Keresés
rovatok
Gasztro
Tea-dojo a Nagyszombat utcában
2023 tavasz
„Az óbudaiak szeretnek törzsvendégek lenni”
2023 tél
Magyarország – Puskás, Óbuda – kisvendéglők. A közhelyeket tarthatjuk kissé kínosnak, áporodottnak, de valahol mindig igazat állítanak. A fenti idézet egy, az őslakosoknak még mindig gyanúsan új hely tulajdonosától, Takler Andrástól származik, és előrevetíti azt, ami miatt a kedvenc helyeink túlélik a soron következő, a vendéglátásra mint olyanra váró békaesőt és vérzivatart.
III. Henrik
2022 ősz
III. Spelter Henrik gyönyörű, kézzel írt és rajzokkal illusztrált receptgyűjteménye áll a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a tatai Kuny Domokos Múzeum közös kiállításának középpontjában. A Magyar Kereskedelmi és Vendégátóipari Múzeumban megrendezett tárlat a tatai Spelter-cukrászdinasztia örökségének állít emléket, de számtalan, a szakmától független érdekesség is kiderül – a receptgyűjtő cukrász például állítólag birtokolt egy darabot Kolumbusz Kristóf hajójából. A tárlat egyik kurátorát, Bobay István Zoltán muzeológust kérdezem.
Ha megtiportad, edd is meg!
2022 tavasz
Egyelőre elmúltak azok az idők, hogy a karantén alatt viccből mindenből alkoholt csináltunk, és reméljük, hogy nem is jönnek másfajta körülmények, amik rákényszerítenének minket arra, hogy újra kísérletezni kezdjünk, bár a bodzapezsgő és a pitypangsör receptjét évről évre érdemes kéznél tartani, ha másként nem, a sorozat elsői részeit fellapozva.
Ha megtiportad, edd is meg!
2022 tél
A városon belüli természetevésről már sokat regéltem az Óbudai Anziksz hasábjain. A korábbi részekben tartottam bevezetést a lakótelepi gombázásból, főztem sört pitypangból, elmeséltem, hogy mekkora kínokkal jár a csattogó szamóca feldolgozása, de egy rövid kereséssel kiderült, hogy éppen a legfontosabb dolgokat hallgattam el. Hát hogy’ hagyhattam ki eddig a valódi hecsedli receptjét?!
Anziksz sütemény
Karácsony
A máglyarakás a tökéletes konyhai kármentő, felszippant minden szikkadt kiflit, kalácsot, brióst, de megfáradt almákat és körtéket is bármikor megmenthetünk vele. Lehet cifrázni meg túlbonyolítani, de fontos, hogy az alapoktól ne rugaszkodjunk el túlságosan.
Hentesezés szombaton, Tímár utca
2021 nyár
Szombaton az ember úgy ébred, hogy semmi sem tudná épp annyira boldoggá tenni, mint egy jó hentesezés. Máskor persze nem úgy. Legtöbbször inkább alig várja, hogy megigya a kávéját, langyos, de semmiképpen sem hideg vízzel megmossa az arcát, minden fellelhető készpénzt, papírt és aprót zsebre vágjon, fogja a cekkert, és elballagjon a piacra, hogy aztán rábízza magát a szemére, az orrára, a szívére, és összevásároljon mindent, többet mint amit elbír és amit be tudna pakolni a hűtőbe. Ez persze jellemzően több, mint amire szükség van egy mégoly tökéletes hétvégéhez is, de arra való a család, hogy szeresse az ő megrögzött piacra járó apját, anyját, imádattal fogyassza a finoman tukmált őstermelői zöldséget, a hosszú érlelésű kovászos kenyeret, a nemrég még kapirgáltat, a boldogan nevelkedettet, vagy a lecsót, a lekvárt, mindközönségesen a családi ebédet.
Ha megtiportad, edd is meg!
2021 tavasz
Videó
Még az első karantén ideje alatt indult az Óbudai Anziksz szabadban evős sorozata, az online felületen. Ennek keretében főztem már pitypangból sört, bodzából pedig pezsgőt – el tudják hát képzelni, mennyire várom a szabadulást! Sorozatunk mostani epizódjában bemutatjuk a legelső tavaszi ehető füveket.
