Keresés
rovatok
blog | 2020 blog
Fotó:
Simonfalvi Anita
MUSTRA
január 28. - február 3.
Hogy miért (is) jó óbudainak lenni? Soroljuk! Mert bár minden zárva, mégis tudunk csatlakozni megszokott, szeretett kulturális intézményeinkhez, zenekarjainkhoz, közösségi házainkhoz. Ezen a héten például barangolhatunk online a Kiscelli Múzeummal és mindent megtudhatunk Blaha Lujzáról. Az Óbudai Danubia Zenekar létrehozott egy olyan oldalt, ahol a hangulatunk alapján válogathatunk a komolyzenék között (én most épp a katarzisban vagyok:)). A Csillaghegyi Közösségi Ház Dudoldája is az online térbe költözött, az óbudai Anyapont pedig támogatói csoportot hozott létre. Ha elég volt az üldögélésből, akkor irány a Szentlélek tér! Ugyanis az Esernyős útjára indított egy köztéri folytatásos krimit, amit Péntek Orsolya, író, képzőművész ír. Utcai vitrinekben, folytatásokban szerepel majd a kriminovella: aki elkezdi olvasni a Szentlélek téren kap egy „kulcsot”, hogy merre keresse a folytatást. Igazi városi nyomozás, kalandra fel!
Bónusz: A Kassák Múzeum Besnyő Éva fotográfiai életművéből rendezett kiállításának (amit a szakma a tavalyi év legfontosabb hazai fotókiállításai közé sorolt), elkészült a virtuális változata, ami otthonról egy kattintással megtekinthető!

TOP 5

  1. Vasárnapi Barangoló online // A csodálatos Blaha Lujza // 1. rész: A legyező Kiscelli Múzeum

A sorozat első részében a művésznő elveszett legyezőjének útjába eredünk, “legyezőnyelvet” tanulunk és megismerkedünk különféle legyezőkészítési technikákkal is, végül egy kvíz segítségével tesztelhetjük tudásunkat. Aki minden kérdésre helyesen válaszol, Vasárnapi Barangoló csomagot nyer, melybe a következő, februári foglalkozáshoz szükséges anyagokat gyűjtik össze és küldik el. 2021-ben olyan háromrészes, online sorozatokat indítanak a Vasárnapi Barangoló családi foglalkozáson, ahol egy-egy témát több szempontból is körbejárnak. Az első három hónapban Blaha Lujza hagyatékával foglalkoznak: hogy került meg a széttört legyező? Áll-e még színház, ahol a művésznő is fellépett? Mit hordott a díva? A múzeum tárgyairól és rejtett kincseiről, a korszakukról és az akkor élőkről izgalmas történeteket mesélnek, melyeket feladatokkal és alkotással tesznek színessé. Az alkotáshoz elegendő az otthon lévő eszközöket használni, vagy a Kiscelli Múzeumtól meg is lehet rendelni az egyes foglalkozásokra összekészített csomagot, melyet a soron következő alkalom előtt postáznak. Az elkészült művekről beküldött fotókat a honlapon elérhető Barangoló Galériába teszik, hogy a múzeum minden látogatója megcsodálhassa.

2. Út a zenéhez Óbudai Danubia Zenekar

A világon is egyedülálló kezdeményezéssel állt elő az Óbudai Danubia Zenekar: az Út a zenéhez nevet viselő honlapon egy egyszerű regisztrációt követően különféle hangulatokhoz igazítva hallgathatunk komolyzenét, az egyes darabokat pedig maga a zenekar adja elő. Az ÓDZ célja egyfelől az, hogy megszerettesse az emberrel a komolyzenét, vagy ha már szereti, akkor elmélyítse benne az érzést. Másfelől pedig a zenekar népszerűségét és ismertségét is növeli az új platform, ami ebben a koncertek és fellépések nélküli időszakban kimondottan jól jöhet. 

3. Járj utána! Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont

 Az Esernyős útjára indított egy köztéri folytatásos krimit, amit Péntek Orsolya, író, képzőművész ír. Utcai vitrinekben, folytatásokban szerepel majd a kriminovella: aki elkezdi olvasni a Szentlélek téren a buszmegállóban kap egy „kulcsot”, hogy merre keresse a folytatást. 

 

4. Dúdolj! Ringass! Tánc Népzenés családi játék online – Csillaghegyi Közösségi Ház

A közös családi élmények mindannyiunknak fontosak. Felszabadultan együtt játszani pedig a képernyő előtt is lehetséges, mert Julcsi, Gergő, és a muzsikusok olyan varázslatot tudnak, hogy hipp-hopp ott teremnek a szobánkban, ott zenélnek, játszanak és mesélnek nekünk! Egymásból kivirágzó, ismerős dallamokkal repítenek. A kisebbekkel ölbe véve tudunk játszani, a nagyobbacskák meg tapsolnak, pörögnek-forognak, hajladoznak. Aztán együtt hallgatjuk a mesejátékot, hogy járt Basa Pista bátor legény, aki fejébe vette hogy átugorja a Dunát!

