad a kiválasztott művésznek az óbudai intézményben. Az idei fődíjas, Fajgerné Dudás Andrea kiállítása augusztus végéig látogatható.
Tervezett véletlen
2021 nyár
„A szakralitás kiveszőben van a művészetben”
2021 nyár
Kalmár János szobrai keskenyek, az égbe nyúlnak. A Munkácsy Mihály-díjas művész azonban nem esztétikai megfontolásból, hanem szakrális szempontból döntött a rendhagyó forma mellett. A művésszel Óbudáról, a szobrairól és a művészet szerepéről beszélgettünk.
Az Artkartell gyűjtemény színe-java
2021 tavasz
Előző lapszámunkban megjelent interjúnk folytatásaként Pátkai Marcellt, a PP Center Üzleti Központ alternatív ingatlanfelhasználási program elindítóját, a Partizán Műterem és Galéria vezetőjét az Artkartellről, az Artkartell gyűjteményről kérdeztük.
ITT BELEVÁGOK, OTT ÖSSZEVARROK, ÉS VÁROM A GYÓGYULÁST
2020 tavasz
drMáriás festőművész, énekes és szaxofonos, író. Szerteágazó művészete provokatív, tele harsány képzettársítások gesztusaival. Arra buzdít, hogy tegyük hozzá a világhoz mi is a magunkét, hiszen ha nem tetszik neki a Mona Lisa, mert túl szomorú, akkor ő is átfesti. Az interjú a koronavírus-járvány kitörése előtt készült, az említett kiállítások nem jöttek létre.
BONFINI EMLÉKKÖVÉTŐL A KISCELLI STÁCIÓKIG
2020 tél
Medgyesbodzáson született 1952-ben. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után 1986-tól mintegy húsz évig alkotott közösen Szórádi Zsigmond szobrászművésszel. Fával, kővel, fémmel dolgozik. Több alkotása is látható a III. kerületben, ahol tíz évig élt, és ahol gyerekfejjel először faragott szobrot.
AZ INTUÍCIÓ MESTERSÉGEM ALAPJA
2016 nyár
Videó
A Varga Imre Gyűjtemény a Fő tér melletti Laktanya utcában, az Esernyős szobrok közelében található. A 93 éves mester műveit bemutató múzeumban szobrok mellett kisplasztikákat és festményeket is láthatunk. A kiállításon szombat délelőttönként személyesen is találkozhatnak a látogatók a világhírű művésszel.
TÁNC ÉS… FOTOGRÁFIA
2020 tél
Lakatos János nívódíjas koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára az Esernyősben tartott nagy sikerű, telt házas előadássorozatot Tánc és… címmel, most pedig fotókurzusokat tart, és táncfotó kiállításra készül. De vajon hogyan jutott el a tánctól a fotózásig, és miért szakad el a cérna, ha azt mondják neki, hogy plié?
Én már csak jó dolgok teremtésében vagyok érdekelt
2020 tél
Videó
Vaja László az Aquincum Porcelángyárban dolgozott, érettségi után nyersgyártóként, majd a gyár restaurátor műhelyében először alkalmazottként, később gmk keretein belül önállóan restaurátorként. Munka mellett tanult rajzolni, festeni neves festőművészektől. Számtalan egyéni és csoportos kiállítása volt, ahol festményeit és porcelánjait is bemutatta.
Törött porcelánból ékszert varázsol
2017 nyár
Videó
Meglátja a medált a csonka Zsolnay csészében, függőt készít az ódon festett templomablakok üvegcserepeiből, keze munkája révén tovább él a múlt. Építi saját világát a fiatal óbudai művész, és egy iskolát tervez, ahol senki sem bukna meg.

