Keresés
rovatok
Loci color
DR. GÁTI JÓZSEF – DR. NÉMETHY KRISZTINA: A KÖZÉPKORI ÓBUDAI EGYETEM
2020 tavasz
„Orbán püspök, Isten szolgáinak szolgája. Üdvözlet és apostoli áldásunk Krisztusban igen szeretett fiunknak, Lajosnak, Magyarország dicső királyának. Illik, hogy a királyi felség ne csupán fenntartsa az általa az állam javára és hasznára nagylelkűen juttatott javakat, hanem kegyes adományaival gyarapítsa is azokat… állíttassék fel eme főiskola, és örök időkre működjék mind az egyházi és polgári jogban, mind bármely más tisztes tudományszakban, a teológia kivételével; az ott tanítók és tanulók örvendjenek a studium generalén tartózkodó és tanító doktoroknak és tanulóknak adományozott valamennyi előjognak, szabadságnak és mentességnek, és éljenek ezekkel…” (Viterbo, 1367. szeptember 2.).
MÉGISCSAK SAKKOZÓK VOLTUNK…
2018 ősz
Azzal az egyszerű elképzeléssel mentem Csom István nemzetközi nagymesterhez, a Pro Urbe Budapest és a Pro Óbuda díj kitüntetettjéhez, hogy majd a közelgő évforduló alkalmából az 1978-as olimpiai győzelemről fogunk beszélgetni, esetleg partikat elemezni. Egy bemelegítőnek szánt kérdéssel kezdtünk...
A TÁBORHEGY NEKÜNK A HOLLYWOOD HILLS
2020 tél
A Király család tagjai erősen kötődnek a zenéhez, ahogy már húsz éve Óbudához is. Linda és Viktor a reflektorfényben élik az életüket, többnyire Magyarországon, szüleik – Gabriella és Tamás – igyekeznek segíteni őket művészi pályájukon. A harmadik Király gyerek, Viktor ikertestvére, Benjamin sikeres üzletember Amerikában.
Udvaros Dorottya: szeretek itt élni
2015 nyár
Udvaros Dorottyát, a Kossuth-díjas színésznőt több mint tíz éve a véletlen hozta Óbudára, azóta él a kerületben. Az egykori döntést azonban egyáltalán nem bánja, és nem szeretne elköltözni innen. Élvezi szűkebb lakókörnyezete nyugalmát, miközben „karnyújtásnyira” lüktet, pezseg a főváros.
ÉN MÁR SE JOBBAT, SE ROSSZABBAT NEM AKAROK MAGAMNAK
2016/2017 tél
Till Attila az egyik legnépszerűbb magyar televíziós műsorvezető, aki megcsinálta a hazai kereskedelmi televíziózás kiemelkedő produkcióját, a Propagandát is. Rendezőként is sikeres, legutóbbi filmje, a Tiszta szívvel hét díjat kapott európai filmes seregszemléken. Lehetőleg mindenhová bringával megy a Rómairól, és közben mindenféle eszébe jut.
VALLOMÁS ÓBUDA SZERETETÉRŐL
2017 nyár
Videó
Csukás István nem sajátítható ki. Több város, köztük Óbuda díszpolgára, de az egész ország kedvence is, elsősorban meséi és a mesék feldolgozása következtében filmjei, színdarabjai okán. Találkozásunk során nem felejtettük el azonban azt sem, hogy a magyar irodalom egyik legnagyobb élő költőjével beszélünk.
GYORSFÉNYKÉPEK EGY ÓBUDAI POLIHISZTORRÓL
2020 tél
Dr. Boga Bálint orvos, geriáter, oktató, helytörténész, költő, író, az Óbudai Anziksz olvasói is többször találkozhattak alapos, körültekintő írásaival. Hihetetlenül gazdag életpályája s immár nyolcvanegy év bemutatására most csak kiragadott részleteket, gyorsfényképeket tudunk felmutatni. Előző számunkban óbudai diákéveire fókuszáltunk, most a későbbi évekről beszélgetünk.
