Keresés
rovatok
Játssz!
Hajlik Gábor: Esélyek
2020 tavasz
Amikor megtervezzük a felvevőjátékot, meg kell találnunk azokat az ütéseket, amikkel biztosítani tudjuk a felvételt. Ki kell választani azt a lehetőséget, ami valóban esélyt nyújt a teljesítésre – elsősorban azt, ami biztosítja a megfelelő számú ütést. Ha több esély is kínálkozik, két feladatunk lesz. Meg kell próbálni minél több esélyt kipróbálni, úgy alakítani a játékot, hogy erre legyen lehetőségünk. Ha pedig nincs lehetőségünk minden esélyt kipróbálni, ki kell választani a nagyobb esélyű játékot.
Kemény Vagyim: Maróczy Géza és a hét vándorév
2020 tavasz
Pontosan száz évvel ezelőtt, 1920-ban kezdődött minden idők legnagyobb magyar sakkozója, Maróczy Géza különös utazása, mesebeli hét­esztendei vándorútja. Ötven esztendős volt ekkor, más mesterek ilyenkor már rég a babérjaikat fényesítették dicsőségtáblákra felhelyezett fotók kedvéért, ő viszont versenyzett, bemutatókat tartott, tanítványokat fogadott – és mindezt távol Magyarországtól. A hivatalos életrajzok és a korabeli újsághírek próbálták szépíteni ugyan, de ennek a világjárásnak nagyon egyszerű oka volt: a kényszer.
Hajlik Gábor: Kivárás
2020 tél
A kivárás fontos taktikai fegyver a bridzsben. Segítségével megnehezíthetjük az ellenfél közlekedését, megakadályozhatjuk, hogy hosszú színüket le tudják hívni. Az egyik mód, hogy ne tudják ütéseiket lehívni, ha elérjük, hogy annak az ellenfélnek adjuk ki az ütést, akinek már nincs több lapja a veszélyes
színben.
Kemény Vagyim: Óbudán a magyar sakk legjobbjai
2020 tél
Öt év után újra Óbudán, az Aquincum Hotelben kezdődött a sakk GM Szabó László NB1 november 16-án és 17-én. Látványos, szórakoztató és sportszempontokból is hasznos a bajnokság első két fordulóját egyszerre, egy helyen lebonyolítani: jó alkalom ez a nézőknek, szurkolóknak régi és új kedvenceiket együtt látni, meglesni a magyar sakkozás elitjét gondolkodás, játék közben; és maguk a sakkozók is láthatják ellenfeleiket, sorstársaikat, akár még barátkozhatnak is egymással, ha úgy adódik.
Kemény Vagyim: Berlini futók
2018/2019 tél
Videó
1952 elején járunk, Berlinben, egy 42 éves és egy 24 éves férfi leszáll a kelet felé robogó vonatról, és igyekszik átjutni a város nyugati oldalára, ám csak az idősebbnek sikerül, a fiatalabbat lekapcsolják és hazatoloncolják. Bármelyik ötvenes években játszódó kémfilmben megállná ez a jelenet a helyét, a fiatal Michael Caine lassított felvételen futna...; az olvasó persze már sejti, hogy most nem kémek és filmek, hanem sakkozók, sőt, magyar bajnok sakkozók és az ő valódi történetük kezdődik a berlini éjszakában.
Kemény Vagyim: Titkos bajnokok
2017 nyár
A XIX. században két magyar sakkozó – ha csak rövid időre is – a világ legjobbjának számított. Mindketten kacifántos életutat jártak be, részben ennek is köszönhető, hogy a magyar sakktörténetben kevesebb figyelem jut nekik, az előzmények fejezetben csípnek el néhány sort. Pedig készülhetne kalandregény vagy tévésorozat is az életükből.
Kemény Vagyim: Három Steiner a világ ellen
2018 nyár
1931 júliusában három férfi betér a prágai Novák kávéházba, és vadul sakkozni kezdenek. Így kezdődne a történetünk, ha legendagyártásra szólna az engedélyem. Pedig majdnem minden igaz: tényleg akkor és ott, tényleg hárman és valóban sakkoztak. Csak rajtuk kívül több százan ezt tették, ugyanis a negyedik sakkolimpiára gyűltek össze a világ legjobb sakkozói.
