Keresés
rovatok
rovatok
Játssz!
Kemény Vagyim: Titkos bajnokok
2017 nyár
A XIX. században két magyar sakkozó – ha csak rövid időre is – a világ legjobbjának számított. Mindketten kacifántos életutat jártak be, részben ennek is köszönhető, hogy a magyar sakktörténetben kevesebb figyelem jut nekik, az előzmények fejezetben csípnek el néhány sort. Pedig készülhetne kalandregény vagy tévésorozat is az életükből.
Kemény Vagyim: Császári és királyi cselek
2017 tavasz
A szabadságharc leverése után mindenféle egyesületet, társaságot betiltottak, így a pesti sakk-kört is szétzavarták. Annál nagyobb lett a fontossága, sőt, a politikai jelentősége, amikor sikerült feltámasztani. Ahogy menesztették Alexander Bach belügyminisztert, Erkel Ferenc elérkezettnek látta az időt a pesti sakk-kör újjáalakítására.
Kemény Vagyim: Lilienthal, e-x-f6
2016 nyár
Ha Óbuda és sakk, akkor Lilienthal Andor. A sakkozó, aki a XX. század minden világbajnokával találkozott és játszott. A legtöbbet le is győzte. A 2010-ben elhunyt nagymesternek élete utolsó harmadában Óbuda volt az otthona, és tekintve, hogy 99 évet élt, ez egyáltalán nem kevés.
Hajlik Gábor: Bridzs Európa-bajnokság Budapesten
2016 nyár
Fantasztikus magyar siker a budapesti bridzs Európa-bajnokságon! Így szerettem volna kezdeni ezt a beszámolót, de sajnos a remélt siker elmaradt. A nyílt versenyben a magyar csapat az utolsó fordulóig esélyes volt, hogy az első hatba kerüljön, s ezzel kivívja a jogot, hogy a jövő évi világbajnokságon induljon. Az utolsó fordulóban azonban kikapott a görögöktől, és csak a tizenegyedik helyen végzett. De nézzük az előzményeket!
Hajlik Gábor: Bridzs, a tervszerű játék
2017 tavasz
Amikor lapjainkat kezünkbe vesszük, mindig kialakul bennünk egy kép, hogy hány ütést fogunk velük szerezni. Ez két dologtól függ, mi lesz a felvétel (színjáték vagy szanzadu), és hogy milyen erős lapjaink vannak. Persze nem az a lényeg, hogy mi hányat tudunk ütni, hanem, hogy partnerünkkel együtt hány ütést tudunk szerezni.
Kemény Vagyim: Szamovár és sakk – az orosz sakkőrület kezdetei
2016 ősz
1952 és 2012 között, azaz hatvan éven át szovjet, majd orosz és posztszovjet csapatok nyerték a sakk­olimpiát. Két fontos kivétel: 1976-ban politikai okokból nem indultak Haifában, 1978-ban Magyarország megelőzte őket. 1957 óta női csapatoknak is rendeznek versenyt, ott is ilyen jelentős volt a szovjet/posztszovjet fölény, bár a magyarok kétszer, a kínaiak négyszer győzni tudtak. Az idei, 2016-os sakkolimpián történt meg először az, hogy sem a nyílt, sem a női versenyen nem posztszovjet csapat győzött: a férfiaknál (pontosabban: a nyílt kategóriában) az USA csapata, a nőknél Kína győzött. Elég látványosan ért véget tehát egy korszak, a következő hetekben-hónapokban számtalan tanulmány fog születni arról, hogyan és miért ért véget az orosz sakkozás sikeres időszaka.
Kemény Vagyim: A Wurm kávéház dicsősége
2017 tél
A pesti társasági élet felpezsdülésével, a kávéházak elterjedésével együtt az 1820-as évektől kezdve egyre többen sakkoztak Pesten. A legkomolyabb sakkélet a pénzváltók, bankárok kedvenc helyén, a Wurm kávéházban indult be. A kávéház volt a szórakozások legfőbb helyszíne, a pestiek álarcosbálokat, mulatságokat és leginkább szerencsejátékokat szerveztek: a kártyázáson túl több helyen a rulett ősének tekinthető biribics-pörgettyűt szerveztek. A Wurmba viszont olyanok jártak, akik szerencsejáték szenvedélyüket a tőzsdén már kiélték, ezért kiszámíthatóbb elfoglaltságok után néztek. Számukra az elmaradhatatlan biliárd mellett a sakk lett a fő társasági tevékenység, igaz, mindkettőt pénzben játszották.
SAKKOZZON A GYEREK!
2015/16 tél
Számos szülő, nagyszülő szeretné megtanítani sakkozni gyerekét, unokáját. Sokan arra is gondolnak, hogy ha megtetszik a stratégiai játékok királya az ügyes, élénk gondolkodású gyereknek, esetleg lehet belőle mestert, nagymestert, nemzetközi hírességet nevelni. De hogyan kell elkezdeni? Cikkünk erről kíván hasznos információkat nyújtani.
ÖRÖMBRIDZS Kaszásdűlőn
2016 ősz
Körülbelül egy éve találkoztam pár lelkes nyugdíjassal, akik heti rendszerességgel gyűlnek össze a Kaszásdűlői Kulturális Központban, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, a bridzsnek. A klub vezetőjével, Deák Katalinnal beszélgetünk.
Kávéházakban és szalonokban verték a blattot
2015 ősz
A bridzs aránylag új játék. Világhódító útjára az előző század elején indult. Elődje a whist nevű kártyajáték volt. A bridzs végső szabályait 1925-ben alkotta meg Harold Stirling Vandebilt. Ez kiállta az idők próbáját, a mai napig szinte ugyanabban a formában játsszuk.
Örök szerelmünk, a sakk
2015 nyár
Szeret játszani? Rejtvényt fejteni, dolgoztatni az agyát? Van tehetséges gyereke, unokája, akinek szeretné fejleszteni a képességeit? A játékdivat változik, új és új számítógépes játékok jelennek meg, de a sakk, az emberiség évezredes szellemi játéka, sportja, művészete őrzi, sőt növeli népszerűségét. Ebbe a különleges világba kalauzolja el az Olvasót sakkrovatunk.
Szöktetés a bridzsben
2015 nyár
Az Óbudai Anzikszban rendszeres bridzsrovattal jelentkezünk. Nemcsak azoknak ajánljuk, akik már ismerik a játékot, hanem azoknak is, akik szeretnek kártyázni, és kedvet éreznek egy kis közös játékra, fejtörésre.
Egy nagyon kedves óbudai sakkcsalád
2015 ősz
A gyerekek általában úgy kezdenek sakkozni, hogy az édesapjuk megtanítja nekik a lépéseket. Több testvérnek is egyszerre. Ha az egyik elkezd versenyezni, akkor a többiek is követik. A sakkozók nyüzsgő társaságában pedig szerelmek, kapcsolatok alakulnak ki, ezek gyakran végződnek házassággal. Így keletkeznek a 3–6 fős sakkcsaládok, amelyekből elég sokat ismerünk. Az óbudai kilenc fős sakkcsalád azonban, amelynek több tagja a világ élvonalába is eljutott, egyedülálló a világon. Mindnyájan a harmadik kerületben élnek. E cikkünkben elkezdjük Medvegyék és társaik bemutatását.