Keresés
rovatok
jegyzet / kedvenc | 2018 nyár
Fotó: Szász Marcell
Kedvenc – Schäffer Erzsébet
Az Óbudai Anziksz minden számában egy neves óbudai, vagy Óbudához köthető személyiség ír lapindító jegyzetet. Vendégszerzőnk válaszol a magazin végén található állandó kérdéssorra is. Mostani lapszámunkban Schäffer Erzsébetet kértük fel.
Földrajzi hely A legkedvesebb helyem Matula bácsi nádasa. Tutajossal és Bütyökkel. A másik legkedvesebb helyem egy fa. Jelfa. A tévének egy készülő sorozatába kellett írnom róla. A Bükk fennsíkon, ahol a csipkéskúti ménes szokott átvonulni, áll az a bizonyos jelfa. Tiborral, a férjemmel és Fannival, a legkisebb lányunkkal megkerestük, meg is találtuk. Fenséges szépségben áll magában ma is. Egy dél-amerikai törzs hagyományai szerint nagyon régen, az emberi kor elején, ha valaki bántott egy fát, annak büntetésül kimetszettek a hátából egy csíkot, mert fát bántani nem szabad. Amikor megláttam azt a jelfát, én is úgy éreztem, hogy azt nem szabad bántani, soha, senkinek.

 

Víz A Duna. Itt nem messze, talán még Csillaghegyhez tartozik az a rész, ahol a nyár végén leapad a víz, és a part közelében kialakul egy kis sziget. Oda be lehet úszni, lehet napozni, vízbe ugrani – szabálytalanul persze. Aztán Finnországban egy tóparti szauna jut még eszembe. Egészen barna a vize. Hűvös, rejtelmes, átláthatatlan.
Évszak  

Az ősz. Meg a nyár. Meg a tavasz. Na, és a tél.

 

Étel Tokaszalonna fokhagymával, kétnapos parasztkenyérrel. Meg a bajai halászlé. Az az igazi.
Ital  

Jóféle pálinka. Egyszer hoztam Venezuelából narancs rumot. De az igazi kedvencem a pincehideg aludttej. Melegben egy jó fröccs. Olaszrizlingből.

 

Szín Árvácska-narancssárga, sötétkármin, mohazöld.
Növény  

Pipacs és gyöngyvirág. Búzavirág, margaréta. Levendulakazal. Most már a rózsát is szeretem. Fában a tölgy.

Állat  

Ló. Két nagy fájdalmam van – az egyik, hogy nem tanultam meg tisztességesen egy idegen nyelvet, a másik pedig az, hogy nem lettem jó lovas.

Színész / színésznő Sok van. Nem tudok választani.
Intézmény  

A Kábelgyárban Margitka. Nagy Istvánné. Csak bekopogtak az emberek a raktár vasajtaján, bedugták a fejüket: „Csókolom Margitka, bejöhetek?” Bejöttek, leültek elé, és elmondták az életüket. Margitka meg meghallgatta.

Film /filmrendező  

Sok van. De most véstem fel a kedvenc filmjeim tízes listájára: Anyám és más futóbolondok a családból. Rendezte Fekete Ibolya. Csodás!

Író-költő / könyv Sok van. Lázár Ervin mindig. Fekete István bármikor. És hát az oroszok, a franciák. Márquez. Steinbeck. Jaj, felsorolhatatlan!
Sport/ sportoló A hatalmas lélek, fantasztikus ember és kenus, Wichmann Tamás.
Képzőművész / műalkotás  

Szalai Lajos, Gross Arnold, Tenk László képei. Kondor például. Hú, ezek nem jó kérdezősködések. Nem tudsz normálisan választani. Egy időben jártam modellt állni egy körbe. Ott ismertem meg Cerovszki Ivánt. Az ő faszobrait nagyon szeretem.

Zenész / zenemű Muddy Waters, Cziffra György, Ránki Dezső, Kelemen Barnabás, Janis Joplin, Kocsis Zoltán.
Tudós / tudomány Az öreg Kepler.
Piac Az Ercsi piac. A gyerekkori.
Kávézó Nem kávézom.
Idézet Mottóm Simone Weiltől: „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.”