BOLDOGSÁGOT VESZ, AKI MŰTÁRGYAT VESZ
2020 tél
Beszélgetés Sáfár Zoltánnal (Safival), aki rajongó alapú művészeti központot nyitott feleségével, Laczkovich Borbálával Óbudán Godot Kortárs Művészeti Intézet (Godot Instutute of Contemporary Art – GICA) néven a régi Goldberger gyár területén hétszáz négyzetméter kiállítótérben és 4x100 négyzetméter kiegészítő területen.
Skonda Mária: Fürdőélet – fürdőkultúra – kultúra
2019 nyár
A víz már az ókori bölcselők megállapításaiban is a természetet alkotó fő elemek egyike. Az ember az élőlények azon csoportjába tartozik, melynek szervezetében a vízháztartás, annak egyensúlya létfontosságú, sőt döntő létünk, egészségünk, mindennapi közérzetünk, kedélyállapotunk, alkotóképességünk szempontjából egyaránt.
„MEGMUTATNI A VILÁGOT, AHOGYAN ŐK LÁTJÁK”
2020 tél
Videó
Fiatalok, fényképeznek, tehetségesek, klassz… de azért láttunk már ilyet. Higgyék el nekem, ilyet még nem, amit én láttam az Esernyősben, ahol bemutatták az ötven éve az Óbudai Társaskörben működő Óbuda Fotóklub Egyesület autista fotócsoportjának alkotóit és alkotásait.
TÁJKÉP AZ, AMIRE ÉN AZT MONDOM
2020 tél
A rendszerváltás évében vették fel a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol sokat szőtt, és majdnem szobrász lett. Napjainkban generációja egyik legelismertebb magyar festőművészeként tartják számon. Magát KÉP-TÁJ-festőként definiálja, akit szenvedélyesen érdekel, mi történik a fénnyel, a terekkel.
Tükör és ablak – A művész és az ember
2015/2016 tél
Videó
Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész Nagybányán született 1943-ban, a képzőművészeti főiskolán Bernáth Aurél osztályába járt, de saját bevallása szerint Gruber Béla munkássága tette rá a legnagyobb hatást. Több mint harminc éve él Csillaghegyen, ma már elképzelhetetlen nélküle Óbuda kulturális élete. 1990-ben alapította meg feleségével, Csordás Erzsébettel a T-Art Alapítványt, melynek egyik deklarált célja egy óbudai kortárs gyűjtemény létrehozása volt. Azóta számtalan kiállítást köszönhetünk az alapítványnak Óbudán, miközben komoly kapcsolatot alakított ki az Óbudai Múzeummal is. Az alkotó 2016 tavaszán Óbuda díszpolgára lett.
GRUBER BÉLA A MAGA ÚTJÁT JÁRÓ MŰVÉSZ VOLT
2016/2017 tél
A 27 éves korában elhunyt festő munkássága testvére munkája révén szinte napra-hétre pontosan beazonosíthatóan dokumentált, pontosan követhető a kiállítások és a festmények sorsa. A dokumentációt a Nemzeti Galériának ajánlotta fel Ágota, aki bár 85 éves, ma is fiatalos lendülettel gondozza Gruber Béla életművét.
GYIMESI LÁSZLÓ: HA KISZABADUL A FA LELKe…
2016/2017 tél
Videó
Az anyagok múlandósága miatt dokumentálhatatlan, de bizonyos, hogy az emberiség kőkorszakait megelőzve létezett egy úgynevezett fa-korszak, amikor az eszközkészítés fő vagy csaknem egyedüli anyaga a fa volt. Az ember és a fa kölcsönhatása tehát valószínűleg ősibb minden más kultúránál.
ÓBUDÁTÓL ÓBUDÁIG – VISSZATÉRÉS A GYÖKEREKHEZ
2019 ősz
Videó
Szávoszt Katalin porcelánfestő tanuló volt az óbudai Aquincum Porcelángyárban, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola szilikátipari porcelántervező szakán diplomázott, ezután egy rövid ideig újra itt dolgozott porcelántervezőként. „Épített kerámiái” sokfelé megtalálhatóak, köztéren és középületekben egyaránt, Óbudán is, ahol él, s ahol műterme is megtalálható.
