Keresés
rovatok
Hallgass!
NYUGODTAN SZÁMÍTHATOM MAGAM TŐSGYÖKERES ÓBUDAINAK
2020 tavasz
Óbuda kulturális szempontból szinte kimeríthetetlen témaforrás. Ezt támasztja alá következő interjúnk is, melyben a magyar underground két óbudai „klasszikusa” Bárdos Deák Ágnes és Víg Mihály beszélget egymással. Viszonyukra való tekintettel ezúttal nem ragaszkodtunk a magázó formához.
„AZ A MATRÓZRUHA MÉG MOST IS RÁM JÖN”
2020 tavasz
Megjelenésében, viselkedésében, mosolyában ma is a korai rockos korszakában megismert kislányos báj köszön vissza, de amikor kézbe veszi a mikrofont, és kiereszti a hangját, mintha egy dögös fekete énekesnőt hallanánk. Az egykori gyermekkórusos Óbudáról indulva bejárta a világot, és ide tért vissza.
AZ ÉLET NEM VÉLETLENÜL TÖRTÉNIK VELÜNK
2020 tél
„Népzenéből merít, de nem feldolgozza, hanem zsigereiben éli meg annak minden pillanatát” – olvasható egyik lemezének fülszövegén. Dresch Mihály a hazai zenei élet egyik meghatározó és külföldön is elismert dzsesszmuzsikusa, aki nemcsak virtuóz módon szólaltat meg egy seregnyi fúvós hangszert, hanem minden hangot őszintévé és egyedivé is varázsol.
TÁROGATÓ – A MEGSZELÍDÍTETT FÉLVAD HANGSZER
2016 ősz
Videó
A tárogató tavaly óta hungarikum. Legjelesebb megszólaltatója, interjúalanyunk a tárogatójátékot újradefiniáló, sokoldalú muzsikus. Klarinéton és szaxofonon is kiválóan játszik, de missziójának az egykori kuruc hangszer népszerűsítését tartja. Novemberben folytatja júniusban telt ház előtt megkezdett sorozatát az Óbudai Társaskörben.
LISZT FERENC NÉLKÜL NEM LENNE JAZZMUZSIKA
2018 ősz
Videó
Simon Géza Gábor a hatvanas évek második felében a Magyar Rádió jazz és gramofonlemez műsorait szerkesztette. A hetvenes évek eleje óta több ezer zenés előadást tartott magyar jazz klubokban, és negyven könyve jelent meg jazz témában. Jazz Oktatási és Kutatási Alapítványa 25 éve Óbudán működik.
ENGEM A TÁRSASKÖR TETT ÓBUDAIVÁ
2020 tél
Dzsesszzenésznek vallja magát, de évtizedek óta vezeti a Budapest Ragtime Bandet is, Emerton-díjas, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével tüntették ki, Pro Urbe elismerésben szintén részesült. Főz, ha úgy adódik, és maga teszi le a járólapokat a nyaralójában. Gayer Ferenc nagybőgőssel beszélgettem.
IDE NEM HAZAJÁRUNK, A TÁRSASKÖRBEN OTTHON VAGYUNK
2018 nyár
Videó
Gayer Ferenc a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett művésze, a magyar jazzélet kiemelkedő szereplője, és huszonnyolc éve a Budapest Ragtime Band vezetője. Idén legközelebb augusztus 2-án játszik zenekarával az Óbudai Társaskör kertjében az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében.
Sok lábon áll a népszerűségünk
2015 nyár
Videó
Az elmúlt tíz év egyik nagy hazai zenei sikertörténete a Budapest Bár, mely „békebeli” slágereket, később pedig nagy hazai és nemzetközi klasszikusokat helyezett és helyez úgy mai kontextusba, hogy közben megőrzi a népszerű szerzemények eredeti ízét. A formáció szeptember 3-án Óbudán, a Kobuci kertben lép fel. A Bár egyik kulcsénekesét, a colorStarból is jól ismert Keleti Andrást kérdeztük a produkció történetéről és a siker receptjéről.
