Keresés
rovatok
blog | 2021 blog
Fotó:
Simonfalvi Anita
MUSTRA
május 21. - május 27.
Ezen a héten kiállítások, videópályázatok, Aquincumi Olimpiai Játékok és fotótárlatok segítségével vesszük fel a ritmust az Óbudai Danubia Zenekar Tisztelgés a nóta előtt programjához. Minden más a heti bontásban!

TOP 5

  1. Fiume – Kapu a nagyvilágra • ONLINE kiállításmegnyitó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös rendezésében időszaki kiállítás nyílik Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről. A kiállításban eddig soha nem látott műtárgyakat, százéves hajómodelleket, igazi ritkaságokat láthatnak majd a látogatók. A fiumei kereskedelem, vendéglátás és tengerészet kapcsán a két múzeumban folyó tudományos kutatásoknak és a szisztematikus tárgyi gyűjtéseknek köszönhetően számos újdonság, sőt, frissen restaurált tárgyanyag lesz látható.

 

2. Lépd át az árnyékodat! – videópályázat

 

A Vasarely Múzeum videópályázatot indított “Lépd át az árnyékodat!” címmel! Ha érdekelnek az illúziók, a mozgás és a művészet, vagy csak szívesen versenyeznél egyet, készíts egy videót, és küldd el a múzeumba! A beérkezett alkotásokból három döntőst választanak, melyek közül közönségszavazás dönt a nyertesről. A pályázat témája: a tárgyak és árnyékuk viszonya. Részletek itt olvashatóak.

 

3. GÁLHIDY PÉTER | NATURA MORTA Budapest Galéria

 

Gálhidy Pétert most is, mint már régóta, a természet és az anyag összefüggései foglalkoztatják. Nem a naturális másolást, hanem a természet idejének szobrászati megragadását keresi. A természeti, növényi, organikus formák léptékváltása, más anyagokba való átültetése sokkoló, ugyanakkor elgondolkodatató módon állítja meg a nézőt és hívja föl figyelmét a lelassulás, az elmélyedés fontosságára. A kiállítás címe, a ’csendélet’-et jelölő művészettörténeti szakkifejezés szó szerinti jelentése ’halott természet’, napjainkban kikerülhetetlen aktualitássá változott, már nem csak egy festészeti képtípust jelent, hanem korunk ökológiai valóságát. Az a bensőséges, tiszteletteljes lelkület, amellyel Gálhidy műveiben a természeti tárgyakhoz, formákhoz közelít, segíthet a végveszélyben lévő természeti környezet pusztulásának megállításában.

 

4. Tokió még hezitál, Aquincum már döntött

 

A világ nem maradhat Olimpiai Játékok nélkül, ez ténykérdés. Tokió ingadozását megelégelve az Aquincumi Múzeum saját kezébe vette a kezdeményezést, és rekordidő alatt felkészülve már júniusban megrendezi az első aquincumi Olimpiai Játékokat. Minthogy az élsportolók még reménykednek a japán utazásban, önjelölt versenyzők a 9–12 éves korosztályból kerülhetnek ki, és az ókori olimpiák legnépszerűbb atlétikai versenyszámaiban mérhetik össze tudásukat. A sztadionfutás alap. A kettős sztadionfutás a duplája, a fegyveres futás pedig sokadik hatványa. Mindezek után a gerelyhajítás és távolugrás már csak nyúlós, nyárdélutáni lustálkodásnak hat majd. Ünnepi keretek, hamisítatlan hangulat, halhatatlan győztesek. Részletek itt olvashatóak!

„Hic Rhodus, hic salta!” Vagyis: „itt van Tokió, itt ugorj!”

