Keresés
rovatok
Olvass!
Óbudai Anziksz 2021/Ősz-Tél
2022 tél
GYIMESI LÁSZLÓ: ÖREG, TE SEM SZÁNTANI JÁRSZ ERRE A FÖLDRE
2020 tavasz
– Egyre kevesebb a jókedv a történeteitekben – csóválta meg a fejét Tanárúr. – Persze, én sem dicsekedhetek – sóhajtott hozzá egy nagyot. – Így alakult a világ rendje.
– Dehogy a rendje! – horkant fel Gutentág. – Éppen, hogy a rendetlensége alakul így a világnak.
– Rendetlensége? – gondolkodott el Pofapénz. – Szerintem nincs igazad.
VETERÁN, BABY BOOMER, X, Y, Z, ALFA
2020 tavasz
Miért akarta nagymamánk azt, hogy állandóan a szoknyája szélén üljünk? Miért etetnek rommá minket a szüleink? Miért gondoljuk azt, hogy a Gazdálkodj okosan! jobb játék, mint az online játékok? Mit gondol a gyerekünk a barátságról? Steigervald Krisztiánnal rövidesen megjelenő könyve kapcsán beszélgettünk.
„VALAMIT ÚGYIS KEZDENI KELL AZZAL, HOGY Ő NINCS”
2020 tavasz
Dés László korszakos dzsessz zenész, zeneszerző, dalszövegíró, emlékezetes sikerű filmzenék, időtálló színészlemezek és a magyar musicaltörténet legendás műfajteremtő klasszikusai fűződnek a nevéhez. Esterházy Péterhez sok közös munka, utazás, családi nyaralás és több évtizedes barátság fűzte...
Horthy alezredese, akit hősként tisztelnek Romániában is
2019 tavasz
Tavaly augusztusban avatták fel a Bogdáni út – Reviczky ezredes utca sarkán Reviczky Imre emlékkövét. A Világ Igaza-elismeréssel kitüntetett magyar katonatiszt életek ezreit mentette meg 1943–1944-ben Erdélyben, akkori szolgálati helyén. Fia, Reviczky Ádám könyvet írt emlékére, unokája, Reviczky Katalin pedig lapunknak mesélt róluk.
PÉNTEK ORSOLYA: A HALOTT UTCA EMLÉKEZETE
2020 tél
Míg a harmincas évek Óbudáját Krúdy Gyula szemével látjuk, s legfeljebb a Gelléri Andor Endrétől ismert 1930-as, 1940-es évekbeli külvárosképpel egészítjük ki – a kutatóbb szelleműek esetleg Halász Gábor nevét is (Féja Endre: Óbuda írója, Óbudai Anziksz, 2017 nyár) megemlítenék itt –, a második világháború éveiről, az ötvenes és a hatvanas-­hetvenes évekről kevesebb óbudai vonatkozású szépirodalmi emlék maradt.
GYIMESI LÁSZLÓ: ADJUK-E A VÁROS KULCSAIT?
2019 nyár
A város Budapest, a mi Budapestünk. Hódítója – tudjuk – az elmúlt évezredek során ezernyi volt, kelta, római, szarmata, hun, kun, tatár, török, német, román, orosz és így tovább. S persze mi, magyarok – többszörösen, sokféle módon. Ki lehet ez a nemrég emlékezéseivel jelentkező új hódító? Egyike a múlt század második felében a háborúból ocsúdó lomha városba vérfrissítést hozó új értelmiségieknek, azoknak, akiknek a tehetségük mellett megvolt az önbizalmuk is ahhoz, hogy új világot teremtsenek a hivatalos kívánalmakon túl a maguk képére és hasonlatosságukra.
A. Horváth András: Tandori Nincs beszédülés című könyvéről
2018/2019 tél
2018. december 8-án volt Tandori Dezső nyolcvan éves. Születésnapjára a Tiszatáj Alapítvány kiadásában és Tóth Ákos gondozásában jelent meg Nincs beszédülés című kötete, mely rajzokat tartalmaz, fejrajzokat. „Prózarajzolás, prózarajzás” – írja már az első rajzokhoz az író-rajzoló (9. oldal).