Amikor „szólt” Csillaghegy, jöttem
2017/2018 tél
Videó
A Csillaghegyi Közösségi Házban működik egy kerámia műhely, amelynek foglalkozásait és vezetőjét imádják az oda járó gyerekek, a felnőtt és nyugdíjas korú emberek, akik családtagjaikkal is szívesen alkotnak színes kerámiatárgyakat a kör vezetőjének segítségével. Szemlér Magdolnát a műhelyéről, látogatóiról és önmagáról is kérdeztük.
Megnyílt az Esernyős Galéria
2015 ősz
Történetének újabb mérföldkövéhez érkezett az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont: 2015. október 8-án megkezdte működését az Esernyős Galéria. Az új kiállítótér az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítással kezdte meg működödését, amelyre 13 horvát művész alkotása érkezett Óbudára. A kiállítás anyagát Branko Franceschi, a Spliti Szépművészeti Múzeum igazgatója állította össze, akivel a kortárs képzőművészet lehetőségeiről beszélgettünk.
Abszolút komplexitás
2017 tavasz
Videó
Marosi Ilona képzőművészt világszerte ismerik, nagyméretű művei közül három köztéri alkotás Óbudán is megtekinthető. Interjúnkban négy évtizedet meghaladó, több műfajt érintő, gazdag, eredményes művészi munkásságának mozgatórugóit, személyes életútját ismerhetjük meg.
A LÁTHATÓ ÉRTÉK
2019 ősz
Idén Óbudán rendezik a Magyar Festészet Napja (MFN) központi kiállításait az Óbudai Múzeumban, az Esernyős Galériában, a Zichy-­kastélyban, az Óbudai Kulturális Központban és az ófalui Szent József Házban. Verebes György Munkácsy-­díjas festő­művésszel, a Szolnoki Művésztelep vezetőjével, a Magyar Festészet Napja kuratóriumának elnökével beszélgettünk.
GARAMI GRÉTA: A T-ART ALAPÍTVÁNY ÉS GYŰJTEMÉNY
2019 ősz
A T-Art Alapítvány mára 550-nél több alkotást számláló gyűjteményét egy óbudai művészházaspár, Tenk László festőművész és felesége, Csordás Erzsébet hozták létre 1990-ben. A gyűjtemény alapját kortárs festményekből álló saját házi gyűjteményük felajánlásával indították el. Hamarosan sok művészbarátjuk, majd meghívott kortárs alkotók is csatlakoztak a mára kb. 150 művészből álló adományozói körhöz, akiknek munkáival évről évre növekszik a festményekből, grafikákból és szobrokból álló anyag.
Garami Gréta: Ugray György Óbuda-szobráról
2019 nyár
Ugray György szobrász 1908-ban született Erdélyben, Dicsőszentmártonban. Az 1930-as években a ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem néven ismert Iparművészeti Főiskolát, majd a Képzőművészeti Főiskola szobrász szakát végezte. Itt olyan mesterektől tanult, és lett tanársegédjük is, mint például Bory Jenő, akinek szobrait ma százak csodálják meg az általa épített székesfehérvári Bory-várban.
ENGEM KÖRÜLVESZNEK A MŰTÁRGYAIM
2017 ősz
Videó
Óbuda mindig is vonzotta a művészeket, ma már talán azért, is, mert itt több országos jelentőségű gyűjtő, modern mecénás segíti őket az alkotásban. Egyikük dr. Kesseő-Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke, aki fiatal kortárs művészeknek biztosít ösztöndíjat, műtermet és kiállítási lehetőséget.
