Keresés
rovatok
rovatok
Olvass!
REGÉNYBOLYGÓKBÓL REGÉNYUNIVERZUM
2016 ősz
Az idősíkok számára számegyenest, a szereplőket összefűző viszonyokról pedig családfát rajzol a népszerű szerző, hogy regényében ne tévessze el az összefüggéseket, de néha még így is hibázik. Ezekhez a hibákhoz ma már ragaszkodik, a családot utcaszínháznak látja, és legutóbb megjelent regényének folytatását tervezi Grecsó Krisztián.
Na, szóval… John Cleese
2015/16 tél
Aki nekiveselkedik John Cleese önéletrajzának, abban bízik, hogy mindent megtud az abszurd humor mesteréről, lehetőség szerint nem kevés anekdotával spékelve. Ez a remény csak részben teljesül, hiszen a humorista ezúttal a Monty Python összeállásával zárja le önéletrajzának első szakaszát. Azt mindenesetre megtudjuk a könyvből, hogyan fejlődött főhősünk humora a kissé introvertált család, az iskolák, a színészkedés és a fiatalkori írásai révén. Egyszerre pont elég is, jöhet a folytatás!
En garde – csörte lesz!
2015 ősz
Adamik Zsolt: a rémeket lexikonba sorjáztató IBBY díjas Bibedombi szörnyhatározó és az Ördögbőr grófja – rettentő kalózmesék krónikása. Arany Vackor-díj nyertes, kiváló szócsörte bajnok, akinek az összes mondata olyan élesre van csiszolva, mint nagyapa borotvakése.
TÖRÉSTESZT – HOGY NE TUDJÁK BEFOGNI A SZÁNKAT
2017 ősz
A „trauma beszéd” fontosságáról, a kitárulkozás fájdalmáról, őszinteségről, elfojtott agresszióról, az örök férfi-női játsz­mákról mesélt Szabó T. Anna író-költőnő a Magvető Könyvkiadónál nemrégiben megjelent Törésteszt című első novelláskötete kapcsán.
Regénybölcsőben a metál
2015/16 tél
Három pompás regény után, amit minden kritika mennybe emelt – ráadásul A fehér királyból még film is készül – novelláskötettel rukkolt elő Dragomán György. A kötet tizenhárom év terméséből áll össze, sokhangú és mégis egységes. A sodró lendületű monológok örvényként beszippantják és nem eresztik az olvasót, akárcsak a novellákat körüllengő zene.
Otthon mindenki fordított, és én is ki akartam próbálni, hogy milyen
2015/16 tél
Amikor a Tom Gates képeskönyvekért fanatikusan rajongó unokaöcsémnek elmeséltem, hogy a képesregényt egy 13 éves srác fordította, leesett az álla, majd elkullogott és előkereste az Oxford Dictionaryt. Mi a siker, ha nem ez? Igaz, Dragomán Gábor előnnyel indul, mindkét szülője író, műfordító, de ennél azért több kellett a sikerhez.
VILÁGNAPOT MINDENKINEK!
2017 ősz
Egri Mónikának nem csak fantasztikus gyerekkönyv illusztrációi duzzasztották majd hatezer fősre Facebook rajongótáborát. Ott lebzselnek azok a felnőttek is, akik a fiktív világnapoknak élnek, a róka- és Béla bácsi-rajongók és azok, akik szívesen nosztalgiáznak például Pumuklival.
A VARJAK ÉS A CSÖRGŐKÍGYÓ
2016 nyár
Aldus Huxley A varjak és a csörgőkígyó című mesekönyvét Máray Mariann illusztrálta. Állatfigurái nemcsak szerethetőek, de viccesek is. Ez nem apu hangja című mesekönyve pedig idén júniusban Szép Magyar Könyv oklevelet kapott. Na, de könnyű annak, aki már háromévesen továbbrajzolta kedvenc mesekönyveit (és hagyták).
Pödöretlen bajusz
2016 tavasz
Amikor a paneldzsungelt taposva olyan utcához érünk, ahol a szürke egységfront helyett kalandos színekbe öltöznek a házak, vagy az orvosi rendelő faláról gubbasztva grimaszoló macska kacsint ránk, akkor biztosan állíthatjuk: Nagy Diána erre járt. És akkor a szibériai tigris csíkjai, meg az óriáscincér bajsza még szóba se került.