AMIKOR A MESÉNEK FOLYTATÓDNIA KELL
2018 ősz
Él Óbudán egy meseíró, aki valamikori rossz sorsából kitörve – mint a mesékben, és érdekes módon épp a mesék által – ma már lényegesen jobban érzi magát. Esetében nem az a fontos, hogy mozgássérült, bár erről is érdekeseket mond, hanem sokkal inkább az, hogy miként találta meg útját egy nehéz kezdet után.
A Viharsarok szerzője Szindbád megálmodójáról
2015/2016 tél
Krúdy Gyula nevét napjainkban is elég sokan ismerik, de a kelleténél kevesebben olvassák. Ennek következtében a kelleténél kevesebben találkoznak azzal a már-már misztikus érzéssel, ami akkor következik be, ha valaki belefeledkezik az utolsó nyírségi gavallér borongós, mosolygós, mámoros meséibe. Neve hallatán sokakban a nőbolond, kocsmákban élő magányos korhely sematikus képe idéződik fel. Arról, hogy milyen volt valójában ez a hatalmas író, miért is tarthatjuk a nagyszerű magyar nyelvű prózairodalomból is kiemelkedő zseninek, sokat megtudunk Féja Géza róla szóló írásaiból.
REGÉNYBOLYGÓKBÓL REGÉNYUNIVERZUM
2016 ősz
Az idősíkok számára számegyenest, a szereplőket összefűző viszonyokról pedig családfát rajzol a népszerű szerző, hogy regényében ne tévessze el az összefüggéseket, de néha még így is hibázik. Ezekhez a hibákhoz ma már ragaszkodik, a családot utcaszínháznak látja, és legutóbb megjelent regényének folytatását tervezi Grecsó Krisztián.
A szövegeim néha önbeteljesítő jóslatként működnek
2018 ősz
Bartis Attila nem ontja futószalagon az írásait, de ha kell, a következő könyvére is szívesen várok 15 évet. A vége című regényének főhőse, Szabad András fotográfus szuggesztív történelmi háttér előtt válik kamaszból férfivá. Az életéről szóló rövid szövegekből mint kiélesített fotográfiákból súlyos kérdéseket feszegető írásmű áll össze, amit képtelenség csak egyszer elolvasni.
TÖRÉSTESZT – HOGY NE TUDJÁK BEFOGNI A SZÁNKAT
2017 ősz
A „trauma beszéd” fontosságáról, a kitárulkozás fájdalmáról, őszinteségről, elfojtott agresszióról, az örök férfi-női játsz­mákról mesélt Szabó T. Anna író-költőnő a Magvető Könyvkiadónál nemrégiben megjelent Törésteszt című első novelláskötete kapcsán.
Aludj el szépen, Bendegúz!
2015/2016 tél
Az a hír járja, hogy az Agócs Írisz által illusztrált könyv, Az aludj el szépen, Bendegúz! Katalin hercegné kedvenc meséje, mert ez ringatja legkönnyebben álomba György herceget. De hogy hogyan jutott el a nemzetközileg elismert illusztrátor Jancsi és Juliskától a meditáló nyúlig, az is szép kerek történet. Szinte mese.
Kapus Béláné: A Domoszló útja titka
2019 ősz
Évtizedeket felölelő sétára hívom azokat az olvasókat, akiket érdekelnek szűkebb hazájuk, Óbuda titkai, értékei, irodalmi hagyományai. Akik szívesen csatlakoznának, kérem, látogassanak el a Domoszló útja 20. számú házhoz. Nézzenek be a kerítésen (tudom, illetlenség, de most talán megbocsátható), s az utcai részen lévő épület mögött egy ma már elhanyagolt, üresen álló házat láthatnak. Ennek falai között rejlik a Domoszló útja titka.