Tenk Dóra: A San Marco Galéria
2017/2018 tél
Videó
2014 óta vagyok a San Marco Galéria kiállításszervezője. Kötődésem a közösségi házhoz igen régi keletű, egyrészt mivel már gyermekkoromban is jártam ide pantomimezni és művészi tornázni. Másrészt pedig édesapám, Tenk László festőművész révén folyamatosan részese lehettem a kerület művészeti életének, később pedig a T-Art Alapítvány asszisztenseként is több alkalommal megfordultam a kiállítótérben, majd a galériában végeztem a szakmai gyakorlatomat is.
Grafikai gyöngyszemek a Szent József Házban
2019 tavasz
Gyakran találkozik az ember azzal a szemlélettel, hogy a képzőművészeti közönség számára a papír alapú munkák másodlagos helyet foglalnak el a festészet és a szobrászat mögött. Ezen belül is egyre kisebbnek, bár nagyon elkötelezettnek tűnik a hagyományos sokszorosító képgrafikai eljárások és az egyedi rajz iránt érdeklődők csoportja. A mai digitális reklámgrafikai dömpingben ugyanakkor az is látható, hogy a képgrafika műfaja – eredeti sokszorosító vagy illusztrációs szerepével épp ellentétesen – egyre inkább az autonóm képzőművészet szinonimájává válik.
SZÁNTÓ ANDRÁS: Muhits Sándor emlékezete
2019 nyár
Életem talán legkellemesebb és legfelhőtlenebb része volt az óvódás időszak. Emlékszem, hogy a kistalicskával felsorakoztunk az ovi kertjében, és selyemhernyókat gyűjtöttünk az óvoda előtt az utcán álló eperfákról. Arra azonban nem emlékszem, hogy belül az oviban milyen dekorációk voltak, esetleg néhány játék képe ugrik elő néha.
Óbudai mecénás modell
2015 nyár
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Fellini Római Kultúrbisztró 2014 őszén hirdette meg képzőművészeti pályázatát azzal a céllal, hogy olyan friss, előremutató kortárs művek szülessenek, amelyek a „Római P’Art” szlogenre reflektálnak. A zsűrizett munkákból rendezett kiállítás július 22-én nyílik és augusztus 2-ig tart nyitva a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítótermében.
Kőben látom az ötleteimet
2019 tavasz
Videó
Készít köztéri szobrokat, restaurál emlékműveket, síremléket farag, és közben folyamatosan dolgozik saját művészi ötletein is. Kontur András több alkotása díszíti Óbuda köztereit, geometrikus-absztrakt szobrai pedig kiállításokon, magángyűjteményekben, galériákban láthatók.
A Benyó lányok Óbudán
2016 tavasz
Óbuda olyan városrész, amelynek lelke van. Bár újkori külsejét a házgyári lakótelepek határozzák meg, de az „óbudaiság” ma is valamiféle művészet- és természetközeli fogalmat jelent. Nem utolsósorban az itt élő és alkotó művészeknek köszönhetően. Ilyen volt a 2011-ben elhunyt kiváló festő-grafikus, Benyó Ildikó, és ilyen költő testvére, a ma is alkotó Benyó Judit.
Orosz Márton: A BAUHAUS MINT „STÍLUS” SZÁZÉVES ÖRÖKSÉGE
2019 tavasz
Videó
„Manapság köztudott. Sok üvegtábla és fémes fény a lakásban: Bauhaus-stílus. Lakáshigiénia lakályosság nélkül: Bauhaus-stílus. Csőbútor: Bauhaus-stílus. Nikkelezett állványú lámpa, ernyője alatt üveglap: Bauhaus-stílus. Kockás tapéta: Bauhaus-stílus. Nincs kép a falon: Bauhaus-stílus. Kép a falon, de vajon mit is jelent: Bauhaus-stílus. Nyomtatvány vastag fejlécekkel és groteszk típusú betűvel: Bauhaus-stílus. Minden kisbetűvel: bauhaus-stílus. MINDEN NAGYBETŰVEL: BAUHAUS-STÍLUS”.
