Keresés
rovatok
játssz! | 2015 ősz
Fotó: Családi fotó
Szabolcsi János
Egy nagyon kedves óbudai sakkcsalád
A versenysakk is lehet hobbi
A gyerekek általában úgy kezdenek sakkozni, hogy az édesapjuk megtanítja nekik a lépéseket. Több testvérnek is egyszerre. Ha az egyik elkezd versenyezni, akkor a többiek is követik. A sakkozók nyüzsgő társaságában pedig szerelmek, kapcsolatok alakulnak ki, ezek gyakran végződnek házassággal. Így keletkeznek a 3–6 fős sakkcsaládok, amelyekből elég sokat ismerünk. Az óbudai kilenc fős sakkcsalád azonban, amelynek több tagja a világ élvonalába is eljutott, egyedülálló a világon. Mindnyájan a harmadik kerületben élnek. E cikkünkben elkezdjük Medvegyék és társaik bemutatását.

Dr. Medvegy Nóra és Gyimesi Zoltán az egyik legismertebb sakkozó házaspár Magyarországon. Nóra kétszeres magyar bajnok, kétszeres olimpikon, női nagymester és a férfiak között is nemzetközi mester. Zoli is nagymester természetesen, magyar bajnok, világbajnokjelölt, négyszeres olimpikon. Mégsem ez a különlegességük, hanem az, hogy annak ellenére, hogy a világ sakkelitjének tagjai, a sakk, amely ma is nagyon fontos az életükben, „csak” hobbi, szabadidős foglalkozás, játék, nem a megélhetés forrása ebben a családban.

Nagyszombat utcai lakásukban természetesen hatalmas kupa- és éremtömeg található. Gyarapodhat még a gyűjtemény, hiszen a harmadik nemzedék is elkezdett versenyezni.

A történet Dr. Medvegy Mihállyal, a neves kardiológussal és rovarszakértővel kezdődik, aki maga is versenysakkozó volt, gyerekeit pedig természetesen megtanította a játékra. Az elsőszülött Nóra, utána öccse, Medvegy Zoltán és húga, Judit is ügyesen játszott, versenyezni kezdtek. A két idősebb testvér a legmagasabb szintig jutott, nagymesterek lettek, és Judit is ott van a világranglistán. Mindhárman sakkozó házastársat „importáltak”. Medvegyné Balogh Emese női FIDE-mester, Judit férje, Könnyű János pedig nemzetközi mester. Mindhárman a sakkcsapatáról most is híres Árpád Gimnáziumba jártak. Kivétel nélkül óbudai lakosok ma is.

Nóra a gimnázium után orvosi egyetemre ment, utána pedig még jogi és közgazdasági diplomát is szerzett. Jelenleg a gyógyszer-értékesítésben dolgozik marketingvezetőként. Közben mindvégig sakkozott, igaz, 2010 óta inkább már csak csapatban játszik, az egyéni versenyeket szünetelteti. A „csúcson”, 2004-ben a női világranglista 45. helyén állt, de még ma is a hatodik a magyar női mezőnyben, és ha ráérne edzőtáborozni, természetesen tagja lehetne a női válogatottnak.

stock-footage-in-a-chess-game-on-chessboard-black-queen-take-white-queen

Hogyan lehet élsakkozónak lenni, három diplomát szerezni, vezető állásban dolgozni, három gyereket szülni és felnevelni? A különleges képességek és akaraterő mellett a sakk is sokat segített ebben. Miként kell a lehetőségek közül az optimálisat kiválasztani, minden szituációban nyerésre törni, a rendelkezésre álló időt jól beosztani – ezekre a sakkozás, kiváltképp a magas szintű versenysakkozás tanít meg a leghatékonyabban Nóra szerint is.

Gyimesi Zoltán Kecskemétről indult. Már a korosztályos világversenyeken érmeket szerzett, 18 évesen pedig ezüstérmes lett a magyar felnőtt bajnokságban. 24 éves korára eljutott a csúcsra: a kieséses világbajnokságon túljutott az első körön Conquest legyőzésével, és csak a világklasszis Shirov állította meg. A következő évben részese volt Bledben a magyar olimpiai sakkválogatott ezüstérmet eredményező sikerének, ugyanott egy nagyon erős nyílt versenyt is megnyert.