Hentes, maradj a kaptafánál
2021 tavasz
„Ez a szép darab fejhús került tegnapi henteskalandom középpontjába. Magát helyezte oda, mivel animalitásával, puhaságával és azzal a kihívó pillantással, ahogy rám nézett, teljességgel elhomályosította a mellette felvonultatott tarját, valamint főtt és sült kolbászokat. Egy istennő volt Ő a csillaghegyi HÉV megállóban, sorsa beteljesedett, megettem.” 
SZERETSZvagyIGEN
2020 ősz/tél
Bezárom az autót, és a késő őszi napsütésben ráérősen elindulok. A nap süti az arcom, a sárga falevelek lustán kavarognak a lábam alatt, és azon gondolkodom, nem is vagyok édesszájú, de most mégis egy mentes cukrászdába igyekszem. Majd kávézom, gondolom magamban. Aztán kiültünk Surányi Beatrixszal az apró asztalhoz, megkínál egy szelet tortával, beszélgetni kezdünk, és megtörténik velem az, amit soha nem gondoltam volna. Megcsinálom életem első interjúját úgy, hogy végig tele szájjal beszélek. Nem egy, két szelet tortát eszem meg.
Más szemében a szálkát
Karácsony
Lassan keresni kell azokat a témákat, amiken még nem vesztünk össze barátainkkal és szeretteinkkel ezekben a vészterhes időkben, úgyhogy most bedobjuk az ultimate fegyvert: következzen egy rövidebb halászlé-áttekintés! 
Invito, Óbuda!
2020 nyár
Senki ne keseregjen tovább azon, hogy 11 éves korában elkeverte a Roxfortba hívó levelét, ugyanis a varázsvilág ideköltözött, egyenesen Óbuda szívébe. Aki betér a Repülő Seprű Élmény és Varázs Kávézóba, készíthet magának saját cikeszt, varázspálcát, szürcsölhet vajsört, miközben elmajszol egy AlohaMarhát, bónuszként pedig Hedviget is megcsodálhatja (és a többi varázslatos lényt, süveget, térképet, MINDENT). Borbély Brigitta tulajdonossal a nyitás utáni őrült rohamról és a pandémia utáni visszaállásról beszélgettünk.
A túrós csusza mint vallásháború
2020 nyár
Egy asztaltársaságot egymásnak ugrasztani meglepően könnyű: csak dobd be a kérdést, hogy ki mivel eszi a túrós csuszát. Még alkohol sem kell hozzá, hogy azonnal el kelljen pakolni minden éles tárgyat – érdekes módon a szalonnapörc-hívők azok, akik plasztikusabbnál plasztikusabb kifejezésekkel illetik a másik tábor, mármint az édesszájúak ízlés- és neveltetésbeli hiányosságokból fakadó értelmi képességeit. (Magyarul, aki a túrós tésztát megcukrozza, az hülye és még gusztustalan is.) Egészen addig, amíg egy kellően ijesztő méretű egyén az asztalra nem csap, és ki nem jelenti, hogy ő bizony a túrós csuszára szalonnapörcöt tesz ÉS megcukrozza. Akkor mindenki egyformán elborzad, és végre csend lesz.
A csuszatészta titka
2020 nyár
Arra a kérdésre, hogy mi a jellegzetes magyar tésztaétel, a magyarok többségének a mákos tészta vagy a túrós csusza jut eszébe. Mindkét válasz indokolt, de ha Óbudáról van szó, utóbbi egyszerűen kikerülhetetlen. Költőink-íróink kedvence, izzó viták témája, nem csak étel, de fogalom is. Ez a túrós csusza.
GLÉDA: EGY ÉTTEREM ÓBUDÁN, AHOL KRÚDY IS TÖRZSVENDÉG LENNE
2020 tavasz
Deli János és Kerekes Sándor nevét sokan ismerik a szakmában, hiszen számos étterem nyitásában vettek részt. Másfél éve megérett rá az idő, hogy megvalósítsák a régóta közösen dédelgetett tervüket: egy XXI. századi magyar vendéglőt, mely Óbudán, a Mikoviny utcában várja vendégeit a karantén után.
Mészáros Gabriella: EP – azaz az előszó
2020 tavasz
A Remiz Étterem kertjében találkoztunk először személyesen, kimondottan kellemes koranyári napon. Pont az a simogató, lágyan szellős, ami csak egyszer-egyszer túr bele az ember hajába. Merthogy a legelső mozzanat Esterházy Péterből nekem pont annyi volt. Egy hajigazítás. Nem hiszem, hogy bárki szemében is kisebbedne valamelyest: aki ismerte, biztosan tudta róla, hogy rettentő kényes a hajára. Ami már akkor, az 1990-es évek elején is ezüst színű volt és hosszú.