GYORSFÉNYKÉPEK EGY ÓBUDAI POLIHISZTORRÓL
2019 ősz
Dr. Boga Bálint orvos, geriáter, oktató, helytörténész, költő, író, az Óbudai Anziksz olvasói is többször találkozhattak alapos, körültekintő írásaival. Hihetetlenül gazdag életpályája s immár nyolcvanegy év bemutatására most csak kiragadott részleteket, gyorsfényképeket tudunk felmutatni. Először óbudai diákéveire fókuszálunk.
Boga Bálint: Óbudai éveim
2018/2019 tél
Életem 80 évéből 63-at Óbudán töltöttem, 27 évet a Kiskorona (Fényes Adolf), 31-et a Berend és ötöt a Lángliliom utcában. Az első nyolcat és az utóbbi kilencet másutt, de ez még egynegyede sem az egésznek. Mindig óbudainak vallottam magam, pedig Buda más részén születtem, de most is identitásom nagy része óbudai.
Féja Géza otthonra talált Óbudán
2015/2016 tél
Féja Endre több mint negyven éve él a Faluházban családjával. Még édesapjával, Féja Gézával együtt költöztek Óbudára. Féja Endre 85 éves kora után is lankadatlanul dolgozik, hogy megmentse és rendszerezze édesapja hagyatékát, s minél több kötetet megjelentethessen írásaiból. Krúdy Gyuláról írt cikkeinek válogatását is kötetbe szerkesztette, mely Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának kiadásában jelent meg a Krúdy-év kapcsán.
ÓSZERES FRICI, A GRÓF ÉS AZ IGAZI ZSOLA MŰINTÉZETE
2016 nyár
A Goldberger Textilipari Gyűjtemény tőszomszédságában egy míves tábla hirdeti, hogy itt egy régiségbolt, kacattár és festménygaléria várja az ódon tárgyak kedvelőit. A „Műintézet” irányítóiként három rejtői asszociációkat keltő név szerepel, közülük Ószeres Frici, Óbuda szerelmese a hagyományos régiségkereskedő.
AZ UTOLSÓ PUMA
2018 nyár
A 95. évében járó Bandi bácsi a legendás Puma vadászrepülő-osztály utolsó ismert, élő, harcban bevetett pilótája. A háború után nem repülhetett, viszont megtervezte a János-hegyi Libegőt, majd tíz évig Indiában épített drótkötélpáyákat. Több mint ötven éve kerületünk lakója. Nemrég egy portréfilm készült róla és azóta elhunyt barátjáról, Szentiványi Jánosról.
NYOLCEZER MÉTER FÖLÖTT HALDOKOLNI KEZD A TEST
2016 ősz
Dr. Neszmélyi Emil egy sikeres ügyvédi iroda megbecsült jogásza, az Óbudai Kaszások Kosárlabda Akadémia egyik vezetője, és nem mellesleg idén május 20-a óta ő az első magyar hegymászó, akinek sikerült az északi oldalról meghódítania a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát.
Szántó András: Peterdi Pál, ÓBUDA SPORTKRÓNIKÁSA
2018 nyár
Sokan úgy gondolják a mai Óbudáról, hogy a kocsmavilág emlékeinek színtere a római kortól Krúdy Gyuláig. Ez valóban így van, de nem kizárólagosan. A hajdani sportélet ugyanis olyan kiválóságokkal büszkélkedhetett, akik itt, Óbudán, vagy innen indulva a kerületünknek szereztek hírnevet, értek el kimagasló eredményeket és ismertséget. És az óbudai sporttörténetnek egy nagyszerű krónikása is volt, aki 50 évvel ezelőtt összegyűjtötte a kerület nevezetes eseményeit és sportolóit egy kis kötetben. Peterdi Pál 2001-ben, halála után egy évvel Óbuda díszpolgára lett – „a kerület kulturális és sportéletében kifejtett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként”.