ÚGY ÉRZEM MAGAM, MINT EGY SZELLEMI ÚJSZÜLÖTT
2019 nyár
Bérczesi Róbert alig 42 éves, mégis könyv jelent meg az életéről Én meg az Ének – behúzott szárnyú felfelé zuhanás címen. A hiperkarma énekese szerint erre leginkább azért volt szükség, hogy életének legsötétebb részét végleg maga mögött tudja. Az Óbudai Nyár programsorozatban a Kobuci Kertben a hiperkarmával, az Esernyősben pedig egy szál gitárral áll a színpadon.
EMLÉK ÉS EMLÉKEZET
2018 ősz
Családregényszerűen bontakozik ki az olvasó előtt a Kiskorona utca 7. szám alatt virágzó kulturális sziget, az Óbudai Társaskör története az Emlék és emlékezet című könyvet olvasva. A születésnapi kötet az épületet és az itt pezsgő kulturális életet mutatja be, a hozzá csatolt hanglemezen pedig az elmúlt tíz év koncertfelvételeiből hallgathatunk egy válogatást.
Péntek Orsolya: Az ÓBUDAI ÓRÁS FIA
2019 tavasz
Van a figyelemnek egy speciális fajtája, amelyre a fantáziavilágot a reális világgal összeszálazó prózaírók a legtöbbször nem képesek, a szigorúan a valóságot – persze, mi az a valóság? – rögzítő memoárírók, dokumentátorok viszont igen. Az újholdas korszak szellemi háttértörténetét lejegyző Lengyel Balázstól a római szakácskönyvével évtizedek óta az egyik legolvasottabb magyar szerzőnek számító világpolgárig, a Micimackót latinra fordító orvos-író Lénárd Sándorig sokan vannak a magyar szellemi pantheonban, akik „írók is és nem is”, életművüket azonban máig inkább a kultúrtörténeti-szellemtörténeti fejezetbe soroljuk, mint az irodalmi hagyatékba.
Féja Endre: Vallomás a háborúról
2016 nyár
Emlékeket őrzünk a múltunkból, egész életutunkon végigkísérőket, melyek részint kedvesek, részint szívszorítóak. Tersánszky Józsi Jenőnek a szülőföld, Nagybánya világa és az első világháború tartozott ezek közé: képei, élményei feledhetetlenek. Az utóbbival nem volt egyedül, hiszen a XX. század elején eddig még nem látott pusztulás zúdult Európára és az emberek millióira. Ady Endrétől – Babits Mihályon át – Móricz Zsigmondig megrázó sorok születtek erről, s itt még csupán néhányukat említettem. Ady már a kezdettől megérezte a tragédiát: „Hogy zúg, zuhog, árad a nóta / Valamennyi vén fiú torkán… / Magyarok, öregek, nótásak, / Bakák, búsak: dacosan, hősön, / Puskaport még alig szagoltak, / De hősök már, mind hősön-holtak.” (Nótázó vén bakák)
Tenyerembe magam vésem a sorsomat…
2019 tavasz
Nagyon kedves, barátságos és kiegyensúlyozott ember – ez volt az első benyomásom a találkozásunk alkalmával. Ilyen feltöltő, világlátást meghatározó beszélgetést kívánnék minden fiatalnak a magyarórákon. Néhány órás találkozásunk alatt Baranyi Ferenc fontosabb dolgokról beszélt, mint amikről az iskolában valaha is hallhattam.
GYIMESI LÁSZLÓ: A TERMÉSZET KÖLTÉSZETE, A KÖLTÉSZET TERMÉSZETE
2016 ősz
Minden városrésznek megvannak az emblematikus figurái, akiket ismernek vagy csaknem ismernek a szembejövők, de mind tudják, hogy nélkülük szegényebbek lennének a hétköznapok. Ha pár napig nem látnák őket, hiányérzetünk támadna.
KANIZSA JÓZSEF 60 ÉVE ÉS 50 KÖTETE AZ IRODALOMBAN
2018/2019 tél
Kanizsa József író, költő, kritikus, az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára. Neve itt Óbudán nem ismeretlen. A Kéhli Vendéglőben a Krúdy Gyula Irodalmi Kör rendezvényein, vagy a Csillaghegyi Közösségi Ház rendezvényén is megfordult, ahol Gyimesi László vendége volt.
