Keresés
rovatok
Mozgás!
ESTI ÉS ESZTE, A CSILLAGHEGY YORKE ÉS COLE-JA
2020 tavasz
Esterházy Márton nevét bizton sorolhatjuk másik két Óbudáról indult válogatott labdarúgó, Hidegkuti Nándor és Mészöly Kálmán neve mellé. De nemcsak, mert Nándi bácsi telekszomszédja volt gyerekkorában, vagy mert Mészöly is játszott a Kerületben, hanem azért is, mert három egymás utáni korszak három kiemelkedő tudású labdarúgójának egyikéről van szó.
MINDÖRÖKKÉ NÉPTÁNC
2018/2019 tél
Gyerekkorától a Kincső Néptáncegyüttesben táncolt, majd ugyancsak itt, Óbudán 2012-ben testvérével létrehozta a Göncöl Néptáncegyüttest. Több óvodában és nyugdíjas házban is táncot tanít Csiki Gergely néptáncpedagógus, akit eddigi pályájáról és az óbudai néptáncéletről kérdeztünk.
Hóban, sárban, napsütésben
2018 tavasz
A korábbi kirándulásaink jó híre hamar elterjedt barátaink körében, ebből kifolyólag tavaszi túránkon a korábbiaknál népesebb csapattal indultunk útnak, hogy együtt fedezzük fel a Dunazug-hegység kétségkívül leglátványosabb útvonalát, a ma már minden túrázó által használható Spartacus-ösvényt.
KÖDBEN IS CSODÁLATOSAK A KEVÉLYEK
2015/2016 tél
A harmadik kerület nem csak évezredes történelme, épített környezete, gazdag kulturális élete miatt számít a főváros egyik ékkövének, hiszen természeti adottságai is kiemelkedőek. Bár tél van, mégis egy kirándulást ajánlunk olvasóinknak. Kalauzunk Galgóczi Tamás geográfus, síoktató és vitorlás versenyző, aki a környékbeli hegyeket legalább úgy ismeri, mint a pesti romkocsmákat.
CSOBÁNKA, A PILIS GYÖNGYSZEME
2018/2019 tél
A korábbi évek ködös, száraz vagy éppen esős decemberei kevésbé kedveztek egy téli hangulatú túra megszervezésének. Most azonban kegyesek voltak hozzánk az égiek, így örömvasárnap reggelén elindulva, szikrázó napsütésben és puha, friss hóban gázolva fedezhettük fel Csobánkának és környezetének páratlan természeti értékeit.
Olimpiai sportággá fejlesztené találmányát
2017 nyár
Videó
A Mészkő parkban lesz az első kültéri teqball asztal a kerületben, és a tervek szerint több helyen is játszhatnak majd Borsányi Gábor találmányán, az íves asztalon. Már ma is világsztárok ismerik és szeretik a vadonatúj sportágat, profik és amatőrök egyaránt örömüket lelik a játékban.
AZÉRT IS FÖLÁLLSZ A DOBOGÓRA!
2017 tavasz
Videó
Volper László néhány éve az óbudai Idősek Klubjaiban oktatja a pingpongot a nyugdíjasoknak, de hogy ezt a szép feladatot el tudja végezni, hosszú előtanulmányokat folytatott 1960-tól kezdődően KSI edzőként, valamint serdülő, ifjúsági és felnőtt asztalitenisz szövetségi kapitányként.
VÍZITÚRA KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK
2019 nyár
A Duna és az evezés sokak számára ma sem csak nosztalgia, az óbudaiaknak pedig főleg nem az. Erre utal a kerületiek számára szervezett ingyenes közösségi evezés sikere is, amely az önkormányzat és a római-parti civil szervezetek segítségével jött létre. Mi is részt vettünk a túrán, hisz „Navigare necesse est…”, azaz hajózni márpedig muszáj.
A CSEPELI KAJAKTELEPTŐL A RÓMAI-PARTI EVEZŐSTÁBORIG
2017 ősz
Videó
Egy júniusi délutánt szemeltünk ki, hogy leüljünk beszélgetni Rátkai János világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozóval és feleségével, Fehér Ágnessel, akik a rendszerváltozás óta dolgoznak a Római-parti vízi sportéletért, túrákat, fesztiválókat szerveznek.
KÖZÖSSÉGI HAJÓÉPÍTÉS A RÓMAIN
2019 nyár
Videó
Mezei Csaba, aki gyerekkora óta Csillaghegyen él, az amatőr hajóépítés magyarországi terjesztését tűzte ki célul. ­Az Amatőr Hajóépítők Közössége alapítójaként az ország számos pontján tart workshopokat. Május végén a Római-­parton építhettek saját kenut vagy kajakot az érdeklődők.
