Keresés
rovatok
képző | 2017/2018 tél
Fotó: Szurcsik József Ember embernek...című festménye
Tenk Dóra: A San Marco Galéria
2014 óta vagyok a San Marco Galéria kiállításszervezője. Kötődésem a közösségi házhoz igen régi keletű, egyrészt mivel már gyermekkoromban is jártam ide pantomimezni és művészi tornázni. Másrészt pedig édesapám, Tenk László festőművész révén folyamatosan részese lehettem a kerület művészeti életének, később pedig a T-Art Alapítvány asszisztenseként is több alkalommal megfordultam a kiállítótérben, majd a galériában végeztem a szakmai gyakorlatomat is.

Két évvel ezelőtt, amikor a kulturális központ 40 éves lett, alkalmam volt beletekinteni a ház képzőművészeti tevékenységét bemutató dokumentációba, régi vendégkönyvek, meghívók és fotók kerültek elő.

Nagyon izgalmas volt feldolgozni a fellelt iratállományt. Ennek a munkának az eredményeként született meg a 40 éves évfordulós kiadvány képzőművészeti fejezete, illetve saját szakdolgozatom.

Idén, amikor felújításra került a San Marco utcai épület, és a galéria élete újabb mérföldkőhöz érkezett, úgy éreztem, itt az alkalom összegezni a múltat, a jelent, és megfogalmazni, hogy milyen jövőt tervezünk.

 

A múlt

A San Marco Galéria 1998 decemberében nyílt Dévényi János ötvösművész kiállításával, és működik azóta is töretlenül az Óbudai Kulturális Központ San Marco utcai épületében. A kulturális központ életében már korábban is jelentős szerepet töltött be a képzőművészet. Nyolc éven át az épület falai között működött a Gyémánt László által vezetett Óbudai Festőiskola.

A 40 éves ünnepélysorozat részét képezte az egykori Óbudai Festőiskola tanítványainak kiállítása, ahol legújabb alkotásaikat mutatták be.

Nagyon érdekes volt látni, hogy a régi tanítványok milyen irányba fejlődtek, változtak az évek során. Az Óbudai Festőiskola kiállításának megnyitója 2015-ben az egyik legmeghatóbb volt az általam szervezettek közül. Mélyen megérintett az, ahogy a növendékek felelevenítették a régi szép időket.

A kilencvenes években a galéria, a ház közművelődési tevékenységeit kiegészítve, a kortárs képző- és iparművészeknek, a III. kerületi és ahhoz kötődő művészeknek, művész-tanároknak kívánt teret és helyet a biztosítani a bemutatkozáshoz, illetve megteremtette annak a lehetőségét, hogy saját óbudai közönsége megismerhesse a kortárs képzőművészetet. Jellemzően vegyes volt a kiállítások összetétele, amatőr és hivatásos képzőművészeket, iparművészeket is találhatunk a dokumentumokban. Szinte a kezdetektől minden évben bemutatkoztak a kerület művész-tanárai és jó néhány évig az Óbudai Fotókör művészei is. Több nemzetiségi kiállító is megfordult a galériában, ami bevonzotta az idegen nyelvű közönséget is, és segítette a diplomáciai kapcsolatok ápolását. A kiállítások a kezdeti időszakban Lőrincz Edina jelenlegi ügyvezető igazgatónő személyéhez kapcsolódtak.

A galéria az évek során számos neves kiállításnak adott otthont, többek között olyan művészek munkáit állították ki, mint Zsögödi Nagy Imre, Zeusz-Csákvári Nagy Lajos, Gyulai Líviusz, Galambos Tamás, Szentgyörgyi József, Molnár C. Pál, Kokas Ignác vagy El Kazovszkij.

2003-tól szervezzük meg rendszeresen a T-Art Alapítvány festő támogatóinak kiállítását a Magyar Festészet Napja alkalmából. Ez a kiállítás kicsi korom óta meghatározó volt számomra, hiszen már akkor is elkísértem aput a tárlatok rendezésére és megnyitóira, amikor mindez még csak egy távoli, megfoghatatlan varázslatnak tűnt. Néhány évvel később az a megtiszteltetés ért, hogy én magam is segédkezhetek a kiállítások megvalósításában.

2008 volt az első év, amikor az Óbudai Nyár rendezvény keretein belül is szervezett a ház nagyszabású tárlatot. További kiállítások kapcsolódtak a Szakrális Hét és a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozathoz.

