Keresés
rovatok
blog | 2021 blog
Fotó:
Simonfalvi Anita
MUSTRA
július 23. – július 31.
A következő héten is tobzódhatunk a kulturális rendezvényekben: lesz kiállításmegnyitó, koncert, kert mozi. Ráadásul, július 31-én ismét egy délutántól késő éjszakába nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat. Részletes programok a KultÉj oldalán olvashatóak. Térjenek be az Anziksz szerkesztőségébe is, ha kíváncsiak címlap festőinkre, gasztrokulturális bemutatónkra és az augusztusban megjelenő nyári lapszám titkaira! Lesz még esélykiegyenlítő sakk, versek olvasása, sőt, írása is, Anziksz-ásatás és végül csendes-ülős parti.

TOP 5

 

 

  1. Terasz Live – Meszecsinka Duó Esernyős 

 

A Fonogram-díjas Meszecsinka (Holdacska) pszichedelikus világzenéje 2009 óta hódít szerte a világban. A zenekart Oláh Annamari (ének, cajon, fuvola) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) hívta életre, az együttes mára bejárta Európát, és sikereket aratott a tengeren túlon is. „A rock, jazz, pszichedelikus és cigány-balkán elbűvölő keveréke. A mezítlábas énekesnő felfoghatatlan mágiát művelt, a zene hol transzba ejtette a közönséget, hol darabokra tépte” A Terasz Live sorozatban most a zenekar két alapítója bensőségesebb, intimebb formában mutatja be dalaikat.

 

2. ELFELEJTETT TUDÁSOK JEGYZÉKE _ Budapest Galéria

 

A természettudományos gyűjtemények alkotta tudás sokfajta lehet. Bármennyire is az objektív, a személyes értelmezéstől eltávolított, egzakt jelleg jut róla eszünkbe, tudható, mennyi hit és félreértés, gazdasági, politikai szándék formálja ezeket, milyen sokféle, olykor egymásnak ellentmondó tudás olvasható ki belőlük. És mennyi marad rejtve. A kiállítás olyan, kortárs művészek által bemutatott vagy kezdeményezett természettudományos – vagy annak tűnő – kutatási anyagokból, gyűjteményekből áll, amelyek valamilyen elfeledett vagy elveszett, láthatatlan és ismeretlen tudás nyomába indulnak, ezek feltárására vagy megteremtésére vállalkoznak. Kiállító művészek: Petra Feriancová, Camille Henrot, Kaszás Tamás, Joanna Rajkowska, Trapp Dominika, Ulbert Ádám

  1. Batu-tá kalandjai Óbudai Kulturális Központ 

Kérdezhetitek – jogosan -, ki ez a Batu-tá, miféle fickó, honnan jött, mit akar itt? Gyanús a név, s ha még látnátok a név mögött megbújó kis fickót – ajjaj! -, akkor lenne csak nagy a riadalom! Mert Batu-tá nem más, mint a mi Vitéz Lászlónk afrikai unokatestvére. Fogadjunk, nem tudtátok, hogy Lászlónak van Afrikában is rokonsága? Van bizony, s micsoda fickó! Sok mindenben hasonlítanak egymásra, például mind a kettőjüknek piros a sipkája, egyik sem ijed meg saját árnyékától, és ha kell, mind a kettő előkapja a maga palacsintasütőjét-majomkenyérfa husángját és … ám most nem árulunk el többet. Menjetek, és ismerkedjetek meg Batu-tával!

  1. Kotyogós – kávéismereti sorozat Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 

A Semiramis Parképítő- és Kereskedelmi Kft. 1991-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonú, budapesti székhelyű cég. 2001. szeptembere óta tartozik az alaptevékenységébe zöldkávé importálása, pörkölése, kávé forgalmazása. Magyarországon elsők között forgalmaztak „single origin” – termőhely szelektált – kávékat, közel 30 országból szerzik be ezeket. Budapesten, vidéken és a szomszéd országokban is vannak partnereik, „Semiramis” üzletek, kávézók, éttermek. 2004 óta a SCAE (Speciális Kávék Európai Szövetsége), majd a SCA (Speciális Kávék Szövetsége) tagja. Ennek köszönhetően jutottak el termőhelyekre, kiállításokra, rendezvényekre, versenyekre. Nagy gondot fordítanak az oktatásra, hiszen ezen keresztül tudják a minőségi kávéfogyasztással megismertetni partnereiket és az érdeklődőket. Előadó: SEMIRAMIS, Szongoth János