Féja Endre: Vallomás a háborúról
2016 nyár
Emlékeket őrzünk a múltunkból, egész életutunkon végigkísérőket, melyek részint kedvesek, részint szívszorítóak. Tersánszky Józsi Jenőnek a szülőföld, Nagybánya világa és az első világháború tartozott ezek közé: képei, élményei feledhetetlenek. Az utóbbival nem volt egyedül, hiszen a XX. század elején eddig még nem látott pusztulás zúdult Európára és az emberek millióira. Ady Endrétől – Babits Mihályon át – Móricz Zsigmondig megrázó sorok születtek erről, s itt még csupán néhányukat említettem. Ady már a kezdettől megérezte a tragédiát: „Hogy zúg, zuhog, árad a nóta / Valamennyi vén fiú torkán… / Magyarok, öregek, nótásak, / Bakák, búsak: dacosan, hősön, / Puskaport még alig szagoltak, / De hősök már, mind hősön-holtak.” (Nótázó vén bakák)
A Viharsarok szerzője Szindbád megálmodójáról
2015/16 tél
Krúdy Gyula nevét napjainkban is elég sokan ismerik, de a kelleténél kevesebben olvassák. Ennek következtében a kelleténél kevesebben találkoznak azzal a már-már misztikus érzéssel, ami akkor következik be, ha valaki belefeledkezik az utolsó nyírségi gavallér borongós, mosolygós, mámoros meséibe. Neve hallatán sokakban a nőbolond, kocsmákban élő magányos korhely sematikus képe idéződik fel. Arról, hogy milyen volt valójában ez a hatalmas író, miért is tarthatjuk a nagyszerű magyar nyelvű prózairodalomból is kiemelkedő zseninek, sokat megtudunk Féja Géza róla szóló írásaiból.
A MOSÓMEDVE, AKI KI AKARTA MOSNI A VILÁGOT
2016 ősz
Lakatos István napjaink egyik legnépszerűbb magyar képregény alkotója. Rengeteg díjat bezsebelt, háromszoros Alfabéta-díjas, a Dobozvárossal Aranyvackor-díjas, 2011-ben Év gyermekkönyve díjat kapott. Véletlenül írta meg első ifjúsági regényét, mert nem talált szöveget a képeihez. Szereti a gyerektémákat, mert azoknál nem kell a szerelemről írnia.
Mit keresett Dániel András az ágy alatt?
2015 nyár
Ritka az olyan alkotó, aki illusztrátorként és meseíróként is toplistás. Az meg végképp fehér holló, aki mindezt formabontó kötetekkel éri el. Dániel András az a meseíró/illusztrátor/festőművész, akinek a könyveit akkor is muszáj megvenni, ha még rokongyerek sincs a közelben, aki a vásárlás ürügyét biztosítaná – mert felnőttként olvasva legalább olyan élvezetesek, mint gyerekként.
Kivilágosodott éjszakák
2017 tavasz
Hogyan változott a tisztaságról alkotott fogalmunk? Milyen szerepe volt a járványoknak a háborúban? Hol van a Lánchíd alapköve? Hogyan világosodtak ki az esték? Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyek nyomába ered Lőrinc László, az AKG történelemtanára most megjelent Életmódtörténet sorozatának legújabb könyvében.

GYIMESI LÁSZLÓ: A TERMÉSZET KÖLTÉSZETE, A KÖLTÉSZET TERMÉSZETE
2016 ősz
Minden városrésznek megvannak az emblematikus figurái, akiket ismernek vagy csaknem ismernek a szembejövők, de mind tudják, hogy nélkülük szegényebbek lennének a hétköznapok. Ha pár napig nem látnák őket, hiányérzetünk támadna.
Közösségi sors versus egyéni sors
2015 nyár
Goldberger Leó nemcsak Óbuda, hanem Európa egyik legsikeresebb textilipari vállalkozója, országgyűlési képviselő, mecénás volt. Hogyan lett a híres mágnásból, felsőházi képviselőből mauthauseni rab alig pár év alatt?
TODÓ KITÁLAL AZ OVIRÓL
2017 tél
Vidák Zsolt illusztrátorként megmutatta „kedves és szókimondóbb” oldalát is. A gyerekkönyvek képei mellett gond nélkül elférnek True story of Pipien Molestus szürreális novellái, mint ahogy az általa készített Országok, városok című legújabb bélyegívei is. Már csak egy képregényes könyv hiányzik, de azt is megkaptuk új könyvének bemutatóján.
TWIN PEAKS TITKOS TÖRTÉNETE
2017 tél
Laura Palmer azt ígérte Dale Coopernek látomásában, hogy 25 év múlva találkoznak. A 25 év eltelt, mi pedig remegve várjuk a filmsorozat harmadik évadát, aminek Mark Frost Twin Peaks titkos története című könyve ágyaz meg, kiválóan.
A vicces lány
2016 tavasz
Nick Hornby falán egy óriás Samuel Beckett arckép lóg. A szerző elmondása alapján nem annyira Beckett munkássága fontos számára, sokkal inkább az arc. A barázdákat összefogó, sokat megélt férfi arca.
A Szent Johanna Gimi titka
2015 nyár
A Szent Johanna gimi ifjúsági regénysorozat diadalmenete évek óta töretlen. Volt olyan hónap, amikor Leiner Laura összes kötete szerepelt a bookline TOP 50-es listáján. A facebook oldalukon posztonként több ezer like, saját kegytárgyakat áruló bolt, Petőfi Csarnokot megtöltő közönségtalálkozó… mi lehet Leiner Laura és a Szent Johanna gimi titka?