A galéria életében már a kezdetektől jelen voltak szakmai tanácsadók, például Tenk László festőművész és Horváth Károly színész. Rendszeresek voltak az óvodai és iskolai csoportok látogatásai, voltak vetítések, tárlatvezetések és művészettörténeti előadások. A kezdetekben Művészba­rát klub is működött, akik buszos túrákat is szerveztek.

Kiállítások 1976–1998 (1995-től 2002-ig Lőrincz Edina, 2002-től Szabó Erzsébet szervezte a kiállításokat):

 1. Az úttörőmozgalom 30 éve Óbudán
 2. Gyermekkönyv kiállítás
 3. Szegvári Károly festőművész kiállítása, Pályaválasztási kiállítás
 4. Mónus Ferenc és Mónus Sándor népi iparművészek és a hódmezővásárhelyi háziipari szövetkezet közös kiállítása, Zsáky István festőművész kiállítás, Gyermekrajz kiállítás, Stehlik János festőművész kiállítása
 5. Zoltánfy István festőművész, Takács Győző keramikusművész kiállítása
 6. Hat dél-alföldi művész kiállítása: Csikós András, Erdős Péter, Fehér Csaba, Stéhlik János, Szalay Ferenc, Zombori László, Rajna Ágnes szobrász kiállítása, Fóth Ernő festőművész kiállítása, Hézső Ferenc festőművész kiállítása, Salgótarján bemutatkozik (Fábián Gyöngyvér festőművész, ifj. Szabó István szobrászművész)
 7. Bozsó János festőművész kiállítása
 8. A mi Óbudánk című fotókiállítás Antal István fotóriporter alkotásaiból, Majoros Gitta festőművész kiállítása
 9. Sóstói Nyár 1988
 10. Ifj. Erhardt Miklós kiállítása
 11. Óbudai festőiskola stúdiógalériája: Pifkó György, Borosnyai Klára, Borosnyai Balázs, Széchenyi emlékkiállítás Birkl László gyűjteményéből
 12. Tűzvédelmi Gyermekrajz és plakátkiállítás, Óbudai festőiskola IV. évzáró kiállítása, Teszák Sándor kiállítása
 13. Igricek a beregben – Kárpátalján, Varga Ildikó kiállítása
 14. Táborozó emlékek ’95
 15. Tábori emlékek ’96, Baranyi Gábor kiállítása, Képzőművész kör és az Agyag Tanya Kerámia szakkör tagjainak kiállítása
 16. Bánfalvy Veronika textilszobrász és Bánfalvy Ákos festőművész kiállítása, Tábori emlékek ’97
 17. Szaniszló László amatőr művészgrafikái és fotói, AESCULAP fotóklub tárlata, Chappon István Kristályok című kiállítása, Tábori Zsuzsánna és barátai – grafikai kamaratárlat, A magyar fotó hete – Chappon István kiállítása, Komjáthy Gábor szobrászművész kiállítása, Körösy Attila és Melis Gergely kiállítása, 1948–49-es kiállítás, Müller Károly gyűjtő képeslapkiállítása
 18. december 1. Dévényi János kiállításával megnyílik a San Marco Galéria

 

A San Marco Galéria kiállítói 1998–2012:

Benczik Judit, Szűcs József, Bagyinszki Zoltán, Kirchmayer Károly és tanítványai, Ványay Magdolna, Lacó Tamás, Bálványos Huba, Lestyán Goda János, Turcsán Miklós, Vízi Tihamér, Antal István, Sas Éva, Tenk László, Borsódy Ágnes és Papp János, Somogyi Endre, APS képzőművészeti és fotóstúdió, Nagy Előd, a ménfőcsanaki alkotótábor, Agárdy Gábor, Szentgyörgyi Erika, Hegedűs Endre, Magyar Szépmíves Társaság, Zeusz-Csákvári Nagy Lajos, Ágg Károly, B. Séday Mária, Batári László, Csengery Béla, Lajácz Tamás, Kelemen Marcel, Fantoly Tamás, Üvegfestő hobbykör, Kun Pál, Szegedi Damaszkusz Szent János Ikonkör, Somogyi Endre, Bányai Sándor, Müller Rita, Óbudai Fotóklub, a zebegényi XXXVII. Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola festő tagozata, Sarkadi Sándor, Maracskó Gabriella, Mezey István, Glatz Marietta, Károly Éva, Juhos Nándor, Sipos Endre, Gyulai Líviusz, Hansági Hédi, Ezüst Zoltán, Bardócz Lajos, Vígh Éva, Zsögödi Nagy Imre, , MAOE fotóművészeti tagozata, Ezüst György, Árkossy István, Muha Marton Enikő, Csuta György, Várkonyi János, Zajátcz Tamás, Pálfy Gusztáv, Krupa József, Hegedüs Endre, Galambos Tamás, Vidovics István, Szentgyörgyi József, Orosz István, Baráth Ferenc, Árendás József, Kovács Imre, Boromisza Tibor, Fejér István, Zelenák Katalin, Pavel Korbel, Csurák Erzsébet, Molnár C. Pál, Gedeon Péter, Makovecz Imre templomairól Máté Gábor, Prokop Péter, Benyó Ildikó, Bráda Tibor, Bács Emese, Illlényi Tamara, Oroszy Csaba, Varga-Amár László, Kokas Ignác, Somos Miklós, Wrabel Sándor, Kalas Zsuzsanna, El Kazovszkij, Szotyory László, Romvári Márton, Szlávik József, Gajzágó Sándor