Kemény Vagyim: A Wurm kávéház dicsősége
2016/2017 tél
A pesti társasági élet felpezsdülésével, a kávéházak elterjedésével együtt az 1820-as évektől kezdve egyre többen sakkoztak Pesten. A legkomolyabb sakkélet a pénzváltók, bankárok kedvenc helyén, a Wurm kávéházban indult be. A kávéház volt a szórakozások legfőbb helyszíne, a pestiek álarcosbálokat, mulatságokat és leginkább szerencsejátékokat szerveztek: a kártyázáson túl több helyen a rulett ősének tekinthető biribics-pörgettyűt szerveztek. A Wurmba viszont olyanok jártak, akik szerencsejáték szenvedélyüket a tőzsdén már kiélték, ezért kiszámíthatóbb elfoglaltságok után néztek. Számukra az elmaradhatatlan biliárd mellett a sakk lett a fő társasági tevékenység, igaz, mindkettőt pénzben játszották.
Hajlik Gábor: Deblokkolás
2019 ősz
A deblokkolás tulajdonképpen a közlekedés elősegítésének egy formája. A deblokkolással – magasat a rövidből (MAR) alkalmazásával – el tudjuk érni, hogy ütéseinket le tudjuk hívni anélkül, hogy ehhez más színben kelljen átmenetet felhasználnunk (lehet, hogy nincs is).
Hajlik Gábor: Lopások
2018 ősz
Az előző cikkekben többször foglalkoztunk az adu ütésekkel. Színjátékban az ütésszerzés leghatékonyabb módja, ha kis aduinkkal tudunk ütést szerezni, ha az ellenfél magas lapjait el tudjuk lopni. Néha alapos előkészületeket és tervezést igényel, hogy a lopást végre tudjuk hajtani. Vigyáznunk kell, hogy az ellenfél ne tudjon felüllopni, vagy idő előtti adu hívással eltüntesse az adut, amivel lopni szeretnénk.
Hajlik Gábor: Versenytaktikák
2016/2017 tél
Eljött az új év, új versenyekkel és új kalandokkal. Az elmúlt években minden évben sikerült megjelentetni a Bridzsnaptárt. A versenydátumok mellett érdekes leosztásokat közöltünk az előző évek versenyeiről. A naptárakban egy-egy témát dolgoztunk fel, általában a különböző versenyformák lehetőségeit mutattuk be a leosztásokon keresztül. A 2017-es naptárban a 2016-ban Budapesten rendezett csapat Európa-bajnokságról válogattunk leosztásokat, a magyar csapatok mérkőzéseiről. Ebben a cikkben a régebbi naptárakból mutatunk be egy-két érdekes leosztást.
Kemény Vagyim: Ott volt a postás, a rendőr…
2019 ősz
Ha azt mondom, amatőr sakkozó, akkor elsőre talán minősítésnek tűnhet, „ámátőőőr” kiejtéssel és ajakbiggyesztéssel kísérve. De a két világháború közötti magyar sakkozók életében az amatőrség egy fontos választás kérdése volt: feladom a civil életemet, és mindent a sakkozásra teszek fel, vagy megtartom az állásom, és a sakkra csak kiegészítő hobbiként, na, jó, szenvedélyként tekintek.
Kemény Vagyim: Császári és királyi cselek
2017 tavasz
A szabadságharc leverése után mindenféle egyesületet, társaságot betiltottak, így a pesti sakk-kört is szétzavarták. Annál nagyobb lett a fontossága, sőt, a politikai jelentősége, amikor sikerült feltámasztani. Ahogy menesztették Alexander Bach belügyminisztert, Erkel Ferenc elérkezettnek látta az időt a pesti sakk-kör újjáalakítására.
Kemény Vagyim: Cseles Budapest
2018 tavasz
Ha egy megnyitás történetét akarjuk elmesélni, igazából nagyon röviden végezhetünk. A budapesti cselt igaz ugyan, hogy Maróczy Géza 1896-os, Adler elleni partijában láthatta először a nagyközönség, de csak húsz évvel később, az 1916-os Johannes Esser – Breyer Gyula játszmát követően vált elismert megnyitássá. Milan Vidmar 1918-ban ezzel a cseljátékkal lepi meg Akiba Rubinsteint, és a klasszikus játék mesterének legyőzése pár évre divatba hozza a 1. d4 Hf6 2. c4 e5 nyitólépéseket. De ha a sztori jelentőségét is meg akarjuk érteni, akkor távolabbról kell kezdeni. Sokkal távolabbról.