Micsoda élet volt a Római-parton!
2015 nyár
Videó
Erdélyi Béla családja évszázadok óta él Óbudán. Igazi lokálpatrióta, aki itt járt általános iskolába, gimnáziumba, azóta is itt él, és meg sem fordul a fejében, hogy elköltözhetne. Vitorlásversenyző, edző, versenyrendező, a balatoni vitorlásélet egyik lelke. Tevékenysége több versenygeneráció számára példaértékű. Rengeteg mindenre emlékszik a régi Óbudáról, arról az időszakról, amikor még hangulatos kisváros volt, amikor még utcabálok voltak a Szőlő vagy a Tímár utcában.
A KÉPMUTATÁSOMNAK A TEHERBÍRÁSOM SZAB HATÁRT
2018/2019 tél
Videó
82 éves. Fotóművész, fotóriporter, szerkesztő és újságíró. Szakkönyvei közül talán a legjelentősebb a Fények és tények, ami a magyar fotográfusok „ki kicsodájának” tekinthető. Közel húsz évig dolgozott a MAFILM standfotósaként. Szakmai bizottságok tagja, zsüror és tanár. Többek között Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló Művész. Feleségével Csillaghegyen él.
Ziper 40
2018 tavasz
Idén februárban tartották a Zipernowsky Károly Utcai Általános Iskola működésének negyvenedik évfordulóját. A jelenlegi tanári kar és diákok mellett sok régi pedagógus és tanítvány is részt vett az ünnepségen. Dr. Szilárdi Imréné, Kati nénivel, az intézmény első igazgatójával beszélgettünk az iskola indulásáról, nehézségekről, örömökről.

Föl kell fedezni a tanáregyéniségeket!
2016/2017 tél
Tiszavölgyi István Óbudán született, Óbudán járt iskolába, és pedagógusként is mindig óbudai iskolákban dolgozott. Pedagógiai tevékenysége kiemelkedő jelentőségű Óbuda közoktatásában, amit Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2012-ben Óbuda Díszpolgára címmel ismert el.
ITT EZ A GYÖNYÖRŰ DUNA-PART, EGY ELREJTETT GYÉMÁNT
2016 ősz
A 2015. évi Pro Óbuda Díjas Bojár Gáborral beszélgettünk, aki világszínvonalú cége, a Graphisoft révén Magyarország egyik legsikeresebb vállalkozója. Az Óbudai Gázgyár területén hozta létre mini „Szilícium-völgyét”, a Graphisoft Parkot, ahol több más kiemelkedő intézménnyel együtt magánegyeteme, az Aquincumi Technológiai Intézet is működik.
Hűség, hagyomány, honismeret
2015 ősz
Gálosfai Jenőné (Homoródy Hedvig, a sokak által tisztelt Wittmann család leszármazottja) a nem hivatalos közélet meghatározó alakja. Ős-óbudai, nemzedékek óta a helyi hagyományokat követő-őrző család sarja, a sok-kultúrájú közösség német vonalának kitűnő ismerője, a helyi úgynevezett sváb nemzetiségi kultúrával párhuzamosan létező magyar, zsidó és ki tudja még, milyen hagyományok avatott tudója, őrzője és megosztója.
AKARTAM EGY HELYET, AHOL JÓ LENNI
2019 nyár
Videó
A Római-part leghangulatosabb pihenőhelye, a Fellini Római Kultúrbisztró a legrosszabb akarattal sem nevezhető hátrányos helyzetű interjúhelyszínnek. Ruskó Sándor és párja, Fülöp Virág találta ki és üzemelteti a parti enyh-helyet, ami pillanatok alatt helyi, egy-két év alatt pedig fővárosi nevezetességgé vált.
