Keresés
rovatok
blog | 2020 blog
Fotó:
MUSTRA
február 5. - február 11.
Aki úgy érzi, érheti még meglepetés az internetes szupersztráda, és főleg az online közösségi felületek használata közben, az ne hagyja ki a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a SKOOL Alapítvány Biztonságban a Facebook-on - webinarját! Ajánlunk még Óbudai sétákat a 3K szervezésében, Csillaghegyi Közösségi Ház Válogatott perceit Schäffer Erzsébettel, ÓDZ koncertet is!
Este pedig pörgessék végig a nyomtatott formában is megjelent Óbudai Anzikszot!

 

TOP 5

 

1. Biztonságban a Facebook-on – webinar

 

Ha azt gondoljuk, hogy az Internet már nem tartogat titkokat számunkra, érhet még minket pár kellemetlen meglepetés. A kevesebb csalódás érdekében érdemes részt venni Facebook internet-biztonságról szóló képzésén, mely két magyar szervezet, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a SKOOL Alapítvány közreműködésével készült. A webinar premierjét a SKOOL Facebook-oldalán lesz 2021. február 9-én, 18 órakor. A videóból többek között megtudhatjuk, hogyan védhetjük meg eredményesen a Facebook-fiókunkat, milyen következményekkel járhat az online zaklatás, és hogy ha szükségét érzzük, hol találhatunk segítséget és támogatást. A rendezvény 13 éven felüli fiataloknak szól.

2. Óbudai Séták – 3K

A 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ Óbudai séták sorozatában Barabás Évi beszélget a meghívott vendégekkel Óbudai kötődésükről. Az első részben a Hajógyári-szigeté a főszerep. Horváth Péter az Óbudai Múzeum történésze beszél a sziget történetéről, valamint Gáspár Zsófi az Óbudai Kutyás Egyesület elnöke mesél ide kapcsolódó tevékenységéről. És vajon milyen titkokat árul el Makranczi Zalán színművész a szigethez fűződő élményeiről? Minden kiderül a videóból!

3. Schäffer Erzsébet – Válogatott perceim Csillaghegyi Közösségi Ház

Sok minden nehezíti pillanatnyilag az életünk. Hiányoznak megszokott közösségeink, elfoglaltságaink, egy kicsit a szabadságunk. Aggodalom szorongatja a szívünk, szeretteink és a világ sorsa miatt is. A Csillahegyi Közösségi Ház ezért kérte fel Schäffer Erzsébet írónőt, hogy adjon pár szóval, gondolattal egy fogódzót, kis pozitív töltést, addig is, amíg újra találkozhatunk. Schäffer Erzsébet hetente megoszt velünk egy-egy történetet, gondolatot, kapaszkodóul ezekben a válogatottan nehéz időkben. A videók ingyenesen megtekinthetők a Csillaghegyi Közösségi Ház Facebook oldalán, és a honlapukon is február 15-ig.

4. Best of BMC – Vivaldi ÓDZ

Az elmúlt évek legsikeresebb zeneszerzőportréi a BMC-ből, élő koncertközvetítésen. A házigazda: Eckhardt Gábor, a programot pedig ezúttal mi állíthatjuk össze! Online felületeiken lehetőséget nyújtanak arra, hogy a közönség tagjai is befolyásolhassák a koncertek műsorát. Minden szavazat számít, a részletek az ÓDZ facebook oldalán! A közvetítést az https://utazenehez.hu/events/best-of-bmc-2021-02-06-190000 oldalon tekinthetjük majd meg..