Hajlik Gábor: Biztonsági játék
2019 nyár
A biztonsági játék elsősorban a biztonsági színkezelést jelenti. Nem arra törekszünk, hogy minél több ütést szerezzünk egy színben, hanem hogy minél nagyobb biztonsággal megszerezzük a számunkra szükséges ütéseket. Ilyenkor nyugodtan feláldozhatunk egy vagy két ütést, de azok nélkül is marad elég ütésünk a teljesítéshez.
Hajlik Gábor: Adukontroll
2018 nyár
A színjátékban a legfontosabb az aduszín kérdése. A licit folyamán fel kell tennünk a kérdést, hogy miért választunk adufelvételt, és miért azt az aduszínt választjuk? Általában azért választunk aduszínt, hogy az aduszínnel a többi színt ellenőrzésünk alatt tartsuk, az ellenfél ne tudjon egy másik színben sokat ütni. Ehhez megfelelő adutöbbségre van szükségünk, amit a játék végéig meg kell őriznünk.
Hajlik Gábor: Bridzs, a tervszerű játék
2017 tavasz
Amikor lapjainkat kezünkbe vesszük, mindig kialakul bennünk egy kép, hogy hány ütést fogunk velük szerezni. Ez két dologtól függ, mi lesz a felvétel (színjáték vagy szanzadu), és hogy milyen erős lapjaink vannak. Persze nem az a lényeg, hogy mi hányat tudunk ütni, hanem, hogy partnerünkkel együtt hány ütést tudunk szerezni.
Kemény Vagyim: Újpestiek Óbudán és viszont
2019 nyár
Különös annak a története, hogyan fonódott össze egy magyar cég és a sakk. Mindez az 1929-es válsággal kezdődik, és a Római-parton játszódik. A nagy gazdasági világválságra különbözőképpen reagáltak a magyar cégek, az általános megoldás a tönkremenetel volt, de néhányan megpróbálkoztak az előremeneküléssel, köztük a Tungsram is.
Kemény Vagyim: Lilienthal, e-x-f6
2016 nyár
Ha Óbuda és sakk, akkor Lilienthal Andor. A sakkozó, aki a XX. század minden világbajnokával találkozott és játszott. A legtöbbet le is győzte. A 2010-ben elhunyt nagymesternek élete utolsó harmadában Óbuda volt az otthona, és tekintve, hogy 99 évet élt, ez egyáltalán nem kevés.
KEMÉNY VAGYIM: MUNKÁSOK ÉS VEZÉREK
2019 tavasz
Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mikor lett Magyarországon széles körben elterjedt játék a sakk, akkor az előző század húszas éveihez kell visszamenni az időben, hogy egy egészen érdekes mozgalmat vizsgáljunk meg: ez a munkássakk. Ne legyen félreértés, ez nem egy másik játék elnevezése, bástya elvtárs nem csobbanhat bármelyik mezőre, amikor kedve szottyan, nem hívják a parasztokat/gyalogokat agrármunkásnak.
Hajlik Gábor: Bridzsnaptár 2019
2019 tavasz
A Bridzs-barátok Klubja évek óta megjelenteti a bridzsnaptárt. Az idei évben nem jelenik meg a naptár nyomtatott formában, de továbbra is szeretnénk érdekes leosztásokról beszámolni. Az egyesület honlapján, az éves naptárban minden hónapban 2–2 leosztást elemzünk. A partikat az elmúlt év versenyeiről válogattuk, kiegészítve egy-két partival, amik kimaradtak a naptárból.
Hajlik Gábor: Ütések aduval
2017/2018 tél
Az adujáték lehetőségeivel már foglalkoztunk az előző két számban is. Most újabb technikákat mutatok be, melyekkel olyan ütésekhez is hozzájuthatunk, amelyekre nem is számítunk. Például hogyan tudunk kis aduinkkal ütést szerezni, amikor az ellenfélnél még van nagyobb adu, vagy hogyan tudjuk az ellenfél adu figuráját elfogni, amikor nem tudjuk az adu színét meghívni, mert nincs a másik kézben. Ezek nem egyszerű technikák, de egy kis képzelőerővel felfedezhetjük őket játék közben.