Megyeri Sára: Óbuda, te édes!
2020 tél
A bistrók, speciality cafék, borbárok, taproomok korában a fene se gondolta volna, hogy hagyományos cukrászdák még léteznek. Krémes-felderítőutunkon viszont kiderült: mi az, hogy! Nemhogy élnek, de virágoznak is, ezer színben!
MEGYERI SÁRA: SZERELMESLEVÉL A RÓMAI-PART HÉTKÖZNAPJAIHOZ
2019 nyár
A rendezvényszervezők és vendéglősök lassan évtizedes tapasztalata szerint nyaranta hétvégén csupaszra ürül ki Budapest. Ez speciel a Római-partra nem érvényes, hiszen aki nem megy el a városból, és van egy csöpp esze, az nem a bulinegyedbe próbál beférni, vagy a Margit-sziget óriáskocsmáiba megy, hanem a Rómaira, de így a hétvégi közönség egy kicsit más képet mutat: több a – kirándulásként csak idáig merészkedő – kisgyerekes család, éjjel pedig a hőzöngő tini, de ez így is van jól.
Megyeri sára: HOGYAN LETT ÓBUDA A SUSHI MEKKÁJA?
2019 ősz
Amióta az all you can eat éttermek is tálalnak su­shit a tokány mellett, nem csoda, hogy mindenkinek van némi lövése arról, hogy milyen lehet a japán konyha. A valódit ismerők jelentős része viszont azt állítja: aki Japánon kívül kóstolja, annak erről fogalma sem lehet. Ők azok, akik Óbudára zarándokolnak egy levesért, aztán ide is költöznek.

Mindennapi kenyerünket…
2015/2016 tél
Ismeretes a magyar ember legendás rajongása a kenyér iránt, hiszen a friss, ropogós serclit sütemény helyett is megesszük. Nem kenyerünk a dicsérő szavak halmozása, de az óbudai Pipacs kézműves pékségben sült veknik és bagettek a magyar pékipar fénykorát idézik.
Adamik Zsolt: Ray”bá hústanyája
2017 ősz
Megvan az a jelenet a Ponyvaregényből, amikor Samuel L. Jackson nem a megszokott módon fogyaszt el egy Big Kahuna Burgert? Tudják, ez az a hawaii burger cég, ami mellesleg nem is létezik. Mint a Red Apple cigaretta, ami szintén Tarantino-kreálmány, de ez most tök mindegy, mert nem ide tartozik.
SAVANYÚ SOK MOSOLLYAL
2017 nyár
Videó
Beleszerettem – a piacba. Szívesen járok oda családi beszerzőként, már kedvenceim is vannak. A kínálat nagyrészt a többiekhez hasonló – szinte felsorolhatatlan fajtájú és minőségű áru a kissé viharvert, bár még átlátszó műanyagtető alatt.
MAHARAJA – EGY FALAT INDIA
2017/2018 tél
Bár a főváros harmadik kerülete mindig is híres volt ínyenc vendéglátóhelyeiről, az valahogy nem vált köztudomásúvá, hogy az ország első indiai étterme is itt nyílt a kilencvenes években. Az Amfiteátrum mögött működő Maharaja étterem azóta is töretlenül üzemel nepáli szakácsaival, sőt azóta nemzetközi étteremlánccá vált az óbudai gyökerű kulináris vállalkozás.
Mészáros Gabriella: Esterházy Péterrel a Pink Pelikánban
2016 nyár
A Római-partra, a Nánási út környékére gondolva ma is felidéződnek bennem az ifjú chef, Feke Zoltán korai alkotásainak ízei. Ott működött valaha a Pink Pelikán: így hívták azt az éttermet, ahol a ’90-es évek elején – sajnos nem túl hosszú ideig – lehetett komoly fogásokat találni. Ízeket, illatokat és ami talán még ennél is fontosabb: egy olyan ízig-vérig vendégváró fiatalembert, aki élvezte a főzést. Az emlékeket még fajsúlyosabbá teszi, hogy Esterházy Péter segített felfedezni a Pelikánt.
Boldog békeidők a Lajos utcában
2017 nyár
Kevés olyan hely van, ahol az ember úgy érzi, mintha valóban otthon, a mama konyhájában volna. Ahol csak ülne egy kisszéken egy friss túrós batyuval csendesen, hálásan, hogy ott lehet. Ha egy szóval kellene jellemezni az óbudai Pékességet, azt mondanám: valódi.
