Keresés
rovatok
séta | 2017 ősz
Fotó: ebkultura.com
Tass Bálint: Álmos
Átkozottul meleg volt a reggel. Az ébredéssel és a másnapossággal küzdve, egy bögre kávé társaságában kiültem a diófa alá. Hunyorogva elkevertem a tejhab tetejére szórt kristálycukron megcsillanó napfényt, majd hosszan kortyoltam az ismerős, keserédes ízt. A koffein jótékony hatása szétáradt a szervezetemben. Lassan magamhoz tértem, de az aranyban úszó kert látványa elvonta a figyelmemet, nem vettem észre a veszélyt. Pedig anyám mindig intett: – Ne járkálj mezítláb, mert megbánod! Nem tudhatod, mibe lépsz! Aztán rohanhatunk orvoshoz, és ápolhatlak nekem.

De mit tegyek? Szeretem a füvet a talpam alatt, és még sosem esett bajom. De ami igaz, az igaz, a szerencse eddig elkerült. Pedig mit nem adtam volna egy kis kutyaszarért. Talán még a lottóval is megpróbálkozom.

Mire elfogyott a kávé, viszketni kezdett a bokám. Lenyúltam, hogy megvakarjam, de abban a pillanatban mintha izzó tőrt döftek volna bele. A fájdalomtól felkiáltottam, elejtettem a bögrét, és ösztönösen odacsaptam. Éreztem, hogy a kezem valamit eltalált. Megdöbbentő volt a látvány. Egy lüktető, fekete fullánk állt ki a bokámból, és mindent elkövetett, hogy zsákszerű felső részéből mérget pumpáljon a bőröm alá. Gazdájának összeroncsolódott teste a fűben hevert, a bögre darabjai mellett. Szitkozódva kitéptem a fullánkot és elhajítottam. A fájdalom azonban nem enyhült, sőt egyre erőteljesebbé vált, felkúszott a lábamon, a gerinc mentén egyenesen az agyamig hatolt. Mire elviselhetetlen lett az érzés, árnyék borult a kertre, és a virágok elvesztették színüket. Fekete-fehér lett köröttem minden, csak a bokám volt egyre duzzadtabb lila és vörös.

Álmos nyüszítve szaladt hozzám. Fejét az ölembe hajtva kérdezte, mi baj, majd szimatolni kezdett. Először megszagolta a lábam, majd a láb­ujjaimtól a térdemig végig nyalt, végül már csak a duzzadást nyalogatta. Módszeres alapossággal, akkurátusan dolgozott.

Érdes nyelve, mint egy reszelő, szinte felsértette a bőrt. Nem volt erőm, hogy eltoljam a fejét, pedig utáltam, ha nyalogat, valami mégis azt súgta, hogy hagyjam, így hát összeszorított fogakkal tűrtem a kezelést.

Nem tudom, mennyi idő telt el, csak az rémlik, mire fel­eszméltem, már alig fájt, és a duzzanat is kisebb lett. – Jó kutya, rendes kutya! – mondogattam, miközben megvakartam a füle tövét a legérzékenyebb, legcsiklandósabb részen. – Megérdemled a vacsorát. Sőt, repetát is! Azzal nyögve felálltam, óvatosan a sérült lábamra helyeztem a testsúlyt, és elindultam a ház felé.

Álmos farokcsóválva elkísért, megállt a virágok előtt, és megnyalogatta a szirmaikat. A ró­zsák újra sárgák, vörösek és rózsaszínűek lettek. Majd végigszaladt a kerten, megrázta magát, és zöldet szórt szerte-szét. Ezután a diófához szaladt, igazi férfi módjára felemelte a hátsó lábát, és levizelte. A kutyapisi beszivárgott a földbe, a gyökereken keresztül a fatörzsbe szívódott, erőt gyűjtve, elképesztő robbanással kilőtt az ég felé, telibe találva a napot, ami újra aranyfénnyel és tikkasztó meleggel árasztotta el a kertet. Álmos ugatva nyugtázta az eredményt. Még egyszer körbeszaladt, hogy ellenőrizzen mindent, majd odafutott hozzám, leült, és széles vigyorral egy extra fülvakarást kért.