FÉLJ BÁTRAN!
2018/2019 tél
Gyerekként rettenetesen féltem a vámpíroktól, miután unokatestvérem felvilágosított, hogy teliholdkor jönnek, és kiszívják a vérünket. Nincs, ami blokkolná őket, át tudnak kelni a határon is, mert az nem egy nagy fal, ahogy én akkoriban képzeltem, csak egy sorompó. Akkoriban kifejezetten jól jött volna nekem is Al Ghaoui Hesna Holli, a hős című könyve.
Mit keresett Dániel András az ágy alatt?
2015 nyár
Ritka az olyan alkotó, aki illusztrátorként és meseíróként is toplistás. Az meg végképp fehér holló, aki mindezt formabontó kötetekkel éri el. Dániel András az a meseíró/illusztrátor/festőművész, akinek a könyveit akkor is muszáj megvenni, ha még rokongyerek sincs a közelben, aki a vásárlás ürügyét biztosítaná – mert felnőttként olvasva legalább olyan élvezetesek, mint gyerekként.
Szása, a szibériai kistigris nyomában
2016 tavasz
Ha azt gondolnánk, hogy a mesének és a tényfeltáró újságírásnak nem lehet közös halmaza, óriásit tévedünk. A közös halmazt Vajda Éva tölti ki szibériai tigrisekkel, csalingázó tacskókkal, konfliktusfeloldással.
Gyimesi László: Birtokba vett örökség
2018/2019 tél
Óbuda a kultúra városa – hajtogatjuk már-már mantraként, közhelyszerűen. De végig gondoljuk-e, miért, mitől érdemelhette ki ez a város (no, jó, városrész) ezt a korántsem udvariasságból ráragasztott jelzőt? A több mint kétezer éves városi lét milyen kulturális rétegeket halmozott egymásra, hányszor kellett romjaiból helyreállítani ezt a sajátos egységet? Népek, népcsoportok, etnikai töredékek sora élt itt együtt, néha közösen építkezve, máskor egymás ellenébe feszülve: hol, mikor, melyik dominált, erre csak a történészek adhatnak igaz választ.
„habkönnyű színpadi merény”
2015 ősz
Gyimesi László új könyve, a Pannon szabadtér teljesebbé teszi a szerzőről mint költőről, műfordítóról, próza- és drámaíróról, színházi emberről, kritikusról, népművelőről, kultúraszervezőről élő képünket. Ez a huszonegyedik könyve. A huszonegy nyerő szám.
KASSÁK MUNKÁSSÁGÁNAK MEGISMERTETÉSE KÜLDETÉS
2018 nyár
Kutatói munkája során Standeisky Évát a magyar írók politikához, a hatalomhoz fűződő viszonya mellett a művek is foglalkoztatják. A történészt, az MTA doktorát Kassák Lajos óbudai életszakaszáról, műveinek mai kiadási lehetőségeiről és egy óbudai kiadású kötet megjelenéséről is kérdeztük.
Közösségi sors versus egyéni sors
2015 nyár
Goldberger Leó nemcsak Óbuda, hanem Európa egyik legsikeresebb textilipari vállalkozója, országgyűlési képviselő, mecénás volt. Hogyan lett a híres mágnásból, felsőházi képviselőből mauthauseni rab alig pár év alatt?
