Keresés
rovatok
képsorozat | 2017 nyár
Fotó: Szőnyi István: Flóra visszatér, 2017
Kincses Károly
II. Óbudai Fotótárlat
Óbuda/Aquincum, a kétezer éves város
A Római Birodalom? Az időszámítás kezdetének kora? Pannonia provincia? Imperator Caesar Domitianus Augustus? Ezek a szavak, nevek a legtöbb ember számára jó esetben legfeljebb halvány emléknyomok egykor volt érettségije tételsorából. Vagy az sem. Legfeljebb rákeresnek a neten, ha nagyon sarokba szorítják őket valamiért. Nem így azoknak a szerencséseknek, akik Óbuda-Aquincum lakói lehetnek.

Mert ők egy római vízvezetékrendszer pilléreivel találkoznak minden áldott nap reggelén, amikor a munkahelyükre utaznak. Amfiteátrumban sétáltatják a kutyáikat, és ha lemennek az aluljáróba, római sírköveket látnak két lármás klímaberendezés között. Hát naná, ki akad ezen fenn az ott lakók, az óbudai köztereket napi szinten használók közül?

Velünk élő történelem. Észre sem vesszük, annyira természetes. Egy ideig. De gondolkoztak már azon, hogy pontosan ott járunk Nike sportcipőnkben, ahol kétezer éve még római légionáriusok sarui csattogtak?

Vagy azon, hogy római villák, templomok oszlopsorai állnak a házgyári lakótelep tömbjei előtt, amiben akkor is, ma is emberek tízezrei éltek-élnek? És ha idáig eljutottak, kézenfekvőnek tűnik a gondolat, meddig bírják még a kétezer éves oszlopok, és mennyi idő jut a mögöttük álló panelházaknak?

Kétezer év? Fel nem foghatom mennyi. Kettő is, húsz, kétszáz is sok, hát még ennek tízszerese, százszorosa, ezerszerese. És mégis Aquincum, a mellé és rátelepült Óbuda valahogy megélhetővé teszik ezt a fantasztikus időhidat. Több millió éve elpusztult állatok mészvázai kővé tömörülve, amit kétezer évvel ezelőtt faragott valaki betűkké, alakokká, oszlopfőkké, sírkövekké, amiket most, a ma embere silabizál…

Ha csak ezt nézzük, akkor a világ rendben van. Létezik a folytonosság, hosszú távon minden és mindenki megtalálja benne a helyét.

Vannak, akik megcsinálták ezeket, vannak, akik használták, vannak, akik lerombolták, mások kiásták a föld alól, konzerválták és megmutatják nekünk, mások meg mentükben egy pillantást vetve rájuk, sietnek tovább a dolgukra. Aztán megint mások megállnak előttük, és fényképezőgépükkel megörökítik őket, képbe sűrítve a valóságot, amit valakik kiválogatnak és kiállítássá rendeznek, amit aztán megint mások megnéznek, és így tovább, újabb kétezer évig…

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2017-ben második alkalommal hirdette meg fotópályázatát Óbuda/Aquincum, a kétezer éves város címen. A pályázat idén is nyitott volt, hivatásos és amatőr fotósok is  nevezhettek. Versenyen kívül – a tavalyihoz hasonlóan – ismét meghívást kapott öt fotóművész.

A zsűri: Torma Tamás művészeti szakíró, szerkesztő, Cseri László fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus.

Díjazottak: 1. Walton Eszter, 2. Szőnyi István, 3. Urbán Tamás, polgármesteri különdíj: Vida Beáta

Sövényházy Csilla: Római oszlopok 2, 2017

 

Vida Beáta: Út a jelenbe, 2017.05.10.
Polgármesteri Különdíjas Kép

 

Bege Nóra: Sírkőrészletek sorozat 5., 2017

 

Szőnyi István: Flóra visszatér, 2017.05.25.
2. díjas kollekció

 

Fejér Gábor: Cím nélkül, 2017
Felkért fotóművész

 

Magyar Alfréd: A légiós, 2017

 

Urbán Tibor: Égi jel, 2014.06.28.
3. díjas kollekció

 

Walton Eszter: Arcok textúrákon – Modern arcok & Antik falak, 2017
1. díjas kollekció

 

Szivolt András: Tonemapping, 2017

 

Oláh Gergely Máté: Aquincum, 2017