A Dunán az ember szabaddá válik
2015 nyár
Kultikus hely a fővárosban a Római-part, amely a felpörgött XXI. században is őriz valamit békebeli bájából. Némelyek csak egy kellemes sétára, vagy egy kockás terítős asztalról elfogyasztott sörre, hekkre vágynak, másokat a mozgás, a Duna és a vízi sportok vonzanak a Rómaira. Nekik ez – és nem a Balaton – a Riviéra, és a Dunát sem cserélnék el az Adriára.
Galgóczi tamás: vulkánroncs gyakorlott túrázóknak
2017 nyár
A júniusi rekkenő hőség miatt ragaszkodtam a korai induláshoz az anzikszos szerkesztőcsapat külön örömére, akik előző este egy nagyobb volumenű születésnapi rendezvényre voltak hivatalosak. Tudtam, hogy kellemetlen lesz számukra az ébredés, de az időjárást és az erőnléti állapotokat is figyelembe véve olyan útvonalat terveztem, ami az ismert körülmények ellenére is remek túralehetőség mindazoknak, akik a nyári melegben a vízpart helyett inkább a közeli hegyeket választanák.
FESTŐI BÁSTYÁNK: HÁRMASHATÁR-HEGY
2016 tavasz
Mivel a decemberi kirándulásunk a Kevélyek között remekül sikerült, adta magát a folytatás. Februárban jöttek-mentek a frontok az ország felett, nem ritkán heves esőzésekkel tarkítva, belvízkárral fenyegetve a termőterületek jelentős részét. Szerencsére a hét közepén egy ciklon nyitott olyan időjárási ablakot, ami újra összerántotta a csapatot. Kevésbé meteorológusosan: végre kisütött a nap. Ezúttal a Hármashatár-hegy felé vettük az irányt.
Galgóczi Tamás: Télen is a Pilisben
2017/2018 tél
A város szürkesége, a rövid nappalok és a gyakran mostoha időjárás miatt a fagyos hónapok során jóval kevesebb időt töltünk szabad levegőn, mint más évszakokban. Pedig a téli erdő varázslatos hangulata a testet és a lelket egyaránt újratölti, kiszabadít a hétköznapok monoton sodrásából, nem mellesleg nagyszerű alkalom, hogy barátainkat, családtagjainkat egy remek kikapcsolódásra invitáljuk. Így voltunk ezzel mi is. Ezúttal a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontját, a 756 méter magas Pilis-tetőt szemeltük ki.
Szezonzáró Regatta az Omszki-tavon
2017/2018 tél
Ha létezik hazai vitorlásverseny az évben, aminek valóban komoly presztízse van, az az immáron több mint negyed évszázados múltra visszatekintő Trafik Kupa. Ugyan a honi vitorlássport leginkább a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz kötődik, akad egy verseny Óbudától karnyújtásnyira, amely november második hétvégéjén a sportág színe-javát magához szólítja.
A SZENTENDREI-DUNÁRÓL A RÓMAI-PARTRA
2016 nyár
A nyári napok rekkenő hősége a legtöbb embert a vízhez csábítja. Így voltunk ezzel mi is, úgyhogy a bakancsokat evezőkre cseréltük. Vezetőnk ezúttal Soós Balázs geológushallgató volt, aki gyerekkora óta aktív résztvevője az édesapja által immáron több, mint két évtizede szervezett vízitúráknak.

ZSIVÁNY-SZIKLÁK
2018 ősz
Az Óbudától alig több mint húsz kilométerre fekvő Pilisszentkereszt és szűkebb környezete gazdag történelme mellett számos természeti csodával csábítja az arra járókat. Korábbi túráinkon már volt lehetőségünk meghágni a környék legmagasabb csúcsait, őszi kirándulásunkon viszont az alacsonyabban fekvő térszínek kincseire koncentráltunk.
Galgóczi tamás: A Holdvilág-árkon innen, a Kő-hegyen is túl
2017 tavasz
A tavaszi túránkhoz ezúttal a Visegrádi-hegység déli, földrajzilag igen változatos területét szemeltük ki, azonban a heves hétvégi esőzések miatt volt bennem némi aggodalom, hogy a megáradt vízfolyások és a sár komolyabb kihívások elé állítják majd túránk résztvevőit. Szerencsére a csapat lelkesedése hamar eloszlatta az ebbéli aggályaimat.
NEVÉBEN IS HORDOZZA A DUNA IRÁNTI SZERETETÉT
2015/2016 tél
Újpesten lett legenda, most mégis óbudai kötődése miatt kerestük fel Dunai Antalt. Hosszasan lehetne méltatni az egyik legnagyobb élő labdarúgónkat, ezúttal legyen elég annyi, hogy olimpiai arany- és ezüstérmet, a lila-fehérekkel nyolc bajnoki címet szerzett, 1967-ben ezüstcipős volt. Otthonától nem messze, kedvenc római-parti cukrászdájában beszélgettünk az edzőként és sportvezetőként is bizonyított egykori kiváló futballistával.