CSÖRSZ RUMEN ISTVÁN: VÁNDORNAK MAGAM ESMÉREM
2018 ősz
Videó
A Kobzos Kiss Tamás emlékezetére megjelent Dúdolj verset című kötet írásait és a hozzá tartozó zenei anyagot Csörsz Rumen István irodalmár, zenész állította össze Szerényi Béla tekerőlant-művész segítségével, aki Kobzos Kiss Tamás munkáját folytatja az Óbudai Népzenei Iskola igazgatójaként. Csörsz Rumen István így emlékezett meg Kobzos Kiss Tamásról, kollégájáról, mesteréről a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, a Hargita Megyei Művelődési Központban 2018. július 12-én:
A VARJAK ÉS A CSÖRGŐKÍGYÓ
2016 nyár
Aldus Huxley A varjak és a csörgőkígyó című mesekönyvét Máray Mariann illusztrálta. Állatfigurái nemcsak szerethetőek, de viccesek is. Ez nem apu hangja című mesekönyve pedig idén júniusban Szép Magyar Könyv oklevelet kapott. Na, de könnyű annak, aki már háromévesen továbbrajzolta kedvenc mesekönyveit (és hagyták).
A VIHARSAROK SZERZŐJE SZINDBÁD MEGÁLMODÓJÁRÓL
2015 nyár
„Féja, aki maga is kiváló irodalmár, szociológus, politológus és nem mellékesen elhivatott tanár volt, rengeteget foglalkozott Krúdy Gyulával, utánajárt a róla szóló legendáknak, értelmezte és elemezte műveit. Erről tanúskodnak a Krúdy és legendái című kötetben található szövegei is. A könyvből, melyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata adott ki 2014-ben, a zseniális író részletes és valósághű portréja bontakozik ki.”
Kirschner Péter: Ment-e a könyvek által a világ elébb?
2018 nyár
Vörösmarty Mihály talán még ma is közismert sorait gyakran idézik, amikor a Gutenberg-galaxis végéről, vagy az iskolai irodalomtanítás kérdéseiről fellángol a vita. A könyvek közben egyre nagyobb számban születnek meg, kerülnek a boltokba, fogynak el, kerülnek fel e-bookra. Talán még el is olvassák őket. Bizonyíték nincs.
„Hozza, vigye, olvassa!”
2015 nyár
Videó
Az Óbudai KönyvMegállók teljesítik eredeti küldetésüket: az érdeklődők hozzák, viszik, olvassák a könyveket – mellettük kialakult egy-egy közösségi tér, ahol az olvasást kedvelőknek nemcsak könyvek választására, cserélésére van lehetősége, hanem a napi rutinból kiszakadva nyugodt beszélgetésre is.
A NÉGY MADÁR ÉS EGYÉB TITKOK
2018 nyár
Élete kalandregény. De mire is számíthatnánk attól, aki a Kiscelli kastély várúrnőjeként tengeti gyerekkorát, majd négy gyerek anyukájaként egy raklapnyi könyvet ír röpke 12 év alatt. Kezdetben a gyerekeit szórakoztatta történeteivel, most már meseteniszt játszik kolléganőjével a Pagony Kiadónál.
A vicces lány
2016 tavasz
Nick Hornby falán egy óriás Samuel Beckett arckép lóg. A szerző elmondása alapján nem annyira Beckett munkássága fontos számára, sokkal inkább az arc. A barázdákat összefogó, sokat megélt férfi arca.
Nagy Alexandra: Római kori őrtorony Csillaghegyen
2018 nyár
A korábbi időkben fürdésre alkalmas, csónakházakkal, üdülőkkel, csárdákkal beépült Római-part egyik kevésbé ismert helye volt a Duna csónakház. Ma már csak egy 1929. évi térkép és néhány korabeli újsághirdetés alapján azonosítható név szerint. Ezen a part menti kiemelkedő részen, a csónakház előtt akadt Nagy Lajos régész 1934. december 4-én egy kisméretű római kori őrtoronyra.
Egy óbudai orvos élete
2015 nyár
Óbudán kiemelkedő orvosi tevékenységet többen is folytattak az elmúlt időben. Közéjük tartozott Kunitzer István, a hazai onkológia egyik úttörője és megalapítója, vagy az elfelejtett Szél Tivadar, a téglagyárak orvosa, szociológus, Európa szerte ismert egészségügyi statisztikus. Közöttük a helye Örlős Endrének, a Szent Margit Kórház egykori igazgató sebész főorvosának is. Drámákban bővelkedő életéből több mint 40 évet élt Óbudán, igazi lokálpatrióta lett. Életéről szól a könyv, amely az Óbudai Múzeum kiadásában jelent meg.
