Keresés
rovatok
rovatok
Mozgás!
Egy régi motoros 76 évesen sem vén motoros
2015 nyár
Sátor, konzerv, gázfőző és egy túramotor – ennyire volt szüksége Kovács Gyulának ahhoz, hogy körbemotorozza egész Európát. A Budai Motor Klub elnöke külföldi útjai során számtalan kalandot megélt, és rengeteg ismerősre tett szert. A 76 éves férfi még mindig érez magában elég erőt, hogy nekivágjon akár több száz kilométeres túrának is. Ráadásul a vasparipa mellett másik szenvedélyét, a gyalogos természetjárást sem hanyagolja el.
KÜZDELEM AZ ESTERHÁZY FIVÉREK NEVELŐEGYESÜLETÉNEK TÚLÉLÉSÉÉRT
2017 ősz
A futballcsapatot évtizedekig patronáló Csillaghegyi Lenárugyár támogatásának elapadása, de különösen a rendszerváltás óta a megszűnéssel szemben állandó harcot folytató Csillaghegyi Munkás Testedző Egylet – Boldizsár Imrével az élen – a végsőkig kitart.
FÉL ÉVSZÁZAD HIDEGKUTI NÁNDOR NEVELŐEGYESÜLETÉNEK SZOLGÁLATÁBAN
2017 tavasz
Az Újlaki FC (UFC) labdarúgócsapatának egykori játékosa, intézője, a ma is aktív Laci bácsi idén tölti be nyolcvannegyedik életévét. Tősgyökeres óbudaiként sohasem hagyta el a III. kerületet, ahogyan hőn szeretett téglagyári klubjához is a végletekig hűséges maradt.
NEVÉBEN IS HORDOZZA A DUNA IRÁNTI SZERETETÉT
2015/16 tél
Újpesten lett legenda, most mégis óbudai kötődése miatt kerestük fel Dunai Antalt. Hosszasan lehetne méltatni az egyik legnagyobb élő labdarúgónkat, ezúttal legyen elég annyi, hogy olimpiai arany- és ezüstérmet, a lila-fehérekkel nyolc bajnoki címet szerzett, 1967-ben ezüstcipős volt. Otthonától nem messze, kedvenc római-parti cukrászdájában beszélgettünk az edzőként és sportvezetőként is bizonyított egykori kiváló futballistával.
A CSEPELI KAJAKTELEPTŐL A RÓMAI-PARTI EVEZŐSTÁBORIG
2017 ősz
Videó
Egy júniusi délutánt szemeltünk ki, hogy leüljünk beszélgetni Rátkai János világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozóval és feleségével, Fehér Ágnessel, akik a rendszerváltozás óta dolgoznak a Római-parti vízi sportéletért, túrákat, fesztiválókat szerveznek.
A Dunán az ember szabaddá válik
2015 nyár
Kultikus hely a fővárosban a Római-part, amely a felpörgött XXI. században is őriz valamit békebeli bájából. Némelyek csak egy kellemes sétára, vagy egy kockás terítős asztalról elfogyasztott sörre, hekkre vágynak, másokat a mozgás, a Duna és a vízi sportok vonzanak a Rómaira. Nekik ez – és nem a Balaton – a Riviéra, és a Dunát sem cserélnék el az Adriára.
A SZENTENDREI-DUNÁRÓL A RÓMAI-PARTRA
2016 nyár
A nyári napok rekkenő hősége a legtöbb embert a vízhez csábítja. Így voltunk ezzel mi is, úgyhogy a bakancsokat evezőkre cseréltük. Vezetőnk ezúttal Soós Balázs geológushallgató volt, aki gyerekkora óta aktív résztvevője az édesapja által immáron több, mint két évtizede szervezett vízitúráknak.

olimpiai sportággá fejlesztené találmányát
2017 nyár
Videó
A Mészkő parkban lesz az első kültéri teqball asztal a kerületben, és a tervek szerint több helyen is játszhatnak majd Borsányi Gábor találmányán, az íves asztalon. Már ma is világsztárok ismerik és szeretik a vadonatúj sportágat, profik és amatőrök egyaránt örömüket lelik a játékban.
A GÁZMŰVEK MTE / ASR GÁZGYÁR LABDARÚGÓCSAPATÁNAK TÖRTÉNETE
2017 tél
Létezik egy III. kerületi klub, amely ha saját jogán nem is járt soha az első osztályban, de veretes múlttal, hagyományokkal rendelkezik, és voltak időszakok, amikor megszorongatta, sőt, sokszor le is győzte nagyobb nevű óbudai szomszédját, a III. kerületi TVE-t. A Gázművek – jelenlegi nevén ASR Gázgyár – focicsapatáról van szó.
