Keresés
rovatok
játssz! | 2018 tavasz
Fotó: Perlitzy Géza illusztrációja
Hajlik Gábor: Bridzsnaptár 2018
Itt az új év. Ilyenkor érdemes visszagondolni az elmúlt évre, hogyan bridzseztünk. A Bridzs-barátok Klubja az utóbbi években rendszeresen megjelentette bridzsnaptárját. Sajátossága a naptárnak, hogy az előző évben játszott leosztásokat mutat be. Érdemes év közben feljegyezni az érdekesebb partikat. Levonni a tanulságokat, átgondolni, hogyan tudtunk volna jobb megoldásokat találni.

Ebben a számban a 2018-as Bridzsnaptárból válogattunk. A régebbi naptárak érdekesebb leosztásait megnézhetik a bridzs-barat.hu honlapon.

Nyugat a káró ász után lehívja a kőr ász-királyt, és harmadszor is kőrt hív. Ezt ellopjuk, és tervet kell készítenünk.

Az adukkal nem lesz probléma, treffet nem adhatunk ki. A treff impassznak ülnie kell. Tehát kiaduzik, megadjuk a treff impasszt, és reménykedünk, hogy 3–3 lesz a szín elosztása. Hogyan tudunk védekezni a rossz treff elosztás ellen?

Ha 4–2 a treff szín elosztása, még lehet, hogy szingli vagy dubló a dáma, esetleg, akinek hosszú treffje van, annál három adu van.

Le kell hívni az adu ászt, majd a treff ászt. A pikk bubival asztalra kell menni (kiderül, hogy Keletnél három adu volt), és kis treffet kell hívni. A tízessel meg kell adni az impasszt, és lehívni a királyt. Ha nem 3–3 a treff szín elosztása, még van egy adunk az asztalon, amivel az utolsó treffünket el tudjuk lopni. Mivel Keletnél volt a hosszú adu és a hosszú treff is, az ellenfél nem tudta megakadályozni, hogy tízet üssünk.

Ha Nyugatnál lett volna három adu, akkor a harmadik treffet el tudta volna lopni. Ezzel megbuktuk volna a felvételt, de nem vesztettünk volna ütést, mert ugyanúgy el tudtuk volna lopni negyedik treffünket. A kedvezőtlen treff- és aduelosztás esetén nem tudtuk volna teljesíteni a felvételt.

Mit kell licitálnia Délnek? Óriási lapja van, szlemet kell mondani, de melyiket? Ami szinte biztos, hogy Északnál lesz a hatodik káró ász, és lesz legalább még egy figurája.

Páros versenyen a nemes színek jól fizetnek. 2 pikkel kényszeríteni tudja partnerét, és megtudja, hogy van-e három pikkje (négyes nemes mellékszínnel nem szoktak gyenge kettes káróval indulni). De biztos, hogy benne lesz a szlem? Ha az ellenfélnél negyedik pikk bubi van, a hatodik káróra el tud dobni egy kőrt, de lehet, hogy kiad egy adut és egy kőrt.

Mi a helyzet a káró szlemmel? Lesz hat adu ütése, három pikk és egy kőr. Ez tíz ütés. Attól függően, hogy milyen az induló elosztása, lophat egy-három treffet, vagy magasodhat a pikk szín, amire eldobható az induló összes kőrje.

Amit tud Dél, hogy az indulónak nem lehet négyes nemese. Ha az indulónak van három treffje, akkor biztos a tizenhárom ütés.

Nézzük, hány ütésük lesz, attól függően, hogy milyen Észak elosztása:

1-3-6-3 és

1-2-6-4 Három treff lopás.

2-3-6-2 Két treff lopás, plusz magasodhat a pikk

(4–2 elosztás esetén).

3-2-6-2 Két treff lopás, és magasodik a pikk még

4–1 elosztás esetén is.

3-3-6-1 Egy treff lopás, és húzhat a pikk, amire

eldobható két kőr az indulótól.

Mindezek mellett az indulónak lehet kőr királya, esetleg kőr dáma-bubija, és ülhet az impassz. Tehát a jó licit azonnal 7 káró.

A kizárás után nehéz volt kimaradni a gémből. A 3 szan szerencsésebb felvétel lenne, mivel Délnél szingli a pikk, Észak nem jutna hozzá pikk ütéseihez, mert Délen van a káró beütés.

