Keresés
rovatok
Gasztro
Más szemében a szálkát
Karácsony
Lassan keresni kell azokat a témákat, amiken még nem vesztünk össze barátainkkal és szeretteinkkel ezekben a vészterhes időkben, úgyhogy most bedobjuk az ultimate fegyvert: következzen egy rövidebb halászlé-áttekintés! 
Invito, Óbuda!
2020 nyár
Senki ne keseregjen tovább azon, hogy 11 éves korában elkeverte a Roxfortba hívó levelét, ugyanis a varázsvilág ideköltözött, egyenesen Óbuda szívébe. Aki betér a Repülő Seprű Élmény és Varázs Kávézóba, készíthet magának saját cikeszt, varázspálcát, szürcsölhet vajsört, miközben elmajszol egy AlohaMarhát, bónuszként pedig Hedviget is megcsodálhatja (és a többi varázslatos lényt, süveget, térképet, MINDENT). Borbély Brigitta tulajdonossal a nyitás utáni őrült rohamról és a pandémia utáni visszaállásról beszélgettünk.
A túrós csusza mint vallásháború
2020 nyár
Egy asztaltársaságot egymásnak ugrasztani meglepően könnyű: csak dobd be a kérdést, hogy ki mivel eszi a túrós csuszát. Még alkohol sem kell hozzá, hogy azonnal el kelljen pakolni minden éles tárgyat – érdekes módon a szalonnapörc-hívők azok, akik plasztikusabbnál plasztikusabb kifejezésekkel illetik a másik tábor, mármint az édesszájúak ízlés- és neveltetésbeli hiányosságokból fakadó értelmi képességeit. (Magyarul, aki a túrós tésztát megcukrozza, az hülye és még gusztustalan is.) Egészen addig, amíg egy kellően ijesztő méretű egyén az asztalra nem csap, és ki nem jelenti, hogy ő bizony a túrós csuszára szalonnapörcöt tesz ÉS megcukrozza. Akkor mindenki egyformán elborzad, és végre csend lesz.
A csuszatészta titka
2020 nyár
Arra a kérdésre, hogy mi a jellegzetes magyar tésztaétel, a magyarok többségének a mákos tészta vagy a túrós csusza jut eszébe. Mindkét válasz indokolt, de ha Óbudáról van szó, utóbbi egyszerűen kikerülhetetlen. Költőink-íróink kedvence, izzó viták témája, nem csak étel, de fogalom is. Ez a túrós csusza.
GLÉDA: EGY ÉTTEREM ÓBUDÁN, AHOL KRÚDY IS TÖRZSVENDÉG LENNE
2020 tavasz
Deli János és Kerekes Sándor nevét sokan ismerik a szakmában, hiszen számos étterem nyitásában vettek részt. Másfél éve megérett rá az idő, hogy megvalósítsák a régóta közösen dédelgetett tervüket: egy XXI. századi magyar vendéglőt, mely Óbudán, a Mikoviny utcában várja vendégeit a karantén után.
Mészáros Gabriella: EP – azaz az előszó
2020 tavasz
A Remiz Étterem kertjében találkoztunk először személyesen, kimondottan kellemes koranyári napon. Pont az a simogató, lágyan szellős, ami csak egyszer-egyszer túr bele az ember hajába. Merthogy a legelső mozzanat Esterházy Péterből nekem pont annyi volt. Egy hajigazítás. Nem hiszem, hogy bárki szemében is kisebbedne valamelyest: aki ismerte, biztosan tudta róla, hogy rettentő kényes a hajára. Ami már akkor, az 1990-es évek elején is ezüst színű volt és hosszú.
Megyeri Sára: Óbuda, te édes!
2020 tél
A bistrók, speciality cafék, borbárok, taproomok korában a fene se gondolta volna, hogy hagyományos cukrászdák még léteznek. Krémes-felderítőutunkon viszont kiderült: mi az, hogy! Nemhogy élnek, de virágoznak is, ezer színben!