A szakmai kvalitásomban sosem kételkedtem
2015/2016 tél
Idén nyáron Cserfalvi Ákos cukrászmester évtizedek óta magas színvonalat képviselő cukrásztermékei elismeréseként és a vendégeknek nyújtott kulináris élvezetekért Pro Óbuda kitüntetésben részesült. Október végén megnyitotta elegáns, új üzletét a Bécsi úton.
Vasmacska Kávézoo – állatsimogató süteménnyel
2017 nyár
Videó
Több mint 100 éve vendégfogadó áll az óbudai Fő tér mögötti kis utcában, amelyre sokan Vasmacska néven emlékeznek, de ma már Vasmacska KávéZoo névre hallgat. A megújult kávézóba a finomságok mellett kutyák, halak, nyuszik, gyíkok várják a látogatókat.
Történet a mangalicáról
2016 tavasz
Hogyan jutott el zacclevestől az óbudai hús-krumpli vegyes pároson át a gasztro-blogig, és mindebből mért következik egyenesen a mangalicák fanatikus imádata – erről mesélt Melocco Anna. Történet a mangalicáról (is).
ÖRÖKMOZGÓ ICUS SÖRÖS TÁLCÁVAL
2019 tavasz
2016 ősze óta már nem kell Óbudáról elzarándokolnunk, hogy megkóstolhassuk a Legenda Sörfőzde kézműves söreit, mert megtehetjük helyben is. A Pacsirtamező utcai Legenda Pubban az üzletvezető Vízvári Ilona nemcsak csapol, hanem idegenvezetőként kalauzolja el a kézműves sör világában a betérő vendégeket.
BOR, MÁMOR, VENDÉGVÁRÓK
2017 ősz
A budakalászi Schieszl famíliával egy olyan szenvedélyes vendéglős-borász családot szeretnénk bemutatni, akik nagyszerű példái az érésnek-fejlődésnek, a következetes szorgalomnak és legfőképpen az ősök évszázadokon keresztül nyúló megbecsülésének és a család szeretetének.

BEUGROTTUNK A NAGYBŐGŐBE
2017 tavasz
Az óbudai panelházak tövében a Krúdy-negyed pezsgő kulturális élete fogadja a látogatókat hangulatos éttermekkel, a Vendéglátóipari Múzeummal, a Társaskörrel. A Kéhli vendéglő elsősorban magyaros ételeket kínál, és a polgári jómódot igyekszik közvetíteni. Múltja ragyogó, jelene ígéretes, a holnapjáról pedig ifj. Cecei-Horváth Tibort kérdeztük.
Az aquincumi Gombában járva
2017 ősz
Évtizedek óta áll egy kocsma a Szentendrei út mellett, rögtön a vasúti felüljáró után, átellenben a kis amfiteátrummal, ahogy megyünk ki a városból, jobbra. Gombának hívják. Nem mindig mérges, mert manapság már csak ritkán harapózik el a rossz hangulat, esetleg csak esténként, és inkább télen.
Évi néni Lacikonyhájában 36 éve sül a pecsenye
2015 ősz
Míg van hús a rántott csirkecombon, vagy pecsenye a tányéron, megszűnik a tér és az idő, közös nevezőre kerülnek a férfiak vallástól, nemtől és kortól függetlenül – vallják a Reményi Ede utcai Lacikonyha vendégei. Évi néni immáron 36. éve vezeti az üzletet, a finom falatokon túl a vasárnapi ebéd békességét és a szigorú, ám szerető szívű mama gondoskodását kínálja vendégeinek.
A rómaiak hozták, a filoxéra vitte
2015 ősz
A ma már csak levéltárakban létező Pest–Pilis–Solt–Kiskun vármegye szőlőművelése nagyobb múltra tekinthetett vissza, mint maga a vármegye. Ennek bizonyítékait legnagyobb részben a mindenki által ismert borkedvelő rómaiak hagyták ránk, de a középkorban is komoly szőlőművelés folyt a Duna mentén. A budai – és ezzel együtt az óbudai – szőlőművelésnek is a filoxéra (1874–1914) vetett véget. Az időben nagyjából ezzel egybe eső komoly városiasodás végleg eltüntette a budai szőlőskertek utolsó nyomait is.