ATOMOKBÓL ÉPÍTETTEM FEL A SZÖVEGET
2016 ősz
A filozófia doktora és tanára, aki életközepi válságát írással oldotta meg. Először a világhálón kísérletezett közléskényszere kielégítésével, de rövid időn belül sorba álltak novelláiért az irodalmi újságok. Első kötetét Margó-díjra jelölték, kegyelmi állapotnak érzi, ha írhat, és bízik benne, hogy ez még sokáig kitart.
Adrian Mole kulcsa
2015 ősz
Tinédzsernek lenni borzasztó dolog. Rettenetes még akkor is, ha nem jelenik meg percenként új pattanás testünk válogatott területein, a szüleink viszonylag normálisak, a testvérünk legalább már totyog, és a kutya sem annyira hülye, hogy állandóan a fűnyíró elé lépjen. Adrian Mole-nak nem volt ekkora szerencséje.
Szása, a szibériai kistigris nyomában
2016 tavasz
Ha azt gondolnánk, hogy a mesének és a tényfeltáró újságírásnak nem lehet közös halmaza, óriásit tévedünk. A közös halmazt Vajda Éva tölti ki szibériai tigrisekkel, csalingázó tacskókkal, konfliktusfeloldással.
Úriasszonyok krónikája
2015 ősz
Ugron Zsolna könyveit túl sokan olvassák. Túl sokan, ahhoz képest, hogy az irodalmi portálok nem hemzsegnek a könyvkritikáitól. Talán sznobizmus, talán csak nem fér bele a mélyirodalmi összeborulásba egy erdélyi nemesi családból származó nő történelmi regényének sikere, aminek ráadásul a főszereplője is nő.
„Hozza, vigye, olvassa!”
2015 nyár
Videó
Az Óbudai KönyvMegállók teljesítik eredeti küldetésüket: az érdeklődők hozzák, viszik, olvassák a könyveket – mellettük kialakult egy-egy közösségi tér, ahol az olvasást kedvelőknek nemcsak könyvek választására, cserélésére van lehetősége, hanem a napi rutinból kiszakadva nyugodt beszélgetésre is. A 2012-től működő Óbudai KönyvMegállók projekt indulása óta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Platán Könyvtár összesen hat állandó KönyvMegállót hozott létre. Nyaranta a Sziget Fesztiválon is felállítanak egyet. A Máltai játszóterekkel összefogva igazi újdonságként két Gyerek KönyvMegálló is nyílt a kerületben.
Egy óbudai orvos élete
2015 nyár
Óbudán kiemelkedő orvosi tevékenységet többen is folytattak az elmúlt időben. Közéjük tartozott Kunitzer István, a hazai onkológia egyik úttörője és megalapítója, vagy az elfelejtett Szél Tivadar, a téglagyárak orvosa, szociológus, Európa szerte ismert egészségügyi statisztikus. Közöttük a helye Örlős Endrének, a Szent Margit Kórház egykori igazgató sebész főorvosának is. Drámákban bővelkedő életéből több mint 40 évet élt Óbudán, igazi lokálpatrióta lett. Életéről szól a könyv, amely az Óbudai Múzeum kiadásában jelent meg.
A lényeg, hogy sokat beszéljünk a kortárs irodalomról
2016
Idén első alkalommal adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. egy presztízsértékű elismeréssel szeretné megmutatni, hogy melyik az a könyv, mely kiemelkedően jó, fontos, érdekes, megkerülhetetlen egy-egy év magyar könyves terméséből – ezzel is előtérbe helyezve a kortárs magyar szép- és tényirodalmat. A zsűri egyik tagjával, Bálint Andrással, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával beszélgettünk.
Aludj el szépen, Bendegúz!
2015/16 tél
Az a hír járja, hogy az Agócs Írisz által illusztrált könyv, Az aludj el szépen, Bendegúz! Katalin hercegné kedvenc meséje, mert ez ringatja legkönnyebben álomba György herceget. De hogy hogyan jutott el a nemzetközileg elismert illusztrátor Jancsi és Juliskától a meditáló nyúlig, az is szép kerek történet. Szinte mese.
„habkönnyű színpadi merény”
2015 ősz
Gyimesi László új könyve, a Pannon szabadtér teljesebbé teszi a szerzőről mint költőről, műfordítóról, próza- és drámaíróról, színházi emberről, kritikusról, népművelőről, kultúraszervezőről élő képünket. Ez a huszonegyedik könyve. A huszonegy nyerő szám.
A VIHARSAROK SZERZŐJE SZINDBÁD MEGÁLMODÓJÁRÓL
2015/16 tél
„Féja, aki maga is kiváló irodalmár, szociológus, politológus és nem mellékesen elhivatott tanár volt, rengeteget foglalkozott Krúdy Gyulával, utánajárt a róla szóló legendáknak, értelmezte és elemezte műveit. Erről tanúskodnak a Krúdy és legendái című kötetben található szövegei is. A könyvből, melyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata adott ki 2014-ben, a zseniális író részletes és valósághű portréja bontakozik ki.”