INKÁBB ZENESZERZŐNEK LÁTOM MAGAM, MINT ELŐADÓMŰVÉSZNEK
2018 ősz
Videó
Miquèu Montanaro, Kobzos Kiss Tamás barátja majdnem ötven éve jár Magyarországra. Sajátos zenei kapcsolat vezette hozzánk, családot is Magyarországon alapított, és magyar zenészekkel alakította ki Vents D’Est nevű zenei formációját is, mellyel évek óta sikeresen koncerteznek a világ minden táján.
Tisztelet és elkötelezettség
2015 nyár
Videó
A hazai zenei élet egyik legsikeresebb és legsajátosabb pályát befutó formációja a Csík Zenekar, mely 25 éve hagyományos táncházi folk-zenekarként indult, s hazai alternatív rock- és klasszikus dalfeldolgozásokkal vált országosan ismertté, miközben koncertjein persze továbbra is ápolja a magyar és kárpát-medencei népzenei hagyományokat. A zenekar július 17-én Óbudán, a Kobuci kertben lép fel. Ez alkalomból Szabó Attilával, a zenekar tagjával beszélgettünk.
Zenészként az ember sosem áll le
2019 ősz
Az idén 60 éves Dorozsmai Péter nemcsak a dobok mögött ülve kamatoztatja ritmusérzékét és óramű pontosságát, hanem zsúfolt munkanapjai beosztásánál is hasznát veszi. A zenész, stúdiótulajdonos, producer, hangmérnök, zenei rendező és lemezkiadó minden percet kihasznál, mindössze azt fájlalja kissé, hogy egy nap csak 24 órából áll.
ÁDÁMTÓL TÖRÖK BÁCSIIG
2017 ősz
Videó
Ötven éve jazz-rockot és blues-rockot játszik. Az élő fellépések embere, eddig csaknem 9000 koncertje volt idehaza és külföldön. Nem látjuk bulvárlapok címlapján, nem folyt bele a politikába, a Török Ádám név egy megbízható brand. Ezer szállal kötődik Óbudához, évek óta itt van a zenei bázisa is.

LEHETTEM VOLNA VALAKI MÁS, DE MÁS, AZ VALAKI MÁS LETT
2019 nyár
Az 1978-ban megjelent Mindenki című LGT LP-n feltett kérdésre – „hát hé, mondd, mi lesz velem, ha kihullott a gitár a kezemből?” – még nem kaptunk választ, hiszen Karácsony János James, örömünkre, 68 évesen is zenél, maradék idejében pedig tanítványainak mutatja meg, hogyan szól igazán az ezüstös hat húr.
A zenészek sosem unatkoznak
2015 nyár
Ha egyvalami holtbiztosan kiderült a Hámori Mátéval töltött egy óra alatt, az az, hogy ez a rendkívül szuggesztív és elhivatott fiatalember az unalom állapotát nem ismeri. Lehengerlő céltudatossággal vezeti két éve az Óbudai Danubia Zenekart, és imponálóan kreatív ötletekkel újítja meg a koncertéletet.
Hidvégi Iván: bösendorfer zongora az oltár helyén
2019 tavasz
Anyai ágon Óbudáról, a régi Föld utcai Halmschlager családból származott, édesanyja Halmschlager Anna volt. Ahogy az öreg svábok mondanák: „Er ist einer echten Alt-Ofner braunhax­ler Familie geboren.” Eredeti óbudai braun­haxler családba született.
ZENÉBEN NŐTTEM FEL
2018/2019 tél
Tavaly december 30-án volt az Óbudai Danubia Zenekar 25 éves jubileumi koncertje, melyet Héja Domonkos alapított meg 1993-ban Danubia Zenekar néven. 2011 és 2013 között a Magyar Állami Operaház, 2015 óta az Augsburgi Színház főzeneigazgatója és vezető karmestere. 2013-ban Óbuda Kultúrájáért Díjjal tüntették ki.