  1. Kurátori tárlatvezetés O akadémia (körbejárás) Kiscelli Múzeum 

Az akadémia (körbejárás) című projekt a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő tudományos gyűjtemények szubjektív dokumentációja képek, videók, hangfelvételek, valamint ezeket kísérő szövegek formájában. A képek 2016 vége és 2019 vége között készültek, az alatt az idő alatt, amikor Bicskei Éva (művészettörténész; MTA Művészeti Gyűjtemény) az MTA kutatóhálózatában ― tíz kutatóközpont negyvenegy intézetében és öt nagyobb, független kutatóintézetben, továbbá hat vidéki tudományos bizottságban ― műtárgyfelmérést végzett. Eközben figyelt fel a különböző tudományágak gyűjtéseire, és kezdetben véletlenszerűen, majd módszeresen készített róluk képi jegyzeteket. Később kutatni kezdte a gyűjtemények történetét, intézeti kutatókkal beszélgetett; így születtek meg a képeket és a rövid videókat kísérő, az adott intézmények történetének egy-egy aspektusát feldolgozó szövegek.

A kiállítás a tranzit.hu Rendszerváltozások programsorozatának része.

 

Bonusz: KultÉj július 31, szombat

 

HETI BONTÁS:

július 23.

18:00 Funky City Night Vol.2 Keep In Mind – Budapest Garden

20:00 Jónás Vera és Závada Péter estje – bemutatja a Magyar Zene Háza és a Pavilon Kert

21:00 Kertmozi júliusban is a Gardenben

július 24.

08:00 Gyümölcsöző, lángosozó piacozás a Rómain! Római parti Piac

11:00 Tárlatvezetés | Az Egyiptomi Gyűjtemény remekművei Szépművészeti Múzeum

15:00 Különleges irodalmi séták // Primadonnák nyomában a Margitszigeten Petőfi Irodalmi Múzeum 

16:00 Tárlatvezetés I Leonardótól Miróig Szépművészeti Múzeum

17:00 “Körülbelül idő” – Pilinszky Budapestje / irodalmi séta Juhász Annával

19:00 Óbudai Danubia Zenekar Ütőhangszeres Együttes koncertje

Óbudai Nyár – Holdudvar Park

19:30 Gallardo, Baráti, Margulis… Festival Academy Budapest

július 25.

10:00 Batu-tá kalandjai Óbudai Kulturális Központ 

15:00 Különleges irodalmi séták // Szépirodalom és szépművészet Szent Margit szigetén Petőfi Irodalmi Múzeum 

19:30 Várdai, Kokas, Horti…. Festival Academy Budapest

július 26.

09:00 ​​Babamasszázs online

július 27.

12:00 Véradás-Békásmegyeri Közösségi Ház

15:30 Online előadás | Így írtak az ókori egyiptomiak Szépművészeti Múzeum

16:00 kurátori tárlatvezetés O akadémia (körbejárás) Kiscelli Múzeum 

18:00 Keep Swinging a Gardenben

20:00 Vas István és Szántó Piroska: Rapszódia egy őszi kertben – Árnyjátékok az A38 Hajón

július 28.

10:00 Ha szerda, akkor ÓKK Óbudai Kulturális Központ 

18:00 Kotyogós – kávéismereti sorozat Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 

18:00 Borszerda | ARANY Magyar Nemzeti Galéria

17:00 PIM Esti Extra // Finisszázs a Székely Aladár-kiállításban

Petőfi Irodalmi Múzeum 

18:00 Terasz Live – Meszecsinka Duó Esernyős 

18:30 Vágyott szépség – Esti online tárlatvezetés Magyar Nemzeti Galéria

21.15 PARTMOZI Júliusban @ Fellini Római Kultúrbisztró Fellini Római Kultúrbisztró

július 29.

18:00 ELFELEJTETT TUDÁSOK JEGYZÉKE Budapest Galéria 

18:00 ​​MIKROTÓMIA Budapest Galéria

21:00 Esernyős Kertmozi – Cseng mester konyhája

július 30.

11:00 Tárlatvezetés | Vágyott szépség Magyar Nemzeti Galéria

július 31. 

15:00 – 24:00 KultÉj részletes program

15:00 Anziksz a KultÉj-en