 

Kiállítók 2012–2017 (2014 óta a kiállításokat Tenk Dóra rendezi):

Kuizs Lilla, Krajcsovics Éva, Mészáros Borbála, Takács Klára, Gábor István, Varga Patrícia Minerva, Olajos György, Rab-Kováts Éva, Szurcsik József, Ganczaugh Miklós, Kádár Katalin, Turcsán Miklós, Farkas György, Atlasz Gábor, Horváth Krisztián, Lévay Jenő, Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény, Kovács-Gombos Gábor, az egykori Óbudai Festőiskola kiállítása, Verebes György, Balogh Gyula, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Szabó Ábel, Kovács Lehel, Fóth Ernő, Paizs László, Kácser László, Kőfaragó József, Külüs László Ákos, Véssey Gábor, Adorján Attila, T. Szabó László

 

A jelen

2012 óta Garami Gréta művészettörténész segíti a galéria szakmai munkáját. Az első évben havi rendszerességgel művészettörténeti előadásokat tartott, majd az előadás-sorozat tematikája folyamatosan átalakult az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programmá.

2013 szeptemberétől Garami Gréta átvette a kiállítások kurátori feladatait is azzal a céllal, hogy a kiállítótérben egy szakmailag elismert galéria jöjjön létre.

Garami Grétával 2014-től dolgozunk együtt a galéria kiállításain. Az évek folyamán kialakítottunk egy működő, egymást kiegészítő munkamegosztást.

2013 óta többek között olyan művészek munkái szerepeltek a galériában, mint Aknay János, ef. Zámbó István, Király Gábor, Adorján Attila, Szabó Ábel, de csoportos tárlaton Radák Eszter, Tölg-Molnár Zoltán munkáit is láthatta a közönség. További rangos kiállítók: Krajcsovics Éva, Szurcsik József, Ganczaugh Miklós, Atlasz Gábor, Lévay Jenő, Kovács-Gombos Gábor, Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény és Verebes György. A megnyitók keretén belül számos elismert művészettörténésszel, művészeti íróval dolgoztunk együtt: például Bárdosi József, Keserü Katalin, Wehner Tibor, Feledy Balázs, Nagy. T Katalin, Szeifert Judit, Gaál József. A szakmai megnyitó személye mellett mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a zenei produkciók és más közreműködők kiválasztására: például Mogyoró Kornél, Meszecsinka együttes, Kézdy Luca.

A kortárs galériák általában a „white cube” jellegű fehér falú, a szűk érdeklődő kör számára fenntartott kiállítási módot kedvelik. Ez a San Marco Galériára egyáltalán nem jellemző. A cél az volt, hogy kihasználva a kulturális központ adottságait, a térben megforduló sokféle látogató jelenlétét, olyan élő kiállításokat hozzunk létre, ahol mind a szakmai közönséget, mind a más céllal érkezőket is meg tudjuk szólítani.

Markovics Gábor: Személyes tér, 2015

A kiállításokhoz kapcsolódó művészettörténeti előadások fokozatosan a művész munkásságát bemutató prezentációvá, illetve az alkotóval (emlékkiállítás esetén tanítványaival, ismerőseivel) történő interjú-beszélgetéssé alakultak. Ez a keretprogram a művész személyesebb, emberközeli megismerését is lehetővé teszi, és fontos szerepet tölt be a galéria-építésben, népszerűvé téve a kiállítóteret.