A Benyó lányok Óbudán
2016 tavasz
Óbuda olyan városrész, amelynek lelke van. Bár újkori külsejét a házgyári lakótelepek határozzák meg, de az „óbudaiság” ma is valamiféle művészet- és természetközeli fogalmat jelent. Nem utolsósorban az itt élő és alkotó művészeknek köszönhetően. Ilyen volt a 2011-ben elhunyt kiváló festő-grafikus, Benyó Ildikó, és ilyen költő testvére, a ma is alkotó Benyó Judit.
TITKOK, NYARAK, SZERELMEK ÉS BARÁTOK
2016 ősz
Az RTL Klub népszerű műsorvezetőjét évtizedes kapcsolat fűzi Óbudához. Az Óbudai Nyár rendezvénysorozat háziasszonyaként, a kerületi egészségkampány arcaként is kötődik a kerülethez, itt lépett először színpadra Shakespeare vígjátékban, és szülővárosán, Bonyhádon kívül itt érzi igazán otthonosan magát.
NYILAS MISI ÉS A TÖRTÉNELEM
2019 tavasz
Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének főhősét idéző parasztfiúként lett debreceni kollégista, később harminc évig szerkesztette a Magyar Rádió műsorait, aztán trafikos, később kocsmáros volt Óbudán. Hetvenéves kora óta könyveket ír szülőfalujáról, feleségéről, a paraszti munkákról. Idén jelent meg első regénye.
Őzgerinc és söröshordó
2017 nyár
Videó
A fő téri Harrer Pál szobor háta mögött egy kellemes terasz hívogatja az arrajárókat. Leginkább persze azokat, akik szívesen múlatják sörös, vagy fröccsös poharak társaságában az időt. A belső helyiségben kizárólag veretes rock zene szól, a vendégek veszekedés helyett beszélgetnek, és gyakran felemlegetik a régi szép napokat.
Takács György: Ki volt Till Ottó?
2016 nyár
Voltak már arra érdemes emberek, akiknek élete példáját ismerni kell azoknak is, akiknek nem adatott meg, hogy közös élményeik legyenek.
Erre akkor döbbentem rá, amikor először előterjesztették az Óbudai Kamarazenekart az Óbuda Kultúrájáért díjra. Ajánlóink minket jól ismerő barátaink és szervezetek voltak. A javasló előterjesztés első mondata az volt, hogy az Óbudai Kamarazenekart Till Ottó alapította 1954-ben. Az ügyben döntést hozók egyike tette föl a kérdést: „Ki is volt az a Till Ottó?”. Ez csak azért következhetett be, mert a mi Ottó bácsink – bár pontosan tisztában volt értékeivel – szerény ember volt, sohasem reklámozta önmagát.
REGÉNYBE SZŐTT BESZÉLGETÉS
2018 nyár
Schäffer Erzsébet egyik legismertebb, legnépszerűbb újságírónk, akinek munkáit nemcsak a Nők Lapja olvasói ismerhetik, ahol 1990 óta dolgozik, hanem a könyvek szerelmesei is. Tizennégy kötetben jelentek meg írásai, és már dolgozik a tizenötödiken. Csillaghegyen él, szereti a Dunát, az öreg fákat, a történetet rejtő házakat, de leginkább mégis az embereket.
Tanításra született
2016/2017 tél
Varga Károllyal, az óbudai klasszikus zenei élet egykori szervezőjével, vezető egyéniségével beszélgettünk tanításról, kórusépítésről, az általa megálmodott és ma is működő Mozart Klubról, valamit arról, hogyan lett az iskolai énekórából ének-zene tantárgy. A karvezető, rádiós szerkesztő Kodály Zoltánnal kapcsolatos emlékeit is felidézte.
„Az ő főnökük is az Isten”
2015 ősz
Kenessey László idestova negyven éve dolgozik és él Óbudán a Szent Péter és Pál Főplébánia-templom karnagyaként, az Albert Schweitzer Ének és Zenekar vezetőjeként, az Aelia Sabina Zeneiskola tanáraként és igazgatójaként. Fontos szerepet játszott a Szent Péter és Pál Katolikus Általános Iskola létrehozásában is. Munkásságát 2015-ben Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára címmel ismerte el az önkormányzat.
