Keresés
rovatok
rovatok
Képsorozat
A Benyó lányok Óbudán
2016 tavasz
Óbuda olyan városrész, amelynek lelke van. Bár újkori külsejét a házgyári lakótelepek határozzák meg, de az „óbudaiság” ma is valamiféle művészet- és természetközeli fogalmat jelent. Nem utolsósorban az itt élő és alkotó művészeknek köszönhetően. Ilyen volt a 2011-ben elhunyt kiváló festő-grafikus, Benyó Ildikó, és ilyen költő testvére, a ma is alkotó Benyó Judit.
Tükör és ablak – A művész és az ember
2015/16 tél
Videó
Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész Nagybányán született 1943-ban, a képzőművészeti főiskolán Bernáth Aurél osztályába járt, de saját bevallása szerint Gruber Béla munkássága tette rá a legnagyobb hatást. Több mint harminc éve él Csillaghegyen, ma már elképzelhetetlen nélküle Óbuda kulturális élete. 1990-ben alapította meg feleségével, Csordás Erzsébettel a T-Art Alapítványt, melynek egyik deklarált célja egy óbudai kortárs gyűjtemény létrehozása volt. Azóta számtalan kiállítást köszönhetünk az alapítványnak Óbudán, miközben komoly kapcsolatot alakított ki az Óbudai Múzeummal is. Az alkotó 2016 tavaszán Óbuda díszpolgára lett.
„Fényszülést levezető operátor”
2015 nyár
Serdülésem tájékán, a hetvenes években észlelhető volt a fényképezés újabb reneszánsza (Niépce, Daguerre és a számomra legfontosabb, William Henry Fox Talbot 1830 környéki indulása óta már a sokadik…). Apám is megvette a maga Zorki gépét, és kattintgatott szorgosan. Az ifjúkori rajzolás és festés mellett engem is megérintett ez a csodálatos médium. Érettségi után fotográfiai tanulmányokba kezdtem, 18 éves koromban megvettem életem első Praktica Nova fényképezőgépét… ezzel a kocka el volt vetve!
Művészet vagy virtuális falszennyezés?
2016 tavasz
Évek óta fotózza, dokumentálja az óbudai graffiti falak folyamatosan változó képeit Dr. Zumpf András mérnök, fotográfus. Az összegyűjtött anyagot több kiállításon láthatták az érdeklődők, és egy látványos és különlegesen érdekes kötetben is összegyűjtötte a számára legfontosabbakat. Felkérésünkre egy cikkben foglalta össze, mit láthatunk, ha kinézünk a HÉV ablakán a filatorigáti falaknál, vagy máshol Óbudán.
A NAPSUGARAS EMBER
2017 tavasz
Videó
Barkó Gyula az egykori PNYV, azaz Pamutnyomóipari Vállalat textiltervezője volt, aki szabadidejében ecsettel a kezében örökítette meg a mai lakótelepek helyén kanyargó utcákat, házakat. Lánya, Barkó Magdolna szintén tex­tiltervezőként dolgozott, fia, Gábor pedig könyvrestaurátor lett. Féltve óvják édesapjuk művészi hagyatékát és emlékét.
GRUBER BÉLA A MAGA ÚTJÁT JÁRÓ MŰVÉSZ VOLT
2017 tél
A 27 éves korában elhunyt festő munkássága testvére munkája révén szinte napra-hétre pontosan beazonosíthatóan dokumentált, pontosan követhető a kiállítások és a festmények sorsa. A dokumentációt a Nemzeti Galériának ajánlotta fel Ágota, aki bár 85 éves, ma is fiatalos lendülettel gondozza Gruber Béla életművét.
ENGEM KÖRÜLVESZNEK A MŰTÁRGYAIM
2017 ősz
Videó
Óbuda mindig is vonzotta a művészeket, ma már talán azért, is, mert itt több országos jelentőségű gyűjtő, modern mecénás segíti őket az alkotásban. Egyikük dr. Kesseő-Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke, aki fiatal kortárs művészeknek biztosít ösztöndíjat, műtermet és kiállítási lehetőséget.
