rovatok
Képző
ENGEM KÖRÜLVESZNEK A MŰTÁRGYAIM
2017 ősz
Videó
Óbuda mindig is vonzotta a művészeket, ma már talán azért, is, mert itt több országos jelentőségű gyűjtő, modern mecénás segíti őket az alkotásban. Egyikük dr. Kesseő-Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke, aki fiatal kortárs művészeknek biztosít ösztöndíjat, műtermet és kiállítási lehetőséget.
Az Óbudai Társaskör Galéria múltja és jövője
2016 nyár
Andrási Gábor művészettörténész, kurátor a Zichy-kastélyban működött Óbudai Pincegalériában kezdte, majd az Óbudai Társaskörben folytatta kortárs alkotásokat bemutató munkáját. Távozása óta Berhidi Mária szobrászművész irányítja a kiemelkedő színvonalú kiállításairól ismert modern művészeti „óvóhelyet”, az Óbudai Társaskör Galériát.
Molnár Erika: EGY MŰVÉSZPÁR ÓBUDAI ÉVEI
2018 nyár
Szurcsik János festőművész és felesége, Sárkány Anna festő- és gobelinművész élete, művészete csaknem 30 éven keresztül kötődött szorosan Óbudához, a Táborhegy oldalában fekvő kerthez, a kertben álló nyári lakhoz és a műteremhez. Második otthonukká vált a „hegy “, számos mű született a kezük alatt az inspiráló környezetben.
VOLT EGYSZER ÓBUDÁN EGY FESTŐISKOLA
2018 tél
Videó
Harmincegy éve annak, hogy Óbudán, a San Marco utcában, a hajdani úttörőházban kaput nyitott az Óbudai Festőiskola. Működésének nyolc esztendeje alatt ragyogó tehetségű képzőművész fiatalok sajátították el a szakma csínját-bínját. Valamennyien korunk elismert és sikeres művészei. Az iskolát Gyémánt László hozta létre.
A Benyó lányok Óbudán
2016 tavasz
Óbuda olyan városrész, amelynek lelke van. Bár újkori külsejét a házgyári lakótelepek határozzák meg, de az „óbudaiság” ma is valamiféle művészet- és természetközeli fogalmat jelent. Nem utolsósorban az itt élő és alkotó művészeknek köszönhetően. Ilyen volt a 2011-ben elhunyt kiváló festő-grafikus, Benyó Ildikó, és ilyen költő testvére, a ma is alkotó Benyó Judit.
Zarándokhely lett a katinyi mártírok emlékműve Óbudán
2018 nyár
Videó
A Katinyi Mártírok Emlékművét 2011-ben avatták fel Óbudán, amely a szovjet különleges erők által 1940 tavaszán lemészárolt huszonkétezer lengyel hadifogolynak állít emléket. Az Árpád Gimnázium és az Amfiteátrum szomszédságában elhelyezett mementó Széri-Varga Géza és fia, Széri-Varga Zoltán építész munkája.
AZ INTUÍCIÓ MESTERSÉGEM ALAPJA
2016 nyár
Videó
A Varga Imre Gyűjtemény a Fő tér melletti Laktanya utcában, az Esernyős szobrok közelében található. A 93 éves mester műveit bemutató múzeumban szobrok mellett kisplasztikákat és festményeket is láthatunk. A kiállításon szombat délelőttönként személyesen is találkozhatnak a látogatók a világhírű művésszel.
Horváth Péter: AZ ISMERETLEN ISMERŐS
2018 nyár
Az ember életében sokszor előfordul, hogy nem ugrik be elsőre egy olyan személynek a neve, akit tán ezer éve ismer. Kássa Gábor is ezek közé tartozik, főleg Óbudán, ahol festményeit szinte mindenki ismeri, de élete rejtve maradt a közönség számára. Érdemes jobban megismerni a magyar akvarellfestészet kiemelkedő alakjának életét és munkásságát.
MATITS FERENC: WRABEL SÁNDOR FESTŐMŰVÉSZ EMLÉKEZETE
2016 ősz
Különleges, tragikus fordulatokban gazdag élete volt a Budapesten 1926-ban született és ugyanott 1992-ben elhunyt Wrabel Sándor festőművésznek. Zenész édesapja a II. világháború keleti frontján tűnt el, míg őt a Budapestre benyomuló Vörös Hadsereg elfogta és a Szovjetunióba internálta, ahonnan keserű tapasztalatokat szerezve három év múlva tért haza.
A NAPSUGARAS EMBER
2017 tavasz
Videó
Barkó Gyula az egykori PNYV, azaz Pamutnyomóipari Vállalat textiltervezője volt, aki szabadidejében ecsettel a kezében örökítette meg a mai lakótelepek helyén kanyargó utcákat, házakat. Lánya, Barkó Magdolna szintén tex­tiltervezőként dolgozott, fia, Gábor pedig könyvrestaurátor lett. Féltve óvják édesapjuk művészi hagyatékát és emlékét.
