Keresés
rovatok
jegyzet / kedvenc | 2017 tavasz
Fotó: Máté Balázs
Kedvenc – Féja Endre
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Féja Endrét kértük fel.
földrajzi hely

 

Léva, ahol gyermekkorom töltöttem. Anyátlan félárvaként nagyanyám nevelt, féléves voltam, amikor odakerültem. Csehszlovákiához tartozott. Az elemi iskolát ott kezdtem. Kedves és fájó emlékek sora, ma már a házunkat is lebontották, és az utca sincs meg… Aztán Békéscsaba, ahol az ifjúságom telt. Nyomorban és számkivetetten éltünk apámmal, mégis boldog voltam. Fiatal éveim emlékei kötnek hozzá; ott érettségiztem, az Evangélikus Gimnáziumban. Végül Veszprém, ahová kezdő tanárként kerültem. A régi vár, ahol a gimnázium volt, a munka, az önállóság olyan volt, mint az első szerelem. Belső formálódásom e három városnak köszönhetem: múltjuknak, hangulataiknak, embereiknek. A többi későbbi állomás: Óbuda, ahol otthonra leltem, a révbe érkezés és Pilisszentkereszt, ahol a nyarakat töltöm.

 

VÍZ

 

A Balatont szeretem, az északi partot, Füredet és a fölötte húzódó vidéket. Veszprémben voltam tanár, sokszor biciklivel kerekeztem Fűzfőre fürödni. Majd utóbb motorral Füredre: órákig ültem csendben a vízparton, és néztem, hogyan ereszkedik le az alkonyat, és olvad egybe az esti harangszóval.

 

évszak

 

Az ősz, mindenképpen az ősz, bár kevesen kedvelik. Nékem a tavasz már túl gyors, a nyár túl izzó. Ősz. Minden érzésem, versem, emlékezésem az őszhöz kapcsolódik. Apám is az őszt szerette, a lévai borospincék előtti venyigetűz fanyar füstjét, az őszi elmúlás hangulatát.

 

étterem

 

A Harapó Mókus, itt a Zápor utcában, hangulatos kis vendéglő.

 

étel

 

A pörkölt meg a túrós csusza. Az egyszerű ételeket kedvelem.

 

Ital

 

Ritkán iszom, legfeljebb ebéd után egy pohár bort, de azt is csak elvétve.

 

Szín

 

Kék, a szemem is kék.

 

Növény

 

Nefelejcs, anyámé is az volt.

 

Állat

 

A kutya, bár sosem volt kutyám.

 

színész / Színésznő

 

Ruttkai Éva, Darvas Iván, Latinovits Zoltán.

 

Intézmény

 

Országgyűlési Könyvtár, ahol ismernek, oda már negyven éve járok.

 

Film / filmrendező

 

Az öreg halász és a tenger, meg a Casablanca, Fábri Zoltán rendezői munkásságát szeretem.

 

Író / könyv

 

Krúdy Gyulától a Szindbád-történetek állandó olvasmányom, valamint évente újraolvasok két könyvet: Koós Károlytól a Varjú-nemzetséget és Török Sándortól A hazug katonát. Írtam is mindkettőről egy-egy dolgozatot. Családi „örökség” lenne? Mindkét író barátja volt apámnak.

 

Sport

 

Ifjúkoromban kézilabdáztam, eredményesen. Ma már csak az olykori séták maradtak…

 

Sportoló

 

Nagyra értékelem és figyelem egyes sportágak versenyzőinek eredményeit: vízilabda, úszás, vívás.
A mai hazai labdarúgás nem foglalkoztat.
Képzőművész

 

Mednyánszky László és Munkácsy Mihály, valamint Szabó Vladimir képeinek hangulata.

 

Zenész

 

Kodály Zoltán és Vásáry Tamás munkássága.

 

Tudós / tudomány

 

A tudományokban kevésbé vagyok járatos, de tisztelem a tudósokat, köztük Vizy E. Szilvesztert. Becsülöm a fasori evangélikus gimnáziumban végzett tudósainkat.

 

évfolyamtársak /tanítványok

 

Az évfolyamtársam volt a Sík Feri a békéscsabai evangélikusban, rendezője a Nemzeti Színháznak. Pátkai Róbert az angliai evangélikus egyház püspöke, most ment nyugdíjba, régi osztálytársak. Tanítványok? A Toldyban Nádasdi Ádám osztályfőnöke voltam, mai napig nagyon jó barátom. Sokan vannak, Ernyei Béla, Funck Sándort is nagyon szeretem, addiktológus főorvos, osztályfőnöke voltam a Sanyinak. Ott volt még az osztályomban a Galsai Pista, nagyon szerettem, de soha ki nem mutattam, hogy Pista, te vagy a legjobb irodalmár.

 

Közmondás

 

Hanc veniam demus, petimusque vicissi – Ez az én privilégiumom, egyszer majd visszajár. (A tisztesség viszonzása.)

 

Idézet

 

„Vedd el az emberektől a megemlékezés jogát, s már kettőbe is vágtad őket.” (Sütő András)

 

Aforizma

 

„A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.” (Heinrich Heine)