GYIMESI LÁSZLÓ: EGY REJTŐZKÖDŐ MÁGUS ÓBUDÁRÓL
2017 nyár
Videó
Idestova húsz éve ékesíti nappali szobánkat egy ragyogó festmény. Nincs címe, de ha volna, bizonyára az Elhagyott kikötő lenne az. Romos ipari táj a Duna mentén hajóroncsokkal, őszi fényekkel, vihar előtti vagy utáni éggel, tiszta formákkal, az elmúlás hiteles őszi színkavalkádjával. Több igazi történet összemosódásával.
AZ INTUÍCIÓ MESTERSÉGEM ALAPJA
2016 nyár
Videó
A Varga Imre Gyűjtemény a Fő tér melletti Laktanya utcában, az Esernyős szobrok közelében található. A 93 éves mester műveit bemutató múzeumban szobrok mellett kisplasztikákat és festményeket is láthatunk. A kiállításon szombat délelőttönként személyesen is találkozhatnak a látogatók a világhírű művésszel.
SZERETTEM, MINDIG SZERETTEM A PARTOT
2017 tavasz
Videó
Kánya Tamás gyerekkora óta visszatérő vendége a Római-partnak, ám jó négy éve már egyedül való művésze is. Kőből, uszadékfákból, ágakból-levelekből épít különös tárgyakat és lényeket, sok ezer embert késztetve megállásra és ámulásra a siető időben.
A FOTÓRIPORTER, AKI MINDENT LÁTOTT ÓBUDÁN
2017 nyár
Idén ünnepelte hetvenedik születésnapját a Pro Óbuda díjjal kitüntetett Antal István fotóriporter, aki nélkül évtizedek óta nincs kerületi esemény. Bár sokfelé hívták, ő hűséges maradt szűkebb pátriájához, ahol minden utcát ismer és szeret, ahol előre köszönnek neki, hiszen nem is igazi óbudai az, aki nem tudja, ki is az az Antal Pista.
MINDENKI A SAJÁT „KÉKTÚRÁJÁT” JÁRJA VÉGIG
2016 nyár
Videó
Magyarország egyik legnevesebb fotográfusával barátságos piliscsabai házának teraszán készítettem interjút. Két gyönyörű kisgyereke futkározott a teraszon, a harmadik bent szunyókált a szoptatás után. Nem is gondoltam volna, hogy megrázó, mégis felemelő találkozásnak leszek részese.
MATITS FERENC: WRABEL SÁNDOR FESTŐMŰVÉSZ EMLÉKEZETE
2016 ősz
Különleges, tragikus fordulatokban gazdag élete volt a Budapesten 1926-ban született és ugyanott 1992-ben elhunyt Wrabel Sándor festőművésznek. Zenész édesapja a II. világháború keleti frontján tűnt el, míg őt a Budapestre benyomuló Vörös Hadsereg elfogta és a Szovjetunióba internálta, ahonnan keserű tapasztalatokat szerezve három év múlva tért haza.
“Fényszülést levezető operátor”
2015 nyár
Serdülésem tájékán, a hetvenes években észlelhető volt a honi fotónak egy reneszánsza, és technikai boomja, apám is megvette a maga Zorki gépét, és kattintgatott szorgosan, engem is megérintett ez a csodálatos műfaj, olyannyira, hogy érettségi után fotográfiai tanulmányokba kezdtem 18 éves koromban megvettem életem első Praktica Nova fényképezőgépét…ezzel a kocka el volt vetve!
Képeslapok Óbudáról
2015 ősz
„Szájhős és bérelhető alteregó. Amikor épp nem színész vagy feleség, fiókíró, blogger és/vagy közösségi média-szédelgő. Számos hangoskönyvet készített, és az első magyar nyelvű interaktív mese alkalmazás, a Borzontorz és a rádió egyik mesélője” – így határozza meg önmagát óbudai fotósorozatunk készítője, Németh Kriszta. A színészként, fotóművészként is jelentős tehetségű, és képeihez írt saját szövegei alapján betűvetőnek is kiváló alkotó idén tavasszal az Óbudai Platán Könyvtárban rendezett kiállításon mutatta be először Óbudai anzikszok című fotósorozatát, melyen immár 15 éve dolgozik.