Keresés
rovatok
blog | 2021 blog
Fotó:
Simonfalvi Anita
MUSTRA
június 4.- június 10.
Soroljuk a jó híreket: az Óbudai Múzeum régészeti sétát szervez, az Esernyős teraszán Szesztay Dávid játszik szerdán, lesz könyvbemutató a Budapest Galériában, kertmozi a Békásmegyeri Közösségi Házban, és a Budapest Bár is játszik ezen a héten a Kobuciban. Ráadásul 10-én indul a Margó Irodalmi Fesztivál! Minden más a heti bontásban!

TOP 5

 

  1. Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta Óbudai Múzeum

 

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost. A séta állomásai: Óbudai Múzeum – Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei. A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

2. Terasz Live – Szesztay Dávid – “iderejtem a ház kulcsát” Esernyős

 

Szesztay Dávid multiinstrumentalista zenész/dalszerző, a Kiscsillag zenekar billentyűs-gitárosa és a Santa Diver nevű jazz formáció basszusgitárosa, számos film és színházi előadás zeneszerzője. Második szólóalbuma 2021 márciusában jelent meg, amit a zenei sajtó és a közönség is rendkívül lelkes fogadtatásban részesített. Dávid ezúttal rendhagyó módon, egymaga játsza majd el dalai közül a számára legkedvesebbeket, betekintést engedve abba, hogy milyen zenei fundamentumra épülnek fel az egyébként nagyon színesen és gazdagon hangszerelt kompozíciói.

 

3. KÖNYVBEMUTATÓ | Tatai Erzsébet: Túlélési gyakorlatok – Szabics Ágnes munkáiról Budapest Galéria

 

A könyvet bemutatja és a beszélgetést moderálja Szegedy-Maszák Zsuzsanna, művészettörténész. A Budapest Galéria örömmel mutatja be június 9-én Tatai Erzsébet Szabics Ágnes képzőművészről és a Budapest Galéria művészetpedagógusáról szóló monográfiáját. Ahogy Tatai Epilógusában ki is tér rá, Szabics kreativitásának egyenrangú megnyilvánulási formája ez a két terület, mely szorosan összefonódik egymással és erősíti is egymást. A monográfiában ezúttal az alkotói tevékenység áll a fókuszban: Tatai, aki hosszú idő óta ismeri a művészt és kutatta munkásságát, szisztematikusan veszi végig a meghatározó korszakokat és irányokat, amelyek mind valamiféleképp a neokonceptualizmus irányzatához és továbbgondolásához köthetők Szabics képzőművészeti praxisában. Időrendben haladva és pontos elemzéseken keresztül, először a kilencvenes évek első felének korai installációit, majd a fotóval való kísérletezést mutatja be, amely a kilencvenes évek második felében volt meghatározó Szabics munkásságában. A Túlélési gyakorlatok sorozatról szóló fejezetek válnak a legfontosabbá: itt a köztéri fotóinstallációk és az új típusú szeriális művek kerülnek a középpontba. Ahogy Tatai Erzsébet fogalmaz, Szabics Ágnes „művészetének mind tökéletesebb szisztematikussága (egyre kifinomultabb, bonyolultabb rendszerekkel) és elanyagtalanodása (például az átlátszó anyagok használatával), a művész elrejtőzése munkáiban és munkáival mind erre (megjegyzés: a konceptualizmus jelenlétére) mutat.” Ugyanakkor az is izgalmas kérdéssé és egyben hiánypótlóvá válik egy ilyen monográfia kapcsán, hogy az eltűnő, efemer, pusztán dokumentációként létező műtárgyakat milyen módon lehet ma értelmezni és visszaadni az olvasó számára.

 

4. BUDAPEST BÁR // KOBUCI

 

Végre megtehetjük és megteheted te is! Jöhetsz koncertre, maszk nélkül bulizhatsz, együtt lehetsz a barátaiddal és velünk! Végre!!! Az idei első budapesti, szabadtéri Budapest Bár koncerten, az egyik legkedvesebb helyszínünkön, a KOBUCI-ban! 2020. szeptember 30-án itt fejeztük be, most itt kezdjük újra! VÉGRE!  Gyere el, és érezd jól magad: újra a szabadban, újra önfeledten, személyesen – EGYÜTT! Gyere a családoddal, a barátaiddal, élvezzétek a dalokat, a zenét, a nyári estét – élvezd az életet! Június 9-én a Kobuciban az “Ha megtehetnéd” lemez dalaiból és a régi kedvencekből egyaránt válogat Farkas Róbert és a csodálatos Budapest Bár zenekar, valamint Németh Juci, Lovasi András, Rutkai Bori, Keleti András, Frenk és Szűcs Krisztián.

