Keresés
rovatok
Szín
Óbudán a Vidám, egyre komolyabban
2023 tél
Götz Anna színésznővel, a Vidám Színpad vezetőjével óbudai gyökereiről, Nemzeti Színházas éveiről és Óbuda állandó színházáról, a Vidám Színpad helyzetéről, jelenéről beszélgettünk.
Egy korszakos színésznő, aki Óbudáról indult: Schütz Ila
2023 nyár
Schütz Ila gyermekkorát és fiatal felnőttkorát Óbudán töltötte. Egy Pacsirtamező utcai lakásba született, kisgyermekként egy Föld utcai ház udvarán játszott, kisdiákként a San Marco utcai gesztenyefák csábították, gimnazistaként a Korvin Ottó tér (a mai Szentlélek tér) macskaköveit koptatta. Dolgozott a Margit Kórházban és a III. kerületi tanácsban, játszott a gázgyári lakótelep művelődési házának színpadán.
Az apostoltól Szókratészig a Kulteátrumban
2020 ősz/tél
A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ez év őszén bővítette kulturális kínálatát, és beindította a Kulteátrum elnevezésű színházi előadás-sorozatot. Kiss Imre, igazgató, Borbély Sándor, színművész, művészeti vezető és a színházi estek két előadója, Csuja Imre és Makranczi Zalán színművészek mondták el gondolataikat a Kulteátrumról, az előadásokról és Óbudáról.
Életszínház a mérleghinta két végén
2020 tavasz
Szalai Kriszta és Cserna Antal két nagyszerű művész, akik nem csak színházat, társulatot és családot, hanem közösséget is építenek. Kriszta örökmozgó, lobogva égő, Antal inkább tépelődő, csendben parázsló, mégis visszavonhatatlanul összetartoznak.
VILÁGSZÍNVONALÚ TÁRSULAT ÓBUDÁN
2017 nyár
Hogyan lett egy táncosból újcirkusz rendező, hogy lesz az artistából színművész, hogy hódítható meg a világ, és miért éppen Óbuda? Vági Bencével, a Recirquel Újcirkusz Társulat alapítójával, művészeti vezetőjével beszélgettünk a társulat születéséről, jelenéről és arról, merre fejlődnek tovább.
Emberek, MERJÜK ELVARÁZSOLTATNI MAGUNKAT!
2016 tavasz
Videó
A Baltazár Színház a legkülönlegesebb társulat Magyarországon, mivel olyan emberek alkotják, akikről, ha ismeretlenül az utcán látjuk őket, nem gondolnánk, hogy színészek. A többségi társadalom egyszerűen értelmi fogyatékosoknak titulálja őket. Ebben a színházban épp az a lényeg, hogy elfelejtődik a fogyatékosság – vallja Elek Dóra, a Baltazár Színház alapítója. 2012 óta Óbudán van az otthonuk, a Zsófia utcában.
A mi grundunk Óbudán volt
2019 tavasz
Vecsei H. Miklós, egyik legnépszerűbb ifjú színészünk a Kolosy téren nőtt fel. Színházi darabokat, adaptációkat, blogot, verseket ír, zenél, énekel, főszerepeket játszik a Víg- és a Pesti Színházban, előadóesteken vesz részt, mindemellett missziójának tekinti, hogy az általa kiadott Poket zsebkönyvek a szépirodalom olvasására inspirálják a fiatalokat.
KAPASZKODNI A SŰRŰ PILLANATOKBA
2019 tavasz
Videó
Sok helyen csak úgy emlegetik: a vándorszínész. S valóban, Papp János életének fontos része a túrázás, a hosszú gyaloglások. Úti élményeiről számtalan önálló estjén mesélt már az Óbudai Társaskörben is, vándorlásairól útikönyvek is megjelentek. Színházat és költői versenyt csinált Aquincumban, szaval, játszik, jótékonykodik, szívében óbudai
Ezért a Seress-estért a Társaskörbe kell jönni
2015 ősz
Idestova második éve az Óbudai Társaskör programsorozatának egyik legsikeresebb műsora a Dalok a Kispipából című, Seress Rezső műveiből összeállított est. Az előadás szerkesztője és főszereplője Fesztbaum Béla Jászai-díjas színművész. A mindig teltházat vonzó program, amely a Társaskör felkérésére jött létre, és kizárólag itt látható, nem csak dalokról szól, hiszen közben megismerjük a leghíresebb magyar dalszerző rendkívüli életét is.
Rigó Jancsi Óbudán
2017/2018 tél
Vajon mi kapcsolhatja a világjáró és világhódító cigányprímást Óbudához? Ha személyesen nem is járt itt, nagyon is fontos esemény. Fény derült ugyanis az Óbudai Kisfaludy Színház történetének egyik „fehér foltjára”. Ez pedig nem más, mint az egykori óbudai társulat előadásában színre vitt zenés darab, melyet Rigó Jancsi életútja ihletett.
SZÖVEGEKKEL ÚJ RÁLÁTÁST NYITNI A TÉNYEKRE
2017/2018 tél
Fráter Zoltán az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének docense, az Apokrif folyóirat felelős szerkesztője, az Óbudai Társaskör házi szerzője. Foglalkozik a XX. századi magyar irodalom történetével, ismeretterjesztéssel, irodalmi levelezésekkel, ír színpadi játékokat, és évtizedek óta segíti pályakezdő költők, írók indulását.
MEGINT AZ ÖNTÖRVÉNYŰ ÉNEM KEREKEDIK FELÜL
2017 ősz
Az Óbudai Társaskör közönsége a művésznő két önálló estjét is láthatta: az egyszemélyes Sárkány leheletet (Weöres Sándor-est) és a '30-as években játszódó zenés színdarabot, a Kié vagy, mondd?-ot. Tizennyolc év után elhagyta a Radnóti Színházat, és az új évadot szabadúszóként kezdi, a kihívásoknak örömmel néz elébe.

EGY ESTE A TÉRSZÍNHÁZBAN
2016/2017 tél
Videó
A Térszínház fogalom egy óbudai lakos számára, az intézményt fennállásának 45 évéből 30 a kerülethez köti. Szerkesztőségünk egy késő novemberi napon Páskándi Géza A vigéc című előadásán járt a helyszínen (premier: 2002), és az igazgató-rendező Bucz Hunort kérdezte.
Halál Hotel
2015 nyár
Őze Áront régi ismerősként köszönti az Óbudai Társaskör törzsközönsége. A színész, rendező tartott itt felolvasó esteket, illetve a Dohnányi Zenekarral több előadásban mutatták be, milyen izgalmas élményt jelent a szépirodalom és a komolyzene találkozása. Énekelt sanzonokat az óbudaiaknak, és itt indult közönséghódító útjára a Gyógyír északi szélre című előadás is. Idén az egyik legsikeresebb fiatal magyar drámaíró, Egressy Zoltán Halál Hotel című darabját rendezi az évszázados épület hangulatos kertjében. Az ősbemutató premierjére július 15-én kerül sor. A rendezővel és a szerzővel az előadás helyszínén beszélgettünk.