Keresés
rovatok
blog | 2021 blog
Fotó:
Simonfalvi Anita
MUSTRA
május 28. - június 3.
Gyereknapi programdömping Óbudán (is)! Vasárnap az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Óvodái Facebook oldalán bábjátékot nézhetnek a gyerekek, az Óbudai Múzeum óriás társasjátékot szervez, a Békásmegyeri Közösségi Ház a Kolompos Együttessel ünnepel és Csillaghegyi Közösségi Házban is mesés hétvége várható. A Platán Könyvtárat befoglalják az óriás csigák (ők ennek örülnek!) a Pagony kiadó oldalán pedig egész napos program várható. Mindemellett mozihatunk az Esernyősben, és újra nyit a Kiscelli Múzeum is! Minden más a heti bontásban!

TOP 5

 

  1. GYEREKNAP! – ÓBUDAI CSILLAGUTAZÁS – Óriás társasjáték Óbudai Múzeum

 

Gyereknap alkalmából 2021. május 29-30-án, szombaton és vasárnap ismét a népszerű óriás társasjáték várja a családokat: az Óbudai csillagutazás! Az élő társasjáték a kiállított műtárgyak és a „Játék a városban” című mesésköny alapján készült, amelyben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre. Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem egy plüssmackó kulcstartó is! A játék időtartama kb. 30-90 perc. A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a múzeum recepcióján vehető át. Jelenleg egyszerre 7 táska érhető el. A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül, belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan. A látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a játékkiállításunkban egyszerre max. 15 fő tartózkodhat. 

 

2. A Kolompos együttes összeállítása Gyereknapra – Online Békásmegyeri Közösségi Ház 

A Kolompos együttes Gyereknap alkalmából készített rövid összeállításával folytatják évek óta sikeresen működő sorozatukat kicsiknek és nagyobbaknak, vidámsággal, mondókával és énekkel. A program online ingyenesen megtekinthető a közösségiház Facebook oldalán:

 

 

3. Gyereknapi Mesés hétvége – Online családi program Csillaghegyi Közösségi Ház

 

„Május-ünnep, május-ünnep, a szalagok röpülnek, a fák megszépülnek” – éneklik a gyerekek ezekben a napokban. A mesebeli Daloló városkában mindenképp. Lepkeszárnyainkon mi is odaszállunk, és belehallgatunk az izgatott készülődésbe. Aztán megpihenünk egy kis virágon, és színeket spriccelünk a világba. Mese, ének, játék, kézműves alkotás – mindenből egy pici. Csak a gyerekek kellenek hozzá – meg papír, olló és egy festőkészlet, de ecset helyett egy leselejtezett fogkefével. A régi szeretettel, csak ezúttal a képernyők elé várják a kisgyerekes családokat a házigazdák, Gyenes Zsuzsa (Mesezengő) és Szmirnov Krisztina (Tipegő). A program ingyenesen megtekinthető a Csillaghegyi Közösségi Ház Facebook oldalán, és az Óbudai Kulturális Központ youtube csatornáján keresztül. https://kulturkozpont.hu/…/gyereknapi-meses-hetvege…/ Kevesebb jelenjen meg

 

4. Gyereknapi állatsereglet Óbudai Platán Könyvtár

 

Újra személyesen! Tudjátok hogy mire van szüksége a görögteknősnek, a botsáskának, vagy az óriáscsigának? Hogyan élnek, hogyan gondozzuk őket? Okosságok és érdekességek a hobbiállatként is tartható, különleges kedvencekről. A felelős állattartás aranyszabályairól beszélgethetünk kötetlenül az Elveszett Állatok Alapítvány munkatársával, kis vendégek társaságában, a könyvtár kertjében, szabadtéren. A rendezvényen részt vehet védettségi igazolvánnyal rendelkező személy és a felügyelete alatt lévő kiskorú gyermek. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció: rendezveny@platankonyvtar.hu

 

5. Gyereknap a Pagonnyal

 