Hajlik Gábor: Mellékszín magasítása lopással
2017 ősz
Előző számunkban az aduzás kérdését elemeztük, hogyan tudjuk az ellenfél aduit elvenni, és hogyan tudunk lopásokkal plusz ütéseket szerezni. Az adujáték rengeteg más lehetőséget is kínál.
Kemény Vagyim: Szamovár és sakk – az orosz sakkőrület kezdetei
2016 ősz
1952 és 2012 között, azaz hatvan éven át szovjet, majd orosz és posztszovjet csapatok nyerték a sakk­olimpiát. Két fontos kivétel: 1976-ban politikai okokból nem indultak Haifában, 1978-ban Magyarország megelőzte őket. 1957 óta női csapatoknak is rendeznek versenyt, ott is ilyen jelentős volt a szovjet/posztszovjet fölény, bár a magyarok kétszer, a kínaiak négyszer győzni tudtak. Az idei, 2016-os sakkolimpián történt meg először az, hogy sem a nyílt, sem a női versenyen nem posztszovjet csapat győzött: a férfiaknál (pontosabban: a nyílt kategóriában) az USA csapata, a nőknél Kína győzött. Elég látványosan ért véget tehát egy korszak, a következő hetekben-hónapokban számtalan tanulmány fog születni arról, hogyan és miért ért véget az orosz sakkozás sikeres időszaka.
Sípos László: A Levendel-gyűjtemény
2018/2019 tél
Videó
Dr. Levendel László tüdőgyógyász főorvos képzőművészeti hagyatéka a XX. század közepének egyik legkülönlegesebb magyar műgyűjteménye. Az anyag Levendel 1994-es halálát követően, az évtized végén az örökösök letétjeként a Fővárosi Képtárba, a Kiscelli Múzeumba került.
Hajlik Gábor: Átmenetek biztosítása
2018/2019 tél
Bridzsben nagyon fontos szerepe van az átmeneteknek. Hiába dolgozzuk ki ütéseinket, ha utána nem tudjuk azokat lehívni, mert nem tudunk az asztalra vagy a kezünkbe kerülni, nem marad oda átmenetünk. A játék kezdetén, a tervezéskor kell eldönteni, hogy melyik színben érdemes az ütésszerzéssel megpróbálkozni. Figyelembe kell vennünk, hogy melyik ütéshez lesz átmenetünk, az ütéseket hogyan tudjuk sorban lehívni.
Hajlik Gábor: Aduzzunk?
2017 nyár
Miért választunk színjátékot szanzadu felvétel helyett? Általában azért, mert színjátékban több ütésben reménykedünk, illetve nagyobb biztonsággal szerezzük meg a teljesítéshez szükséges ütéseket. Ha színfelvételre vállalkozunk, a gyenge színünkben az ellenfél nem tud sok ütést lehívni, előbb-utóbb el tudjuk lopni. A lopásokkal tudunk több ütést szerezni.
Kemény Vagyim: Amerika magyar sakkbajnokai
2017 ősz
Amikor egy idősebb ellenfelem magát korholva azt dünnyögte az orra alá, hogy lipsic, azt gondoltam, a Chicago híres betétdalát, a Cell Block Tangót dudorássza. Annyi mindent motyogunk a gondolkodás hevében, csak azért jegyeztem meg, mert nem néztem volna ki az idős mesterből az amerikai musicalek ismeretét. Meccs után meg is kérdeztem, jól hallottam-e, tényleg lipsic? És ekkor kiderült, hogy ennek a szónak jelentése van, ami mára ugyan kikopott a sakkozók szótárából, de régebben, ha nyerő helyzetben valaki látványosat rontott, felharsant a kibicek kórusa: lipsic, lipsic.
Hajlik Gábor: Bridzs Európa-bajnokság Budapesten
2016 nyár
Fantasztikus magyar siker a budapesti bridzs Európa-bajnokságon! Így szerettem volna kezdeni ezt a beszámolót, de sajnos a remélt siker elmaradt. A nyílt versenyben a magyar csapat az utolsó fordulóig esélyes volt, hogy az első hatba kerüljön, s ezzel kivívja a jogot, hogy a jövő évi világbajnokságon induljon. Az utolsó fordulóban azonban kikapott a görögöktől, és csak a tizenegyedik helyen végzett. De nézzük az előzményeket!