Galgóczi tamás: vulkánroncs gyakorlott túrázóknak
2017 nyár
A júniusi rekkenő hőség miatt ragaszkodtam a korai induláshoz az anzikszos szerkesztőcsapat külön örömére, akik előző este egy nagyobb volumenű születésnapi rendezvényre voltak hivatalosak. Tudtam, hogy kellemetlen lesz számukra az ébredés, de az időjárást és az erőnléti állapotokat is figyelembe véve olyan útvonalat terveztem, ami az ismert körülmények ellenére is remek túralehetőség mindazoknak, akik a nyári melegben a vízpart helyett inkább a közeli hegyeket választanák.
E-BRINGÁZTUNK A PAP-RÉTRE
2016 ősz
A korábbi gyalogtúrák és a nyári evezés után úgy döntöttünk, hogy két kerékre váltunk, és drótszamárral járjuk be a környéket. Nagy Andrásnak és a Berguson kerékpárboltnak köszönhetően a szeptemberi kirándulásunk során elektromos rásegítésű pedelec bicajokkal hódítottuk meg a Visegrádi-hegységet, és volt részünk valami teljesen új és felejthetetlen élményben.
Galgóczi tamás: A Holdvilág-árkon innen, a Kő-hegyen is túl
2017 tavasz
A tavaszi túránkhoz ezúttal a Visegrádi-hegység déli, földrajzilag igen változatos területét szemeltük ki, azonban a heves hétvégi esőzések miatt volt bennem némi aggodalom, hogy a megáradt vízfolyások és a sár komolyabb kihívások elé állítják majd túránk résztvevőit. Szerencsére a csapat lelkesedése hamar eloszlatta az ebbéli aggályaimat.
VALAMI AMERIKA A RÓMAI KORI POLGÁRVÁROS SZOMSZÉDSÁGÁBAN
2017 nyár
Videó
Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség, amelynek zászlóshajója a nála két évvel korábban, 1990-ben alapított Óbudai Baseball és Softball SE. Négy éve nyitotta meg kapuit a nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is egyedülálló óbudai baseball pálya.
EGYRE SZEBB TERMÉST HOZ A BÉKÁSMEGYERI PÓLÓOÁZIS
2016 tavasz
Mindig is egyfajta misztikum lengte körül a vízilabdázást, amely a hagyományos magyar sikersportágak közé tartozik, de még ennél is fontosabb, hogy az uszodai közeg, ahol a pólósok szocializálódnak, egy életre szóló irányt mutat. Hat éve már Óbuda is részese lehet a csodának: a békásmegyeri Vízművek Uszodában is zajlik utánpótlás-nevelés, az Oázis SC vízilabda-edzésein közel kétszáz gyerek ismerkedik ezzel a nagyszerű játékkal.
A GYEREKZSIVAJ SZÁMOMRA A LEGKEDVESEBB
2016 nyár
A Mészöly név fogalom a magyar labdarúgásban. Mészöly Kálmán, a legendás „Szőke Szikla” akkor volt világklasszis, amikor a focinkat még a legmagasabb szinteken jegyezték. Fia, Mészöly Géza is generációjának egyik legjobb játékosa volt. A harmadik Mészöly, a „kis Kálmi” szintén egyéniség. Ő is ezer szállal kötődik Óbudához.
AZÉRT IS FÖLÁLLSZ A DOBOGÓRA!
2017 tavasz
Videó
Volper László néhány éve az óbudai Idősek Klubjaiban oktatja a pingpongot a nyugdíjasoknak, de hogy ezt a szép feladatot el tudja végezni, hosszú előtanulmányokat folytatott 1960-tól kezdődően KSI edzőként, valamint serdülő, ifjúsági és felnőtt asztalitenisz szövetségi kapitányként.
Szorgalmas vagyok abban, amit szeretek
2015 ősz
Minden tanár büszke sikereket elérő növendékeire. Tibor elsős gimnazistaként a középső padsorból figyelt, mosolygott vissza irodalom óráim kezdő bizonytalanságaira, idealistán lelkes magyarázataimra. Egykori diákom játékosként három olimpiát nyert, a nemzeti vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Idén elvállalta az óbudai Szabadidő, szeretem! programsorozat fővédnöki szerepét is.