 

5. Békási kertmozi – Logan Lucky – A tuti balhé Békásmegyeri Közösségi Ház 

 

A Logan-testvérek nem éppen a sors kegyeltjei, egyiküket éppen kirúgták a munkahelyéről, a másik pedig egy kocsmában csapos, ahol állandóan amiatt piszkálják, mert hiányzik az egyik karja. A fivérek úgy döntenek, hogy véget vetnek balszerencséjüknek, ehhez pedig hihetetlen tervet eszelnek ki, az egyik leghíresebb NASCAR autóverseny hatalmas bevételét akarják elrabolni a futam idején. A nagyszabású rablás és a tökéletesnek tűnő terv megvalósításához azonban először ki kell juttatniuk a börtönből Joe Banget, a bankrablók koronázatlan királyát.

bónusz + Margó Irodalmi Fesztivál Városmajori Szabadtéri Színpad

Ha június, akkor Margó – és végre együtt, élőben! Június 10–13. között új helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon várnak mindenkit, ráadásul talpig ünneplőben, ugyanis 10 évesek lettek! 4 nap, több mint 40 program, rengeteg író és költő, koncertek, felolvasások, beszélgetések, séták. A Margón mutatja be új kötetét többek között Spiró György, Barna Imre, Fábián Janka, Závada Péter, Beregi Tamás, Finy Petra, Hartay Csaba, Babiczky Tibor, Szvoren Edina, Bérczesi Róbert, Kukorelly Endre, Varró Dániel és az elmúlt évek hagyományait követve ezúttal is vendégeink lesznek az idei Libri irodalmi díjasok, Bereményi Géza és Grecsó Krisztián is. Készülnek pár különlegességgel is: itt lesz először látható Vecsei H. Miklós és barátai közös produkciója, a Csoóri Sándor műveiből összeállított Párbeszéd, sötétben című koncert, Závada Péter Gondoskodás című új verseskötetét mutatja be zenész barátaival, illetve újra hosszú idő után újra fellép az első Margó Fesztiválon 2011-ben indult Rájátszás is, Beck Zoltán, Egyedi Péter, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián, Grecsó Krisztián, Háy János és Kemény István zenés irodalmi formációja.

HETI BONTÁS

június 4.

16:00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta

Óbudai Múzeum

17:00 Premontrei szakmai tárlatvezetés. Középpontban: az oktatás Magyar Nemzeti Múzeum 

19:00 Estendøn, Gorlo Volka – 1Kárpát-medence Fesztivál /A38 Hajó/ 

június 5.

20:30 Erik Sumo Vaccinated Robots Band a Kobuciban Erik Sumo – KOBUCI

20:30 Kéknyúl Trio, FUNKorporation – 1Kárpát-medence Fesztivál /A38 Hajó/ A38 Hajó

23:30 Psychedelic reUnion goa.hu

június 6.

16:30 Deck az A38 Hajón: Ozsváth Zsuzsa, Kemenes Henriette, Bad Acrobats // 1K Fesztivál A38 Hajó

19:00 Palya Bea, Kaukázus, Gablyasz Péter – 1Kárpát-medence Fesztivál /A38 Hajó/ A38 Hajó 

20:30 Deck különkiadás: Jaskó Bálint, Fehér Dániel, Our Last Drop // 1K Fesztivál A38 Hajó

június 7.

19:00 Hihetünk a győzelemben? Szólj Be a Papnak – KOBUCI

június 8.

19:00 Sasa Lele – Post-covid Soirée, vendég: Damara // KOBUCI Sasa Lele – KOBUCI

20:00 Beatz x Poe’s az A38 Hajón: Czinki Ferenc, Pallag Zoltán, Nemes Márk A38 Hajó 

június 9.

09:00 Origami kiállítás Óbudai Platán Könyvtár

17:00 KÖNYVBEMUTATÓ | Tatai Erzsébet: Túlélési gyakorlatok – Szabics Ágnes munkáiról Budapest Galéria

16:00 1000 év magyar külpolitikája Magyar Nemzeti Múzeum

18:00 Terasz Live – Szesztay Dávid – “iderejtem a ház kulcsát” Esernyős

20:00 BUDAPEST BÁR // KOBUCI

20:30 Békási kertmozi – Logan Lucky – A tuti balhéBékásmegyeri Közösségi Ház 

június 10.

16:00 Margó Irodalmi Fesztivál Városmajori Szabadtéri Színpad

17:00 Fine Selection #101 ● Season Opening w/Azteca (RO) bedroom

18:30 Életre kelt ideák. A gödöllői művésztelep élet- és művészetfilozófiája Magyar Nemzeti Galéria

19:00 Kobuci Táncház // Erdőfű & Ilka Gyurika (Szék) // Csürrentő