Zumpf András, a „gyűjtő”: graffitis meccsek a „fila legálon”
2019 tavasz
Videó
A Filatorigát HÉV-megálló közelében lévő volt BUSZESZ és (volt Harisnyagyár) Viking kerítéseket a graffiti szlengben csak „Fila legál”-nak hívják. Én egy kicsit másként aposztrofálom: „Hungarian Graffiti Big Wall of Fame”, vagyis Magyar Graffiti Dicsőségfal. Nem véletlenül – meg is érdemli ezt az elnevezést!
Az Óbudai Társaskör Galéria múltja és jövője
2016 nyár
Andrási Gábor művészettörténész, kurátor a Zichy-kastélyban működött Óbudai Pincegalériában kezdte, majd az Óbudai Társaskörben folytatta kortárs alkotásokat bemutató munkáját. Távozása óta Berhidi Mária szobrászművész irányítja a kiemelkedő színvonalú kiállításairól ismert modern művészeti „óvóhelyet”, az Óbudai Társaskör Galériát.
Művészet vagy virtuális falszennyezés?
2016 tavasz
Évek óta fotózza, dokumentálja az óbudai graffiti falak folyamatosan változó képeit Dr. Zumpf András mérnök, fotográfus. Az összegyűjtött anyagot több kiállításon láthatták az érdeklődők, és egy látványos és különlegesen érdekes kötetben is összegyűjtötte a számára legfontosabbakat. Felkérésünkre egy cikkben foglalta össze, mit láthatunk, ha kinézünk a HÉV ablakán a filatorigáti falaknál, vagy máshol Óbudán.
SZÁNTÓ ANDRÁS: ÓBUDAÉRZÉS – VASBA verve
2018 ősz
Az ősi kovácsmesterség minden történelmi korban hűséggel szolgálta az embert különböző tárgyakkal, eszközökkel. Valódi művészetté azonban a legutóbbi idők avatták a vaskovácsolást, és ebben az óbudai kötődésű művész érdemei vitathatatlanok.
EGY PESTI SZÍV DOBOGÁSA ÓBUDÁIG HALLATSZIK…
2018/2019 tél
Dámosy Gézával a véletlen hozott össze (a képeslapgyűjtő szenvedélyünk), és a mai napig hálás vagyok, hogy 40 éve megismerhettem. Nagyszerű ember és nagyszerű művész, aki a világ 120 országában készített már csodálatos rajzokat. Több kiállítása is volt a kerületben, legújabb könyvében pedig külön fejezetet szánt Óbudának.
ÓBUDA A TÉRKÉPEN
2017 nyár
Egri Balázs térkép- és épületrajzai képeslapokon tűntek fel, majd egy Budapest posztert is megjelentetett. Ezeket megismerve kerestük meg, és kértük fel arra, hogy rajzoljon egy Óbuda-térképet, mely a Harmadik Kerületi Műsor középső oldalán, most pedig az Anziksz hátoldalán jelenik meg, így bárki számára hozzáférhető.
A SZÍVÜKKEL IS LÁTÓ EMBEREK SEGÍTSÉGÉVEL
2019 nyár
Rajzol, fest, illusztrál, cikkeket ír, fotósorozatot készít a Római-part változásairól, könyvet szerkeszt, előadásokat tart, és szívén viseli a fogyatékkal élők sorsát Óbudán is, támogatást gyűjtve számukra. Mindezt immár nyugdíjasként teszi. Pályájáról és az általa szerkesztett, nemrégiben megjelent két hatalmas kötetről, Tassy Jolán naplójáról kérdeztük Rab-Kováts Évát.
FESTŐ, AKI A FESTÉSZETÉRT FEST
2018 ősz
Hegedüs Endre korábbi és jelenlegi lakhelye, Óbuda és Angyalföld között folyik a Duna, amely elválaszt, de egyben össze is köti a két városrészt, s amelyen az álló vagy munkát végző hajók hol innen, hol onnan nézve gyakori témái a festményeinek. Megörökítőjüket e hajókról, halakról, külvárosokról és önmagáról kérdeztük.