 

5. V. Óbudai Fotótárlat az Esernyős Galériába

 

  1. május 22-ig, nyitvatartási időben, keddtől szombatig, 10.00-18.00 óráig látogatható az V. Óbudai Fotótárlat az Esernyős Galériában

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának immár ötödik alkalommal kiírt fotóművészeti pályázata 2020-ban arra tett kísérletet, hogy a fotográfia eszközeivel mutassa meg azt a városrészt, amely több ezer éves múltját, jelenét és kezdődő jövőjét a mában, a mindennapokban éli meg, még akkor is, ha ezeket a mindennapokat jelenleg a koronavírus világméretű helyzete, a hétköznapokat önmagából kifordító, abszurd jelensége is erőteljesen meghatározza, befolyásolja. A kiállítás teljes anyaga a virtuális tárlat után most ismét a galéria falai közzé költözik, mi magunk sétálhatunk a kiállított pályamunkák között, rácsodálkozva egy-egy alkotásra. A 3D virtuális tárlat, valamint a köszöntő beszédek az alábbi linken megtekinthetőek.

+1 Cigányzene? Magyar zene? Tisztelgés a magyar nóta előtt Óbudai Danubia Zenekar

Van az emberekben egy kis leszegett fejes szégyenkezés, ha a magyar nóta kifejezést hallják. Mióta Bartók tisztázta a különbséget parasztzene és városi (cigány)zene közt, mintha le is tudnánk annyival: népdal jó, nóta rossz. Pedig micsoda kincs ez! Évszázadok öröklődő tudása, legendás prímás generációk, Lisztet és Brahmsot megihlető cigányzenészek – van mire büszkének lennünk. És ez a műfaj most éppúgy a kihalás szélén billeg, mint Bartókék idejében a parasztzene, a népdal. Kár lenne veszni hagyni. Ezen a koncerten együtt vigadunk és sírunk Sárközy Lajossal és bandájával, fókuszban közös örökségünk: a magyar nóta.

HETI BONTÁS

május 21.

Lépd át az árnyékodat! – videópályázat

10:00 V. Óbudai Fotótárlat az Esernyős Galériában

14:00 Rabóczky Judit Rita : VASÉNEK

15:00 Fiume – Kapu a nagyvilágra • ONLINE kiállításmegnyitó

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 

15:45 Online tárlatvezetés – Remekművek északról Szépművészeti Múzeum 

17:00 Felkészülés egy visegrádi kirándulásra, a királyi palota 3D virtuális bejárása Magyar Nemzeti Múzeum

17:30 Kis magyar snassz és neociki – Tárlatvezetés Szalai Andrással és Weiler Péterrel

18:00 Schäffer Erzsébet – Válogatott perceim – Online

19:00 Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A hűtlen feleség – bemutató

Bartók Tavasz

május 22.

08:00 Napsütötte, fergeteges, májusi piacozás a Rómain!

18:00 Cigányzene? Magyar zene? Tisztelgés a magyar nóta előtt

Óbudai Danubia Zenekar / Danubia Orchestra Óbuda 

20:00 Bagossy Brothers Company Bartók Tavasz

május 23.

16:00 Kirakatszínház 

május 24.

09:00 ÉLŐ online séta Japánban: japán kardok és szarvasok

10:30 GRYLLUS VILMOS PÜNKÖSDI CSALÁDI KONCERT élő, on-line

19:30 Liszt–Bartók-est

Bartók Tavasz 

május 25.

14:30 Online tárlatvezetés: ÍGY ÍRTAK AZ ÓKORI EGYIPTOMIAK

15:15 Online Műhely – Lépjünk közelebb Vasarelyhez!

17:00 Könyvbemutató: Jelet adok a gépnek – könnyűzene az online térben

20:00 Kortárs szerzők az A38 Hajón – Jászberényi Sándor

május 26.

10:00 ÚJRANYITÁS/REOPENING Kassák Múzeum

19:30 Bartók-est

május 27.

14:00 Drogmegelőzés. Eredmények és lehetőségek Óbuda-Békásmegyeren

17:00 GÁLHIDY PÉTER | NATURA MORTA

17:00 Irodalom most – Hogyan fogjunk hozzá? – II. alkalom

19:00 Pilinszky100 / Pilinszky János halálának 40. évfordulója