A FOTÓRIPORTER, AKI MINDENT LÁTOTT ÓBUDÁN
2017 nyár
Idén ünnepelte hetvenedik születésnapját a Pro Óbuda díjjal kitüntetett Antal István fotóriporter, aki nélkül évtizedek óta nincs kerületi esemény. Bár sokfelé hívták, ő hűséges maradt szűkebb pátriájához, ahol minden utcát ismer és szeret, ahol előre köszönnek neki, hiszen nem is igazi óbudai az, aki nem tudja, ki is az az Antal Pista.
Három generáció együtt Óbudán
2018/2019 tél
Óbuda a neves művészházaspár szűkebb pátriája, akik nemrég ünnepelték házasságuk 45. évfordulóját. A többgenerációs együttélés mintájával is szolgálnak, hiszen egy házban laknak lányukkal, Szinetár Dórával és az unokákkal. Állandóságról, hűségről, otthonteremtésről és persze a hivatásukhoz való hozzáállásról is beszélgettünk.
lajosing – Mézbarna félhomály
2016/2017 tél
Videó
Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész neve gazdag és színes karrierje során számos magyar és nemzetközi filmmel kapcsolódik össze. Mindazonáltal pályáját meghatározzák gyökerei: Óbudán született, itt nevelkedett, járt iskolába, serdült ifjúvá. Koltai Lajos vérbeli óbudai.
KÉPES GÁBOR: JÁNOSI MARCELL ÉS A „BŰVÖS FLOPPY”
2018 tavasz
2017. november 30-án – a téliesre fordult, hideg-esős idő ellenére – egyre csak gyülekeztek az ünneplő megemlékezők egy, az óbudai Szél utcából nyíló, addig névtelen utcácskában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) tartott utcanévavatót: a közterület a Jánosi Marcell köz nevet vette fel. Ez a köz nekünk nem közömbös – hirdeti azóta az NJSZT, büszkén arra, hogy a Társaság sikeres kezdeményezésére és a III. kerületi önkormányzattal folytatott egyeztetés eredményeként a Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy Óbudán Jánosi Marcell is az utcanévvel megtisztelt nagyjaink közé kerüljön.
Vannak közösségépítő álmaim
2015 ősz
Videó
Gyimesi László szabadfoglalkozású író, költő, újságíró és szerkesztő, az óbudai kulturális élet kiemelkedő alakja, az Óbudai Múzeum Közalapítvány Kuratóriumának titkára. Ebben az évben jelent meg Pannon szabadtér címmel kötete Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának kiadásában, mely az Óbudához kötődő műveiből ad válogatást. 2010-ben Óbuda Kultúrájáért Díjat, 2015-ben Pro Óbuda Díjat kapott.
OLYAN JÓLESIK SÍRNI
2018/2019 tél
Videó
Beszélgetés Both Attilánéval, aki Óbuda-Újlak ostromát egy Zsigmond téri ház pincéjében vészelte át, és ott kezdett el naplót írni a történtekről. Naplóbejegyzései a személyes élményein túl megrendítően mutatják be a pinceélet megpróbáltatásait 1944–1945 hideg telén.
A Margit Kórház a második otthonom
2016 tavasz
Dr. Pintér Endre születése óta Óbudán él, és magánélete mellett szakmai élete is Óbudához kötődik. A Margit Kórház sebész főorvosaként a Sebészeti Osztály betegeit gyógyította, civil tevékenységével pedig az óbudai közösséget szolgálja a mai napig. Példát mutat a közösségért végzett tevékenységével, még 89 éves korában is irigylésre méltóan aktív. Óbuda Díszpolgára.
„Erre vigyázz!”