MEGYERI SÁRA: SZERELMESLEVÉL A RÓMAI-PART HÉTKÖZNAPJAIHOZ
2019 nyár
A rendezvényszervezők és vendéglősök lassan évtizedes tapasztalata szerint nyaranta hétvégén csupaszra ürül ki Budapest. Ez speciel a Római-partra nem érvényes, hiszen aki nem megy el a városból, és van egy csöpp esze, az nem a bulinegyedbe próbál beférni, vagy a Margit-sziget óriáskocsmáiba megy, hanem a Rómaira, de így a hétvégi közönség egy kicsit más képet mutat: több a – kirándulásként csak idáig merészkedő – kisgyerekes család, éjjel pedig a hőzöngő tini, de ez így is van jól.
Megyeri sára: HOGYAN LETT ÓBUDA A SUSHI MEKKÁJA?
2019 ősz
Amióta az all you can eat éttermek is tálalnak su­shit a tokány mellett, nem csoda, hogy mindenkinek van némi lövése arról, hogy milyen lehet a japán konyha. A valódit ismerők jelentős része viszont azt állítja: aki Japánon kívül kóstolja, annak erről fogalma sem lehet. Ők azok, akik Óbudára zarándokolnak egy levesért, aztán ide is költöznek.

Mindennapi kenyerünket…
2015/2016 tél
Ismeretes a magyar ember legendás rajongása a kenyér iránt, hiszen a friss, ropogós serclit sütemény helyett is megesszük. Nem kenyerünk a dicsérő szavak halmozása, de az óbudai Pipacs kézműves pékségben sült veknik és bagettek a magyar pékipar fénykorát idézik.
Adamik Zsolt: Ray”bá hústanyája
2017 ősz
Megvan az a jelenet a Ponyvaregényből, amikor Samuel L. Jackson nem a megszokott módon fogyaszt el egy Big Kahuna Burgert? Tudják, ez az a hawaii burger cég, ami mellesleg nem is létezik. Mint a Red Apple cigaretta, ami szintén Tarantino-kreálmány, de ez most tök mindegy, mert nem ide tartozik.
SAVANYÚ SOK MOSOLLYAL
2017 nyár
Videó
Beleszerettem – a piacba. Szívesen járok oda családi beszerzőként, már kedvenceim is vannak. A kínálat nagyrészt a többiekhez hasonló – szinte felsorolhatatlan fajtájú és minőségű áru a kissé viharvert, bár még átlátszó műanyagtető alatt.
MAHARAJA – EGY FALAT INDIA
2017/2018 tél
Bár a főváros harmadik kerülete mindig is híres volt ínyenc vendéglátóhelyeiről, az valahogy nem vált köztudomásúvá, hogy az ország első indiai étterme is itt nyílt a kilencvenes években. Az Amfiteátrum mögött működő Maharaja étterem azóta is töretlenül üzemel nepáli szakácsaival, sőt azóta nemzetközi étteremlánccá vált az óbudai gyökerű kulináris vállalkozás.
Mészáros Gabriella: Esterházy Péterrel a Pink Pelikánban
2016 nyár
A Római-partra, a Nánási út környékére gondolva ma is felidéződnek bennem az ifjú chef, Feke Zoltán korai alkotásainak ízei. Ott működött valaha a Pink Pelikán: így hívták azt az éttermet, ahol a ’90-es évek elején – sajnos nem túl hosszú ideig – lehetett komoly fogásokat találni. Ízeket, illatokat és ami talán még ennél is fontosabb: egy olyan ízig-vérig vendégváró fiatalembert, aki élvezte a főzést. Az emlékeket még fajsúlyosabbá teszi, hogy Esterházy Péter segített felfedezni a Pelikánt.
Boldog békeidők a Lajos utcában
2017 nyár
Kevés olyan hely van, ahol az ember úgy érzi, mintha valóban otthon, a mama konyhájában volna. Ahol csak ülne egy kisszéken egy friss túrós batyuval csendesen, hálásan, hogy ott lehet. Ha egy szóval kellene jellemezni az óbudai Pékességet, azt mondanám: valódi.
A szakmai kvalitásomban sosem kételkedtem
2015/2016 tél
Idén nyáron Cserfalvi Ákos cukrászmester évtizedek óta magas színvonalat képviselő cukrásztermékei elismeréseként és a vendégeknek nyújtott kulináris élvezetekért Pro Óbuda kitüntetésben részesült. Október végén megnyitotta elegáns, új üzletét a Bécsi úton.