SOHASEM SZAKADTAM EL CSILLAGHEGYTŐL
2018 nyár
Az egyik legeredményesebb magyar sportág ikonikus alakja idén augusztusban ünnepli 83. születésnapját. 1964-ben Tokióban egyéniben, 1968-ban Mexikóvárosban csapatban Balczó Andrással és Móna Istvánnal nyert olimpiai aranyérmet, edzőként az 1988-as játékokon egyéniben és csapatban is győzelemre vezette versenyzőit.
Különleges erővel bír ez a hely
2015 nyár
Önöknek mi jut eszükbe, ha Csillaghegyre gondolnak? Nekem a Rókahegy, a gyönyörű udvarok és a strand, télen sátortetős uszoda. Ahol óbudai gimnazistaként kötelezően úszással töltöttük a heti dupla tornaórát, ahol megszerettem a vizet, a szaunát. A strand Csillaghegyen olyan, mint Tatán a tó. Csak együtt képzelhetők el.
Egy régi motoros 76 évesen sem vén motoros
2015 nyár
Sátor, konzerv, gázfőző és egy túramotor – ennyire volt szüksége Kovács Gyulának ahhoz, hogy körbemotorozza egész Európát. A Budai Motor Klub elnöke külföldi útjai során számtalan kalandot megélt, és rengeteg ismerősre tett szert. A 76 éves férfi még mindig érez magában elég erőt, hogy nekivágjon akár több száz kilométeres túrának is. Ráadásul a vasparipa mellett másik szenvedélyét, a gyalogos természetjárást sem hanyagolja el.
E-BRINGÁZTUNK A PAP-RÉTRE
2016 ősz
A korábbi gyalogtúrák és a nyári evezés után úgy döntöttünk, hogy két kerékre váltunk, és drótszamárral járjuk be a környéket. Nagy Andrásnak és a Berguson kerékpárboltnak köszönhetően a szeptemberi kirándulásunk során elektromos rásegítésű pedelec bicajokkal hódítottuk meg a Visegrádi-hegységet, és volt részünk valami teljesen új és felejthetetlen élményben.
Családi biciklitúráktól a biciklikölcsönzőig
2016 tavasz
A Berguson kerékpárbolt igazi családi vállalkozás, mely szinte a semmiből épült fel komoly üzletté. Nagy András vezetésével nemcsak arra figyelnek, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtsanak a vásárlóknak, de a kerületi kerékpározás lehetőségét is igyekeznek elősegíteni az önkormányzat támogatásával működtetett óbudai kerékpárkölcsönzővel.
Lelkeket is edzenek az óbudai fitnesz parkban 
2015 nyár
Csendes csodákkal csalogató hely a Harrer Pál utcai fitnesz park. A mozgás felfrissíti, edzi a testet, ám az ide járók egyéb jótékony hatásokról is beszámolnak: feltöltődnek boldogsággal. Furcsa élettörténetekre, barátságokra, szerelmekre bukkantunk a parkban, amelyet a nyári napsütés még hívogatóbbá varázsol.
JÉGRE VISZIK ÓBUDÁT
2017/2018 tél
Videó
A Veresegyházról több mint egy évtizede a III. kerületbe költözött egyesület 2014-ben nyitotta meg saját, fedett jégcsarnokát a Bécsi út mentén, ami vezetőségük eltökélt szándéka szerint pár éven belül elismerten az Észak-budai térség jeges centruma lesz.
EGYRE SZEBB TERMÉST HOZ A BÉKÁSMEGYERI PÓLÓOÁZIS
2016 tavasz
Mindig is egyfajta misztikum lengte körül a vízilabdázást, amely a hagyományos magyar sikersportágak közé tartozik, de még ennél is fontosabb, hogy az uszodai közeg, ahol a pólósok szocializálódnak, egy életre szóló irányt mutat. Hat éve már Óbuda is részese lehet a csodának: a békásmegyeri Vízművek Uszodában is zajlik utánpótlás-nevelés, az Oázis SC vízilabda-edzésein közel kétszáz gyerek ismerkedik ezzel a nagyszerű játékkal.
KÜZDELEM AZ ESTERHÁZY FIVÉREK NEVELŐEGYESÜLETÉNEK TÚLÉLÉSÉÉRT
2017 ősz
Videó
A futballcsapatot évtizedekig patronáló Csillaghegyi Lenárugyár támogatásának elapadása, de különösen a rendszerváltás óta a megszűnéssel szemben állandó harcot folytató Csillaghegyi Munkás Testedző Egylet – Boldizsár Imrével az élen – a végsőkig kitart.
