Keresés
rovatok
rovatok
Gasztro
SAVANYÚ SOK MOSOLLYAL
2017 nyár
Beleszerettem – a piacba. Szívesen járok oda családi beszerzőként, már kedvenceim is vannak. A kínálat nagyrészt a többiekhez hasonló – szinte felsorolhatatlan fajtájú és minőségű áru a kissé viharvert, bár még átlátszó műanyagtető alatt.
Lángoscsapda a Flórián téri aluljáróban
2015 ősz
„A mi lángossütőnk a házunk és a várunk, ide jönnek a királyok és a királynők, mi pedig fejedelmien vendégül látjuk őket” – vallja Kovalcsik Pál, a Flórián téri Krumplis Lángos vezetője. A férfi egész életében profi séfnek készült, 15 évig dolgozott Németországban szakácsként, végül a lángossütésben találta meg az örömét.
Vasmacska Kávézoo – állatsimogató süteménnyel
2017 nyár
Videó tartalom
Több mint 100 éve vendégfogadó áll az óbudai Fő tér mögötti kis utcában, amelyre sokan Vasmacska néven emlékeznek, de ma már Vasmacska KávéZoo névre hallgat. A megújult kávézóba a finomságok mellett kutyák, halak, nyuszik, gyíkok várják a látogatókat.
A szakmai kvalitásomban sosem kételkedtem
2015/16 tél
Idén nyáron Cserfalvi Ákos cukrászmester évtizedek óta magas színvonalat képviselő cukrásztermékei elismeréseként és a vendégeknek nyújtott kulináris élvezetekért Pro Óbuda kitüntetésben részesült. Október végén megnyitotta elegáns, új üzletét a Bécsi úton.
Lefti néni tavernája
2015 ősz
Tizenhat éve, tizenhat négyzetméteren nyitott meg Lefti néni gyrosos üzlete a Pünkösdfürdői stranddal szemben. A kis bodega mára hamisítatlan tavernává nőtte ki magát, ahova nemcsak a kerületből, de szinte az ország minden tájékáról elzarándokolnak a görög ízek kedvelői.
BEUGROTTUNK A NAGYBŐGŐBE
2017 tavasz
Az óbudai panelházak tövében a Krúdy-negyed pezsgő kulturális élete fogadja a látogatókat hangulatos éttermekkel, a Vendéglátóipari Múzeummal, a Társaskörrel. A Kéhli vendéglő elsősorban magyaros ételeket kínál, és a polgári jómódot igyekszik közvetíteni. Múltja ragyogó, jelene ígéretes, a holnapjáról pedig ifj. Cecei-Horváth Tibort kérdeztük.
Mészáros Gabriella: Esterházy Péterrel a Pink Pelikánban
2016 nyár
A Római-partra, a Nánási út környékére gondolva ma is felidéződnek bennem az ifjú chef, Feke Zoltán korai alkotásainak ízei. Ott működött valaha a Pink Pelikán: így hívták azt az éttermet, ahol a ’90-es évek elején – sajnos nem túl hosszú ideig – lehetett komoly fogásokat találni. Ízeket, illatokat és ami talán még ennél is fontosabb: egy olyan ízig-vérig vendégváró fiatalembert, aki élvezte a főzést. Az emlékeket még fajsúlyosabbá teszi, hogy Esterházy Péter segített felfedezni a Pelikánt.
Dávid rétesezője
2016 nyár
Videó tartalom
Ica retro rétesezője – áll a cégéren a mai napig; talán az előzmények, a kissé már az emlékezet homályába vesző régebbi bolt iránti tiszteletből. A Polgár utca egyik paneljának sarkán szerényen megbúvó, rácsos kis üzlet jó ideje Kovács Dávid birodalma – ám Dávid mit se változtatott a cégéren.
Történet a mangalicáról
2016 tavasz
Hogyan jutott el zacclevestől az óbudai hús-krumpli vegyes pároson át a gasztro-blogig, és mindebből mért következik egyenesen a mangalicák fanatikus imádata – erről mesélt Melocco Anna. Történet a mangalicáról (is).