Vasmacska Kávézoo – állatsimogató süteménnyel
2017 nyár
Videó
Több mint 100 éve vendégfogadó áll az óbudai Fő tér mögötti kis utcában, amelyre sokan Vasmacska néven emlékeznek, de ma már Vasmacska KávéZoo névre hallgat. A megújult kávézóba a finomságok mellett kutyák, halak, nyuszik, gyíkok várják a látogatókat.
Történet a mangalicáról
2016 tavasz
Hogyan jutott el zacclevestől az óbudai hús-krumpli vegyes pároson át a gasztro-blogig, és mindebből mért következik egyenesen a mangalicák fanatikus imádata – erről mesélt Melocco Anna. Történet a mangalicáról (is).
ÖRÖKMOZGÓ ICUS SÖRÖS TÁLCÁVAL
2019 tavasz
2016 ősze óta már nem kell Óbudáról elzarándokolnunk, hogy megkóstolhassuk a Legenda Sörfőzde kézműves söreit, mert megtehetjük helyben is. A Pacsirtamező utcai Legenda Pubban az üzletvezető Vízvári Ilona nemcsak csapol, hanem idegenvezetőként kalauzolja el a kézműves sör világában a betérő vendégeket.
BOR, MÁMOR, VENDÉGVÁRÓK
2017 ősz
A budakalászi Schieszl famíliával egy olyan szenvedélyes vendéglős-borász családot szeretnénk bemutatni, akik nagyszerű példái az érésnek-fejlődésnek, a következetes szorgalomnak és legfőképpen az ősök évszázadokon keresztül nyúló megbecsülésének és a család szeretetének.

BEUGROTTUNK A NAGYBŐGŐBE
2017 tavasz
Az óbudai panelházak tövében a Krúdy-negyed pezsgő kulturális élete fogadja a látogatókat hangulatos éttermekkel, a Vendéglátóipari Múzeummal, a Társaskörrel. A Kéhli vendéglő elsősorban magyaros ételeket kínál, és a polgári jómódot igyekszik közvetíteni. Múltja ragyogó, jelene ígéretes, a holnapjáról pedig ifj. Cecei-Horváth Tibort kérdeztük.
Az aquincumi Gombában járva
2017 ősz
Évtizedek óta áll egy kocsma a Szentendrei út mellett, rögtön a vasúti felüljáró után, átellenben a kis amfiteátrummal, ahogy megyünk ki a városból, jobbra. Gombának hívják. Nem mindig mérges, mert manapság már csak ritkán harapózik el a rossz hangulat, esetleg csak esténként, és inkább télen.
Évi néni Lacikonyhájában 36 éve sül a pecsenye
2015 ősz
Míg van hús a rántott csirkecombon, vagy pecsenye a tányéron, megszűnik a tér és az idő, közös nevezőre kerülnek a férfiak vallástól, nemtől és kortól függetlenül – vallják a Reményi Ede utcai Lacikonyha vendégei. Évi néni immáron 36. éve vezeti az üzletet, a finom falatokon túl a vasárnapi ebéd békességét és a szigorú, ám szerető szívű mama gondoskodását kínálja vendégeinek.
A rómaiak hozták, a filoxéra vitte
2015 ősz
A ma már csak levéltárakban létező Pest–Pilis–Solt–Kiskun vármegye szőlőművelése nagyobb múltra tekinthetett vissza, mint maga a vármegye. Ennek bizonyítékait legnagyobb részben a mindenki által ismert borkedvelő rómaiak hagyták ránk, de a középkorban is komoly szőlőművelés folyt a Duna mentén. A budai – és ezzel együtt az óbudai – szőlőművelésnek is a filoxéra (1874–1914) vetett véget. Az időben nagyjából ezzel egybe eső komoly városiasodás végleg eltüntette a budai szőlőskertek utolsó nyomait is.
Kiss Imre: A fröccstől a spriccig
2015 nyár
A leghangulatosabb és legtalálóbb hangutánzó szavunk talán a fröccs. És a legfinomabb is – legalábbis szerintem. Hallatán mindenkiben pezsegni kezd valami, beindul egy bizsergő érzés, összeszalad a nyál a szánkban, és akkor is szomjasak leszünk, ha addig nem is gondoltunk rá. A fröccs 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba.
