Keresés
rovatok
olvass! | 2015 nyár
Fotó: Antal István
Simonfalvi Anita
„Hozza, vigye, olvassa!”
A KönyvMegálló közösséget épít
Az Óbudai KönyvMegállók teljesítik eredeti küldetésüket: az érdeklődők hozzák, viszik, olvassák a könyveket – mellettük kialakult egy-egy közösségi tér, ahol az olvasást kedvelőknek nemcsak könyvek választására, cserélésére van lehetősége, hanem a napi rutinból kiszakadva nyugodt beszélgetésre is.

A 2012-től működő Óbudai KönyvMegállók projekt indulása óta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Platán Könyvtár összesen hat állandó KönyvMegállót hozott létre. Nyaranta a Sziget Fesztiválon is felállítanak egyet. A Máltai játszóterekkel összefogva igazi újdonságként két Gyerek KönyvMegálló is nyílt a kerületben. A Platán Könyvtár a „Hozza, vigye, olvassa!” szlogen­nel indította útjukra az első megállóhelyeket, melyeket rövid idő alatt megszerettek az óbudaiak.

Az alapgondolat az volt, hogy a kihelyezett megállókban a könyvek folyamatosan elérhetővé váljanak az olvasni vágyók számára, hiszen ott nyitva tartási időn kívül is, bármikor válogathat a lakosság.

A könyvtár vállalta a KönyvMegállók első feltöltését, és időről időre ajándékkönyvekből frissíti is a megállók könyvállományát. A folyamatos megújulásról azonban a „köznek” kell(ene) gondoskodnia.

A KönyvMegállók segítik az olvasóvá nevelést, felhívják a figyelmet a könyvtárakra – így a kerületi Óbudai Platán Könyvtárra is –, ahol további könyveket lehet keresni, választani, kölcsönözni. A projekt szándéka nemcsak a könyvolvasás felé terelni a számos technikai eszköz által kiszolgált XXI. századi lakosságot, hanem igazi közösségi terek kialakítása is. Olyan helyek kialakítása, ahol az olvasást szerető emberek találkozhatnak, és a napi rutinból kiszakadva beszélgethetnek az őket érdeklő témákról, megoszthatják egymással olvasásélményeiket.

A projekt sikerét mutatja, hogy a KönyvMegállók kedvelt találkozóhelyei lettek Óbuda lakosságának. Bár eleinte kevesebb könyvet hoztak, mint vittek, a helyzet kiegyenlítődni látszik, igaz, a téli hónapokban mindig lankad az aktivitás.

Május végén újabb gyermek KönyvMegállót adtak át a Huszti úti Máltai játszótéren. A KönyvMegálló projekt egyik legfontosabb eleme a gyerekek elérése, hiszen egyik fontos feladata, hogy megőrizze, átadja az olvasás örömét a jövő nemzedékének.

Az olvasás, a könyvek szeretete mellett a gyerekek megtanulhatják, milyen fontos a közösség, az egymásért való felelősségvállalás.

Ha elvisznek egy könyvet, akkor be is tesznek helyette egyet, hogy a többi kisgyerek is részese lehessen az élménynek. Eközben természetesen a kismamáknak is lehetőségük nyílik arra, hogy hasonló élethelyzetben levő emberekkel találkozhassanak, új kapcsolatokat építhessenek ki.

A Huszti úti Gyerek KönyvMegállót a Rutkai Bori Banda „fogadta örökbe”. Koncertet is adtak az átadóra összegyűlt gyerekeknek.

– Szuper kezdeményezésnek tartom a Gyerek KönyvMegállókat. Magam is nagy gyerekkönyvgyűjtő vagyok. Jó dolog áramoltatni a könyveket, mindenki számára elérhetővé tenni az olvasást, visszacsempészni a gyerekek életébe a meséket, a mesekönyveket. Mesék nélkül gyökértelenül alakul a személyiség, mesékbe ágyazva pedig gazdagodik – mondta Rutkai Bori.

Bár mindig nagyon sok fellépésük van, egyértelmű volt, hogy a KönyvMegálló örökbefogadására szakítanak időt. – Imádjuk a szabadtéri szezont, a mezítlábas koncerteket. Közben azért stúdióban is fogunk hűsölni, elkezdjük felvenni az új lemezünk anyagát. Milyen könyveket látnék én is a KönyvMegállóban? Például: Danyil Harmsz: 44 pici pinty, Alex Cosseau: A király, akinek nem volt semmije vagy épp Weöres Sándor kézírásos könyve – tette hozzá az énekesnő.

A KönyvMegállók nem titkolt szándéka, hogy a látogatókat kiszakítsa – ha csak rövid időre is – a mindennapok rutinjából, a mára már túláradó virtuális életből.

A Sziget Fesztiválon tavaly felállított KönyvMegálló a zord időjárás ellenére is az előző két évhez hasonlóan, több ezres látogatószámmal büszkélkedhetett. Az éjjel-nappal nyitva álló Könyvszekrény kínálatából bőséggel választhattak olvasmányt a szigetlakók és a Szigeten dolgozó személyzet is.

A szigeti KönyvMegálló – az Óbudai Platán Könyvtár által biztosított – folyamatosan frissülő könyvállományában megtalálhatóak voltak a kortárs és klasszikus, szórakoztató és komolyabb, magyar, angol, német és más nyelveken kiadott könyvek, valamint Óbudáról szóló magyar és angol nyelvű kiadványok.

A külföldi fesztiválozók többnyire magyar írók idegen nyelvre fordított írásaiból választottak maguknak olvasmányt, sokan visszatérő vendégként felkészülten, cserekönyvvel érkezve a Sziget Fesztiválra. Az esti órákban a fesztiválra látogatók a környezetbarát megvilágítással ellátott KönyvMegállóból választhatták ki a nekik tetsző könyveket.

A KönyvMegálló eredeti küldetését teljesítette: létrejött egy közösségi tér, ahol az olvasást kedvelőknek nemcsak könyvválasztásra, cserélésre volt lehetősége, hanem a kihelyezett babzsákokon kényelmesen megpihenhettek, beszélgethettek a fesztivál forgatagában, ahogy tehetik ezt majd idén is.