Kiss Imre: A fröccstől a spriccig
2015 nyár
A leghangulatosabb és legtalálóbb hangutánzó szavunk talán a fröccs. És a legfinomabb is – legalábbis szerintem. Hallatán mindenkiben pezsegni kezd valami, beindul egy bizsergő érzés, összeszalad a nyál a szánkban, és akkor is szomjasak leszünk, ha addig nem is gondoltunk rá. A fröccs 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba.
Lángoscsapda a Flórián téri aluljáróban
2015 ősz
„A mi lángossütőnk a házunk és a várunk, ide jönnek a királyok és a királynők, mi pedig fejedelmien vendégül látjuk őket” – vallja Kovalcsik Pál, a Flórián téri Krumplis Lángos vezetője. A férfi egész életében profi séfnek készült, 15 évig dolgozott Németországban szakácsként, végül a lángossütésben találta meg az örömét.
Dávid rétesezője
2016 nyár
Videó
Ica retro rétesezője – áll a cégéren a mai napig; talán az előzmények, a kissé már az emlékezet homályába vesző régebbi bolt iránti tiszteletből. A Polgár utca egyik paneljának sarkán szerényen megbúvó, rácsos kis üzlet jó ideje Kovács Dávid birodalma – ám Dávid mit se változtatott a cégéren.
Lefti néni tavernája
2015 ősz
Tizenhat éve, tizenhat négyzetméteren nyitott meg Lefti néni gyrosos üzlete a Pünkösdfürdői stranddal szemben. A kis bodega mára hamisítatlan tavernává nőtte ki magát, ahova nemcsak a kerületből, de szinte az ország minden tájékáról elzarándokolnak a görög ízek kedvelői.
Mészáros Gabriella: természetes borok a Csillaghegyi úton
2016/2017 tél
Ha valaki rendszeresen fogyaszt borokat, de szeretne az egészségére és a környezetére is odafigyelni, előbb-utóbb eljut az organikus vagy biodinamikus borok világához. Az utóbbi évtizedben szaporodnak a témával foglalkozó írások, vélemények ütköznek, nézőpontok formálódnak – nem véletlenül.
GUSZTI BÁCSI – A MI FAGYIS BÁCSINK
2016 nyár
Videó
Gusztáv Fagylaltozója 1985 és 1993 között, majd 2005-től a mai napig működik a Lajos utcában. Garamvölgyi Gusztáv mérnöki hivatását váltotta a vendéglátóiparra. Az idén hetvenedik születésnapját ünneplő vállalkozó 2004-ben a közönségszavaztok alapján elnyerte Az Év fagylaltja díjat. Szabadidejében siklóernyőzik, falat mászik és jógázik.
A GÁZLÁMPA KIOSZK – ÚJHULLÁMOS KÁVÉZÓ ÓBUDÁN
2016 nyár
Videó
Sokan és sokat beszéltek már az úgynevezett gasztroforradalomról, azonban méltatlanul keveset ennek egyik szereplőjéről, a kávéról. Mi az az újhullámos kávézás, ami manapság az egyik legújabb gasztroőrület? Az óbudai Fő téren két kiváló kávézóban, az Esernyősben és a Gázlámpa Kioszkban is megkóstolhatják az új kávékülönlegességeket.
Az élet túl rövid a rossz kávéhoz!
2016 tavasz
A millenniumi ünnepségekre készülődő, már világvárosnak mondott Budapest közel hatszáz kávéházával és kávémérésével kiérdemelte a „kávéházak városa” megtisztelő címet. Napjainkban megint kultusza van a kávézóknak, de már nem az aranytükör és a kristálycsillár a főszereplő, hanem a kávé meg a barista, azaz a kávéséf. Miután megkóstoltuk a This is Melbourne Too kávés italait, újra kellett gondolnunk mindazt, amit eddig a kávéivásról tapasztaltunk.
Egyre közelebb…
2015/2016 tél
Ha az ember Velencében jár, bárhonnan jöjjön is, bárhová tartson is – a város elvarázsolja. Hiába a rengeteg távol-keleti turista, hiába akadunk el csomagunkkal egyik-másik kis rio fölött átívelő híd tövében vagy éppen tetején, hiába próbáljuk akkurátusan elkerülni a vaporetto nyitott fedélzetén a vacogó kutyákat, Velence utánozhatatlan bája és mindenkihez szóló, mégis személyes kisugárzása még nem tűnt el.