VILÁGNAPOT MINDENKINEK!
2017 ősz
Egri Mónikának nem csak fantasztikus gyerekkönyv illusztrációi duzzasztották majd hatezer fősre Facebook rajongótáborát. Ott lebzselnek azok a felnőttek is, akik a fiktív világnapoknak élnek, a róka- és Béla bácsi-rajongók és azok, akik szívesen nosztalgiáznak például Pumuklival.
HERCZEG SZONJA: KIS ÜDÍTŐ, KIS KRUMPLI
2017/2018 tél
Senkit ne tévesszen meg a cím! Kis üdítő, kis krumpli – mindenkinek megvolt, úgy, mint a tinikori csalódások, a genyó pasik/nők, a túlszerető anyák is. De amikor a vegytiszta valóság nagyképernyőn ugrik az ember arcába, az más, az üt.
Adrian Mole kulcsa
2015 ősz
Tinédzsernek lenni borzasztó dolog. Rettenetes még akkor is, ha nem jelenik meg percenként új pattanás testünk válogatott területein, a szüleink viszonylag normálisak, a testvérünk legalább már totyog, és a kutya sem annyira hülye, hogy állandóan a fűnyíró elé lépjen. Adrian Mole-nak nem volt ekkora szerencséje.
Na, szóval… John Cleese
2015/2016 tél
Aki nekiveselkedik John Cleese önéletrajzának, abban bízik, hogy mindent megtud az abszurd humor mesteréről, lehetőség szerint nem kevés anekdotával spékelve. Ez a remény csak részben teljesül, hiszen a humorista ezúttal a Monty Python összeállásával zárja le önéletrajzának első szakaszát. Azt mindenesetre megtudjuk a könyvből, hogyan fejlődött főhősünk humora a kissé introvertált család, az iskolák, a színészkedés és a fiatalkori írásai révén. Egyszerre pont elég is, jöhet a folytatás!
En garde – csörte lesz!
2015 ősz
Adamik Zsolt: a rémeket lexikonba sorjáztató IBBY díjas Bibedombi szörnyhatározó és az Ördögbőr grófja – rettentő kalózmesék krónikása. Arany Vackor-díj nyertes, kiváló szócsörte bajnok, akinek az összes mondata olyan élesre van csiszolva, mint nagyapa borotvakése.
Otthon mindenki fordított, és én is ki akartam próbálni, hogy milyen
2015/2016 tél
Amikor a Tom Gates képeskönyvekért fanatikusan rajongó unokaöcsémnek elmeséltem, hogy a képesregényt egy 13 éves srác fordította, leesett az álla, majd elkullogott és előkereste az Oxford Dictionaryt. Mi a siker, ha nem ez? Igaz, Dragomán Gábor előnnyel indul, mindkét szülője író, műfordító, de ennél azért több kellett a sikerhez.
Pödöretlen bajusz
2016 tavasz
Amikor a paneldzsungelt taposva olyan utcához érünk, ahol a szürke egységfront helyett kalandos színekbe öltöznek a házak, vagy az orvosi rendelő faláról gubbasztva grimaszoló macska kacsint ránk, akkor biztosan állíthatjuk: Nagy Diána erre járt. És akkor a szibériai tigris csíkjai, meg az óriáscincér bajsza még szóba se került.
A MOSÓMEDVE, AKI KI AKARTA MOSNI A VILÁGOT
2016 ősz
Lakatos István napjaink egyik legnépszerűbb magyar képregény alkotója. Rengeteg díjat bezsebelt, háromszoros Alfabéta-díjas, a Dobozvárossal Aranyvackor-díjas, 2011-ben Év gyermekkönyve díjat kapott. Véletlenül írta meg első ifjúsági regényét, mert nem talált szöveget a képeihez. Szereti a gyerektémákat, mert azoknál nem kell a szerelemről írnia.