Dr. Báll Dávid: A magyar zene világhírű nagykövete
2018/2019 tél
Videó
Földes Andor neve Magyarországon a komolyzenét kedvelők egy kisebb körének cseng csupán ismerősen. Annak ellenére, hogy Földes Budapesten született, s négyéves korától az óbudai Föld utca 50/A lakásban több mint 22 évet töltött, pályája és sikerei külföldön jóval közismertebbek, mint hazánkban.
Eljött a kamarazene ideje
2018 tavasz
Az Óbudai Társaskör legújabb hangversenyzongoráját, a Steinway D-modellt Báll Dávid szólaltathatta meg elsőként közönség előtt. A fiatal zongoristageneráció elkötelezett nevelőjével tanításról, Fischer Ivánról és a Budapesti Fesztiválzenekarról, valamint a zongoristák doktori iskolájáról is beszélgettünk.
HANGVERSENYZONGORA, KAMARAZENE, IRODALOM, SZALONKULTÚRA
2017/2018 tél
Az Óbudai Társaskör legújabb büszkesége egy Steinway hangversenyzongora, ami már el is foglalta az őt megillető helyet a nagyteremben. Mácsai János zenetörténésszel, aki a hangszer restaurálását is végezte, a felújítás munkafolyamatairól és az új hangszer nyújtotta zenei lehetőségekről is beszélgettünk.
Cziffra fesztivál idén már az óbudai Társaskörben is
2018/2019 tél
Videó
A 2019. február 17–25. között megrendezésre kerülő IV. Cziffra György Fesztiválon a hazai és nemzetközi zenei élet legkiválóbb művészeinek olyan közös produkciói jelennek meg, amelyeket aligha hallott még a közönség. A fesztivál művészeti vezetőjét, Balázs Jánost az új helyszínként megjelent Óbudai Társaskörről és a koncertsorozat kereteinek bővítési lehetőségeiről kérdeztük.
Anima musicae – A muzsika LELKE
2016 ősz
Az Anima Musicae Kamarazenekar megálmodójával és vezetőjével, G. Horváth László hegedűművésszel az együttes megalapításáról, a kamarazenekarok létjogosultságáról, a jövőről, de a zenekar Rolla Jánoshoz és Dukay Barnabáshoz fűződő kapcsolatáról, valamint a „zene lelkéről” is beszélgettünk.
AZ ÉLET KICSIT KÖLTSÉGES, DE MIT MONDJON A ZÖLDSÉGES?
2018 ősz
Videó
Miután a régi, nemritkán évszázados múltú óbudai vendéglők históriája a helybéliek kocsmajárásos, evős-ivós-mesélős-mulatós szokását kevésbé őrizte meg, a személyes események homályba vesztek. Nyakas Lacit tréfás-mélabús sors­történetek ihlette kupléi, sajátos sanzonjai, dalosversei viszont róluk szólnak, belőlük szövődik Óbuda dalkrónikája.
HARMONIKASZÓ A FREGATTÓL A FŐ TÉRIG
2017 nyár
Videó
A kiváló zongoristát, harmonikást már ismerhetik jól azok az óbudaiak, akiket az elmúlt években az Óbudai Nyár rendezvénysorozata keretében a Fő téren tartott koncertjein is elvarázsolt. A nem látó, de a körülötte lévő világra annál érzékenyebben reagáló muzsikust a közönséghez, a zenéhez és az Óbudával kapcsolatos érzéseiről kérdeztük.
Pop, underground, a capella
2015 ősz
Hazai rock- és alternatív slágerek feldolgozásaival vált népszerűvé az elmúlt két évben a Budapest Voices. Az a capella énekegyüttes november 14-én lép fel az Óbudai Kulturális Központban, az intézmény 40. születésnapján. Warnusz Zsuzsával, a kórus művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Elgurult a gyógyszerem örökre…
2018 nyár
Vitáris Iván 19 éves volt, amikor megalakult együttese, az öttagú Ivan & the Parazol. 2012-ben megnyerték a Hard Rock Rising nemzetközi tehetségkutató magyarországi döntőjét. Három lemezük jelent meg eddig. 2014-ben a Deep Purple előzenekarként turbózták a hangulatot az Arénában. Mára az ország egyik legnépszerűbb bandájává nőtték ki magukat.