Előadják:Paár Julcsi–népdalénekes, okleveles zeneterapeuta; Csiki Gergely– néptáncpedagógus. Muzsikálnak: Csernók Klára– hegedű; Könczei Bálint– brácsa; Bognár András–nagybőgő. Az előadás január 29. és február 5. között szabadon megtekinthető. Egy jegy ellenében együtt nézheti az egész család. Jegyár: 500 ft.

5. Élethelyzetem 2021 támogató csoport ONLINE Óbudai Anyapont 

A világ folyamatosan változik, akkor is ha nem akarjuk. Vannak időszakok, amikor több a bizonytalan, mint a biztos az életünkben. Hogy vagyunk mi a változással, a bizonytalannal? Mi a megküzdési stratégiánk? Hogyan találunk magunkban fogódzókat? Csoport jellemzői: 8-10 fős zárt, vegyes, mentálhigiénés támogató csoport, a csoporttagok által behozott témákkal foglalkoznak hat alkalmon keresztül. A csoportban művészetterápiás és rajzvizsgálati eszközöket is használnak, de alapvetően a szóbeli megosztáson van a hangsúly. Jelentkezés e-mailen ( info@anyapont.hu )

Bónusz: A Kassák Múzeum Besnyő Éva fotográfiai életművéből rendezett kiállítását a szakma a tavalyi év legfontosabb hazai fotókiállításai közé sorolta. A Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái  című időszaki tárlatuk Besnyő Évát a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatta be. Az eredeti fotók és dokumentumok ugyan decemberben visszakerültek a kölcsönző intézményekhez, azonban elkészült a kiállítás virtuális változata!

A kiállítás kísérőrendezvényeiről készült videófelvételek a virtuális kiállítás nyitóoldalán és a PIM YouTube csatornáján is elérhetők és az otthoni fotelből is visszanézhetők!
Virtuális kiállítóterükbe egyetlen kattintással ITT lehet belépni.

HETI BONTÁS

Január 28.

18:30 Múzeum+ Rippl-Rónai Light – ingyenesen

19:00 Jon Fosse: Egy nyári nap – lírai történet

19:00 GETTÓ – a Kaunasi Nemzeti Színház előadása

19:00 Vámos Miklós: Dunapesti álmok ONLINE előadás

20:00 Dr. Almási Kitti: Ki vagy Te? Beszélgetőtárs: Szabados Ági

20:30 Táncszínház ON – Bozsik Yvette Társulat: Antigoné

20:30 Rising Stars Digital – Müpa Home – Cristina Gómez Godoy

21:00 Nyitott Műterem #08 – Katarina Šević

 

Január 29.

Egy, kettő, három – online színházi közvetítés

Jan. 29.–Jan. 30.

Molnár Ferenc: Az üvegcipő · #JászaiOnline

Jan. 29.–Jan. 31.

17:00 Lyukasóra Próza

19:00 LUKÁCS MIKLÓS CIMBIÓZIS TRIÓ Online lemezbemutató koncert Zeneakadémia

19:30 Müpa Home LIVE – Rossini gála

20:00 Szomorú vasárnap – online színházi közvetítés – Madách Színház előadása

20:00 e-Néző #8 – Nagy József – Miquel Barceló: Paso Doble

20:30 Rising Stars Digital – Müpa Home – Diana Tishchenko

 

Január 30.

15:30 Gryllus Vilmos – Maszkabál – ÉLŐ Online Koncert 2021

18:00 A dzsungel könyve – 25 éves jubileumi előadás élő közvetítése

18:00 Kamara-Kör ONLINE /// Balogh Ádám, Szilasi Dávid négykezes estje

19:30 Ligeti Ensemble

20:00 Fűzfa – beszélgetéssel egybekötött vetítés a Távmoziban

 

Január 31.

11:00 A kismalac meg a farkasok – Online Matiné

15:00 Márai Sándor: Eszter hagyatéka – a színmű online közvetítése felvételről

15:00 Vasárnapi Barangoló online // A csodálatos Blaha Lujza // 1. rész: A legyező Kiscelli Múzeum

18:00 Csalog Gábor Vasárnapok – Chopin és Sosztakovics

19:00 István, a király

20:00 MaszkaBál – Farkasréti Mária és Gábor Géza 

20:30 Rising Stars Digital – Müpa Home – Vanessa Porter

 

Február 1.

09:00 Élethelyzetem 2021 támogató csoport ONLINE Óbudai Anyapont 

19:00 Túl a jón és a rosszon, az erkölcs felülnézetből – miként lesz az erkölcskövetésből megvilágosodás. Takács László előadása.

20:00 Online Tangó Technika Tréning- Budai Lászlóval

 

Február 2.

10:00 Környezetvédelmi termékdíj 2021

19:00 Orkesztika – Mozdulatművészet Pálosi Istvánnal ONLINE MOHA-Mozdulatművészek Háza 

19:30 FAB Ensemble – Kelemen, Kokas, Fenyő, Palojtay

20:00 A BudaTeher bemutatja: Budapest Bossanova

 

Február 3.

17:00 Vírus TV Vol. 5. // Családon belüli erőszak

17:00 TudásTrambulin #08 – Kricsfalusi Beatrix

18:00 DOUBLE WEISZ QUARTET

19:30 Müpa Home LIVE – Fehér éjszakák

20:00 Hauser – Budapest Sportaréna – 2021