FESTŐI BÁSTYÁNK: HÁRMASHATÁR-HEGY
2016 tavasz
Mivel a decemberi kirándulásunk a Kevélyek között remekül sikerült, adta magát a folytatás. Februárban jöttek-mentek a frontok az ország felett, nem ritkán heves esőzésekkel tarkítva, belvízkárral fenyegetve a termőterületek jelentős részét. Szerencsére a hét közepén egy ciklon nyitott olyan időjárási ablakot, ami újra összerántotta a csapatot. Kevésbé meteorológusosan: végre kisütött a nap. Ezúttal a Hármashatár-hegy felé vettük az irányt.
PILLANATBAN ÉLNI, ÚJRA LÉLEGEZNI
2017 tél
Videó
A lélek képes megbetegíteni a testet, de a test képes meggyógyítani a lelket. Erről is szólnak a jógaórák. A test mozgatásával blokkokat oldunk, rugalmasabbá tesszük, ami által oldódni tudnak a lelki elakadások is – vallja Jakab Adrienn, az AmaSole Római jógastúdió vezetője, akivel stresszoldásról és a gyermekjóga fontosságáról beszélgettünk.
Családi biciklitúráktól a biciklikölcsönzőig
2016 tavasz
A Berguson kerékpárbolt igazi családi vállalkozás, mely szinte a semmiből épült fel komoly üzletté. Nagy András vezetésével nemcsak arra figyelnek, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtsanak a vásárlóknak, de a kerületi kerékpározás lehetőségét is igyekeznek elősegíteni az önkormányzat támogatásával működtetett óbudai kerékpárkölcsönzővel.
BICIKLISZABÓSÁG ÓBUDÁN
2016 nyár
Videó
A régi Harisnyagyár területén kincsre lelhetnek a kétkerekűek régimódi formáihoz ragaszkodó szerelmesei, ugyanis a Csajbringa Kft. kis kerékpárépítő manufaktúraként működve, minden kívánságukat teljesíti. A két alapító, Kádár Viktor és Erdő Zsolt olyan bicikliket álmodott meg, amelyek ötvözik a klasszikus formavilágot a modern technológiával.
Lelkeket is edzenek az óbudai fitnesz parkban 
2015 nyár
Csendes csodákkal csalogató hely a Harrer Pál utcai fitnesz park. A mozgás felfrissíti, edzi a testet, ám az ide járók egyéb jótékony hatásokról is beszámolnak: feltöltődnek boldogsággal. Furcsa élettörténetekre, barátságokra, szerelmekre bukkantunk a parkban, amelyet a nyári napsütés még hívogatóbbá varázsol.
Különleges erővel bír ez a hely
2015 nyár
Önöknek mi jut eszükbe, ha Csillaghegyre gondolnak? Nekem a Rókahegy, a gyönyörű udvarok és a strand, télen sátortetős uszoda. Ahol óbudai gimnazistaként kötelezően úszással töltöttük a heti dupla tornaórát, ahol megszerettem a vizet, a szaunát. A strand Csillaghegyen olyan, mint Tatán a tó. Csak együtt képzelhetők el.
Nem Magyarországot, hanem egy nemzetet tettek boldoggá
2016
A Labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország – Ausztria mérkőzésről Kű Lajossal beszélgettünk, aki magyar válogatott utolsó EB gólját lőtte, negyvennégy évvel ezelőtt. Kű Lajos kiemelte: annak, hogy az Eb-n ilyen jól szerepeljünk, sőt, hogy egyáltalán kijussunk, nagy szerepe volt a III. Kerületi TVE egykori ifistájának, Kleinheisler Lászlónak.
KÖDBEN IS CSODÁLATOSAK A KEVÉLYEK
2015/16 tél
A harmadik kerület nem csak évezredes történelme, épített környezete, gazdag kulturális élete miatt számít a főváros egyik ékkövének, hiszen természeti adottságai is kiemelkedőek. Bár tél van, mégis egy kirándulást ajánlunk olvasóinknak. Kalauzunk Galgóczi Tamás geográfus, síoktató és vitorlás versenyző, aki a környékbeli hegyeket legalább úgy ismeri, mint a pesti romkocsmákat.
HAJRÁ KERÜLET, első a becsület!
2015/16 tél
Voltak idők, amikor 12 ezer néző előtt játszotta mérkőzéseit a III. Kerületi TVE, és világbajnoki kerettag játékos nevét skandálhatta a kemény mag. Az óbudai Kerület meccsei magnetizálták a nagy klubok helyi drukkereit is, igazolva az angol Nick Hornby, a Fociláz című könyv szerzőjének megállapítását, miszerint minden ember életében kell lennie egy kis csapatnak a nagy kedvenc mellett, amelyet leginkább azért szeret, mert az otthona közelében játssza a meccseit.