GYIMESI LÁSZLÓ: EGY REJTŐZKÖDŐ MÁGUS ÓBUDÁRÓL
2017 nyár
Videó
Idestova húsz éve ékesíti nappali szobánkat egy ragyogó festmény. Nincs címe, de ha volna, bizonyára az Elhagyott kikötő lenne az. Romos ipari táj a Duna mentén hajóroncsokkal, őszi fényekkel, vihar előtti vagy utáni éggel, tiszta formákkal, az elmúlás hiteles őszi színkavalkádjával. Több igazi történet összemosódásával.
Horváth Péter: AZ ISMERETLEN ISMERŐS
2018 nyár
Az ember életében sokszor előfordul, hogy nem ugrik be elsőre egy olyan személynek a neve, akit tán ezer éve ismer. Kássa Gábor is ezek közé tartozik, főleg Óbudán, ahol festményeit szinte mindenki ismeri, de élete rejtve maradt a közönség számára. Érdemes jobban megismerni a magyar akvarellfestészet kiemelkedő alakjának életét és munkásságát.
Molnár Erika: EGY MŰVÉSZPÁR ÓBUDAI ÉVEI
2018 nyár
Szurcsik János festőművész és felesége, Sárkány Anna festő- és gobelinművész élete, művészete csaknem 30 éven keresztül kötődött szorosan Óbudához, a Táborhegy oldalában fekvő kerthez, a kertben álló nyári lakhoz és a műteremhez. Második otthonukká vált a „hegy “, számos mű született a kezük alatt az inspiráló környezetben.
VOLT EGYSZER ÓBUDÁN EGY FESTŐISKOLA
2017/2018 tél
Videó
Harmincegy éve annak, hogy Óbudán, a San Marco utcában, a hajdani úttörőházban kaput nyitott az Óbudai Festőiskola. Működésének nyolc esztendeje alatt ragyogó tehetségű képzőművész fiatalok sajátították el a szakma csínját-bínját. Valamennyien korunk elismert és sikeres művészei. Az iskolát Gyémánt László hozta létre.
Zarándokhely lett a katinyi mártírok emlékműve Óbudán
2018 nyár
Videó
A Katinyi Mártírok Emlékművét 2011-ben avatták fel Óbudán, amely a szovjet különleges erők által 1940 tavaszán lemészárolt huszonkétezer lengyel hadifogolynak állít emléket. Az Árpád Gimnázium és az Amfiteátrum szomszédságában elhelyezett mementó Széri-Varga Géza és fia, Széri-Varga Zoltán építész munkája.
MATITS FERENC: WRABEL SÁNDOR FESTŐMŰVÉSZ EMLÉKEZETE
2016 ősz
Különleges, tragikus fordulatokban gazdag élete volt a Budapesten 1926-ban született és ugyanott 1992-ben elhunyt Wrabel Sándor festőművésznek. Zenész édesapja a II. világháború keleti frontján tűnt el, míg őt a Budapestre benyomuló Vörös Hadsereg elfogta és a Szovjetunióba internálta, ahonnan keserű tapasztalatokat szerezve három év múlva tért haza.
A NAPSUGARAS EMBER
2017 tavasz
Videó
Barkó Gyula az egykori PNYV, azaz Pamutnyomóipari Vállalat textiltervezője volt, aki szabadidejében ecsettel a kezében örökítette meg a mai lakótelepek helyén kanyargó utcákat, házakat. Lánya, Barkó Magdolna szintén tex­tiltervezőként dolgozott, fia, Gábor pedig könyvrestaurátor lett. Féltve óvják édesapjuk művészi hagyatékát és emlékét.
