Keresés
rovatok
Képsorozat
A varázskönyv
2022 tél
Óbudai Anzikszok
2015 ősz
Videó
„Szájhős és bérelhető alteregó. Amikor épp nem színész vagy feleség, fiókíró, blogger és/vagy közösségi média-szédelgő. Számos hangoskönyvet készített, és az első magyar nyelvű interaktív mese alkalmazás, a Borzontorz és a rádió egyik mesélője” – így határozza meg önmagát óbudai fotósorozatunk készítője, Németh Kriszta. A színészként, fotóművészként is jelentős tehetségű, és képeihez írt saját szövegei alapján betűvetőnek is kiváló alkotó idén tavasszal az Óbudai Platán Könyvtárban rendezett kiállításon mutatta be először Óbudai anzikszok című fotósorozatát, melyen immár 15 éve dolgozik.
MINDENKI A SAJÁT „KÉKTÚRÁJÁT” JÁRJA VÉGIG
2016 nyár
Videó
Magyarország egyik legnevesebb fotográfusával barátságos piliscsabai házának teraszán készítettem interjút. Két gyönyörű kisgyereke futkározott a teraszon, a harmadik bent szunyókált a szoptatás után. Nem is gondoltam volna, hogy megrázó, mégis felemelő találkozásnak leszek részese.
„Fényszülést levezető operátor”
2015 nyár
Serdülésem tájékán, a hetvenes években észlelhető volt a fényképezés újabb reneszánsza (Niépce, Daguerre és a számomra legfontosabb, William Henry Fox Talbot 1830 környéki indulása óta már a sokadik…). Apám is megvette a maga Zorki gépét, és kattintgatott szorgosan. Az ifjúkori rajzolás és festés mellett engem is megérintett ez a csodálatos médium. Érettségi után fotográfiai tanulmányokba kezdtem, 18 éves koromban megvettem életem első Praktica Nova fényképezőgépét… ezzel a kocka el volt vetve!
Művészet vagy virtuális falszennyezés?
2016 tavasz
Évek óta fotózza, dokumentálja az óbudai graffiti falak folyamatosan változó képeit Dr. Zumpf András mérnök, fotográfus. Az összegyűjtött anyagot több kiállításon láthatták az érdeklődők, és egy látványos és különlegesen érdekes kötetben is összegyűjtötte a számára legfontosabbakat. Felkérésünkre egy cikkben foglalta össze, mit láthatunk, ha kinézünk a HÉV ablakán a filatorigáti falaknál, vagy máshol Óbudán.
A FOTÓRIPORTER, AKI MINDENT LÁTOTT ÓBUDÁN
2017 nyár
Idén ünnepelte hetvenedik születésnapját a Pro Óbuda díjjal kitüntetett Antal István fotóriporter, aki nélkül évtizedek óta nincs kerületi esemény. Bár sokfelé hívták, ő hűséges maradt szűkebb pátriájához, ahol minden utcát ismer és szeret, ahol előre köszönnek neki, hiszen nem is igazi óbudai az, aki nem tudja, ki is az az Antal Pista.
II. Óbudai Fotótárlat
2017 nyár
A Római Birodalom? Az időszámítás kezdetének kora? Pannonia provincia? Imperator Caesar Domitianus Augustus? Ezek a szavak, nevek a legtöbb ember számára jó esetben legfeljebb halvány emléknyomok egykor volt érettségije tételsorából. Vagy az sem. Legfeljebb rákeresnek a neten, ha nagyon sarokba szorítják őket valamiért. Nem így azoknak a szerencséseknek, akik Óbuda-Aquincum lakói lehetnek.
SZERETTEM, MINDIG SZERETTEM A PARTOT
2017 tavasz
Videó
Kánya Tamás gyerekkora óta visszatérő vendége a Római-partnak, ám jó négy éve már egyedül való művésze is. Kőből, uszadékfákból, ágakból-levelekből épít különös tárgyakat és lényeket, sok ezer embert késztetve megállásra és ámulásra a siető időben.