Egy nagyon kedves óbudai sakkcsalád
2015 ősz
A gyerekek általában úgy kezdenek sakkozni, hogy az édesapjuk megtanítja nekik a lépéseket. Több testvérnek is egyszerre. Ha az egyik elkezd versenyezni, akkor a többiek is követik. A sakkozók nyüzsgő társaságában pedig szerelmek, kapcsolatok alakulnak ki, ezek gyakran végződnek házassággal. Így keletkeznek a 3–6 fős sakkcsaládok, amelyekből elég sokat ismerünk. Az óbudai kilenc fős sakkcsalád azonban, amelynek több tagja a világ élvonalába is eljutott, egyedülálló a világon. Mindnyájan a harmadik kerületben élnek. E cikkünkben elkezdjük Medvegyék és társaik bemutatását.
Hajlik Gábor: Bridzsnaptár 2018
2018 tavasz
Itt az új év. Ilyenkor érdemes visszagondolni az elmúlt évre, hogyan bridzseztünk. A Bridzs-barátok Klubja az utóbbi években rendszeresen megjelentette bridzsnaptárját. Sajátossága a naptárnak, hogy az előző évben játszott leosztásokat mutat be. Érdemes év közben feljegyezni az érdekesebb partikat. Levonni a tanulságokat, átgondolni, hogyan tudtunk volna jobb megoldásokat találni.
Kemény Vagyim: A Gellért Szálló világbajnokai
2017/2018 tél
Nem a legjobb időben, 1918-ban nyitott meg a Gellért Szálló: a nagy háború végén sok mindennel foglalkoztak az európaiak, de turizmussal, más országokba látogatással pont nem. Egészen 1921-ig kellett várni, amíg az első igazán jó évet zárta a szálloda, és nemcsak azért, mert ekkor adták át a hullámfürdőt, hanem komoly rendezvényszervezésbe is kezdtek: konferenciák, kongresszusok adták egymásnak át a helyet. Ebbe a sorba illeszkedett az 1921. szeptemberi nemzetközi sakkverseny.
SAKKOZZON A GYEREK!
2015/2016 tél
Számos szülő, nagyszülő szeretné megtanítani sakkozni gyerekét, unokáját. Sokan arra is gondolnak, hogy ha megtetszik a stratégiai játékok királya az ügyes, élénk gondolkodású gyereknek, esetleg lehet belőle mestert, nagymestert, nemzetközi hírességet nevelni. De hogyan kell elkezdeni? Cikkünk erről kíván hasznos információkat nyújtani.
ÖRÖMBRIDZS Kaszásdűlőn
2016 ősz
Körülbelül egy éve találkoztam pár lelkes nyugdíjassal, akik heti rendszerességgel gyűlnek össze a Kaszásdűlői Kulturális Központban, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, a bridzsnek. A klub vezetőjével, Deák Katalinnal beszélgetünk.
Kávéházakban és szalonokban verték a blattot
2015 ősz
A bridzs aránylag új játék. Világhódító útjára az előző század elején indult. Elődje a whist nevű kártyajáték volt. A bridzs végső szabályait 1925-ben alkotta meg Harold Stirling Vandebilt. Ez kiállta az idők próbáját, a mai napig szinte ugyanabban a formában játsszuk.
Örök szerelmünk, a sakk
2015 nyár
Szeret játszani? Rejtvényt fejteni, dolgoztatni az agyát? Van tehetséges gyereke, unokája, akinek szeretné fejleszteni a képességeit? A játékdivat változik, új és új számítógépes játékok jelennek meg, de a sakk, az emberiség évezredes szellemi játéka, sportja, művészete őrzi, sőt növeli népszerűségét. Ebbe a különleges világba kalauzolja el az Olvasót sakkrovatunk.
Szöktetés a bridzsben
2015 nyár
Az Óbudai Anzikszban rendszeres bridzsrovattal jelentkezünk. Nemcsak azoknak ajánljuk, akik már ismerik a játékot, hanem azoknak is, akik szeretnek kártyázni, és kedvet éreznek egy kis közös játékra, fejtörésre.