Keresés
rovatok
rovatok
Gyűjtő
GYIMESI LÁSZLÓ: UTÓVÉD-HARC VAGY MEGÚJULÁS?
2017 ősz
Videó
Valaki a napokban így fogalmazott: Barlai László iskolateremtő mester. Amikor visszamondtam ezt az érintettnek, csak mosolygott. Iskolateremtő? Talán Barcsay, igen. Vagy Kondor, Kokas, Bálványos… Maradjunk az egyszerűbb iskolaalapítónál. Az igaz. Mert Barlai valóban iskolaalapító. Hosszú évek (évtizedek) óta szervezi, vezeti a Kelenvölgyi Festőiskolát, azt a kicsi, szerény, de egyre inkább számon tartott műhelyt, ahonnan már számos kiállításra érett, sőt rendszeresen kiállító festőt bocsájtott szárnyra – köztük nem egy óbudai tehetséget.
ENGEM KÖRÜLVESZNEK A MŰTÁRGYAIM
2017 ősz
Videó
Óbuda mindig is vonzotta a művészeket, ma már talán azért, is, mert itt több országos jelentőségű gyűjtő, modern mecénás segíti őket az alkotásban. Egyikük dr. Kesseő-Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke, aki fiatal kortárs művészeknek biztosít ösztöndíjat, műtermet és kiállítási lehetőséget.
A mű szólítja meg a gyűjtőt!
2015 nyár
Videó
A Kórház utcában nagyszabású szabadtéri kiállítás nyílt Óbudai mozaik címmel, mely egész nyáron látható. A tárlat egy válogatást mutat be a Völgyi-Skonda gyűjtemény Óbudához, illetve a vízhez köthető darabjaiból. Ebből az alkalomból csillaghegyi otthonukban beszélgettünk a házaspárral.
Óbudáról mesélő képeslapok
2015/16 tél
A múlt század közepéig Óbuda szívében magasodott tiszteletet parancsolóan a dohánygyár klinkertéglás épülete. Ma már csak az Árpád hídi felüljáró árnyékában fedezhető fel részleteiben a városrészt egykor meghatározó ipari üzem. Régi levlapok és korabeli cikkek nyomán meséljük el rövid történetét. A képeslapok Juhász Gyula ötvös, iparművész gyűjteményéből származnak. A mostani állapotot Oláh Gergely Máté fotói láttatják.
Téglaszenvedély
2015/16 tél
Miként lehet megszeretni egy téglát? Vagy egy tetőcserepet? Kádár József nyugdíjas óbudai belsőépítész erről sokat tudna mesélni. Mesél is.