Mészáros Gabriella: természetes borok a Csillaghegyi úton
2017 tél
Ha valaki rendszeresen fogyaszt borokat, de szeretne az egészségére és a környezetére is odafigyelni, előbb-utóbb eljut az organikus vagy biodinamikus borok világához. Az utóbbi évtizedben szaporodnak a témával foglalkozó írások, vélemények ütköznek, nézőpontok formálódnak – nem véletlenül.
GUSZTI BÁCSI – A MI FAGYIS BÁCSINK
2016 nyár
Videó tartalom
Gusztáv Fagylaltozója 1985 és 1993 között, majd 2005-től a mai napig működik a Lajos utcában. Garamvölgyi Gusztáv mérnöki hivatását váltotta a vendéglátóiparra. Az idén hetvenedik születésnapját ünneplő vállalkozó 2004-ben a közönségszavaztok alapján elnyerte Az Év fagylaltja díjat. Szabadidejében siklóernyőzik, falat mászik és jógázik.
A GÁZLÁMPA KIOSZK – ÚJHULLÁMOS KÁVÉZÓ ÓBUDÁN
2016 nyár
Videó tartalom
Sokan és sokat beszéltek már az úgynevezett gasztroforradalomról, azonban méltatlanul keveset ennek egyik szereplőjéről, a kávéról. Mi az az újhullámos kávézás, ami manapság az egyik legújabb gasztroőrület? Az óbudai Fő téren két kiváló kávézóban, az Esernyősben és a Gázlámpa Kioszkban is megkóstolhatják az új kávékülönlegességeket.
Évi néni Lacikonyhájában 36 éve sül a pecsenye
2015 ősz
Míg van hús a rántott csirkecombon, vagy pecsenye a tányéron, megszűnik a tér és az idő, közös nevezőre kerülnek a férfiak vallástól, nemtől és kortól függetlenül – vallják a Reményi Ede utcai Lacikonyha vendégei. Évi néni immáron 36. éve vezeti az üzletet, a finom falatokon túl a vasárnapi ebéd békességét és a szigorú, ám szerető szívű mama gondoskodását kínálja vendégeinek.
Kiss Imre: A fröccstől a spiccig
2015 nyár
A leghangulatosabb és legtalálóbb hangutánzó szavunk talán a fröccs. És a legfinomabb is – legalábbis szerintem. Hallatán mindenkiben pezsegni kezd valami, beindul egy bizsergő érzés, összeszalad a nyál a szánkban, és akkor is szomjasak leszünk, ha addig nem is gondoltunk rá. A fröccs 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba.
Az élet túl rövid a rossz kávéhoz!
2016 tavasz
A millenniumi ünnepségekre készülődő, már világvárosnak mondott Budapest közel hatszáz kávéházával és kávémérésével kiérdemelte a „kávéházak városa” megtisztelő címet. Napjainkban megint kultusza van a kávézóknak, de már nem az aranytükör és a kristálycsillár a főszereplő, hanem a kávé meg a barista, azaz a kávéséf. Miután megkóstoltuk a This is Melbourne Too kávés italait, újra kellett gondolnunk mindazt, amit eddig a kávéivásról tapasztaltunk.
A rómaiak hozták, a filoxéra vitte
2015 ősz
A ma már csak levéltárakban létező Pest–Pilis–Solt–Kiskun vármegye szőlőművelése nagyobb múltra tekinthetett vissza, mint maga a vármegye. Ennek bizonyítékait legnagyobb részben a mindenki által ismert borkedvelő rómaiak hagyták ránk, de a középkorban is komoly szőlőművelés folyt a Duna mentén. A budai – és ezzel együtt az óbudai – szőlőművelésnek is a filoxéra (1874–1914) vetett véget. Az időben nagyjából ezzel egybe eső komoly városiasodás végleg eltüntette a budai szőlőskertek utolsó nyomait is.
Mindennapi kenyerünket…
2015/16 tél
Ismeretes a magyar ember legendás rajongása a kenyér iránt, hiszen a friss, ropogós serclit sütemény helyett is megesszük. Nem kenyerünk a dicsérő szavak halmozása, de az óbudai Pipacs kézműves pékségben sült veknik és bagettek a magyar pékipar fénykorát idézik.
Egyre közelebb…
2015 nyár