Keresés
rovatok
mozgás! | 2015 nyár
Fotó: Szász Marcell
Csupor Réka
Lelkeket is edzenek az óbudai fitnesz parkban 
Szakszerű tanácsok lelkes amatőröknek – korhatár nélkül
Csendes csodákkal csalogató hely a Harrer Pál utcai fitnesz park. A mozgás felfrissíti, edzi a testet, ám az ide járók egyéb jótékony hatásokról is beszámolnak: feltöltődnek boldogsággal. Furcsa élettörténetekre, barátságokra, szerelmekre bukkantunk a parkban, amelyet a nyári napsütés még hívogatóbbá varázsol.

Idős férfi napozik a Harrer Pál utcai szabadtéri fitnesz parkban. Biciklije a padnak támasztva, karjai és lábai kinyújtva. Látszik, hogy átadja magát a napfény jótékony sugarainak. Kocogó fiatalok, majd egy korosodó házaspár köszönti őt, s az ismerősök aktivitása kizökkenti a férfit ellazult állapotából. Felugrik a padról, egy-két karkörzés és fejbiccentés után rutinosan ül fel az egyik edzőpadra. Mint később kiderül, mozgáskoordinációt segítő gyakorlatokat végez. Ő Zaki Al Hosumi szír sebészorvos. A gyakorlatok meg sem kottyannak neki, könnyedsége láttán kevesek tippelnék meg helyesen az életkorát: betöltötte a 74. évet.

– Másfél éve élek Magyarországon, a háború elől menekültem ide. Sebészként dolgoztam egész életemben, sajnos a hazámban nem volt maradásom tovább – meséli meglepően szép magyarsággal a férfi. – A feleségem félig magyar származású, ezért választottuk ezt az országot új lakóhelyünknek. Világéletemben fontosnak tartottam a testmozgást, hiszen ép testben ép a lélek is, ezért biciklizem el ebbe a parkba minden áldott nap. Itt új ismerősökre leltem, míg ha csak otthon ülnék, magamra maradnék a fájdalmas emlékeimmel.

Zaki Al Hosumi mosolyogva integet a szomszédos gépen lábát emelgető kalapos úrnak. Minden nap találkoznak, az utóbbi hetekben egyre több szót is váltanak egymással. A szír doktornak ez nem csak nyelvgyakorlási lehetőséget jelent, hanem talán egy új barátság kezdetét is. Magyar edzőtársának, a 85 éves Porffi Miklósnak sem jutott sokkal könnyebb sors, mint az idős szír menekültnek. Édesapja a 40-es évek elején a Hangya szövetkezet elnöke volt, ezért a kommunista hatalomátvétel után a családját kitelepítették. Testvérét, Porffi György tábornokot a Rajk-perben végezték ki.

– Kalandos életem során sok mindent láttam és hallottam, ami megedzette a lelkemet – mondja Miklós. – Vén fejjel pedig a testemet edzem ebben a parkban.

Itt lakunk a feleségemmel a közelben, s ő is mindig elkísér engem – mosolyodik el a férfi. Kora dacára szeme sarkában alig gyűlik össze néhány ránc.

Délután főleg az időseké a tér, időnként azonban egy színesre festett hajú pár is megjelenik a Harrer utcai parkban. Márk és Petra húszévesek, hét hónapja tartoznak egymáshoz. Hosszú fekete pulóverben és fekete farmernadrágban nyüstölik a láb- és karizom erősítő gépet.

– Sokat beszélgettünk Petrával, és kiderült, mind a ketten szeretnénk megszabadulni néhány kilótól. Az igazat megvallva, egyikünk sem volt túl ügyes a tesi órán, ezért a fitnesztermek gondolatától is elborzadtunk– tördeli szégyenlősen a kezét Márk. – Itt csak magunk vagyunk, nem kell trendi és feszes tornaruhát hordanunk. Annyi gyakorlatot csinálunk, amennyi jólesik nekünk, és nem érezzük úgy, hogy kinevetnek minket. Petra 3, én 4 kilót fogytam az elmúlt két hónapban! Ez hatalmas eredmény mindkettőnk számára.

