Keresés
rovatok
rovatok
Hallgass!
Anima musicae – A muzsika LELKE
2016 ősz
Az Anima Musicae Kamarazenekar megálmodójával és vezetőjével, G. Horváth László hegedűművésszel az együttes megalapításáról, a kamarazenekarok létjogosultságáról, a jövőről, de a zenekar Rolla Jánoshoz és Dukay Barnabáshoz fűződő kapcsolatáról, valamint a „zene lelkéről” is beszélgettünk.
Többször is megfordult velem a világ
2017 ősz
Videó
Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, amelynek tiszteletére egy új, jubileumi lemezzel jelentkezett az együttes. A kezdetekről, az elmúlt évtizedekről és az óbudai kötődésről a zenekar művészeti vezetőjével, a Kossuth- és kétszeres Liszt Ferenc-díjas gordonkaművésszel, Botvay Károllyal beszélgettünk.
MEGÚJÍTVA MEGŐRIZNI
2017 tavasz
Videó
A Liszt Ferenc Kamarazenekar múltjáról, Sándor Frigyes és Rolla János örökségéről, a jelenről és a közeljövő kihívásairól az alapító karnagy lányával, Sándor Anna csellóművésszel és a tavaly óta koncertmesterként működő Tfirst Péterrel beszélgettünk.
Eljött a kamarazene ideje
2018 tavasz
Az Óbudai Társaskör legújabb hangversenyzongoráját, a Steinway D-modellt Báll Dávid szólaltathatta meg elsőként közönség előtt. A fiatal zongoristageneráció elkötelezett nevelőjével tanításról, Fischer Ivánról és a Budapesti Fesztiválzenekarról, valamint a zongoristák doktori iskolájáról is beszélgettünk.
HANGVERSENYZONGORA, KAMARAZENE, IRODALOM, SZALONKULTÚRA
2018 tél
Az Óbudai Társaskör legújabb büszkesége egy Steinway hangversenyzongora, ami már el is foglalta az őt megillető helyet a nagyteremben. Mácsai János zenetörténésszel, aki a hangszer restaurálását is végezte, a felújítás munkafolyamatairól és az új hangszer nyújtotta zenei lehetőségekről is beszélgettünk.
TÁROGATÓ – A MEGSZELÍDÍTETT FÉLVAD HANGSZER
2016 ősz
Videó
A tárogató tavaly óta hungarikum. Legjelesebb megszólaltatója, interjúalanyunk a tárogatójátékot újradefiniáló, sokoldalú muzsikus. Klarinéton és szaxofonon is kiválóan játszik, de missziójának az egykori kuruc hangszer népszerűsítését tartja. Novemberben folytatja júniusban telt ház előtt megkezdett sorozatát az Óbudai Társaskörben.
A KÍVÁNCSISÁG A PEDAGÓGUS LEGFŐBB ERÉNYE
2017 ősz
Videó
Húszéves jubileumát ünneplte az Óbudai Társaskörben a Gitármuzsika Óbudán elnevezésű koncertsorozat, amelynek megálmodóját és szerkesztőjét, Roth Ede gitárművészt kérdeztük a hangszerről, a félévszázados tanítási tapasztalatról és az októberi gálakoncert élményéről.

MINDEN ÉV TARTOGAT CÉLOKAT
2016 tavasz
Az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezető igazgatójával az együttes indulásáról, jelenlegi helyzetéről és Óbudával való kapcsolatáról beszélgettünk. A Mókus utcai Általános Iskolából indult, bőgőművészként tanult Ács Péter személyes, gyermekkori emlékeit is felidézte.
47 éve muzsikálnak a közösségért
2015/16 tél
Videó
Gryllus Dánielék 1969-ben alakították a Kaláka zenekart, és az első időktől kezdve sokszor felléptek Óbudán. Bár a Kaláka mindenkié, sok szállal kapcsolódnak a harmadik kerülethez is. Ápolják Tamkó Sirató Károly költő emlékét, Gryllus Dániel adta be azt az indítványt, hogy az önkormányzat által támogatott rendezvényeken élő zenét kell playback helyett játszani, de hosszú évek óta a Kaláka szervezi az Advent Óbudán programsorozatát is.
ÁDÁMTÓL TÖRÖK BÁCSIIG
2017 ősz
Videó
Ötven éve jazz-rockot és blues-rockot játszik. Az élő fellépések embere, eddig csaknem 9000 koncertje volt idehaza és külföldön. Nem látjuk bulvárlapok címlapján, nem folyt bele a politikába, a Török Ádám név egy megbízható brand. Ezer szállal kötődik Óbudához, évek óta itt van a zenei bázisa is.

Futok a szívem után
2015/16 tél
Szekeres Adrien popénekesnő számára Óbudán élni érzelmi kérdés. Ragaszkodás, kötődés, szeretet. Bár nem itt született, „csak” a választott otthona, és – mára már – a hazatérés helye. Nem is tervezi, hogy továbbálljon innen.
HARMONIKASZÓ A FREGATTÓL A FŐ TÉRIG
2017 nyár
Videó
A kiváló zongoristát, harmonikást már ismerhetik jól azok az óbudaiak, akiket az elmúlt években az Óbudai Nyár rendezvénysorozata keretében a Fő téren tartott koncertjein is elvarázsolt. A nem látó, de a körülötte lévő világra annál érzékenyebben reagáló muzsikust a közönséghez, a zenéhez és az Óbudával kapcsolatos érzéseiről kérdeztük.
A zenészek sosem unatkoznak
2015 nyár
Ha egyvalami holtbiztosan kiderült a Hámori Mátéval töltött egy óra alatt, az az, hogy ez a rendkívül szuggesztív és elhivatott fiatalember az unalom állapotát nem ismeri. Lehengerlő céltudatossággal vezeti két éve az Óbudai Danubia Zenekart, és imponálóan kreatív ötletekkel újítja meg a koncertéletet.
Pop, underground, a capella
2015 ősz
Hazai rock- és alternatív slágerek feldolgozásaival vált népszerűvé az elmúlt két évben a Budapest Voices. Az a capella énekegyüttes november 14-én lép fel az Óbudai Kulturális Központban, az intézmény 40. születésnapján. Warnusz Zsuzsával, a kórus művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Tisztelet és elkötelezettség
2015 nyár
A hazai zenei élet egyik legsikeresebb és legsajátosabb pályát befutó formációja a Csík Zenekar, mely 25 éve hagyományos táncházi folk-zenekarként indult, s hazai alternatív rock- és klasszikus dalfeldolgozásokkal vált országosan ismertté, miközben koncertjein persze továbbra is ápolja a magyar és kárpát-medencei népzenei hagyományokat. A zenekar július 17-én Óbudán, a Kobuci kertben lép fel. Ez alkalomból Szabó Attilával, a zenekar tagjával beszélgettünk.
Sok lábon áll a népszerűségünk
2015 nyár
Az elmúlt tíz év egyik nagy hazai zenei sikertörténete a Budapest Bár, mely „békebeli” slágereket, később pedig nagy hazai és nemzetközi klasszikusokat helyezett és helyez úgy mai kontextusba, hogy közben megőrzi a népszerű szerzemények eredeti ízét. A formáció szeptember 3-án Óbudán, a Kobuci kertben lép fel. A Bár egyik kulcsénekesét, a colorStarból is jól ismert Keleti Andrást kérdeztük a produkció történetéről és a siker receptjéről.