Keresés
rovatok
jegyzet / kedvenc | 2017 ősz
Fotó: Riskó Gáspár
Kedvenc – Prőhle Gergely
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Prőhle Gergelyt kértük fel.

 

Földrajzi hely  

A Balaton. Igazából az északi oldal, de az sem baj, ha a déliről kell néznem az északi partot.

 

Víz Az is a Balaton, bár annyiban a Duna is, hogy én a budai oldalon élek, és a pestin dolgozom, minden reggel és minden este egyedülálló élmény átmenni egy Duna-hídon. Ráadásul hangulatfüggő, hogy melyiken megyek át. Ha a Margit hídon, akkor a rakparton megyek végig a pesti oldalon, fantasztikus élmény.
 

Évszak

 

Késő tavasz, kora ősz.

Étterem Lehet, furcsán hangzik, de a feleségem és az édesanyám főztjét tényleg nem múlja fölül semmi. Talán épp az állandó kísérletező kedvük miatt. Persze berlini nagykövetségi szakácsmesterünk, Molnár László is kiváló volt, sokat tanultunk tőle, most Washingtonban dolgozik.
 

Étel

 

Ököruszály leves.

Ital Nagyon sokáig nem tudtam megbarátkozni az alkohollal, és most sem vagyunk közeli barátok, de egy forró nyári nap vége felé egy jó hideg pohár sör nagyon jól tud esni, mint ahogy egy hideg téli nap végén egy pohár vörös bor vagy egy calvados is.
Szín  

Sötétkék.

 

Növény Mindig a feleségem akart kertes házban lakni, mert ő olyanban nőtt föl, én meg városi lakásban a Feneketlen-tónál. Soha nem gondoltam volna, hogy egy kert ennyi örömet tud okozni. Talán a fügefa. Irodalmi, mitológiai összefüggései miatt, meg a minden tavaszi izgalom miatt, hogy nem fagyott-e el?
Állat  

A gyerekeim mindig akarnak kutyát, és meg mondom nekik, hogy dönteniük kell: kutya vagy apa. Egyelőre az apát választották. Gyerekkoromban volt macskánk, és az nagyon tanulságos időszak volt, sokat tanul az ember egy olyan lénnyel való együttélésből, aki nem tudja elmondani, amit akar.

Színész / Színésznő  

Marcello Mastroianni és Sophia Loren.

 

Intézmény  

Az Operaház, ahol a szüleim révén gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem és – mi más – a Petőfi Irodalmi Múzeum.

 

Film / Filmrendező Az aktuális James Bond.
Író-költő / Könyv  

Sokféle dolgot csináltam életem során, mindegyik területen voltak aktuális kedvenc könyvek, mint ahogy az adott életszakaszban kedves írók, költők is. Egyikükkel sem szeretnék igazságtalan lenni, hogy csak a másikat említem.

Sport/ Sportoló  

A vitorlázást nagyon szeretem, gyerekkoromban versenyeztem is, de aztán abbahagytam, és leginkább nyári szörfözés lett belőle.

Képzőművész / Műalkotás  

Itt sincs favorit, régiek, kortársak között rengeteg jó mű született, születik.

 

Zenész / zenemű  

A legnagyobb mester Bach. De Oscar Peterson és Keth Jarrett is zseniális a maga műfajában.

 

Tudós / Tudomány A 300 éve született Johann Joachim Winckelmann régész, művészettörténész, a klasszicizmus szellemi atyja, tőle származik a szállóigévé vált mondat: „Nemes egyszerűség, csendes nagyság.”
 

Piac

 

 

Pesthidegkúton a cserkészháznál, minden második szombaton.

 

Kávézó Az Arany János utcában, a Pomo D’Oro étterem melletti kávézóban igazi olasz ristrettót főznek, vagyis a legrövidebb, legtöményebb fajtát. Nem ücsörögni, mélázni, hanem meginni és szaladni tovább.
Filmsorozat  

Richly Gábor és Lackfi János új rajzfilmsorozata Luther Márton életéről.

 

Idézet A kereszt két karja a légbe szétszalad,

rajta sovány kezek tört vért virágzanak:

„vigyázz: őr a lélek, de a test megszakad,

kétfelé visz ösvény s te szabad vagy, szabad”

(Weöres Sándor: Kereszt-árnykép)

 

Szólás / Közmondás A fák nem nőnek az égig.