EGYSZER CSAK MINDENKI ZENÉLNI KEZDETT
2018 tavasz
Videó
Mosolygós ötvenes kamaszfiú, aki álmai megvalósításán dolgozik, és talán ennek köszönheti máig megőrzött, fiatalos külsejét. Nem tud lehorgonyozni egyetlen zenei műfajnál, stílusnál, projektnél sem, hanem folyamatosan tovább lép. Kísérletezik, kitalál, létrehoz, megvalósít. Azért, hogy az egész élete egy megvalósult álom legyen, nem is tehet mást.
a hangszerem mindig velem nyaral
2015 nyár
Videó
Horgas Eszter hazajáró művésze Óbudának, hiszen évek óta állandó vendége az Óbudai Nyár rendezvénysorozatnak. Ha ő játszik, zsúfolásig megtelik a Fő tér, és zenéje magával ragadja a rajongó közönséget. Érzi, hogy szeretik – nem is véletlen, hogy nálunk itthon érzi magát.
Népzene, blues, kertmozi és kolbászos buci
2015 nyár
Kaszap Gábor, a Zichy-kastély udvarán működő népszerű óbudai szórakozóhely, a Kobuci kert vezetője angol szakos bölcsészként nagyot módosított életpályáján. Fazekas testvérével kitaláltak egy vásárokon, rendezvényeken eladható finomságot, a kolbászos bucit, majd csináltak hozzá egy tavasztól őszig tartó fesztivált.
Többször is megfordult velem a világ
2017 ősz
Videó
Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, amelynek tiszteletére egy új, jubileumi lemezzel jelentkezett az együttes. A kezdetekről, az elmúlt évtizedekről és az óbudai kötődésről a zenekar művészeti vezetőjével, a Kossuth- és kétszeres Liszt Ferenc-díjas gordonkaművésszel, Botvay Károllyal beszélgettünk.
MEGÚJÍTVA MEGŐRIZNI
2017 tavasz
Videó
A Liszt Ferenc Kamarazenekar múltjáról, Sándor Frigyes és Rolla János örökségéről, a jelenről és a közeljövő kihívásairól az alapító karnagy lányával, Sándor Anna csellóművésszel és a tavaly óta koncertmesterként működő Tfirst Péterrel beszélgettünk.
A KÍVÁNCSISÁG A PEDAGÓGUS LEGFŐBB ERÉNYE
2017 ősz
Videó
Húszéves jubileumát ünneplte az Óbudai Társaskörben a Gitármuzsika Óbudán elnevezésű koncertsorozat, amelynek megálmodóját és szerkesztőjét, Roth Ede gitárművészt kérdeztük a hangszerről, a félévszázados tanítási tapasztalatról és az októberi gálakoncert élményéről.

MINDEN ÉV TARTOGAT CÉLOKAT
2016 tavasz
Az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezető igazgatójával az együttes indulásáról, jelenlegi helyzetéről és Óbudával való kapcsolatáról beszélgettünk. A Mókus utcai Általános Iskolából indult, bőgőművészként tanult Ács Péter személyes, gyermekkori emlékeit is felidézte.
47 éve muzsikálnak a közösségért
2015/2016 tél
Videó
Gryllus Dánielék 1969-ben alakították a Kaláka zenekart, és az első időktől kezdve sokszor felléptek Óbudán. Bár a Kaláka mindenkié, sok szállal kapcsolódnak a harmadik kerülethez is. Ápolják Tamkó Sirató Károly költő emlékét, Gryllus Dániel adta be azt az indítványt, hogy az önkormányzat által támogatott rendezvényeken élő zenét kell playback helyett játszani, de hosszú évek óta a Kaláka szervezi az Advent Óbudán programsorozatát is.
Futok a szívem után
2015/2016 tél
Szekeres Adrien popénekesnő számára Óbudán élni érzelmi kérdés. Ragaszkodás, kötődés, szeretet. Bár nem itt született, „csak” a választott otthona, és – mára már – a hazatérés helye. Nem is tervezi, hogy továbbálljon innen.