2005-ben, talán legsikeresebb évében magyar egyéni bajnoki címet, rapid Európa-bajnoki címet szerzett, és megnyerte az Európai Unió bajnokságát is. Csapatbajnoki címeinek száma 12.

Amikor a legjobban ment neki, a világranglistán a 71. helyen állt, 35 éves korában, az emberélet útjának felén úgy döntött, visszavonul. Érzése szerint már nem tudott volna tovább fejlődni, nem látott a maga számára igazi perspektívát a versenysakkban. A közvéleményt sokkolta ez a döntés (akkori értékszámával, 2674-gyel ma a harmadik helyen állna a magyar ranglistán!), nemigen értettük az okát. A mai Gyimesi Zoltán azonban kiegyensúlyozott, tevékeny, boldog ember, és ez meggyőz szokatlan döntésének helyességéről.

A pénzügyi életben kezdett tevékenykedni, ahol az előbb említett sakkozói erények sokat segítenek a siker elérésében. Folytatja többi hobbiját, a logikai rejtvényfejtést és a sudokut. Mindkettőben magyar bajnok és világbajnoki (5. és 12.) helyezett. Idén is ő nyerte a logikai rejtvényfejtő magyar bajnokságot, igaz, két fő konkurense nem indult, mondja szerényen.

A sakktól sem szakadt el. Követi az eredményeket, a világ élmezőnyének játszmáit lejátssza, elemzi. Gyakran kérnek tőle szakvéleményt. Edzőnek is hívják, de ritkán áll kötélnek. Saját gyerekeivel viszont foglalkozik, júniusban, Lellén ő volt Péter és Flóra szekundánsa a korcsoportos magyar bajnokságon.

Péter, a legnagyobb gyerek (13) a korcsoportos magyar bajnokságon idén szerzett 4. helyével érte el eddigi legnagyobb sakksikerét. Az ő igazi területe a matematika, jobban érdekli, mint a sakk.

Ebben az évben már négy matekversenyt nyert. Öccsével együtt a Veres Péter Gimnázium tanulója. Felmerült a Fazekas a matek miatt, de nagyon jól érzi magát a Veresben, maradt. Gergely (11) sportága a kenu, ő nem sakkozik. Flóra (9) viszont elkezdte látogatni Guba Miklós edzéseit az Óbudai Sakkiskolában, kedvet kapott, és idén tavasszal versenyezni kezdett.

Vajon kinek a stílusát fogja követni az új nemzedék? Mert Nóra és Zoli sakkstílusa nagyon is különbözik. Gyi­mesi nagymester vezérgyaloggal nyit, pozíciós sakkozó, higgadtan építkező stratéga. Nagy kedvence a végjáték. Nóra szerint kimagasló végjátékedző lenne, ha ambicionálná. Nóra vadabb, taktikusabb, támadó sakkot játszik, a királygyaloggal nyit. Megnyitási repertoárjuk sötéttel is egészen más. Mióta Zoli készíti fel feleségét a csapatbajnoki meccsekre, bele kellett magát ásnia a szicíliai védelembe. Nézzünk meg egy szép Gyimesi-partit a győztes elemzésében!

 

Gyimesi Zoltán – Bistric Faruk (Bosznia, 2008)

Benoni védelem

1. d4 Hf6 2. c4 c5 3. d5 e5 4. Hc3 d6 5. e4 Fe7 6. g3 0-0 7. Fg2 Ha6 8. Hge2 Hc7 9. 0-0 a6 10. a4 b6 11. Bb1 a5 (Hiába zárja le sötét a vezérszárnyat, a másik oldalon is hátrányban van.) 12. f4 Hd7 13. Fe3 exf4 14. gxf4 Ff6?