ÁTJÁRÓ MÁSVÁROSBA
2017 tavasz
Mészely Ilka gyerekkorát Sepsiszentgyörgyön töltötte, textil szakon végezte az egyetemet, eredetileg csak kedvtelésből rajzolt. Ma már keresett illusztrátor, aki az Átjáró Másvárosba című animációs filmen is dolgozik, szabadidejében a várost pásztázza – inspirációt gyűjtve grafikáihoz.
Kivilágosodott éjszakák
2017 tavasz
Hogyan változott a tisztaságról alkotott fogalmunk? Milyen szerepe volt a járványoknak a háborúban? Hol van a Lánchíd alapköve? Hogyan világosodtak ki az esték? Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyek nyomába ered Lőrinc László, az AKG történelemtanára most megjelent Életmódtörténet sorozatának legújabb könyvében.

Regénybölcsőben a metál
2015/2016 tél
Három pompás regény után, amit minden kritika mennybe emelt – ráadásul A fehér királyból még film is készül – novelláskötettel rukkolt elő Dragomán György. A kötet tizenhárom év terméséből áll össze, sokhangú és mégis egységes. A sodró lendületű monológok örvényként beszippantják és nem eresztik az olvasót, akárcsak a novellákat körüllengő zene.
TODÓ KITÁLAL AZ OVIRÓL
2016/2017 tél
Vidák Zsolt illusztrátorként megmutatta „kedves és szókimondóbb” oldalát is. A gyerekkönyvek képei mellett gond nélkül elférnek True story of Pipien Molestus szürreális novellái, mint ahogy az általa készített Országok, városok című legújabb bélyegívei is. Már csak egy képregényes könyv hiányzik, de azt is megkaptuk új könyvének bemutatóján.
TWIN PEAKS TITKOS TÖRTÉNETE
2016/2017 tél
Laura Palmer azt ígérte Dale Coopernek látomásában, hogy 25 év múlva találkoznak. A 25 év eltelt, mi pedig remegve várjuk a filmsorozat harmadik évadát, aminek Mark Frost Twin Peaks titkos története című könyve ágyaz meg, kiválóan.
A Szent Johanna Gimi titka
2015 nyár
A Szent Johanna gimi ifjúsági regénysorozat diadalmenete évek óta töretlen. Volt olyan hónap, amikor Leiner Laura összes kötete szerepelt a bookline TOP 50-es listáján. A facebook oldalukon posztonként több ezer like, saját kegytárgyakat áruló bolt, Petőfi Csarnokot megtöltő közönségtalálkozó… mi lehet Leiner Laura és a Szent Johanna gimi titka?
ATOMOKBÓL ÉPÍTETTEM FEL A SZÖVEGET
2016 ősz
A filozófia doktora és tanára, aki életközepi válságát írással oldotta meg. Először a világhálón kísérletezett közléskényszere kielégítésével, de rövid időn belül sorba álltak novelláiért az irodalmi újságok. Első kötetét Margó-díjra jelölték, kegyelmi állapotnak érzi, ha írhat, és bízik benne, hogy ez még sokáig kitart.
Úriasszonyok krónikája
2015 ősz
Ugron Zsolna könyveit túl sokan olvassák. Túl sokan, ahhoz képest, hogy az irodalmi portálok nem hemzsegnek a könyvkritikáitól. Talán sznobizmus, talán csak nem fér bele a mélyirodalmi összeborulásba egy erdélyi nemesi családból származó nő történelmi regényének sikere, aminek ráadásul a főszereplője is nő.
A lényeg, hogy sokat beszéljünk a kortárs irodalomról
2016
Idén első alkalommal adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. egy presztízsértékű elismeréssel szeretné megmutatni, hogy melyik az a könyv, mely kiemelkedően jó, fontos, érdekes, megkerülhetetlen egy-egy év magyar könyves terméséből – ezzel is előtérbe helyezve a kortárs magyar szép- és tényirodalmat. A zsűri egyik tagjával, Bálint Andrással, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával beszélgettünk.