_LIV2753

A szabadtéri fitnesz parkokban 4 csoportra osztják az edzőgépeket. Vannak bemelegítő, mozgáskoordinációt segítő, testet edző és izmosító, illetve relaxáló gépek. Én remek dolognak tartom a fitneszparkok kiépítését – szögezi le Kozma Zsuzsanna edző, aki szívügyének érzi a mozgás minél szélesebb körben való elterjesztését. Ezért sok mindent meg is tesz, a kerületben például ingyen tornáztatja az összes óvoda növendékeit. Minden évben megtartja a Fitt Családi Percek elnevezésű rendezvényét, ahol az óvodások együtt tornázhatnak szüleikkel.

Fantasztikus érzés látni itt a sok idős embert. Felderül az arcuk egy kis mozgástól, és közben ismertségeket is kötnek. A sport fontosságának terén nem ismerek tréfát, biztosan tudom, hogy a mozgás és az egészséges táplálkozás a hosszú élet titka – mondja Zsuzsanna.

Gyerekkoromban egyáltalán nem sportolhattam, három bátyám mellett én voltam apukám féltve őrzött kincse. Tizenhat éves koromban szörnyű trauma ért, elvesztettem az édesanyámat, belehalt egy sérvműtétbe. Sajnos 130 kilogrammos volt, összeomlott a keringése. Ez a tragédia nagyon mély sebeket ejtett rajtam. Mind a mai napig úgy érzem, hogy ahol csak tudom, hangsúlyoznom kell a mozgás fontosságát. Főiskolás korom óta aktívan sportolok. A fitneszparkok látogatóinak is szívesen adok néhány jó tanácsot. Azzal kezdeném, hogy edzés előtt egy órával egyenek meg pár falatot. Figyeljenek arra is, milyen ruhában sportolnak. A meleg nyári napokon azt javaslom, könnyű, fehér és légáteresztő holmikat húzzanak magukra. Mielőtt nekilátnak a gyakorlatoknak, figyelmesen olvassák el a tájékoztató táblákat, érdemes tisztában lenni azzal, melyik gépet miként kell használni. A szép korúaknak azt ajánlom, hogy 12 ismétlést csináljanak meg minden gépen, a fiatalokat pedig arra bátorítom, hogy eddzenek minél többet, hiszen ezzel egymás példaképeivé is válhatnak. Szerintem a fitneszparkok még vonzóbbak lehetnének, ha hetente egy-két alkalommal szakember tartana edzéseket – jegyzi meg a tréner.

Hogyan használjuk helyesen a fitneszparkot?

Így használjuk a szabadtéri kondigépeket154552_327108204027411_677938727_n
Kozma Zsuzsanna edzésterve
Az edzést bemelegítéssel kell kezdeni, végezzünk fej- és karkörzést, csípőnkkel is körözhetünk, majd hajolgassunk le a lábunkhoz. A gépek különböző izomcsoportokat mozgatnak meg, alulról felfelé haladjunk. Ne rángassuk az eszközöket, inkább lassabban használjuk. Általában négyszer tizenkét ismétlést ajánlok
Az elliptikus sétálóval bemelegíthetünk, 10 percig csináljuk a gyakorlatot
A légi sétálót is 10 percig használjuk. Ez fokozza az alsó végtagok mozgékonyságát
Az ülőkés gyaloglógép a combizmokat feszesíti (4×12)
A lovas eszköz a lábszárat és mellizmot dolgozza meg (4×12)
Mielőtt nekikezdünk a felsőbb izomcsoportok edzésének, guggoljunk lassan 4×8-at. Nagyon fontos, hogy guggolás közben a térd ne kerüljön előrébb a lábfejnél. Terpeszben végezzük a gyakorlatot
A nyújtópadon lehet hasizomgyakorlatot végezni (4×12)
Az ülőkés tológép a felső végtagokat, mell- és a hátizmot erősíti (4×12)
A karizom húzó-nyomó gép szintén a felső végtagokat edzi (4×12)
Befejezésül következzenek a nyújtógyakorlatok: a nyakat, a hátat, a lábat ki kell nyújtani. A nyújtást izomcsoportonként 16 másodpercig végezzük
Az edzésre mindenképpen vigyünk sok folyadékot, lehetőleg vizet, és a verőfényben természetesen mindig vegyünk sapkát a napszúrás ellen