A pikk hetes indulást meg kell ütni, két menetet aduzni, majd megpróbálni a vesztőket eldobni treffre. Pikk ász, adu király, adu ász, majd a treffek felülről. Nincs szerencsénk, a treffre csak egy pikk vesztőt tudunk eldobni, mivel 4–2 a szín elosztása. Lehet, hogy ki kell adni egy adut és két kőrt? Várjunk! Észak nem lopta el a harmadik treffet, az adu dáma valószínűleg Délnél van. Ha treffel folytatjuk, azt Dél fogja ütni (eldobunk egy kőrt). Le tud hívni egy adut, de utána kénytelen kőrt hívni, bele az ász-dáma villába.

Amikor látjuk, hogy Délen negyedik treff bubi van, a vesztőre vesztő alkalmazásával végállásba hozzuk, és biztosan teljesítjük a felvételt.

 

Mik a kilátásaink a kőr hatos indulás után? Ütünk hat vagy hét adut és három ászt. A hiányzó ütést (ha ki kell adni egy adut) megszerezzük, ha sikerül eltalálni, hogy szökik-e a treff dáma, vagy a bubi elleni impasszt kell megadni. Még egy esélyünk van az ütésszerzésre, ha megadjuk a káró impasszt, de ez veszélyes a szingli bubival.

Az asztalról kis kőrt teszünk, és Észak tízesét megütjük az ásszal. Lehívjuk a pikk ászt, amibe Észak a tízest teszi. Lehet, hogy kedvezőtlen az aduelosztás, ki kell adnunk egy adut? Ne folytassuk az aduzást, talán mindkét kőr figura Északnál van. Ha ő üt, és nem tud adut hívni, kénytelen valamelyik minor színben ütést adni, vagy dob-lopot hívni.

A harmadik ütésben kőrt hívunk. Szerencsénk van, Észak üti a bubit, és treff hívása után nem kell találgatnunk treffben. Kicsit teszünk, Dél beüt a királlyal, és treffel folytatja. Ütünk az ásszal, majd kiaduzunk és terítünk. Ütünk tízet.

Készülve a kedvezőtlen aduelosztásra, a harmadik ütésben sikerül az ellenfelet végállásba hozni.

 

Kelet a pikk ásszal indul, majd a kőr nyolcassal folytatja. Mi a tervünk?

Kiadtunk már egy pikket, többet nem adhatunk ki. Kelet nem valószínű, hogy elhívott a kőr dáma mellől, tehát beütünk a kőr ásszal. Kell ütnünk hat adut, kettő vagy három kőrt és négy treffet.

Az első feladat, hogy ne adjunk ki adut. Mivel Keletnél sok pikk van, nem valószínű, hogy nála lenne a harmadik adu dáma. Az adu királlyal kezdjük. Ahogy sejtettük, Kelet kimutat, pikket dob. Kis aduval folytatjuk a bubihoz. A káró ásszal elves.szük Nyugat utolsó aduját.

Most elemezhetjük, hogyan tudunk négy treffet ütni. A dáma elleni impassznak sikerülnie kell, de az is kell a négy ütéshez, hogy elessen a dáma és a tízes is, hogy felmagasodjon az asztali kilences. Ebben az esetben Keletnél negyedik treffnek kellene lenni.

De mi a helyzet a kőr színnel? Ha szerencsénk van, eleshet a dubló dáma, és akkor ütni tudnánk még két kőrt, nem lenne szükségünk a treff impasszra.

 

Előbb a kőr színt próbáljuk ki. A kőr királyba nem esik a dáma. Egy kicsit tudjuk növelni esélyeinket, ha feltételezzük, hogy a kőr dáma és a negyedik treff is Nyugatnál van.

Le kell hívni az összes kárónkat, felülről hívjuk az adukat. Négy lap marad a kezünkben, két kőr és két treff. Az asztalon a négy treffet hagyjuk. Mit tart Nyugat? Öt lapot kellene tartania, négy treffet és a kőr dámát. Ha a kőr dámát dobja el, magas lesz a két kőr a kezünkben. Ha egy trefftől válik meg, lehívjuk a treff királyt, majd impasszt adunk a bubival. A treff ászba beesik utolsó treffje, a treff kilences magas lesz.