Tenk László: Gruber, az ösztönös képalkotó zseni
2016/2017 tél
Tudtam a főiskolán, hogy ki Gruber Béla, de ő hatodéves volt, én meg elsőéves, ezért személyes kapcsolat nem volt közöttünk. Neki is Bernáth Aurél volt a mestere, aki bejárt a műtermébe korrigálni, és sokat mesélt nekünk arról, hogy milyen ő és miket fest. Néha belestünk hozzá, de nem olyan művész volt, aki szívesen fogadta a látogatókat.
SZOBROK, VERSEK, GICCSFRICSKÁK
2017 ősz
Videó
Csend, nyugalom, szép kilátás Óbuda közepén. A Bécsi út csak egy macskaugrásnyira van innen, de semmi nem hatol fel zajából. A magas fák között megbújó, mediterrán stílusú épület kapuoszlopainak tetején két megtermett, csíkos macska szobra gubbaszt. A mulatságos házőrzők mutatják, hogy jó helyen járunk: Molnár Péter Salamon kerámiaszobrász otthonában.
TEMPLOMOK ÉS TŰZZOMÁNCOK
2018 tavasz
Rácz Gábor 1974-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskolán, ahol Schrammel Imre volt a mestere. Neve leginkább tűzzománcmunkái által vált ismertté, de templomok liturgikus tereinek tervezésével, kivitelezésével is foglalkozik. Saját óbudai műtermében dolgozik, és számos egyházművészeti alkotása látható a kerületben.
VICCES HANGVÉTEL, POÉN, MORBID HUMOR, A TÖBBI NEM ÉRDEKEL
2017/2018 tél
Videó
A Kerék utcában működő Magyar Rajzfilm Kft. egy barátságos kis szobájában minden kedden összeülnek a magyar animáció régi nagy mesterei baráti eszmecserére. Ternovszky Bélával a kézzel kiszínezett régi szép időkről és a számára már kicsit idegen, tökéletesen rajzoló komputer animációs jelenéről beszélgettünk.
MŰVÉSZET ÉS FUNKCIÓ
2017 tavasz
Videó
A Folyamőr utcai hajdani harisnyagyár épületében már nem a gépek zakatolnak: az újfajta hasznosítás keretében műtermek és fotóstúdiók, de még tánciskola és ruhaboltok is helyet kaptak. Itt van műterme Szabó Edit keramikusnak is, aki bútorkollekciót, exkluzív használati tárgysorozatokat készít.
GYIMESI LÁSZLÓ: UTÓVÉD-HARC VAGY MEGÚJULÁS?
2017 ősz
Videó
Valaki a napokban így fogalmazott: Barlai László iskolateremtő mester. Amikor visszamondtam ezt az érintettnek, csak mosolygott. Iskolateremtő? Talán Barcsay, igen. Vagy Kondor, Kokas, Bálványos… Maradjunk az egyszerűbb iskolaalapítónál. Az igaz. Mert Barlai valóban iskolaalapító. Hosszú évek (évtizedek) óta szervezi, vezeti a Kelenvölgyi Festőiskolát, azt a kicsi, szerény, de egyre inkább számon tartott műhelyt, ahonnan már számos kiállításra érett, sőt rendszeresen kiállító festőt bocsájtott szárnyra – köztük nem egy óbudai tehetséget.
A favágó hobbija
2015 nyár
„A kiszámíthatatlanság az, amire számíthatok.
Egy kivágott virágzó almafa a lét és a nemlét lehetőségének valósága. Primitív dolog.
Tegyük fel, hogy a halál megszünteti az időt. Egy gyilkos megállítja áldozatának privát idejét. A favágó is gyilkos. Egy fagyilkos.
Ha egy virágzó almafát kivágok, olyan, mintha hasba rúgnék egy terhes nőt.
A fejjel lefelé fordított, virágban lévő almafa az idő természetellenes, erőszakos kiiktatását jelenti, vagyis a gyilkosságot.”