A kiállítások kísérőrendezvényeként gyerekeknek és diákoknak szóló játékos tárlatvezetéseket és műhelyfoglalkozásokat tartunk, amelyek célja, hogy már egészen kicsi korban megismertessük a gyerekekkel a kortárs képzőművészetet, illetve segítsük elsajátítani a művek befogadásának képességét.

A gyerekek a kiállítás élménye után egy saját alkotás elkészítésével dolgozzák fel a látott alkotások témáját, technikáját vagy üzentét.

Nagyon szeretek gyerekeknek tárlatvezetést tartani, mert az olyan értékek, mint a nyitottság, az őszinteség, bennük még romlatlanul él.

A kiállítótér alapterülete jelenleg kb. 80 négyzetméter. A közelmúltig egységes bordó színű damaszt függöny borította a falakat és az ablakokat. Idén, amikor a közösségi ház felújításra került, a kiállítótér is teljes egészében megújult. A falak semleges színűvé váltak, ami lehetővé teszi olyan kiállítások megrendezését is, amelyekre eddig a bordó színű függöny miatt nem volt lehetőség. A világos szín kellemes, bensőséges hangulatot teremt.

Jézus élete című kiállítás a San Marco Galériában, 2017
Fotó: Antal István

 

A jövő

A galéria küldetése, hogy a San Marco Galéria Óbuda meghatározó szakmai kiállítóhelye legyen, „ahol a helyszín adottságaihoz alkalmazkodva,  de a művelődési házas jelleget meghaladva, a kortárs festészet magas színvonalon történő interpretálása a cél, megfelelő kiállítási körülmények megteremtésével, komoly szakmai felkészültséggel, ugyanakkor művészetközvetítő szerepvállalással.” /Garami Gréta/

A galériában amellett, hogy folytatjuk a kortárs festészet kvalitásos alkotóit bemutató tevékenységet, a jövőben is fontosnak tartjuk, hogy teret adjunk az óbudai művész-pedagógusok éves kiállításának, valamint a kerületben működő művészeti iskolák bemutatkozásának.

Továbbra is cél, hogy csatlakozzunk a különböző budapesti és országos kulturális programsorozatokhoz, kiállításainkkal jelen legyünk az Ars Sacra Fesztiválon, a Magyar Festészet Napja és a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton, a Budapesti Tavasz Fesztiválon és az Óbudai Nyár rendezvénysorozaton.

 

Rólunk írták

„Adventi időszak, bensőséges hangulat, kedves emberek, barátok, kollégák, felemelő megnyitó. Valódi ünnepi érzés volt számomra ez a kiállítás. A képek feladata, hogy önálló életet éljenek, és én örömmel láttam, hogy ezen a helyen igazi otthonra leltek. A nevükben is köszönöm, megtiszteltetés volt.”

Verebes György festőművész

 

„A rendezvények látogatásakor mindig élet tapasztalható a [galéria] falai között, a korosztályok teljes vertikumának részvételével.”

Völgyi Miklós műgyűjtő

 

„A San Marco Galéria kivételes helyet foglal el a kulturális központok tárlatai között, az ilyen jellegű intézmények megszokott kínálatához képest szakmailag sokkal átgondoltabb, magas szintű kiállítássorozatot kínál. Nem véletlen, hogy a professzionális képzőművészek szívesen elhozzák műveiket, mert a jelenlegi kiállításszervezők továbbépítették a galéria küldetését és formai működését, a kiállítókat felkészülten fogadva képesek átfogó, komplex képet mutatni az adott kiállítóról és bemutatott műveiről.”

Atlasz Gábor festőművész

 

 „Az ÓKK aktuális kiállításaihoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokra nagyon szívesen látogatunk el szakköröseimmel, Tenk Dóra mindig szakmailag felkészülten és barátságosan fogadta és foglalkoztatta tanítványaimat. A kerületi gyerekeknek ez nagyszerű lehetőség, hogy közvetlen közelbe kerüljenek kortárs műalkotásokkal. A San Marco Galéria kiállításokhoz kapcsolódó művészettörténeti fórumai pedig egyrészt jó lehetőséget kínálnak a ’vászon mögött megbúvó’ művészt közelebbről meglátni, másrészt kedvező alkalmat teremtenek az Óbudán alkotó képzőművészek szakmai s egyben baráti találkozásaihoz is. Ha tehetem, nem hagyom ki!”

Tremmelné-Hudik Katalin képzőművész tanár