Keresés
rovatok
blog | 2020 blog
Fotó:
Tóth-Kalló Éva - Fekete Norbert - Schäffer Zsuzsa
Evezős élet a Rómain
Palackposta - FÁK a Rómain csoport üzenetei
A római-parti evezős élet megújulóban és átalakulóban van, és továbbra is az egyik legfőbb értéke a III. kerületnek, sőt az egész fővárosnak. A társadalmi szokások változása miatt több évtizedre eltávolodott mindennapjainktól ez a szabadidős tevékenység. Sokaknak azóta is érthetetlen, szokatlan életformát jelent az evezés, amihez nehezen tudnak újra kapcsolódni. Összefoglalónkkal szeretnénk bátorítani mindenkit: üljön hajóba és fogjon evezőt, nem fogja megbánni!


Az 1920-as években jelentek meg az első csónakházak a Római-parton, ahol pár évtized alatt a főváros egyik kedvenc fürdő és vízisport-paradicsoma jött létre. Vállalati-, egyesületi- és magáncsónakházak tucatjait építették itt fel. A környék a “vadevezősök” területe volt, azoké, akik pusztán kedvtelésből eveztek, nem tartoztak sportegyesülethez, szakosztályhoz. Először kis kunyhókat, majd pavilonokat, nagyobb hangárokat építettek kielboatjaik számára, később ezek mellé fülkékből álló épületeket, kiszolgáló helyeket. Akkoriban ez könnyen megközelíthető, olcsó kikapcsolódási lehetőséget jelentett, nagy élményt az egész családnak. Több tízezer budapesti nyaralt itt hétvégente. A közcélú evezős élet lendületét a társadalmi szokások megváltozása törte meg, a vállalati üdülők felszámolása miatt a ‘70-es évektől folyamatosan elnéptelenedett a Római. Majd megkezdődött a part tudatos elhanyagolása és privatizálása. A döntéshozók magánbefektetői érdekeket szolgáltak ki, sorra épültek a terület jellegét megváltoztató, üdülőnek álcázott lakóparkok. Mára a part menti telkek háromnegyede magántulajdonba került, a még mindig jelentős állami és önkormányzati területeken pedig nem történik fejlesztés.

Az evezős élet él, de korszerűsítésre szorul

Jelenleg a Rómain kicsi, de eltökélt evezős bázis működik, akik számára a további fejlődéshez nagyon fontos lenne a stabil kereslet. Ezt a folyamatot közös felelősségünk támogatni, és a még megmaradt, de lepusztult sport-kapacitásokat a mai igényekhez igazítva újjáéleszteni. Ehhez minden körülmény adott: természetközeliség, a közvetlen kapcsolat a Dunával a kavicsos fövenyen, könnyen elérhető sport és rekreációs lehetőségek széles választéka egy helyen. Emellett a víz minősége is újra kiváló! Rövidesen, az 1973-as tilalom óta először szabadstrand nyílhat a Duna fővárosi szakaszán.

Fehér Ágnes és Rátkai János – akiket szintén személyes kötődésük motivált a Rómaifürdő SE létrehozásakor – szerint a megoldás a gyerekeknél és a kerületi szabályozási rendszereknél kezdődik. Működésük alapja, hogy az iskolai oktatás része legyen a kajak-kenu, sok sok éves munkájuk eredménye, hogy a környék iskolái be tudták építeni a tanrendjükbe a vízisport órákat. Külön programot dolgoztak ki a gyerekek bevonására: az első két év úszással és faültetéssel indul (merthogy ebből lesz az evezőlapát), harmadik osztálytól hajóba szállva ismerkedhetnek a gyerekek a kajak-kenu alapjaival, a felső tagozatosok pedig már a különböző hajónemek irányítását is elsajátíthatják. Túrákat is szerveznek és itt jutnak el fő céljukhoz, hogy “megfertőzzék” a vízisport szeretetével az egész családot! Emellett hajókölcsönzéssel, tárolással, szállítással és táboroztatással is foglalkoznak. Hajónaplójuk szerint évente közel 1500 fővel szállnak vízre. Várják mindazokat, akik szeretnék jól érezni magukat és kikapcsolódni kicsit a városi világból!

A Béke csónakházban Makó Krisztián vállalkozó és családja üzemeltet közel 10 éve hajókölcsönzőt. Kedvező áron, folyamatosan karbantartott, jó minőségű felszerelést, hajókat (kenukat, kajakokat, kielboatokat) és sup deszkákat bérelhetünk tőle. Állami területen működik, de maximális rugalmassággal várja főként az amatőr  sportolni vágyókat. Legfőbb célkitűzése, hogy minél több ember számára könnyen elérhetővé tegye az evezés összes formáját. Véleménye szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az evezős élet népszerűsítésére kerületi szinten. Pozitív kezdeményezésnek tartotta a tavalyi civil és önkormányzati közösségi evezős programokat, úgy véli, ilyenből kéne még több.