Tükör és ablak – A művész és az ember
Videó
Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész Nagybányán született 1943-ban, a képzőművészeti főiskolán Bernáth Aurél osztályába járt, de saját bevallása szerint Gruber Béla munkássága tette rá a legnagyobb hatást. Több mint harminc éve él Csillaghegyen, ma már elképzelhetetlen nélküle Óbuda kulturális élete. 1990-ben alapította meg feleségével, Csordás Erzsébettel a T-Art Alapítványt, melynek egyik deklarált célja egy óbudai kortárs gyűjtemény létrehozása volt. Azóta számtalan kiállítást köszönhetünk az alapítványnak Óbudán, miközben komoly kapcsolatot alakított ki az Óbudai Múzeummal is. Az alkotó 2016 tavaszán Óbuda díszpolgára lett.
Tenk László: Gruber, az ösztönös képalkotó zseni
2017 tél
Tudtam a főiskolán, hogy ki Gruber Béla, de ő hatodéves volt, én meg elsőéves, ezért személyes kapcsolat nem volt közöttünk. Neki is Bernáth Aurél volt a mestere, aki bejárt a műtermébe korrigálni, és sokat mesélt nekünk arról, hogy milyen ő és miket fest. Néha belestünk hozzá, de nem olyan művész volt, aki szívesen fogadta a látogatókat.
SZOBROK, VERSEK, GICCSFRICSKÁK
2017 ősz
Videó
Csend, nyugalom, szép kilátás Óbuda közepén. A Bécsi út csak egy macskaugrásnyira van innen, de semmi nem hatol fel zajából. A magas fák között megbújó, mediterrán stílusú épület kapuoszlopainak tetején két megtermett, csíkos macska szobra gubbaszt. A mulatságos házőrzők mutatják, hogy jó helyen járunk: Molnár Péter Salamon kerámiaszobrász otthonában.
Óbudai mecénás modell
2015 nyár
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Fellini Római Kultúrbisztró 2014 őszén hirdette meg képzőművészeti pályázatát azzal a céllal, hogy olyan friss, előremutató kortárs művek szülessenek, amelyek a „Római P’Art” szlogenre reflektálnak. A zsűrizett munkákból rendezett kiállítás július 22-én nyílik és augusztus 2-ig tart nyitva a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítótermében.
TEMPLOMOK ÉS TŰZZOMÁNCOK
2018 tavasz
Rácz Gábor 1974-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskolán, ahol Schrammel Imre volt a mestere. Neve leginkább tűzzománcmunkái által vált ismertté, de templomok liturgikus tereinek tervezésével, kivitelezésével is foglalkozik. Saját óbudai műtermében dolgozik, és számos egyházművészeti alkotása látható a kerületben.
Tenk Dóra: A San Marco Galéria
2018 tél
Videó
2014 óta vagyok a San Marco Galéria kiállításszervezője. Kötődésem a közösségi házhoz igen régi keletű, egyrészt mivel már gyermekkoromban is jártam ide pantomimezni és művészi tornázni. Másrészt pedig édesapám, Tenk László festőművész révén folyamatosan részese lehettem a kerület művészeti életének, később pedig a T-Art Alapítvány asszisztenseként is több alkalommal megfordultam a kiállítótérben, majd a galériában végeztem a szakmai gyakorlatomat is.
VICCES HANGVÉTEL, POÉN, MORBID HUMOR, A TÖBBI NEM ÉRDEKEL
2018 tél
Videó
A Kerék utcában működő Magyar Rajzfilm Kft. egy barátságos kis szobájában minden kedden összeülnek a magyar animáció régi nagy mesterei baráti eszmecserére. Ternovszky Bélával a kézzel kiszínezett régi szép időkről és a számára már kicsit idegen, tökéletesen rajzoló komputer animációs jelenéről beszélgettünk.
Amikor „szólt” Csillaghegy, jöttem
2018 tél
Videó
A Csillaghegyi Közösségi Házban működik egy kerámia műhely, amelynek foglalkozásait és vezetőjét imádják az oda járó gyerekek, a felnőtt és nyugdíjas korú emberek, akik családtagjaikkal is szívesen alkotnak színes kerámiatárgyakat a kör vezetőjének segítségével. Szemlér Magdolnát a műhelyéről, látogatóiról és önmagáról is kérdeztük.
MŰVÉSZET ÉS FUNKCIÓ
2017 tavasz
Videó
A Folyamőr utcai hajdani harisnyagyár épületében már nem a gépek zakatolnak: az újfajta hasznosítás keretében műtermek és fotóstúdiók, de még tánciskola és ruhaboltok is helyet kaptak. Itt van műterme Szabó Edit keramikusnak is, aki bútorkollekciót, exkluzív használati tárgysorozatokat készít.
Abszolút komplexitás
2017 tavasz
Videó
Marosi Ilona képzőművészt világszerte ismerik, nagyméretű művei közül három köztéri alkotás Óbudán is megtekinthető. Interjúnkban négy évtizedet meghaladó, több műfajt érintő, gazdag, eredményes művészi munkásságának mozgatórugóit, személyes életútját ismerhetjük meg.