2016 tavasz
Merényi Judittal az Óbudai Társaskör névadójával és első igazgatójával a ház VIP szobájában beszélgettünk, amit férje festménye díszített hosszú évekig. Talán ez is jelzi, de beszélgetésünkből is kiderül, hogy a Társaskör a második otthona volt. Vagy talán néha az első. Munkásságát 2000-ben Óbuda Díszpolgára címmel ismerték el. 2008-ban ment nyugdíjba, de talán még mostanság sincs olyan hét, hogy ne nézne be az Óbudai Társaskörbe.
Az éneklés a lényeg nálam
2015 ősz
Videó
Kobzos Kiss Tamás mesél arról, miért akart tudományos pályára menni, hogyan térítette el elhatározásától a beat­zene, hogyan talált rá a népzenére, az énekmondásra, kik voltak legkedvesebb alkotótársai, és arról, hogy miért rendkívül fontos számára az Óbudai Népzenei Iskola. A tavalyi Kossuth-díj elismerése után idén Budapestért díjjal tüntették ki.

Játékos muzsika Czigány Györggyel
2016 nyár
Czigány György, Óbuda díszpolgára augusztusban lesz 85 éves, de még ma is a régi lendülettel vezeti a negyven év után megszűnt Játék és muzsika című rádióműsor hangversenytermi változatát. A Játékos muzsika 7 x 10 percben 2007 óta havonta jelentkezik az Óbudai Társaskörben, ahol a zenei rejtvényeket neves előadók tolmácsolják a közönségnek.
Ja, a Guli!
2018 nyár
Hajdu Gyula Guli testnevelő tanár kapta 2018-ban a Tiszavölgyi István-díjat, amely olyan kerületi pedagógusoknak adományozható, akik hosszú időn át tartósan és kiemelkedő színvonalon végezték nevelő-oktató munkájukat. Guli oktatói munkája mellett, a táborozások során nevelői tevékenységét is elmélyíthette.
ABLAK AZ AJTÓN
2018 tavasz
Épp naplemente előtt érek Gelléri Andor Endre lányához. Alattunk, akár egy legyező, nyílik ki a panoráma, a Dunától egészen a Sas-hegyig. Mindjárt Óbudán leszünk. Költészetben és valóságban. Kint egyre sötétebb lesz, bent a szobában egyre világosabb. Mintha az emlékezés csillaga alatt kezdenénk el beszélgetni anélkül, hogy bármit is kérdeznék.
Az óbudai SZABADSÁGHARCOS HAJÓS
2017 ősz
Marton Gyula az Árpád Gimnázium tanulójaként vett részt az 1956-os forradalomban, később hajóépítő mérnök lett, de szolgált tengerjáró hajón is az óceánokon, vitorlázott a Balatonon és a tengereken, később regényeket írt, valamint hajótervező irodát nyitott Óbudán, ahol ma is él.

KOSSUTH-DÍJAS NÉPDALÉNEKES, AKIHEZ NAGY LÁSZLÓ IS VERSET ÍRT
2016 ősz
Számos egyéb kitüntetése mellett idén ő is a Kossuth-díjasok sorába lépett. A csodálatos énekes, avatott népzenegyűjtő, elhivatott tanár énekéért Kodály Zoltánné és Nagy László is rajongott. A rádióhallgatók több, mint két évtizeden át élvezhették népzenei műsorait, ma is tart népzenei táborokat, Óbudán harmincegy éve tanítja a gyerekeket.
DÖRY JENŐ: A SZÉCHENYI-ÉLETMŰ ÓBUDAI VONATKOZÁSAI
2016 ősz
Az idei évben ünnepeljük gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulóját. Az évforduló alkalmából az Országgyűlés határozatot hozott a „legnagyobb magyar” emlékének ápolásáról, és deklarálta, hogy ma is követendőnek tartja Széchenyi szellemi örökségét.