Lángoscsapda a Flórián téri aluljáróban
2015 ősz
„A mi lángossütőnk a házunk és a várunk, ide jönnek a királyok és a királynők, mi pedig fejedelmien vendégül látjuk őket” – vallja Kovalcsik Pál, a Flórián téri Krumplis Lángos vezetője. A férfi egész életében profi séfnek készült, 15 évig dolgozott Németországban szakácsként, végül a lángossütésben találta meg az örömét.
Dávid rétesezője
2016 nyár
Videó
Ica retro rétesezője – áll a cégéren a mai napig; talán az előzmények, a kissé már az emlékezet homályába vesző régebbi bolt iránti tiszteletből. A Polgár utca egyik paneljának sarkán szerényen megbúvó, rácsos kis üzlet jó ideje Kovács Dávid birodalma – ám Dávid mit se változtatott a cégéren.
Lefti néni tavernája
2015 ősz
Tizenhat éve, tizenhat négyzetméteren nyitott meg Lefti néni gyrosos üzlete a Pünkösdfürdői stranddal szemben. A kis bodega mára hamisítatlan tavernává nőtte ki magát, ahova nemcsak a kerületből, de szinte az ország minden tájékáról elzarándokolnak a görög ízek kedvelői.
Mészáros Gabriella: természetes borok a Csillaghegyi úton
2016/2017 tél
Ha valaki rendszeresen fogyaszt borokat, de szeretne az egészségére és a környezetére is odafigyelni, előbb-utóbb eljut az organikus vagy biodinamikus borok világához. Az utóbbi évtizedben szaporodnak a témával foglalkozó írások, vélemények ütköznek, nézőpontok formálódnak – nem véletlenül.
GUSZTI BÁCSI – A MI FAGYIS BÁCSINK
2016 nyár
Videó
Gusztáv Fagylaltozója 1985 és 1993 között, majd 2005-től a mai napig működik a Lajos utcában. Garamvölgyi Gusztáv mérnöki hivatását váltotta a vendéglátóiparra. Az idén hetvenedik születésnapját ünneplő vállalkozó 2004-ben a közönségszavaztok alapján elnyerte Az Év fagylaltja díjat. Szabadidejében siklóernyőzik, falat mászik és jógázik.
A GÁZLÁMPA KIOSZK – ÚJHULLÁMOS KÁVÉZÓ ÓBUDÁN
2016 nyár
Videó
Sokan és sokat beszéltek már az úgynevezett gasztroforradalomról, azonban méltatlanul keveset ennek egyik szereplőjéről, a kávéról. Mi az az újhullámos kávézás, ami manapság az egyik legújabb gasztroőrület? Az óbudai Fő téren két kiváló kávézóban, az Esernyősben és a Gázlámpa Kioszkban is megkóstolhatják az új kávékülönlegességeket.
Az élet túl rövid a rossz kávéhoz!
2016 tavasz
A millenniumi ünnepségekre készülődő, már világvárosnak mondott Budapest közel hatszáz kávéházával és kávémérésével kiérdemelte a „kávéházak városa” megtisztelő címet. Napjainkban megint kultusza van a kávézóknak, de már nem az aranytükör és a kristálycsillár a főszereplő, hanem a kávé meg a barista, azaz a kávéséf. Miután megkóstoltuk a This is Melbourne Too kávés italait, újra kellett gondolnunk mindazt, amit eddig a kávéivásról tapasztaltunk.
Egyre közelebb…
2015/2016 tél
Ha az ember Velencében jár, bárhonnan jöjjön is, bárhová tartson is – a város elvarázsolja. Hiába a rengeteg távol-keleti turista, hiába akadunk el csomagunkkal egyik-másik kis rio fölött átívelő híd tövében vagy éppen tetején, hiába próbáljuk akkurátusan elkerülni a vaporetto nyitott fedélzetén a vacogó kutyákat, Velence utánozhatatlan bája és mindenkihez szóló, mégis személyes kisugárzása még nem tűnt el.