A GÁZMŰVEK MTE / ASR GÁZGYÁR LABDARÚGÓCSAPATÁNAK TÖRTÉNETE
2016/2017 tél
Létezik egy III. kerületi klub, amely ha saját jogán nem is járt soha az első osztályban, de veretes múlttal, hagyományokkal rendelkezik, és voltak időszakok, amikor megszorongatta, sőt, sokszor le is győzte nagyobb nevű óbudai szomszédját, a III. kerületi TVE-t. A Gázművek – jelenlegi nevén ASR Gázgyár – focicsapatáról van szó.
FÉL ÉVSZÁZAD HIDEGKUTI NÁNDOR NEVELŐEGYESÜLETÉNEK SZOLGÁLATÁBAN
2017 tavasz
Az Újlaki FC (UFC) labdarúgócsapatának egykori játékosa, intézője, a ma is aktív Laci bácsi idén tölti be nyolcvannegyedik életévét. Tősgyökeres óbudaiként sohasem hagyta el a III. kerületet, ahogyan hőn szeretett téglagyári klubjához is a végletekig hűséges maradt.
VALAMI AMERIKA A RÓMAI KORI POLGÁRVÁROS SZOMSZÉDSÁGÁBAN
2017 nyár
Videó
Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség, amelynek zászlóshajója a nála két évvel korábban, 1990-ben alapított Óbudai Baseball és Softball SE. Négy éve nyitotta meg kapuit a nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is egyedülálló óbudai baseball pálya.
A GYEREKZSIVAJ SZÁMOMRA A LEGKEDVESEBB
2016 nyár
A Mészöly név fogalom a magyar labdarúgásban. Mészöly Kálmán, a legendás „Szőke Szikla” akkor volt világklasszis, amikor a focinkat még a legmagasabb szinteken jegyezték. Fia, Mészöly Géza is generációjának egyik legjobb játékosa volt. A harmadik Mészöly, a „kis Kálmi” szintén egyéniség. Ő is ezer szállal kötődik Óbudához.
Szorgalmas vagyok abban, amit szeretek
2015 ősz
Minden tanár büszke sikereket elérő növendékeire. Tibor elsős gimnazistaként a középső padsorból figyelt, mosolygott vissza irodalom óráim kezdő bizonytalanságaira, idealistán lelkes magyarázataimra. Egykori diákom játékosként három olimpiát nyert, a nemzeti vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Idén elvállalta az óbudai Szabadidő, szeretem! programsorozat fővédnöki szerepét is.
PILLANATBAN ÉLNI, ÚJRA LÉLEGEZNI
2016/2017 tél
Videó
A lélek képes megbetegíteni a testet, de a test képes meggyógyítani a lelket. Erről is szólnak a jógaórák. A test mozgatásával blokkokat oldunk, rugalmasabbá tesszük, ami által oldódni tudnak a lelki elakadások is – vallja Jakab Adrienn, az AmaSole Római jógastúdió vezetője, akivel stresszoldásról és a gyermekjóga fontosságáról beszélgettünk.
BICIKLISZABÓSÁG ÓBUDÁN
2016 nyár
Videó
A régi Harisnyagyár területén kincsre lelhetnek a kétkerekűek régimódi formáihoz ragaszkodó szerelmesei, ugyanis a Csajbringa Kft. kis kerékpárépítő manufaktúraként működve, minden kívánságukat teljesíti. A két alapító, Kádár Viktor és Erdő Zsolt olyan bicikliket álmodott meg, amelyek ötvözik a klasszikus formavilágot a modern technológiával.
Nem Magyarországot, hanem egy nemzetet tettek boldoggá
2016
A Labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország – Ausztria mérkőzésről Kű Lajossal beszélgettünk, aki magyar válogatott utolsó EB gólját lőtte, negyvennégy évvel ezelőtt. Kű Lajos kiemelte: annak, hogy az Eb-n ilyen jól szerepeljünk, sőt, hogy egyáltalán kijussunk, nagy szerepe volt a III. Kerületi TVE egykori ifistájának, Kleinheisler Lászlónak.
HAJRÁ KERÜLET, első a becsület!
2015/2016 tél
Voltak idők, amikor 12 ezer néző előtt játszotta mérkőzéseit a III. Kerületi TVE, és világbajnoki kerettag játékos nevét skandálhatta a kemény mag. Az óbudai Kerület meccsei magnetizálták a nagy klubok helyi drukkereit is, igazolva az angol Nick Hornby, a Fociláz című könyv szerzőjének megállapítását, miszerint minden ember életében kell lennie egy kis csapatnak a nagy kedvenc mellett, amelyet leginkább azért szeret, mert az otthona közelében játssza a meccseit.