Művészet vagy virtuális falszennyezés?
2016 tavasz
Évek óta fotózza, dokumentálja az óbudai graffiti falak folyamatosan változó képeit Dr. Zumpf András mérnök, fotográfus. Az összegyűjtött anyagot több kiállításon láthatták az érdeklődők, és egy látványos és különlegesen érdekes kötetben is összegyűjtötte a számára legfontosabbakat. Felkérésünkre egy cikkben foglalta össze, mit láthatunk, ha kinézünk a HÉV ablakán a filatorigáti falaknál, vagy máshol Óbudán.
GYIMESI LÁSZLÓ: UTÓVÉD-HARC VAGY MEGÚJULÁS?
2017 ősz
Videó
Valaki a napokban így fogalmazott: Barlai László iskolateremtő mester. Amikor visszamondtam ezt az érintettnek, csak mosolygott. Iskolateremtő? Talán Barcsay, igen. Vagy Kondor, Kokas, Bálványos… Maradjunk az egyszerűbb iskolaalapítónál. Az igaz. Mert Barlai valóban iskolaalapító. Hosszú évek (évtizedek) óta szervezi, vezeti a Kelenvölgyi Festőiskolát, azt a kicsi, szerény, de egyre inkább számon tartott műhelyt, ahonnan már számos kiállításra érett, sőt rendszeresen kiállító festőt bocsájtott szárnyra – köztük nem egy óbudai tehetséget.
GRUBER BÉLA A MAGA ÚTJÁT JÁRÓ MŰVÉSZ VOLT
2017 tél
A 27 éves korában elhunyt festő munkássága testvére munkája révén szinte napra-hétre pontosan beazonosíthatóan dokumentált, pontosan követhető a kiállítások és a festmények sorsa. A dokumentációt a Nemzeti Galériának ajánlotta fel Ágota, aki bár 85 éves, ma is fiatalos lendülettel gondozza Gruber Béla életművét.
ÓBUDA A TÉRKÉPEN
2017 nyár
Egri Balázs térkép- és épületrajzai képeslapokon tűntek fel, majd egy Budapest posztert is megjelentetett. Ezeket megismerve kerestük meg, és kértük fel arra, hogy rajzoljon egy Óbuda-térképet, mely a Harmadik Kerületi Műsor középső oldalán, most pedig az Anziksz hátoldalán jelenik meg, így bárki számára hozzáférhető.
GYIMESI LÁSZLÓ: EGY REJTŐZKÖDŐ MÁGUS ÓBUDÁRÓL
2017 nyár
Videó
Idestova húsz éve ékesíti nappali szobánkat egy ragyogó festmény. Nincs címe, de ha volna, bizonyára az Elhagyott kikötő lenne az. Romos ipari táj a Duna mentén hajóroncsokkal, őszi fényekkel, vihar előtti vagy utáni éggel, tiszta formákkal, az elmúlás hiteles őszi színkavalkádjával. Több igazi történet összemosódásával.
Törött porcelánból ékszert varázsol
2017 nyár
Videó
Meglátja a medált a csonka Zsolnay csészében, függőt készít az ódon festett templomablakok üvegcserepeiből, keze munkája révén tovább él a múlt. Építi saját világát a fiatal óbudai művész, és egy iskolát tervez, ahol senki sem bukna meg.

GYIMESI LÁSZLÓ: HA KISZABADUL A FA LELKe…
2017 tél
Videó
Az anyagok múlandósága miatt dokumentálhatatlan, de bizonyos, hogy az emberiség kőkorszakait megelőzve létezett egy úgynevezett fa-korszak, amikor az eszközkészítés fő vagy csaknem egyedüli anyaga a fa volt. Az ember és a fa kölcsönhatása tehát valószínűleg ősibb minden más kultúránál.
Megnyílt az Esernyős Galéria
2015 ősz
Történetének újabb mérföldkövéhez érkezett az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont: 2015. október 8-án megkezdte működését az Esernyős Galéria. Az új kiállítótér az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítással kezdte meg működödését, amelyre 13 horvát művész alkotása érkezett Óbudára. A kiállítás anyagát Branko Franceschi, a Spliti Szépművészeti Múzeum igazgatója állította össze, akivel a kortárs képzőművészet lehetőségeiről beszélgettünk.
A favágó hobbija
2015 nyár
„A kiszámíthatatlanság az, amire számíthatok.
Egy kivágott virágzó almafa a lét és a nemlét lehetőségének valósága. Primitív dolog.
Tegyük fel, hogy a halál megszünteti az időt. Egy gyilkos megállítja áldozatának privát idejét. A favágó is gyilkos. Egy fagyilkos.
Ha egy virágzó almafát kivágok, olyan, mintha hasba rúgnék egy terhes nőt.
A fejjel lefelé fordított, virágban lévő almafa az idő természetellenes, erőszakos kiiktatását jelenti, vagyis a gyilkosságot.”