Keresés
rovatok
Intézmény
Iskola a gyárban
2022 nyár
Az International Business School Budapest (magyarul: Nemzetközi Üzleti Főiskola, röviden: IBS) volt az első magyar magánfőiskola, 1991-ben alapította dr. Tamás István. Az IBS 2013-ban nyolc alapszakot és négy mesterszakot indított a University of Buckingham-mel közösen, 2014-ben átköltözött az új óbudai campusára, a Graphisoft Parkba. Rácz Márton oktatási rektorhelyettessel arról beszélgettünk, hogyan alakul az iskola óbudai identitása, milyen hatással volt-van a pandémia az oktatásra, és miként sikerült megünnepelni az IBS 30. születésnapját.
Szeretet, kávé és kultúra deríti fel a „békási” hétfőket
2016 tavasz
Rábóczki Zsuzsa, az Óbudai Kulturális Központ igazgatóhelyettese és egyben a Békásmegyeri Közösségi Ház vezetője felnőtt fejjel telepedett le a kerületben, de már semmi pénzért sem költözne máshová. Volt újságíró, tanár és minisztériumi megbízott is, de kultúraszervezőként érzi legjobban magát. Otthon van a kerületben és a munkahelyén is, ahol – talán épp emiatt – kicsit minden vendég úgy érzi, hogy hazaért.
Az ovisok hozzák be a szüleiket
2015/2016 tél
A Platán Könyvtár vezetőjével, Gyulai Ivánnéval beszélgettünk a kerületi fenntartású könyvtár sajátságairól, lehetőségeiről, a jövő könyvtáráról általában és arról a 15 évről, ameddig a Platán Könyvtárban dolgozott. Az épület nemsokára elköltözik, ő pedig nyugdíjba megy, de azért részt vesz még az új helyen az új működésmód kialakításában.
Színvonalas tervek szocialista kivitelezésben
2015 ősz
A közelmúlt épületei kevés tiszteletet vívtak ki lakóik, használóik körében, pedig egykor a modernitás, az új életforma jelképei voltak. Érdemes megpróbálni elfogulatlanul tekinteni ezekre az alkotásokra is, megtudni, hogyan jöttek létre, milyen feladatot kellett megoldania a tervező építésznek. És vajon milyen lehetett az épület vadonatújan, az átadás pillanatában?
SÓSTÓ VISSZAVÁR
2019 ősz
Idén hatvan éves az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. kezelésében működő sóstói tábor. A Balaton partjától mindössze 800 méterre fekvő üdülő parkjában, Balatonszabadi-Sóstón mintegy 400 férőhellyel várja az óbudai általános iskolásokat és a nyugdíjasokat.
Barbi néni, ötös!
2017/2018 tél
Videó
Mindig érintettek között éltem, és most magam is azzá váltam – vallja magáról Horváthné Illés Barbara, az óbudai Csillagház Általános Iskola vezetője. Súlya van ennek a mondatnak, hiszen az érintettek, akik között évek óta él, halmozottan fogyatékos mozgáskorlátozott gyerekek, ő maga pedig nemrég egy gázolás következtében elveszítette bal lábát.
KÖZÖSSÉGTEREMTŐ HÁZ CSILLAGHEGYEN
2017 tavasz
Videó
A harmadik kerület emblematikus része a nem csak nevében romantikus Csillaghegy. Az egykori Duna-parti üdülőfalu ma már Budapest egyik legfelkapottabb lakóhelye. A városrész szíve a Csillaghegyi Közösségi Ház, ahol hagyományokat ápolnak és teremtenek. Papp Anita, a ház vezető kulturális referense meséli el, hogyan.
Megnyílt az Esernyős Galéria
2015 ősz
Történetének újabb mérföldkövéhez érkezett az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont: 2015. október 8-án megkezdte működését az Esernyős Galéria. Az új kiállítótér az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítással kezdte meg működödését, amelyre 13 horvát művész alkotása érkezett Óbudára. A kiállítás anyagát Branko Franceschi, a Spliti Szépművészeti Múzeum igazgatója állította össze, akivel a kortárs képzőművészet lehetőségeiről beszélgettünk.
Közügyeim lettek
2019 nyár
Tevékenységeiben folyamatosan fejlődve, ötödik éve működik a Fő tér egyik fontos kulturális, gasztronómiai és turisztikai központja, az Esernyős. Színes életútjáról, az Esernyős múltjáról, jelenéről és jövőjéről, személyes missziójáról beszélgettünk Petrovits Ákossal.
Mit jelent az ön számára Óbuda?