15. e5! Fe7 (15. dxe5-re 16. d6 tisztet nyer.) 16. e6 Hf6 17. f5 (Álomállás világossal. Sötét figurái teljesen beszorultak, csak tisztáldozattal juthatna némi levegőhöz.) 17. – Hg4 18. Ff4 Fg5 19. He4 Fxf4 20. Hxf4 He3 21. Vh5 fxe6 (A bástya elfogadása is csinos matthoz vezetett volna: 21. – Hxf1 22. Hg5 h6 23. Vxf7+! Bxf7 24. exf7+, majd 25. Hg6 matt.) 22. fxe6 He8 (22. – Hxf1 23. Hg5! Bxf7 24. Vxh7+ Kf8 25. Vh8+ Ke7 26. Vxg7+ Ke8 27. Bxf1 Bxf1+ 28. Kxf1 Fxe6 29. Hxe6 Hxe6 30. dxe6 vagy 28. – Ve7 29. Vg6+ Kd8 30. Hf7+ Ke8 31. Hxd6+ Kd8 32. Hf5 volt világos nyerő terve, bár más megoldások is vannak.) 23. Bf3! Hxg2 24. Kxg2 Fa6? (Elnézést, de már teljesen reménytelen volt sötét állása. Most csinos áldozat tesz pontot a játszma végére. 25. Vxh7+! (Sötét nem várta be a mattot 25. – Kxh7 26. Bh3+ Kg8 27. Hg6 után, hanem feladta.) 1:0.   

A sakkozók között vannak rámenős, agresszív, gyakran kellemetlen egyéniségek. Hiába, ez a játék a küzdelmen, az ellenfél legyőzésének állandó vágyán alapszik. Nóra és Zoli azonban nem ilyenek. Barátságosak, kedvesek, mindenkivel jó kapcsolatokat ápolnak. A jó minőségű élet, egy érdekes új gondolat vagy a kellemes légkörű otthon többet ér számukra, mint egy újabb győzelem.

Köztudott, hogy a sakkjáték művészet, tudomány és sport is. Vannak, akik kegyetlen, megalkuvás nélküli küzdelemnek fogják fel. Mások a szép megoldásokat élvezik, esztétikai örömöt lelnek benne.

A Medvegy–Gyimesi családban a sakkozás – és minden más, a matematika, a rejtvényfejtés, az egész élet – lényege a magas szintű problémamegoldó gondolkodás.

És ez nagy örömet tud szerezni.

DR. MEDVEGY NÓRA
(Tatabánya, 1977. március 29.) orvos, jogász, közgazdász, magyar sakkozó, női nemzetközi nagymester, férfiak között nemzetközi mester, U18 korosztályos és kétszeres felnőtt női magyar bajnok, U18 korosztályos Európa-bajnoki bronz­érmes, kétszeres sakkolimpikon.
GYIMESI ZOLTÁN
(Kecskemét, 1977. március 31.) magyar sakkozó, sakkedző, nemzetközi nagymester, ötszörös korosztályos magyar bajnok, U20-as sakkvilágbajnokság 3. helyezett, Európai Unió bajnok, rapidsakk Európa-bajnok, magyar bajnok, magyar rapidsakk- és villámsakkbajnok, több nemzetközi verseny győztese, négyszeres sakkolimpikon (1998, 2002–2006), a sakkolimpiai 2. és 5. helyezett csapat tagja, 2001-ben világbajnokjelölt. 1992-ben szerzett nemzetközi mesteri, 1996-ban nemzetközi nagymesteri címet.

E számunk három kombinációja is a bemutatott családtól származik, ellenfelük hibás lépését frappáns módon használják ki.

 

Gharaian – Gyimesi (Belfort, 2012)

Kf3? (Egy perc gondolkodás után villant be a meglepő mattkép, amely egyben pályafutásom utolsó lépése is lett.) 1. – He1+! (És világos – látva a kétlépéses mattot – 54. Ke3 f4+ 55. gxf4+ 56. gxf4+ és matt – feladta.) 0:1

Screen Shot 2016-03-03 at 10.00.17 AM

 

Medvegy Nóra – Vidéki Sándor (Harkány, 1993)

27. – Vb5? (27. – h6 után sötét nem áll rosszabbul.) 28. Vxh7+! és sötét feladta, mert 28. – Kxh7 29. Bh3+ Kg8 30. Bh8+-kal mattot kap. 1:0

Screen Shot 2016-03-03 at 10.00.26 AM

 

Gyimesi Zoltán – Czebe Attila (Ohrid, 2001)

34. – Va6? Itt három lépéses mattot jelentettem, mire ellenfelem feladta. (35. Vh5+! g6 Vxh7+ Ke8 36. Ve7+ matt. 1:0

Screen Shot 2016-03-03 at 10.00.34 AM

A feladványok megfejtését a következő számban közöljük. A nyári szám feladványainak megoldása: I. 1. Kh1! Vf1+ 2. Fg1 II.1. – Bf2+! A harmadik ábra hibásan jelent meg, elnézést kérünk!