Pénteken 17.00 órától gyereknapi műsorral kedveskednek a Pagony kiadósok. Lesz beszélgetés, mese, játék. Bemutatkozik Vadadi Adrienn Kicsimackó című mesekönyve, Lencse Máté – Jesztl József: Lovagi ujjtorna című társasjáték-könyve. Vendégek: Vadadi Adrienn, Lencse Máté és Jesztl József. Az online eseményt a Pagony fb oldaláról közvetítik majd, a Bartók Pagonyban a program pedig regisztrációhoz kötött, amit külön a Pagonynak címzett üzenetben lehet megtenni. 

bónusz +

Kiscelli Park – Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás megnyitó

Az egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt. A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben találunk apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát és még számtalan emléket, melyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak. Az Év Múzeuma 2021 díjra jelölt Kiscelli Múzeum szabadtéri kiállítása ennek a környéknek a történetét mutatja be a még fellelhető emlékek segítségével, valamint az egykor itt álló épületek helyének feltérképezésével. A kiscelli domb volt szőlőhegy, zarándokhely, katonai objektum, működött itt fogadó, kő- és agyagbánya, zenés mulató. Ma pedig városi kirándulók kedvelt helyszíne és az itt élő madarak otthona. A június elsejétől ingyenesen és szabadon látogatható kiállítás – illeszkedve a környezethez – madárodúkra helyezett képeken és történeteken keresztül eleveníti fel a park múltját.

HETI BONTÁS

május 28.

15:00 Zajácz D. Zoltán a Wolt-on dedikál! Líra Könyv

15:45 Online tárlatvezetés: Csarnokaink régen és most – Maradandó emlékül Szépművészeti Múzeum 

16:30 Gyereknapi állatsereglet Óbudai Platán Könyvtár

17:00 Színházi kulisszák mögött-Fővárosi színházak története-Online

Békásmegyeri Közösségi Ház 

17:00 Gyereknap a Pagonnyal

17:30 Családi kalandozások – kezdjék velünk a hétvégét!

Magyar Nemzeti Galéria

május 29.

10:00 Gyereknapi Mesés hétvége – Online családi program Csillaghegyi Közösségiház

10:00 GYEREKNAP! – ÓBUDAI CSILLAGUTAZÁS – Óriás társasjáték Óbudai Múzeum

18:30 Vágyott szépség – Esti online előadás Magyar Nemzeti Galéria

május 30.

10:00 A Kolompos együttes összeállítása Gyereknapra – Online

10:00 GYEREKNAP! – ÓBUDAI CSILLAGUTAZÁS – Óriás társasjáték Óbudai Múzeum

11:00ONLINE! Megérthető zene a MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJÁN / in memoriam Kocsis Zoltan

15:00 Vasárnapi Barangoló // Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban // 2. rész: Schmidt Miksa álma Kiscelli Múzeum

17:00 Felkészülés egy visegrádi kirándulásra, a királyi palota 3D virtuális bejárása Magyar Nemzeti Múzeum

17:30 A magyar klasszikus zene napja – In memoriam Kocsis Zoltán

19:30 A magyar klasszikus zene napja – In memoriam Kocsis Zoltán

Nemzeti Filharmonikusok 

május 31.

18:00 Szerb Antal: A világirodalom története / Online könyvbemutató Magvető

június 1.

10:00 akadémia (körbejárás) online megnyitó Kiscelli Múzeum

17:00 Kiscelli Park – Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás megnyitó

18:00 MOLNÁR JUDIT LILLA | TERVEZETT VÉLETLEN Budapest Galéria

június 2.

18:00 Az Esterházy-szám / Online lapbemutató Magvető 

19:00 PIlinszky100 #10. / Beck Zoltán & Grecsó Krisztián

Juhász Anna Irodalmi Szalon

20:30 BÉKÁSI KERTMOZI – Kolibri projekt 

június 3.

18:00 Tóth Krisztina: Bálnadal / Online könyvbemutató Magvető

20:00 Esernyős Kertmozi – Táncterápia