 

5. Szubjektív virtuális tárlatvezetés Szőnyei Tamással a Beat ünnep c. kiállításon

 

Szubjektív online tárlatvezetés Szőnyei Tamás zenei-kulturális újságíró, levéltárossal a Beat ünnep | Kőbányai János fotói c. tárlaton 

A most bemutatott mintegy 200 fotó Kőbányai szociológiai írásaiban gyakran felbukkanó „beat-ünnep” és „beat-ünnep vége” fogalompárra fókuszál. Megjeleníti a beatnemzedék továbbélését, így a Kőbányai által »magyar Woodstocknak« tartott, május 1-i tabáni koncertek ünnepi jellegét kidomborító, a zene felszabadító hatását olykor eksztázisban megélő sztárokat és rajongóikat, illetve a beat-ünnep végét jelző Beatrice-korszak, a csöves jelenség, valamint a korai punk és alternatív klubkoncertek kiábrándultabb világát. Bár mindkét jelenségnek megvolt a nyugati előzménye, nálunk mégis sajátosan magyar jellegzetességeket öltött, nemcsak külsőségeiben, de abban is, hogy az idősebb generációval szembeni lázadásba a szocialista rendszer ifjúságpolitikájával szembeni elégedetlenség keveredett. Jóllehet az államhatalom részéről nálunk mindig voltak a popzenének támogatott formái, a beat és később a rock- és punkkultúra jó része a tűrt és tiltott kategóriák határmezsgyéjén mozgott. Így volt már az Illés együttes szilenciumra ítélésének idején, és ez a szemlélet lehetetlenítette el a Beatricét, illetve vezetett számos punk- és alternatív koncert (sőt zenekar) betiltásához, egyes előadók bebörtönzéséhez a nyolcvanas években. Kőbányai felvételei ekként a zenetörténeti dokumentáción túl a késő Kádár-korról is látleletet nyújtanak.

HETI BONTÁS

Február 5.

17:00 Harmónia Jazzműhely: Révész Richárd Latin Trio feat. Castagno Claudia

15:45 Online tárlatvezetés: Remekművek Itáliából

18:00 Posztszekularizáció – a Helikon 2020/3. számának bemutatója

18:00 Van Gogh: Mandulavirágzás interaktív élményfestés

19:00 Háy János – A bogyósgyümölcskertész fia

19:30 Krusovszky Dénes: akik már nem leszünk sosem – Beszélgetés- Találkozó- Könyvismertetés

 

Február 6.

11:00 Müpa Home – Liszt-Berlioz-maraton

18:00 ONLINE ESEMÉNY_BARTÓK VONÓSNÉGYESEI 4. – “Hídforma”

18:00 Próbatermi vendégség Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje.

19:00 Best of BMC – Vivaldi ÓDZ

19:00 Szubjektív virtuális tárlatvezetés Szőnyei Tamással a Beat ünnep c. kiállításon

 

Február 7.

19:30 Müpa Home LIVE – A népzene ünnepe – a táncháztól a világzenéig

20:00 Online Fröccs Almási Kittivel: Irigység, rosszindulat, kibeszélés. Nézzünk szembe magunkkal&másokkal

 

Február 8.

00:00 Virtual Guided Tour of the Taj Mahal

08:00 125 éves a mozi

20:00 Finucci Bros Quartet feat. Tóth Vera: Cserháti Zsuzsa jazzre hangolva

 

Február 9.

14:30 Online tárlatvezetés: FŐÚRI TÖRTÉNETEK

17:00 Mod’Art International Hungary Divattervezés Alumni kerekasztal beszélgetés

17:00 Emlék/művek | Online tárlatvezetés a gyűjteményben

18:00 Biztonságban a Facebook-on – webinar

19:30 CZIFFRA100- CZIFFRA ÖRÖKSÉGE / AZ EMLÉKÉV NYITÓESEMÉNYE

19:30 Müpa Home LIVE – A 30 éves Purcell Kórus születésnapi koncertje – Haydn: A teremtés

20:00 Hervay Gizella: Levél helyett – Árnyjátékok az A38 Hajón

 

Február 10.

11:00 Vasarely és az illúziók – Élő Online tárlatvezetés

17:00 TudásTrambulin #09 – Rényi András

19:30 Dohnányi bérlet 4. – Mancusi, Csajkovszkij, Schumann – MANCUSI

 

Február 11.

17:00 A CZIFFRA FESZTIVÁL IFJÚ TEHETSÉG-DÍJASAINAK KONCERTJE I. | ONLINE KONCERT

19:00 Pilinszky100 #2. / Iancu Laura P.I.M.

20:30 Táncszínház ON – Kulcsár Noémi Tellabor: Faun | Petruska