Csak fel kell kelteni az érdeklődést

Küzdelmes mindennapjaik ellenére, megerősítettek minket abban, hogy a csónakházak továbbra is nélkülözhetetlen elemei a Római egyedi arculatának, ők a part szíve és lelke, tevékenységük hiánypótló. Van igény mindenféle vízisportra! Csak fel kell kelteni az érdeklődést, lehetőséget biztosítani a kipróbálásra és a könnyű bekapcsolódásra. Mi a Római által tapasztaltuk meg, hogy mit jelent a rendszeres sport az életünkben: jobb egészségügyi állapotot, nagyobb teljesítmény a munkahelyünkön, lelki és szellemi egyensúlyt, pozitív pszichológiai hatást (kitartás, fegyelem, csapatmunka) és inspiráló közösséget, ami távol tart a káros szenvedélyektől. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő alternatívát, legyen az egyéni vagy szervezett csoportos edzés. Rengeteg élményt és tapasztalatot szereztünk versenyek, vízitúrák, építőtáborok, csapatépítők és több száz fős közösségi programok szervezésekor. Ajánljuk mindenkinek az evezést, aki szeretne túllépni a hekkezésen és a baráti sörözéseken. Nagyon jó dolog természetben sportolni, élményeket szerezni akár egy összetartó közösség tagjaként, akár egyénileg. Hiszünk benne, hogy a Római-part egyedülálló érték a fővárosban és társadalmi felelősségvállalással ismét felvirágoztathatjuk! Gyertek velünk evezni!

Maradjanak a FÁK a Rómain

Önköltséges közösségi evezős programok

Felkerestük a Római-part evezős életének pár elismert képviselőjét, akik ezt az egyedi életformát választották hivatásként és rengeteg energiával, önkéntes munkával évtizedeken át életben tartották az utókor számára. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a Római különleges érték, de a természetes adottságok megőrzésére és a közcélú, a Duna közelségét kihasználó sport- és szabadidős funkciókra alapozva meg kell újulnia. Tény, hogy a korábban jól működő vállalati üdülők és sportköreik által szervezett közösségi programok, sportesemények ideje lejárt.

 

Az érintettek szemszögéből

Mihály Tibor, a Külker Evezős Klub elnöke szerint ezt az űrt klub alapú működési modellel lehetne pótolni és hosszú távon fenntartani. Az összetartó közösség, a szakmai támogatás, tartalmas kapcsolatok és élmények mellett megfelelő rugalmasságot és szabadságot tud biztosítani a sportolni vágyóknak. Tibor 45 éve vezeti az evezős klubot, személyes élményei és a hely szeretete segítette az elköteleződésben. Klubjuk önállósodása a Külker vállalatoktól és az, hogy a telek 1996-ban a közhasznú sportegyesületük tulajdonába kerülthetett sosdöntő volt. Klubjukat és hajóparkjukat saját erőből évről évre fejlesztették. A könnyű, keskeny versenyhajók (dubló, szkiff, négypárevezős) mellett találunk szélesebb, nehezebb szabadidős gigeket is a kezdő evezősök képzéséhez. Tevékenységi körük bővítésével – evezős oktatás, mindennapi edzések, versenyekre való felkészülés, szabadidős evezés és hajótárolás – tudtak alkalmazkodni a 21. századi elvárásokhoz, és aktív közösségként részt venni a Római-part életében. Iskolákkal és cégekkel dolgoznak együtt, éves szinten több száz főnek biztosítanak rendszeres evezési lehetőséget. Tibor szerint fontos lenne tovább bővíteni a Rómain sportolók körét! Egyetemeket, kollégiumokat kellene idevonzani, hogy minél több fiatal kerüljön közel a vízisportokhoz.

fakaromain@gmail.com

www.fakaromain.hu

https://www.facebook.com/FakARomain/

 

Külker Evezős Klub Óbuda, 1039 Budapest, Szent János utca 7.

verseny felkészítés, oktatás, szabadidős edzések

kulkerek@kulkerek.hu

www.kulkerek.hu

https://www.facebook.com/kulkerevezosklub/

 

Béke II. Csónakház, Budapest, Római part 53, 1031

hajóbérlés, szállítás, javítás, hajótárolás

Nyitva tartás: hétfőtől-vasárnapig 8:00–20:00

mako.krisztian1@gmail.com

Telefonszám: (20) 338 4563

https://www.facebook.com/bekecsonakhaz/

 

Rómaifürdő Sport Egyesület, 1031 Budapest, Nánási út 53.

oktatás, túraszervezés, hajóbérlés, hajótárolás, sporttábor

Telefon: (20) 9436 521

rse@enternet.hu

www.romaifurdo-se.hu

 

Csillag Csónakház, Budapest, Római part 29-41, 1031

hajótárolás

Telefon: (30) 281 0372

www.hajotarolas.com

 

Multi Kajak Kenu Klub, 1031 Budapest, Római-part 44.

oktatás, túraszervezés, hajóbérlés, sporttábor

Telefon: (70) 590 8520

multikajak@gmail.com

www.multise.hu

https://www.facebook.com/kajakkenumindenkinek/

 

Óbudai Sport Egyesület, Budapest, Rozgonyi Piroska u. 28, 1031

oktatás, túraszervezés, hajóbérlés (kajak és kenu), sporttábor

Telefon: (20) 321 0811

info@indian-vizitura.hu

www.ose.hu

https://www.facebook.com/indianvizitura/

 

Hattyú Vízisport Egyesület, Királyok útja 17.

hajótárolás

hattyuvse@gmail.com

www.hattyuvse.hu

 

SUP Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 81.

sup deszka bérlés, túraszervezés

Telefon: (30) 701 9318

kiralydavid@supbudapest.hu

www.supbudapest.hu

https://www.facebook.com/supbudapest/

https://www.instagram.com/supbudapest/

 

BKV Sportcentrum, Budapest, Királyok útja 255, 1039

oktatás, túraszervezés, hajóbérlés

Telefon: (70) 418-996

bkvsportcentrum@gmail.com

www.bkvsportcentrum.hu

https://www.facebook.com/BkvSportcentrum/?fref=ts

www.instagram.com/bkv.kajak.kenu/

 

Kajak.hu, 1031, Budapest Római part 35-36.

hajó értékesítés

Telefon: (70) 330 8666

info@kajak.hu

www.kajak.hu