Az Esernyős információt, kultúrát és kávét is kínál
2015 nyár
Videó
A harmadik kerületben hihetetlenül gazdag, színes és sokrétű kulturális kínálat kényezteti az itt élőket és a vendégeket. Óbuda-Békásmegyer joggal lehet büszke fesztiváljaira, rendezvényeire, olyan kiváló kulturális intézményeire, mint a Kiscelli Múzeum, a Zichy-kastély múzeumai vagy az Óbudai Társaskör. A magas színvonalú munka bizonyítéka az is, hogy 2012-óta minden évben óbudai közgyűjtemény kapta az Év Múzeuma-díjat. Elsőként az Aquincumi Múzeum, 2013-ban a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, 2014-ben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyerte el a rangos elismerést. A dúsgazdag kínálatban tavaly szeptembertől a saját programjairól is jól ismert Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont segíti eligazodni az érdeklődőket. Békefi Anna, az Esernyős ügyvezetője mutatja be az intézményt.
Színház, arcmás és lelki fröccs
2019 tavasz
D. Horváth Piroska a Kaszásdűlői Kulturális Központ munkáját irányítja. Az öt éve működő 3K sikeres és színvonalas programokat kínál látogatóinak. Eddigi eredményeiről, személyes kötödéseiről és két kiemelkedően népszerű rendezvényükről, az ArcMásról és a Lelki fröccsről beszélgettünk az intézményvezetővel.
NAGY SZÜKSÉGÜNK VAN A SÉTÁRA ÉS AZ ÖLELÉSRE
2016 ősz
A Kaszásdűlői Kulturális Központ – rövidebb nevén 3K – az Óbudai Kulturális Központ hálózat legfiatalabb háza, hiszen mindössze három éve nyílt meg az újjáépített egykori MDF székház helyén. Vezetője D. Horvát Piroska viszont már évtizedek óta a kerületben dolgozik.
EZ SZÁMOMRA EGY OSCAR-DÍJAS ÁLLÁS
2015/2016 tél
Videó
Sokan ismerik az Óbudai Társaskör igazgatóját, hiszen az általa vezetett intézmény nemcsak a kerület, hanem a főváros egyik megkerülhetetlen kulturális színtere is. Azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy hivatalosan Harsányi Mária a neve, mivel minden ismerőse, barátja és munkatársa Pihének szólítja. Ez a becenév külsőleg illik rá, más szempontból viszont megtévesztő – Pihe több mint hét éve irányítja az Óbudai Társaskört, ami határozottan fajsúlyos feladat.
EZ A HÁZ LEGYEN A HEGYOLDAL NAPPALI SZOBÁJA
2017/2018 tél
Videó
Néhány buszmegállónyira az Eurocenter fölött, kertes házak között, a Toronya utca sarkán áll egy, a környékbeli villákhoz képest egyszerűnek ható épület. Nem egy család otthona, hanem a kerület dimbes-dombos részein élők közös nappalija. Hivatalos nevén Táborhegyi Népház, az Óbuda-Hegyvidékiek Egyesületének székhelye.
“Egyelőre csak úgy látásból”
2015/2016 tél
Videó
Idén huszonöt éves az ország, sőt Európa egyetlen olyan művészeti iskolája, az Óbudai Népzenei Iskola, ahol autentikus és legmagasabb szintű népzenei képzés folyik. A népi hangszeresek és énekesek óbudai fellegvárát a nemrég elhunyt Kobzos Kiss Tamás vezette 1991-től egészen haláláig. Az intézmény két vezetője – Gelencsér Ágnes igazgatóhelyettes és Szerényi Béla megbízott igazgató beszél a mesterről, az intézmény múltjáról és a terveikről.
Csillagos anziksz
2018 tavasz
Videó
Nem messze a Vörösvári és Bécsi út sarkától, egy kicsi, meredek utca végén található az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló, szerényen meghúzódva az Óbudai Sport- és Szabadidőközpont területén. Ha valaki véletlenül téved a Laborc utcába, először talán fel sem tűnik neki a kis földszintes épület és a tetején található terasz.
HÉTKÖZNAPI CSODÁK A SAN MARCO UTCÁBAN
2015/2016 tél
Tavaly ünnepelte 140. születésnapját a Csalogány. Természetesen nem egy madárról szól a történetünk, hanem egy olyan intézményről, ahol azon gyermekek sorsát egyengetik szívvel-lélekkel az itt dolgozó szakemberek, akik folyamatos megsegítést igényelnek. A San Marco utcában több mint kétszáz középsúlyos értelmi fogyatékos gyermek él optimális körülmények között, tanul, sportol, játszik.
Óbudán nincs „tátika show”
2015 nyár
Videó
Egyre többen tudják, mégis érdemes hangsúlyozni, hogy az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválja zajlik – gyakorlatilag egész éven át Óbudán. Az Óbuda Napja, az Óbudai Nyár, az Advent Óbudán és a többi nagyszabású, több száz rendezvényt felölelő programsorozat szervező munkáját Lőrincz Edina és csapata irányítja immár hetedik éve.