Hidvégi Iván: Egy főpap útja Óbudától Esztergomig
2018 tavasz
Biztos vagyok benne, hogy sokan szeretik Óbudát, természetesen én is – különösen a régit. Márcsak azért is, mert közel 84 évvel ezelőtt itt születtem, dédapámat, Rieder Jakab vincellér ellenőrt még személyesen is ismertem, aki lányával, Sommer Róbertné Rieder Magdolnával, anyai nagymamámmal a Weingart Gasséban, a Szőlőkert utcában lakott. Tipikus óbudai ház volt, elöl, az utcai fronton lakrésszel, hátul kerttel. Az 1749-ben épült Szent Péter és Szent Pál főplébánia templomba a Föld utcán, Flórián téren, Polgár téren keresztül mentünk, ahol 1933-ban volt szüleim esküvője, és ahol engem 1934-ben kereszteltek Handl Iván Sándor névre.
MAGYAR IRODALOM MINDENÜTT VAN, AHOL MAGYAROK ÉLNEK
2016/2017 tél
Videó
Miska János könyvtáros személyében, aki ötvennyolc évi tengerentúli munkálkodás után települt haza, a kanadai magyar irodalom legjelentősebb szervezőjét és szerzőjét is tisztelhetjük. A tengeren túl is elismert író békásmegyeri otthonában rendezte be kanadai-magyar irodalmi archívumát.
F. Nagy Ágnes: Valamit tud ez a ház
2015 ősz
„Bár invitáltak ifivezetőnek, hamar hátat fordítottam az úttörőmozgalomnak, az Úttörőházba is ritkán jártam, leszámítva, amikor kötelező volt, az iskolai szalagavatókra például. Az is a San Marco utcában esett meg, hogy nem táncoltam palotást: nálunk olyan kevés fiú volt az osztályban, hogy nem jutott partner, és akkor még nem volt divat külsős fiúkat hívni.”
A FUTBALLVEZETŐ, AKI NYARALNI IS ÓBUDÁRA JÁRT
2016 ősz
Három helyszín közül választhatott. Végül az döntött Kaszásdűlő mellett, hogy az ablakokból kinézve szemben a Hármashatár-hegy, míg jobbra a Pilis és az óbudai FŐTÁV-kémény látványa fogadta. Simon Gábor, aki 522 NB I-es mérkőzésen ült technikai vezetőként a kispadon (ha az NB II-es, NB III-as és a Magyar Kupa-mérkőzéseit is beleszámoljuk, akkor meghaladjuk az 1500-at), azt vallja, esze ágában sincsen elköltözni a III. kerületből.
Szántó András: a kéhli vendéglő és újkori romantikája
2017 tavasz
Óbuda számos értéke mellett mára a vendéglők világaként él a legtöbb budapesti ember fejében. A városrész történetében mindig fontos szerepe volt a kiskocsmáknak, borméréseknek, itt találkoztak a polgárok, szomszédok és ismerősök a hétköznapokon, és itt ünnepelték a jeles alkalmakat is – esküvőt, születésnapot, iskolai évfordulókat és mást. Pontosan így volt ez a Kéhli vendéglőben is, mely az alapítása után a Kéhli család, főként „Kéhli mama” gondoskodásával, az egyszerű, de remek ételekkel és a jó hangulattal vonzotta az embereket.
Az utolsó szemfelszedő
2015 ősz
Gyerekkorom egyik állandó helyszíne a Flórián téri üzletközpont volt. Akkoriban mindenért ide jártunk: nemcsak bevásárolni, a postán kívül a fodrászhoz is, időnként ebédelni a harmadik emeleti önkiszolgáló étterembe, ruhát, könyvet venni, órát javíttatni. Az azóta is változatlan, 1970-es éveket idéző épület ma már csak nyomokban őrzi az áruház egykori hangulatát, és alig néhány régi flóriános tudja csak felidézni az egykori pezsgő életet.
Tisztelt Szerkesztőség!
2017 nyár
Az Óbudai Anzikszot, kerületünk igen színvonalas kulturális magazinját nemrég az interneten fedeztem fel, majd később nagy örömömre hozzájutottam egy nyomtatott példányhoz is, mégpedig a 2016 tavaszi számhoz. A felfedezés óta az internet jóvoltából sikerült átböngésznem az eddig megjelent számokat, és mondanom sem kell, hogy a magazin színvonalas kiállításával és tartalmával nagyon kellemes meglepetést okozott. Olvasása nagyon sok örömteli percet jelentett számomra.
Családi ezüst – Bécsi út 56.
2015 ősz
Videó
A családi ezüst fogalma alatt nem kell mindig konkrétan ezüstöt érteni. Lehet egy festmény, egy porcelánkészlet, egy autó vagy egy értékes ház is. A lényeg, hogy a családi ezüst a család féltve őrzött, generációk között öröklődő kincse, amit nem ad el az ember. Csak elvenni lehet tőle. – Massányi Katalin óbudai főépítész saját emlékei és édesapja emlékiratai alapján mesél az egykori Hoffmann-házról.
Egy óbudai hangszerész hétköznapjai
2017 nyár
Videó
Egy apró műhelyben, a Pók utcai lakótelepen búvik meg Kovács Emil hangszerkészítő mester műhelye, ahol egyebek mellett próbára tette barkohbázó készségemet azt illetően, hogy felismerem-e a felújításra váró ritka instrumentumokat.
FELTESZEK EGY DZSESSZLEMEZT, ÉS ELŐ A DOBVERŐKKEL!
2016/2017 tél
„A gyertyakészítés, így 37 év után, már csak hobbi! Szakmámat szeretem, de teljes értékű elkötelezettje már nem vagyok! Itt, hátul a műhelyem is eszerint működik! Üdvözlettel: A Patinás Gyertyás” – olvasom az ajtóra kitűzött, nem mindennapi üzenetet. Fehér Lajos engem is, mint minden betérőt, mosolyogva, kitárt karokkal fogad.
ÓBUDÁVAL MÁGIKUS A KAPCSOLATOM
2017 tavasz
Kurucz Évát szinte mindenki látta már, hiszen híradósként, beszélgető műsorok vezetőjeként népszerű televíziós személyiséggé vált, és kormányszóvivőként is dolgozott. Az óbudaiak nagy része személyesen is találkozhatott vele, hiszen évek óta ő az Óbudai Nyár rendezvénysorozat és számos egyéb fontos kulturális esemény háziasszonya.
SVÁB BÁL, KRUMPLIBÚCSÚ, MILIMÁRIK
2016 nyár
Videó
A német telepesek több, mint háromszáz éve érkeztek Óbudára. A történelem nem mindig bánt kesztyűs kézzel a németajkúakkal, az egykori telepesek leszármazottainak többségét 1945 után deportálták. A Braunhaxler Egyesület jóvoltából mégis tovább élnek hagyományaik, amelyek ma is gazdagítják kulturális életünket.
A kereskedésben vagyok jó, ezért tudtam továbbvinni az üzletet
2016 tavasz
Az Óbuda Antikvárium Kft. 1993-ban nyitotta meg kapuit a Kolosy térnél, az Állami Könyvterjesztő Vállalat III. kerületi antikváriuma helyén. A céget Pécsi Gábor alapította Csanády Péterrel közösen, aki 1996-ban kivált, és Újpesten nyitott saját boltot. Pécsi Gábor fia, Balázs gyerekkora óta belefolyt az antikvárium munkájába, s édesapja 2009-ben bekövetkezett halálától önállóan vezeti Óbuda talán egyetlen, kizárólag könyvekkel foglalkozó antikváriumát.
ITTHON SÍRI CSEND
2016 ősz
Özvegye idézte fel beszélgetésünkben Wrabel Sándor festőművész emlékét, akinek művészete, példaértékű sorsa, erkölcsi tartása sok tanulsággal szolgál. Hálásak lehetünk, ahogy férje emlékét, hagyatékát őrzi, amely – úgy érezzük – nem csupán a III. kerületiek, de az egész nemzet számára jelentős értéket képvisel.